Για τις εξελίξεις στο “Πατινάζ”

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 06/11/2014
Τοπικά Νέα

1

Η προσπάθεια του δήμαρχου να “μαζικοποιήσει” την αποδοχή της τσιμεντοποίησης του Πατινάζ έχει αποκτήσει γκαιμπελικό χαρακτήρα. Σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι μόνος αλλά επικουρείται από το μηχανισμό του κόμματος. Σε άρθρο της εφημερίδας “ Η Αυγή” της 2 Νοέμβρη με τίτλο!!!: “Αιγάλεω: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό περιοχή 15.000 κατοίκων”, γράφει: “Τα τελευταία χρόνια, υπήρχαν αντιδράσεις από πολίτες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που με κινητοποιήσεις ζητούν να μην γίνει “τσιμέντο” το “Πατινάζ”, έτσι ονομάζεται η έκταση των 7 στρεμμάτων”. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν ένα σωρό ανακρίβειες στο συγκεκριμένο άρθρο σχετικά με το έργο και ότι δεν εμφανίζεται πουθενά έστω κι ένας αντίλογος αλλά ότι επιχειρείται μια ιδιότυπη και πολύσημη απόπειρα ενός εξ αντιδιαστολής καπελώματος του αγώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Πατινάζ, μια απόπειρα που έχει την σύγχρονη καταβολή της στις δηλώσεις Σαμαρά για τους αντιστεκόμενους στις Σκουριές Χαλκιδικής. Το μπάζωμα όλων των αντιστεκόμενων κατοίκων σε μια πολιτική ταυτότητα που θεωρείται “βολική” για να κάνει η εφημερίδα πάσα στους χαρακτηρισμούς του δημάρχου ως “χουλιγκάνους”, είναι αφενός μεν μια κίνηση να διαχωρίσει τον αγώνα εγκαλώντας ανθρώπους να επικαλεστούν την επουδενί -στο πλαίσιο του αγώνα- απειλούμενη πολιτική τους αυτονομία και αφετέρου να αναπαράγει όλα τα αστικά στερεότυπα για τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά/ελευθεριακά εχγειρήματα προκειμένου να τα περιθωριοποιήσει. Όλο αυτό το στημένο παιχνίδι διαχωρισμών και αποκλεισμού δεν εξυπηρετεί μόνο την κατασκευή του “έργου” αλλά και την κατασταλτική στρατηγική του κράτους.

2

Στο σημερινό της φύλλο η “Αυγή” στη σελίδα 16 γράφει για τον Πέτρο Παπανικολάου, δημοτικό σύμβουλο του Ρήγματος [με τον οποίο μπορεί να έχουμε φύσει (λόγω της θέσης του στην τοπική εξουσία) και θέσει (λόγω των ιδεολογικών μας τοποθετήσεων) διαφορές αλλά κι αυτός από τη μεριά του εναντιώνεται στο έργο] σε χτεσινή συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο: “αφού καταδίκασε κι αυτός τα επεισόδια (σ.σ. ποιά επεισόδια;) των προηγούμενων ημερών, τα άτομα και τις λογικές που έχουν έρθει να κάψουν το Αιγάλεω ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα”. Φυσικά, σε αυτό το άρθρο, 4 μέρες μετά το προηγούμενο, πέραν της διαστρεβλωμένης τοποθέτησης του εκπροσώπου του Ρήγματος, ο δήμαρχος μιλά για “αντιδράσεις μερίδας κατοίκων και της δημοτικής παράταξης Ρήγμα στα Δυτικά”, εξαφανίζοντας πολιτικές ταυτότητες, ως απότοκο των γενικευμένων αντιδράσεων ακόμη και μέσα από την παράταξή του. Φαίνεται ότι η κατεύθυνση της διαστρέβλωσης επιμένει στην εισαγωγή διαχωρισμών μεταξύ των αντιστεκόμενων.

3

Ο δήμαρχος, πείσμων στις διακηρύξεις του, κάλεσε  σε μια συγκέντρωση χτες το απόγευμα όσων θέλουν τον βρεφονηπιακό σταθμό, άστησε έναν ψηφιακό τόπο με κάλεσμα προς 996 αιγαλιώτες… με μόλις 47 να απαντούν ότι θα συμμετάσχουν  με τους 7 απ’ αυτούς για να δηλώσουν ότι… διαφωνούν με το έργο, εβγαλε τα αυτοκίνητα το δήμου με ντουντούκες για να διαλαλήσουν ότι αν το έργο δεν στηριχτεί θα περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (ενώ ούτως ή άλλως ανήκει κατά 50% στο ΤΑΙΠΕΔ ήδη) εκβιάζοντας τη συμμετοχή των κατοίκων του Λιούμη, έστησε μια εξέδρα με δυνατά ηχεία και φωτισμό πανηγυριού μπροστά από τον χώρο του Πατινάζ και ξεκίνησε το εμμονικό του παιχνίδι. Στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκαν περίπου 100 άτομα, μέλη του Σύριζα, δημοτικοί σύμβουλοι, λίγοι παρατρεχάμενοι και ελάχιστοι κάτοικοι… πολύ μακράν των 1.000 ατόμων που η δημοτική αρχή θεώρησε ως προϋπόθεση σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για να νομιμοποιηθεί κοινωνικά το έργο.

4

Η επιλογή της “πρωτοβουλίας κατοίκων για την υπεράσπιση του άλσους” είχε ήδη αποφασίσει να μην δώσει καμία απολύτως σημασία στα γκαιμπελικής προέλευσης προκλητικά παιχνίδια του δημάρχου. Έτσι, δεν εκφράστηκε κανένας επιτόπου αντίλογος στα ψεύδη και τις λοιδορίες που εξαπολύθηκαν από τον άμβωνα αυτής της αποψιλωμένης “συγκέντρωσης”. Δεν μας ενδιαφέρει να μετρηθούμε σε ένα παιχνίδι κοινωνικού αυτοματισμού όπως επιχειρεί η δημοτική αρχή αλλά να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν την καταστροφή των 7 στρεμμάτων του άλσους.

5

Μερικοί θερμόαιμοι από τους συγκεντρωμένους, μέλη του Σύριζα, προς το τέλος της “συγκέντρωσης” και επειδή δεν εμφανίστηκαν οι αναμενόμενοι “χουλιγκάνοι” για να παίξουν το παιχνίδι της στημένης πρόκλησης… επιτέθηκαν σε μια μικρή ομάδα νεολαίων που τους εμπόδισε να μπουν στο Πατινάζ. Προέκυψε μια συμπλοκή. Φανταζόμαστε ότι όλο αυτό το στημένο σκηνικό θα χρησιμοποιηθεί για να “συμπυκνωθεί” όλος ο μακροχρόνιος  αγώνας των αντιστεκόμενων κατοίκων… σε τρείς νεολαίους τη στιγμή που πλακώνονται στο ξύλο με “αγανακτισμένους κατοίκους”, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την… ποιότητα ζωής των παιδιών τους!

6

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *