Για το χθεσινό “έγκλημα πάθους” στη Νίκαια…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 17/02/2013
Τοπικά Νέα

«[…] Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, εξαιτίας προσωπικών διαφορών, ο 46χρονος άνδρας αρμένικης καταγωγής, μετά από εντόνους φραστικούς διαξιφισμούς και φιλονικία με την 34χρονη σύζυγό του από την Ουκρανία, άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και επιτέθηκε εναντίον της. Ο δράστης κατάφερε πολλά χτυπήματα στο λαιμό και το σώμα της άτυχης γυναίκας, τουλάχιστον 10 στον αριθμό. Θλιβερός αυτόπτης μάρτυρας ο 8χρονος γιος του ζευγαριού. […] (O δράστης) Στη θέα των αστυνομικών επιχείρησε να ξεφύγει πηδώντας από τον 2ο όροφο της πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στα πόδια του. Η 34χρονη σοβαρά τραυματισμένη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε από τα σοβαρά τραύματα που της είχε καταφέρει ο σύντροφός της. […]»

Κανείς δεν ξέρει τί περιλάμβαναν οι «φραστικοί διαξιφισμοί» που προηγήθηκαν της δολοφονίας. Ότι κι αν ήταν, το χέρι του 46χρονου δεν οπλίστηκε από αυτό αλλά από μια διάχυτη και, σε έναν μεγάλο βαθμό κοινωνικά αποδεκτή, κουλτούρα που θεωρεί τη γυναίκα-σύζυγο ον υπό τη δικαιοδοσία του άντρα της. Είναι αυτή η χυδαία πατριαρχική αντίληψη που αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν γνωρίζει σύνορα και υπερασπίζεται ότι «η γυναίκα θέλει τα χαστούκια της για να στρώσει» και η οποία θα προστρέξει να δικαιολογήσει μια τέτοια πράξη ως «έγκλημα πάθους».

Φυσικά και σπανίζει η είδηση σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα σκότωσε τον άντρα της εξαιτίας μιας φιλονικίας μεταξύ τους. Και δεν είναι τυχαίο…

Σε μια πατριαρχικά δομημένη κοινωνία το δολοφονικό πάθος οπλίζει σε εξοργιστικό βαθμό τα χέρια των αντρών. Τα γυναικεία σώματα θα δαρθούν, θα μελανιάσουν, θα ματώσουν γιατί αντιμίλησαν, διαφώνησαν, απάτησαν. Τι κι αν η «διαφωνία» ή η «απιστία» δεν είναι ίδιον μόνο των γυναικών; Ο αντρικός εγωισμός έχει κάθε άλλοθι να τιμωρήσει, να εκδικηθεί, να εγκληματήσει για χάρη του «πάθους» του.

Και στο προκείμενο είναι ο ίδιος ξεφτιλισμένος εγωισμός που όχι μόνο δεν στρέφει το μαχαίρι προς τον εαυτό του αμέσως μετά, αλλά το βάζει στα πόδια πηδώντας από τον 2ο όροφο για να ξεφύγει…