Για το ρατσιστικό τείχος των Διαβατών

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 02/06/2021
Κινηματικά Νέα

Πλησιάζοντας στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά δεν βλέπεις ανθρώπους αλλά ένα τεράστιο τείχος. Οι χίλιοι περίπου διαμένοντες που ζούσαν μέχρι τώρα σε ένα καμπ περιφραγμένο από σύρματα, αποκλεισμένοι από τον αστικό ιστό και από βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, τώρα ζουν περικυκλωμένοι από έναν τσιμεντένιο φράκτη.

Ένας φράκτης τριών μέτρων ύψους τους κόβει οποιαδήποτε δυνατότητα ορατότητας στον έξω κόσμο. Ένα τσιμεντένιο τείχος που προκαλεί συναισθήματα τρόμου και ντροπής, η οποία βαραίνει φυσικά όσους το σχεδίασαν και το υλοποίησαν αλλά και όσους θα ανέχονται άνθρωποι να ζουν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες εγκλωβισμού από αυτές που ως τώρα ζούσαν.

Πρόκειται για τη νέα τραμπικής έμπνευσης ιδέα της κυβέρνησης και του ΔΟΜ, που υλοποιείται εδώ και έναν μήνα σε τέσσερα καμπ (Ριτσώνα, Μαλακάσα, Νέα Καβάλα, Διαβατά). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντίστοιχες κατασκευές θα γίνουν και στα υπόλοιπα καμπ της χώρας. Οι πληροφορίες που δίνονταν από τον ΔΟΜ και την κυβέρνηση ήταν από την αρχή σκόπιμα συγκεχυμένες σχετικά με το ποιος πήρε αυτή την πρωτοβουλία. Ωστόσο, όλα συνέτειναν στο ότι το τείχος αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιχείρησης ώστε τα καμπ να μετατραπούν από ανοιχτού σε κλειστού τύπου, με πρόσχημα την ασφάλεια των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών. Εκτός από το τείχος, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα εισόδου-εξόδου με ατομικές κάρτες, να υπάρχουν αυξημένες περιπολίες γύρω από τα καμπ ακόμη και παρακολούθηση με drones!

Οι πρόσφυγες, που φυσικά δεν ρωτήθηκαν ποτέ για την μετατροπή του χώρου στον οποίο ζουν σε μια πραγματική φυλακή, έβλεπαν σταδιακά να χτίζονται τείχη γύρω τους ενώ σε ερωτήσεις προς τους υπεύθυνους των καμπ οι απαντήσεις που λάμβαναν ήταν ότι θα ζουν πιο ασφαλείς…

…Ο «πόλεμος εναντίον των προσφύγων», έτσι όπως έγραφε και ένα σβησμένο πλέον σύνθημα στα τείχη των Διαβατών, είναι η στρατηγική της κυβέρνησης να εντείνει ακόμη περισσότερο τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, απομακρύνοντας τα βλέμματά της από τις συμφορές που δημιουργεί. Είναι τείχη που σταδιακά θα περικυκλώσουν και εμάς αναγκάζοντας μας να ζούμε σε μια δυστοπία, όπου όλοι και όλες θα νιώθουμε ξένοι.

πηγή

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *