Για την πορεία της 12 Γενάρη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 13/01/2013
VideosΚινηματικά Νέα

Περισσότερα από 10.000 άτομα συμμετείχαν το Σάββατο στην πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους χώρους. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο μέγεθος ικανό όχι μόνο να λειτουργήσει ως ανάχωμα των κεντρικών πολιτικών σχεδιασμών αλλά και να επιβάλλει μια αναδιάταξή τους. Δεν είναι ούτε υπερβολική (δεν πλέουμε στα ιδεολογικά πελάγη της ανάγκης για επιβεβαίωση) ούτε και επαρμένη (δεν είμαστε τόσο… ανώριμοι όσο εκτιμούν τα «σοβαρά» δεξιά κι αριστερά ιερατεία) εκτίμηση. Το μήνυμα της χτεσινής διαδήλωσης δεν περιορίζεται  στην αφορμή των εκκενώσεων των καταλήψεων ούτε των επακόλουθων διώξεων. Αλλά στα αίτια των οποίων η αναγωγή ξεπερνάει τη μνημονιακή πολιτική και συναντάει την πολιτική συγκρότηση της κοινωνίας και την καθολική ουσία μιας ετεροκατευθυνόμενης ζωής.

Όσον αφορά την αφορμή της διαδήλωσης είναι γεγονός ότι από τη μία έπαιξε σαφώς ρόλο για την απελευθέρωση των 92 διωκόμενων (υπήρχαν μερικοί ανάμεσά τους που είχαν περιοριστικούς όρους και αναστολές οπότε και την σχετική προϋπόθεση ομηρείας για προφυλάκιση) και από την άλλη δημιούργησε ένα ανάχωμα στις κινήσεις του χρυσαυγίτικου υπουργείου δημόσιας τάξης  (δεν μπορεί απλώς να συνεχιστεί το σχέδιο ωσάν να μην συνέβη τίποτε αλλά θα παρθεί πλέον μια απόφαση είτε ανάσχεσης είτε επίθεσης από τη μεριά της ακροδεξιάς διακυβέρνησης σε όλη αυτή πλέον την μαζική αντιστασιακή κατακραυγή με τον κίνδυνο της πολιτικής αποσταθεροποίησης να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός).

Όσο σοβαρά κι αν λάβουμε υπόψη μας την αντιμετώπιση της εκκένωσης των καταλήψεων από μεριάς αριστερών και κομμουνιστών ως αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για τη λίστα Λαγκάρντ… είναι κάτι παραπάνω από απλή τυπική λογική ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην απαντήσουμε με μαξιμαρισμένο τρόπο σε αυτή την κυριαρχική επίθεση. Δεν είμαστε στρατιώτες καμιάς κεντρικής επιτροπής για να υπακούμε σε επιτελικές στρατηγικές και νομοτελειακές αφηγήσεις. Οι σοσιαλδημοκρατικές  μανούβρες του Σύριζα πήραν τις χιλιάδες απαντήσεις των διαδηλωτών του Σαββάτου και η πρακτορολογία των κομμουνιστών γελοιοποιήθηκε από την τόλμη και την αποφασιστικότητα των 92 διωκόμενων.

Φυσικά, οι χιλιάδες αυτοί διαδηλωτές δεν συνιστούν έναν συμπαγή και συγκροτημένο χώρο με κοινές διαδικασίες ικανό να παράξει αποφάσεις και σχεδιασμούς. Μπορεί ο αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος να είναι αυτός που αποτέλεσε τον οργανωτικό πυρήνα του γεγονότος αλλά οι χιλιάδες άνθρωποι που συνέπραξαν στον δρόμο (αν εξαιρέσουμε τις λίγες παρούσες πολιτικές οργανώσεις των αριστερών που παλινδρομούν ανάμεσα στην ανιδιοτέλεια μιας διεσταλμένης συντροφικότητας και την ιδιοτέλεια ενός ιδεολογικού εισοδισμού) αποτελούνται από αποφασισμένα άτομα, αποφασισμένες παρέες, αποφασισμένες ομάδες δημιουργώντας στο σύνολό τους μια δυναμική πολιτική μεταβλητή για την εξέλιξη των κοινωνικών και ταξικών αντιθέσεων.

Οι κατειλημμένοι μας χώροι μπορούν να δυναμώσουν τα περιεχόμενα και τις μορφές του αγώνα για-να-πάρουμε-τη-ζωή-μας-στα-δικά-μας- χέρια  όποια και να είναι η απόφαση των κρατικών και παρακρατικών συμμοριών για τη συνέχεια. Χωρίς να υποστείλουμε τα πολιτικά μας χαρακτηριστικά είναι αναγκαίο να διαστείλουμε τη δεκτικότητα μας προς τις ριζοσπαστικές προτάσεις από τους αποφασισμένους για ρήξη και πολιτικά «αγεωγράφητους» διαδηλωτές του Σαββάτου. Αυτή είναι η ουσία της ριζοσπαστικής αυτοοργάνωσης που πραγματώνεται διαρκώς πλουτίζοντας όχι μόνο τον αντιθεσμικό αγώνα αλλά και το μεγάλο «στοίχημα» της αυτοθέσμισης.

Το ζήτημα έχει τεθεί. Συνεχίζουμε έχοντας την χειραφετητική επίγνωση ότι ο  αγώνας για την κατάκτηση της συνείδησης της ελευθερίας  είναι όρος για την ίδια μας την ύπαρξη και νοηματοδοτεί την κάθε μας επιλογή.

Το Σάββατο δεν σηκώσαμε απλώς το γάντι του υπουργού δημόσιας τάξης.

Του το πετάξαμε πίσω στα μούτρα.

Σχόλια Ανάρτησης

  • Τι εννοείτε λέγοντας ότι ένα κομμάτι της πορείας αυτής είναι πολιτικά “αγεωγράφητο” ;

  • Έτσι ονομάστηκαν στο κείμενο όσοι δεν αναγνωρίζουν με σαφήνεια την ταυτότητά τους στην πολιτική γεωγραφία των ημερών μας. Πολλούς “αγεωγράφητους” ανθρώπους συναντήσαμε και τον Δεκέμβρη του 08 στους δρόμους και αναγνωρίσαμε τους κοινούς εαυτούς μας κάτω από την “ομπρέλλα” των εξεγερμένων.

    • anentaxtos isos???????to oti den einai kapoios se syllogikotita i kapoia omada den simainei oti den anagnorizei tin taytotita tou stin politiki geografia..epeidi oloi pano kato sto xoro xeroume ti ginete kalo tha einai n ypologisoume oti o anentaxtos i ageografitos opos onomazetai sto keimeno kosmos einai arketos einai i ora n katsoume n analogistoume sizitisoume giati aytos o kosmos(oxi olos)den symmetexei pio energa se omades i syllogikotites..sizitame me sydrofous gia to politiko plaiso mia kouvedas pou odigei se mia drasi k ekei stamatane ola..drasi drasi k symmetoxi xoris xaraktirismous sydrofika k allileggya..

      sygnomi pou den einai me ellinikous xaraktires logo texnikou provlimatos

      • Σύντροφε ο αγεωγράφητος κόσμος δεν είναι απλά αρκετός, είναι πολλαπλάσιος των αναρχικών έτσι όπως τους προσδιορίζει το κείμενο. Σα να λέμε δηλαδη ότι στην πορεία του Σαββάτου οι αναρχικοί είμασταν 1000-2000 και οι υπόλοιποι (εκτός από τους εξωκοινοβουλευτικούς) ήταν αγεωγράφητοι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου..για κάποιο λόγο δεν συμμετέχει αυτός ο κόσμος και αυτό είναι που πρέπει να συζητηθεί, γιατί αυτός ο κόσμος εμένα δεν μου δίνει την εντύπωση οτι δεν έχει σαφή πολιτική ταυτότητα!

  • η δραση προυποθετει πραξη αγαπητε γειτονα.
    η συμμετοχη σε διοργανωσεις/κινητοποιησεις αλλων υποκειμενων και μονο δεν συνιστα δραση.
    η λεξη/πραξη κλειδι ειναι η πρωτοβουλια (οχι πρωτοπορεια) που με την δημιουργικη απελευθερωτικη αυτενεργεια οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στη συλλογικοποιηση οταν δουλευεται ανιδιοτελως και στην αποξενωση οταν τρωγομαστε με τα ρουχα μας ή ευλογαμε τα γενια μας.

    ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΩΝ

    • δραση κ συμμετοχη..γνωριζοντας καλα κ εσυ κ εγω το τι συμβαινει στην κοινωνια που ζουμε ,που ειμαστε θελουμε δεν θελουμε κομματι της πρεπει ν υπολογιζουμε οτι αρκετος κοσμος εχει φτασει σε σημειο να μην εχει χρονο δυναμη για πρωτοβουλιες(δεν εχουν ολοι την ιδια δυναμη αντοχη). ο μπαμπας στην απεναντι πολυκατοικια στην παπανικολαου αν κ νεοσ στην ηλικια δεν εχει το χρονο η τη δυναμη για πρωτοβουλιες.εχει ομως την διαθεση να αλληλεπιδρασει μαζι σου μαζι μου.χαρακτηριζοντασ τον υποκειμενο τον διωχνεις μακρια κ κανεις ακριβως το αντιθετο απο αυτο που εχεις-εχω θεσει ως σκοπο ζωης..
      το” υποκειμενο “πρωτοβουλια παιρνει κ ερχεται να μας γνωρισει να σε γνωρισει στο χωρο σου,σε ενα χωρο ελευθερης σκεψης εκφρασης
      πριν μιλησουμε η γραψουμε καλο ειναι ν υπαρχει κ μια δευτερη σκεψη ΟΧΙ διπλωματια δευτερη σκεψη.
      μεχρι κ ο τροπος που εκφραζεσαι συντροφικα εντελως δειχνει οτι θες να επιβληθεις κ οχι να εξελιξεις μια κουβεντα.

  • Προσωπικά θεωρώ καταλληλότερο τον όρο “ανένταχτος” από τον όρο πολιτικά “αγεωγράφητος”, αφού κατά τη γνώμη μου ο δεύτερος συνδέεται με πλήρη άγνοια του πολιτικού χάρτη ή την απουσία ταξικής συνείδησης, κατί που δε νομίζω ότι συμβαίνει για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.

    συντροφικά πάντα..

  • Δλδ όποιος δεν συμμετέχει σε συνελεύσεις είναι πολιτικά αγεωγράφητος;

  • Ήμαρτον ρε παιδιά με τον όρο “αγεωγράφητος”. Κι εγώ πρώτη φορά τον συναντώ σε κείμενο αλλά δεν βλέπω πού είναι το πρόβλημα. Αφενός δεν είναι καθόλου προσβλητικός (αυτός που στερείται “γεωγραφίας” στην πολιτική, δλδ ενός δηλωμένου σημείου αναφοράς ή μίας ταυτότητας, δε σημαίνει ότι στερείται συνείδησης και ελευθεριακών αξιών) και αφετέρου εντάσσεται σε μία παράγραφο που καλεί τα συλλογικοποιημένα και εδαφικοποιημένα εγχειρήματα (όπως και τα άτομα που να αγκαλιάσουν τον κόσμο αυτό. Όχι ως πατερναλισμό ή συμπάθεια, αλλά ως ριζοσπαστική κίνηση, άρα αντιμετωπίζονται οριζόντια και ισότιμα και καθόλου υποτιμητικά!

    Νομίζω ότι από δω κι ύστερα αυτή η κουβέντα δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω.

    Συντροφικά.

  • Για να τελειώνουμε με τον όρο “αγεωγράφητος”. Όπως είδαμε και στην εξέγερση του 2008 οι συνελεύσεις μας σε διάφορες εξεγερσιακές εστίες πλαισιώθηκαν από πολλούς ανθρώπους που δεν αυτοπροσδιορίζονταν αναρχικοί και για την ακρίβεια δεν επιθυμούσαν την οποιαδήποτε αυτοπροσδιοριστική ταυτότητα πέραν αυτής του “εξεγερμένου”. Φουκωικές προσλήψεις του πολιτικού χωρίς πολιτική προγραμματική, (μετα)αυτονομία με ενίσχυση του αντιεξουσιαστικού πυλώνα και άμβλυνση του μαρξιστικού πολιτικού προτάγματος, βιωματικοί εξεγερτιστές, υπερασπσιστές των μεταμοντέρνων ρευστών ταυτοτήτων και πολλές άλλες “υποκειμενικότητες” που, προφανώς, θα ήταν προσβλητικό να υπαχθούν στο “ύποπτο” κυριαρχικό δίπολο διαχείρισης των πολιτικών ταυτοτήτων “ενταγμένος” και “ανένταχτος”. Στο κείμενο δεν κάνουμε ασκήσεις ποσοτικών συσχετισμών ούτε και στεκόμαστε στη σημασία της “σαφούς” πολιτικής ταυτότητας αλλά στην διερεύνηση μιας αυθεντικής και γόνιμης σχέσης με αμοιβαίο γνώμονα την αποφασιστική παρουσία στο δρόμο.

  • Φουκωικές προσλήψεις του πολιτικού χωρίς πολιτική προγραμματική, (μετα)αυτονομία με ενίσχυση του αντιεξουσιαστικού πυλώνα και άμβλυνση του μαρξιστικού πολιτικού προτάγματος, βιωματικοί εξεγερτιστές, υπερασπσιστές των μεταμοντέρνων ρευστών ταυτοτήτων και πολλές άλλες «υποκειμενικότητες» που, προφανώς, θα ήταν προσβλητικό να υπαχθούν στο «ύποπτο» κυριαρχικό δίπολο διαχείρισης των πολιτικών ταυτοτήτων «ενταγμένος» και «ανένταχτος».

    .ayto to sxolio nomizeis oti ksekatharizei i tholonei ta pragmata?

  • αναφέρθηκε η λέξη “αγεωγράφητος” στο κείμενο ακριβώς για να μην μπει σε μια δαιδαλώδη περιγραφή των ταυτοτήτων και τελικά αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα. Επεξηγείται στη συνέχεια τί εκριβώς εννοεί και πάλι αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα. Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να περιγράψει τί εννοεί ως “σαφή πολιτική ταυτότητα” και… φαίνεται φυσιολογικό.
    Η περιγραφή των πολιτικών ταυτοτήτων των εξεγερμένων του 2008 και της διαδήλωσης του Σαββάτου έχει παραχθεί από επαφή και πολιτικό διάλογο με αρκετούς από αυτούς τους ανθρώπους και από μελέτη των κειμένων τους. Όσο και να σε δυσκολεύει η κατανόηση δεν γίνεται να σου μεταγγιστεί τίποτε από το πληκτρολόγιο.

    • αναφέρθηκε η λέξη «αγεωγράφητος» στο κείμενο ακριβώς για να μην μπει σε μια δαιδαλώδη περιγραφή των ταυτοτήτων και τελικά αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα.
      Η χρηση της λεξης αγεωγραφητος προσωπικα θεωρω οτι ειναι ενας ασαφης νεολογισμος.
      Γραφεις ” και τελικα αντιμετωπιστηκε ως προβλημα” δηλαδη θεωρεις οτι οι αναγνωστες ειναι αυτοι που δημιουργησαν το προβλημα και οχι η ιδια η χρηση της λεξης που επελεξες.

      Η περιγραφή των πολιτικών ταυτοτήτων των εξεγερμένων του 2008 και της διαδήλωσης του Σαββάτου έχει παραχθεί από επαφή και πολιτικό διάλογο με αρκετούς από αυτούς τους ανθρώπους και από μελέτη των κειμένων τους
      Φανταζομαι δεν πιστευεις οτι εισαι ο μονος που το εχει κανει αυτο.

      Όσο και να σε δυσκολεύει η κατανόηση δεν γίνεται να σου μεταγγιστεί τίποτε από το πληκτρολόγιο.
      Θεωρω πως ειναι δυσκολο να μεταγγιστει το οτιδηποτε με προτασεις σου οπως αυτη που σου ανεφερα στο προηγουμενο σχολιο. Ο διαλογος ειναι παντοτε προτιμοτερος αλλα δεν ειναι παντα επιλογη.

  • Για να τελειώνουμε, όταν κάτι είναι αγεωγράφητο δεν σημαίνει αυτομάτως πως είναι υποτιμητικό . Όταν παλιότερα υπήρχαν αγεωγράφητα μέρη σήμαινε πως ήταν έλλειψη δικιά μας γνώση. Όταν μιλάμε για αγεωγράφητα μονοπάτια του μυαλού αναφερόμαστε σε μια δικιά μας αδυναμία του να τα αντιληφθούμε και να τα οριοθετήσουμε.

    Προσωπικά αυτοχαρακτηρίζομαι αγεωγράφητος και όχι ανένταχτος, κάτι που θα ήταν σαχλό μιας και συμμετέχω συστηματικά και ενεργά στην κατάληψη.

    Δεν καταλαβαίνω από πού και ως που θα πρέπει να απαντάμε σε ένα κλίμα του «έλα τώρα».

    Ακόμα και αν θεωρείς ότι είναι νεολογισμός, είναι άτοπο να τον χαρακτηρίζεις ασαφή όταν έχει δοθεί ο «ορισμός» του.

    Πρόβλημα δημιουργείται όταν υπάρχει ζουμαρισμένη επιμονή σε κυριολεκτικά μια λέξη, όταν εξηγείται με πιο σκεπτικό μπήκε και αυτό απαντιέται με ένα «έλα τώρα», όταν δεν έχει γίνεται ούτε ένα μικρό σχόλιο για όλο του υπόλοιπο κείμενο, όταν οι απαντήσεις αντιμετωπίζονται ως πεδίο ανταγωνισμού και αντεπίθεση απέναντι σε υποθέσεις.

  • Δηλαδη εσυ που εισαι ενταγμενος σε μια καταληψη συμμετεχεις ενεργα στις δρασεις της και στην συνελκευση της θεωρεις οτι εισαι αγεωγραφητος?

    Δηλαδη μπορει και το συνολο της πορειας για σενα να ηταν αγεωγραφητο?
    Μου επιτρεπεις τωρα ακομα περισσοτερ να θεωρω πως ειναι ενας ασαφης νεολογισμος.?

    Νομιζω και γω οτι αρκετα το κουρασαμε με μια λεξη…
    υπαρχουν ουσιαστικοτερα πραγματα να κανουμε.κ για να τελειωνουμε

    αν σε ενδιαφερει η αποψη μου θεωρω οτι ο ευκολοτερος τροποσ για να να διακρινεις την πολιτικη ταυτοτητα καποιου ειναι να διαβασεις κειμενο του και να δεις το συνολο της δρασης του.καποιος για παραδειγμα που συμμετεχει σε μια καταληψη (ανεξαρτηατα απο τι δηλωνει) η ταυτοτητα του προκυπτει απο τισ δρασεις και τον λογο της καταληψης.
    Εισαι δηλαδη περιισοτερο αυτο που κανεις παρα αυτο που δηλωνεις ή την ταυτοτητα που σου φοραν οι αλλοι.και μεσω της δρασης σου αυτοματως αποκτας θεση στην ”πολιτικη γεωγραφια”…
    που ενιοτε ειναι περισσοτερο η λιγοτερο διακριτη.(αριστεροσ δεξιος κτλκτλ) αλλα παντως υπαρχει.

    • αγεωγραφητος ειναι αυτος που δεν εχει γεωγραφηθει ειτε επειδη δε μπορει ειτε επειδη δε θελει . Δε μπορει ή δε θελει ειτε επειδη δεν εχει δηλωσει ή κατασταλαξει ατομικα/συλλογικα στα σημεια που θα λειτουργησουν ως συντεταγμενες για να πρσδιοριστει ή θεση του ή απλα ο “πολιτικος χαρτης” μας ειναι πολυ παλιος και χοντροκομμενος για να τον ενταξει στη κλιμακα του .
      Αγεωγραφητος λοιπον κι οχι ανυπαρκτος , οπως το Αιγαλεω σε ενα παγκοσμιο χαρτη !

  • Άρα λοιπόν ας μη μιλάμε για τη μεγαλύτερη αναρχική πορεία. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία αγεωγράφητων την οποία καλούσαν αναρχικοί!

    • Δεν αναφέρομαι στο σινιάλο, το οποίο διαχωριζει σαφέστατα τον κόσμο που συμμετειχε αλλά στον αναρχικό χώρο γενικότερα!

  • Τον κόσμο τον διαχωρίζει η αρνητική σου προκατάληψη κι όχι το σινιάλο.

    Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ διακρίνω και διαχωρίζω. Επίσης δεν μπορούν να αντιληφούν την διαφορά μεταξύ επίθετου και ουσιαστικού.Το ότι η πορεία ήταν αναρχική προσδιορίζεται αναμφισβήτητα από τα χαρακτριστικά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι/ες συμμετείχαν ήταν ή δηλώναν αναρχικοί και αναρχικές. Αυτό πιστεύουμε (χωρίς βέβαια να είναι η ουσία του κειμένου ο προσδιορισμός “αγεωγράφητος” που έδωσε απ’ ό,τι φαίνεται και τροφή για κάθε είδους προκατάληψη ενάντια στην κατάληψή μας). Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι όλοι και όλες ήταν αναρχικοί/ές γράψτο με σαφήνεια να τελειώνουμε και να γίνει κατανοητό από όσους διαβάζουν εδώ το σάιτ περί τίνος πρόκειται.

    • Τον κόσμο τον διαχωρίσατε εσείς στο κείμενο σας όχι εγώ. Το πόσοι ήταν οι αναρχικοί δεν το ξέρω(και δεν έχει και ιδιαίτερη σημασια) αλλα σίγουρα πολλοί αγεωγράφητοι που δεν συμμετέχουν σε στέκια και καταλήψεις είναι αναρχικοί.

      • Αποδεικνύεις ότι δεν ξεχωρίζεις το “διακρίνω” με το “διαχωρίζω”. Το να αντιλαμβάνεσαι τα επιμέρους κομμάτια ενός πράγματος, συνεπώς να καταλάβεις καλύτερα την ουσία του, είναι το “διακρίνω”. Το να το κόψεις σε επιμέρους κομμάτια, τα οποία είναι σαφώς μεταξύ τους οριοθετημένα, είναι το “διαχωρίζω”. Το “διακρίνω” αποτελεί μια προσπάθεια να αντιληφθείς ένα μωσαϊκό, το “διαχωρίζω” είναι να το σπάσεις και να κοιτάς τα κομμάτια του.

        Επειδή είναι φανερό πως ούτε το “καυτό σημείο” έχεις καταλάβει (γιατί η διαφωνία προϋποθέτει το να καταλάβεις σε τι διαφωνείς), αν ένας είναι αναρχικός δεν είναι πολιτικά αγεωγράφητος, και αν ένας είναι πολιτικά αγεωγράφητος δεν δηλώνει αναρχικός. Δεν είναι το αν συμμετέχει ή όχι σε συλλογικότητες το κριτήριο. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές το περιεχόμενο με το οποίο χρησιμοποιείται, ας υπάρξει ο αντίλογος με βάση αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *