Για την ανακοίνωση του Δήμου Αιγάλεω σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 15/11/2011
Τοπικά Νέα

Μετά την παρέμβαση της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 10 Νοέμβρη ο Δήμος Αιγάλεω δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:

το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω στην συνεδρίαση του, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 αφού συζήτησε το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Καταδικάζει τις ασκούμενες πολιτικές, που, στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, επιβάλλουν διαρκή φοροεπιδρομή και δραματική μείωση των εισοδημάτων στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες, ενώ αφήνουν συστηματικά, εκτός ελέγχου τη φοροδιαφυγή και το μεγάλο οικονομικό πλούτο.

Θεωρεί κοινωνικά άδικο και ανάλγητο το νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που απειλεί να στερήσει ένα βασικό κοινωνικό αγαθό από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Στέκεται αλληλέγγυο σε ομάδες πολιτών και φορέων που αντιδρούν στην εφαρμογή του και διεκδικούν την ακύρωσή του ως άδικου και αντισυνταγματικού και δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στην αποτροπή της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε σπίτι του Αιγάλεω, λόγω της μη καταβολής του “χαρατσιού”».

Συγκροτεί διαπαραταξιακή επιτροπή από τους επικεφαλής ή αντιπροσώπους των Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου.

Πέρα από τις επιφυλάξεις για το πώς θα “πρωτοστατήσει” ο δήμος στην αποτροπή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε σπίτι του Αιγάλεω, πρέπει να έχουμε το νου μας για τις ακήσεις πολιτικής υπεραξίας τόσο από μεριάς της Δημοτικής Αρχής όσο και από μεριάς των δημοτικών παρατάξεων. Ο θεσμός της “τοπικής ετεροδιοίκησης” θέλει να αντλεί διαρκώς κοινωνική νομιμοποίηση τη στιγμή που αποτελεί τον τελευταίο βραχίονα του κρατικού μηχανισμού στις τοπικές κοινωνίες. Έχοντας αντιληφθεί, ακόμη περισσότερο μετά και την τελευταία παρέμβαση, τη δύναμη των ακηδεμόνευτων κοινωνικών αντιστάσεων των “από τα κάτω”, δεν πρέπει επουδενί να χαθεί η επαφή με τον δρόμο, τις πλατείες, τις γειτονιές μας. Δεν μας ενδιαφέρει καμία μορφή διαμεσολαβημένου αγώνα, δεν μας ενδιαφέρουν οι αντιπρόσωποι και οι πολιτικοί εργολάβοι όσο κι αν υποκύπτουν ή κολακεύουν την “κοινωνική τους βάση”. Συνεχίζουμε…

[Ενημέρωση δημοσίευσης, 28 Νοεμβρίου 2011]

Σε συνέχεια των κινήσεων σχετικά με τα χαράτσια ο Δήμος Αιγάλεω κοινοποίησε έναν αριθμό τηλεφώνου όπου κάθε δημότης της πόλης μπορεί να τηλεφωνεί για να ζητήσει την αρωγή του δήμου σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης. Δεν διευκρινίζεται ποιά θα είναι αυτή η αρωγή του δήμου αλλά είναι εν μέρει αυτονόητο ότι στο βαθμό που πρόκειται για ΝΠΔΔ δεν “επιτρέπεται” να δημοσιοποιεί ότι θα προβαίνει σε “παράνομες πράξεις” όπως είναι π.χ. η επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης. Προστίθεται λοιπόν και ο Δήμος Αιγάλεω στους δήμους της επικράτειας που οικειοποιούνται το κοινωνικό αίτημα για άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Αυτές τις μέρες υπάρχει μια σχετική ανακωχή από μεριάς των κυβερνητικών κινήσεων (αν εξαιρέσουμε το χτύπημα της παρέμβασης μελών του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ στην ΔΕΗ Καλλιθέας και τις ποινικές διώξεις που ακολούθησαν) που εκφράζεται με την αδράνεια εφαρμογής του μέτρου πληρωμής του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ. Η ανακωχή αυτή, που ενισχύεται ποιοτικά με το μπλοκάρισμα της κίνησης αυτής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιτρέπει μια θεσμική αναδίπλωση και αναδιαμόρφωση της εισπρακτικής πολιτικής. Η θεσμική αυτή αναδίπλωση θα συμπεριλάβει και τις ενδοθεσμικές παραβατικές κινήσεις ανυπακοής μερικών δήμων. Η πίεση των “από τα κάτω” συναντάει το πρώτο σημείο τριβής με τις κρατικές επιλογές εκεί που εφαρμόζονται πλέον, στις γειτονιές με πρώτους εκφραστές τους δήμους. Οι παρεμβάσεις και η επιθετική κοινωνική δυσφορία εξαναγκάζουν τα δημοτικά συμβούλια και τις δημοτικές αρχές να λύνουν την περιφερειακή θεσμική διελκυστίνδα προς όφελος των κατοίκων. Σημασία δεν έχει το τηλέφωνο και η αρωγή του δήμου αλλά ο εξαναγκασμός του από τις κοινωνικές αντιστάσεις να παραμερίσει, ούτως ώστε να μην εμποδιστεί “η άμμος να μπλοκάρει το γρανάζι”. Να μην εμποδίσει το μήνυμα της κοινωνικής ανυπακοής να διατρέξει κάθε κέντρο αποφάσεων…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *