Για την συγκέντρωση, τους αποκλεισμούς καταστημάτων και την πορεία ενάντια στη Λευκή Νύχτα (Ίλιον 24/6/2017)

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 29/06/2017
Κινηματικά ΝέαΥλικό άλλων ομάδων

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 24/6/2017, στην κεντρική πλατεία Ιλίου συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα για να στηρίξουν την συγκέντρωση ενάντια στη Λευκή Νύχτα. Για άλλη μια χρονιά, στην πλατεία ήταν από νωρίς προκλητικά παρατεταγμένοι περίπου 15 υπάλληλοι του δήμου Ιλίου, με πλήρη εξάρτηση, ασυρμάτους, γιλέκα, καπελάκια και φυσικά με τα οχήματά τους. Κατά τη διάρκεια της αρχικής συγκέντρωσης, διακριτική ήταν η εμφάνιση της αστυνομίας με πλήθος ασφαλιτών, αστυνόμους και τμηματάρχες της γειτονιάς, ενώ λίγο αργότερα, στην κεντρική πλατεία, έγινε απόβαση 15 καπελάκηδων από βανάκι της αστυνομίας. Τελικά, τόσο ο “ιδιωτικός στρατός” του δημάρχου Ζενέτου (δηλαδή οι απεργοσπάστες υπάλληλοι της καθαριότητας) όσο και οι λοιπές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν πλάι-πλάι, με στόχο τους φυσικά να εποπτεύουν τον δημόσιο χώρο απέναντι στους συγκεντρωμένους/ες και να διασφαλίσουν την ομαλή ροή στο μέγα πανηγύρι της κατανάλωσης και της “ξενοιασιάς”.

 

 

Στις 6:30 περίπου το απόγευμα, οι 100 περίπου συγκεντρωμένοι/ες στην πλατεία Ιλίου, προχώρησαν σε αποκλεισμούς αρχικά 8 καταστημάτων, ενώ όσο περνούσε η ώρα, τους αποκλεισμούς στήριζαν ακόμη περισσότεροι, φίλες, φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες στο διπλό κάλεσμα του Θερσίτη και του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια. Στις 8:30 το βράδυ, τα αποκλεισμένα καταστήματα έγιναν 10 από περίπου 200 άτομα. Σε έναν από τους 3 συνολικά κεντρικούς εμπορικούς πεζοδρόμους που ξεκινούν από την πλατεία Ιλίου, σχεδόν ολοκληρωτικά αποτράπηκε η εμπορική λειτουργία των καταστημάτων. Δεν ήταν λίγοι οι καταστηματάρχες που φέτος επέλεξαν να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματά τους κατά τη διάρκεια της λευκής νύχτας κολλώντας τις σχετικές ανακοινώσεις στις προσόψεις των καταστημάτων τους. Οι περισσότεροι όμως, άνοιξαν ή επιχείρησαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους μετά τις 8 μ.μ.

 

 

Ο δήμαρχος Ζενέτος, ενώ τις προηγούμενες μέρες φρόντισε να ρίχνει στάχτη (νομιμότητας) στα μάτια των αφελών δηλώνοντας ότι ο δήμος Ιλίου και η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας δεν έχει καμία σχέση με την λειτουργία των καταστημάτων, φρόντισε και με το φετινό πανηγύρι να δείξει ποιους ουσιαστικά υπερασπίζεται και στηρίζει, όπως και από την πρώτη χρονιά της εισαγωγής της Λευκής Νύχτας στα τοπικά δεδομένα: την τάξη και τα συμφέροντα των εμπόρων και εργοδοτών. Νωρίς το απόγευμα, έκανε την εμφάνισή του ένα μικτό κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας  με συνοδεία αστυνομίας για να προβεί σε τυπικούς ελέγχους (οι οποίοι όπως φάνηκε και από πέρυσι δεν προκάλεσαν καμιά “εφίδρωση” στα τοπικά αφεντικά). Η αντίδραση του δημάρχου (αυτού του υπέρμαχου της νομιμότητας) και της κουστωδίας του (“μικτό” κλιμάκιο παρατρεχάμενων και δημοτικών υπαλλήλων) ήταν αναμενόμενη: προσπάθησαν να εμποδίσουν την ΣΕΠΕ να κάνει ελέγχους, ενώ ταυτόχρονα διατυμπάνιζαν την ανάγκη “να κάνει η αστυνομία την δουλειά της σε αυτούς που είχαν αποκλείσει καταστήματα”. Γνωστή-γνωστότατη η στάση των παπατζήδων της νομιμότητας…
Για όλους και όλες εμάς που βρεθήκαμε στους αποκλεισμούς αδιάφορο μας ήταν και θα μας είναι το “νόμιμο ή παράνομο” της λειτουργίας των καταστημάτων.

 

   

Η παρουσία των “μεγάλων ονομάτων” του θεάματος και της δια-σκέδασης (βλ. Χατζηγιάννη και Τσαμπά), σε συνδυασμό με το κάλεσμα στους καταστηματάρχες (κλείνοντάς τους το μάτι) να ανοίξουν και φέτος τα μαγαζιά τους, σκοπό είχε να “λάμψει” η πόλη. Οι φτωχοί να χορτάσουν με θέαμα, σουβλάκια, χορούς και πανηγύρια, ενώ οι έμποροι να αρπάξουν ό,τι αρπάξουν σε μια ημέρα αγελοποιημένης κατανάλωσης. Αυτή εξάλλου είναι και η Λευκή Νύχτα, όσο και αν η δημοτική αρχή και οι συνοδοιπόροι της επιχειρούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

 

   

Οι αποκλεισμοί των καταστημάτων διήρκησαν έως τις 10 το βράδυ. Κατά τη διάρκειά τους μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα και έγιναν συζητήσεις με περαστικούς και εργαζομένους/ες. Σε λίγες περιπτώσεις, ορισμένα αφεντικά επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντάσεις στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τα αποκλεισμένα καταστήματα, ωστόσο αυτό δεν έγινε κατορθωτό εξαιτίας τόσο της αποφασιστικότητας των συγκεντρωμένων όσο και της ψύχραιμης διαχείρισης των όποιων επιθετικών συμπεριφορών. Παρόμοια πρόκληση επιχειρήθηκε και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους και παρατρεχάμενους του Ζενέτου, που τελικά αναγκάστηκαν να φύγουν από εκεί που ήρθαν.

 

   

Στις 10 το βράδυ οι αποκλεισμοί ολοκληρώθηκαν και αμέσως μετά έγινε διαδήλωση που διέσχισε το κέντρο του Ιλίου, τους κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους με πανό και συνθήματα, ενάντια σε μια ακόμη φιέστα που επιχειρεί να κανονικοποιήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την “κατοχή” της πόλης από το εμπόρευμα και το θέαμα.

 

 

Ούτε εργάτες/τριες λάστιχο, ούτε ζόμπι καταναλωτές

 

 

Λευκές νύχτες, σκοτεινές μέρες (για άλλη μια θλιβερή γιορτή του δήμου Ιλίου και των εμπόρων)

 

αναδημοσίευση από το site του θερσίτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *