διήμερος αποκλεισμός της Πολυτεχνειούπολης στις 19 και 20 Γενάρη ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 19/01/2021
Κινηματικά Νέα

Όλοι και όλες στον διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης στις 19 και 20 Γενάρη ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπ.Παιδείας!

Ο κοινός αγώνας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, με την συμμετοχή εργαζομένων αλλά και φοιτητ(ρι)ών όλων των βαθμίδων δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η παρουσία κλιμακίων απεργών και αλληλέγγυων στις πύλες του ΕΜΠ ίσως να ξυπνάει μνήμες από τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων το ,όχι και τόσο μακρινό, 2013 αλλά περισσότερο μοιάζει με εικόνα από το άμεσο μέλλον. Ένα μέλλον ανάτασης των εργατικών αγώνων και των κινητοποιήσεων ενάντια στα αντιδραστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης ,παρά και ενάντια στο κλίμα σιγής που θέλουν να μας επιβάλλουν.

Από την άλλη, όσο γνώριμες κι αν είναι οι εικόνες των κινητοποιήσεων άλλο τόσο ξένη φαντάζει η ιδέα της εφαρμογής του νομοσχεδίου απέναντι στο οποίο διεξάγεται ο αγώνας αυτός. Οι φαντασιώσεις του Υπουργείου για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων μέσα στις σχολές όσο αναχρονιστική κι αν φαντάζει, έρχεται να συμπληρώσει αρμονικά το γαϊτανάκι των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση αλλά και την ιστορικής σημασίας όξυνση της καταστολής σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο . Είναι πλέον σαφές άλλωστε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία και γενικότερα η νέα ρύθμιση για τη “φύλαξη στα ΑΕΙ” έρχονται για να καταστείλουν την πολιτική-συνδικαλιστική δράση, να αποστειρώσουν ακόμα περισσότερο τους πανεπιστημιακούς χώρους, να προστατεύσουν και να αυξήσουν την εντατικοποίηση της εργασίας και των σπουδών εντός των ιδρυμάτων. Εμείς από τη μεριά μας υπερασπιζόμενοι την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων, τα στέκια και τις καταλήψεις ως χώρους αγώνα, και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στα ιδρύματα, στεκόμαστε ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στην εφαρμογή μέτρων καταστολης, επιτήρησης και ελέγχου εντός των ΑΕΙ. Την ίδια ώρα μόνο οργή μπορεί να μας προκαλέσει η κατάπτυστη επιστολή μπουντουβή προς τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του ΕΜΠ με βάση την οποία προδικάζει την αστυνομική επέμβαση καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:

«…Έχετε πλήρη γνώση, λόγω των ιδιοτήτων σας, ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις συναθροίσεων υπήρξαν συγκρούσεις λόγω των αστυνομικών μέτρων που αυτεπαγγέλτως επιβλήθηκαν με πολύ σοβαρές συνέπειες και σε πρόσωπα (σωματικές βλάβες, ποινικές διώξεις και σε περιουσίες)…»

«…Διαφορετικά, επιμένοντας σε μια μονομερή ενέργεια, που αντιβαίνει τους νόμους και κανόνες, παρακωλύει σημαντικά την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου και θέτει τους συμμετέχοντες σε αυτήν στους πιο πάνω κινδύνους, αναλαμβάνεται εσείς την πλήρη ευθύνη των σοβαρών συνεπειών που μετά βεβαιότητας θα προκληθούν…»

Αν αναλογιστούμε απλά και μόνο την ένταση της επίθεσης του αντιπάλου θα διαπιστώσουμε ότι όντως η κατάσταση είναι δυσμενής. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να εκτιμήσουμε το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να απαντήσουμε από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων. Χωρίς ηττοπάθεια και αναστολές ότι «θα λογαριαστούμε μετά» πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση. Από θέση άμυνας για να προφυλάξουμε και τα τελευταία κεκτημένα δημοκρατικών ελευθεριών, θα πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση και την διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων και μέσων για να ζήσουμε. Ο συντονισμός σε κοινή δράση των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων των εργαζομένων και των σωματειακών επιτροπών εντός ιδρύματος για τον αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης είναι ένα σημαντικό βήμα στη κατεύθυνση αυτή. Αντίστοιχα θα πρέπει να πυκνώσουν και οι προσπάθειες για οργάνωση των αγώνων στους χώρους δουλειάς, σπουδών και παντού.

Καλούμε συναδέλφους, εργαζόμενους στο ίδρυμα, φοιτητές, πολιτικές συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ομάδες και συλλόγους σε αγώνα ενάντια στη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, δημιουργώντας ανάχωμα στην καταστολή της πολιτικής μας δράσης και την εντατικοποίηση-επιτήρηση της ζωής και της κίνησης μας στα πανεπιστήμια.

Research Critique – Αυτο-οργανωμένο Σχήμα Ερευνητών/Διδακτορικών ΕΜΠ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *