Για τα γεγονότα στο υποκατάστημα της “Γενικής Ταχυδρομικής” στο Αιγάλεω

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 08/12/2012
Τοπικά Νέα

Χτες το πρωί οι 15 εργαζόμενοι στο υποκατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στο Αιγάλεω είχαν προγραμματίσει τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν νέες ατομικές δίμηνες συμβάσεις λόγω αλλαγής του αφεντικού της francise επιχείρησης (τα αφεντικά έχουν αλλάξει άλλες δύο φορές από το 2009). Βασική προϋπόθεση που θέτει το μεγάλο αφεντικό της μητρικής εταιρίας είναι να υπογράψουν αυτές τις δίμηνες συμβάσεις αφού πρώτα αποδεχτούν την οικειοθελή τους αποχώρηση από το προηγούμενο αφεντικό… χάνοντας όλους τους απλήρωτους μήνες από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τις αποζημιώσεις.

Αμέσως μετά τη λήξη της στάσης εργασίας οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος κλείδωσαν και έφυγαν. Λίγο μετά εμφανίστηκε φορτηγό της εταιρίας για να πάρει τα δέματα και τους φακέλους που υπήρχαν στο κατάστημα. Το φορτηγό εμποδίστηκε από τους εργαζόμενους οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τις κινήσεις της εργοδοσίας. Το φορτηγό έφυγε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Μία ώρα μετά εμφανίστηκαν περιπολικά της αστυνομίας με σκοπό να συλλάβουν εργαζόμενους στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας καθώς είχε κατατεθεί μήνυση από την εταιρία για άσκηση βίας από μεριάς τους, βία η οποία φυσικά και ουδέποτε ασκήθηκε.  Δεν υπήρχε εισαγγελική εντολή οπότε η αστυνομία αποχώρησε άπρακτη. Οι ιδιοκτήτες του υποκαταστήματος είχαν μεταβεί στο Α’ Α.Τ. Αιγάλεω οπότε 8 εργαζόμενοι (4 από το συγκεκριμένο υποκατάστημα και 4 από το σωματείο) πήγαν κι αυτοί στο τμήμα για να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση της δίωξης. Εκεί τους ανακοινώθηκε ότι κρατούνται καθώς εκκρεμεί μήνυση κατ’ αγνώστων από την μητρική εταιρία. Μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των εργαζομένων, της μητρικής εταιρίας και της αστυνομίας η ομηρεία των 8 εργαζομένων έληξε γύρω στις 8μμ με την προϋπόθεση να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά των εμπορευμάτων ούτε στο υποκατάστημα του Αιγάλεω ούτε, φυσικά, και στα κεντρικά (Κηφισού 6). Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αμέσως μετά και πάλι μπροστά από το υποκατάστημα στο Αιγάλεω και σε μια σύντομη συνέλευση αποφάσισαν αυτή τη φορά να επιτρέψουν στο φορτηγό της εταιρίας που εμφανίστηκε και πάλι να πάρει φακέλους και δέματα. Το επόμενο ραντεβού είναι στα γραφεία του σωματείου τους την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στις 7μμ για να αποφασίσουν τον χαρακτήρα των επόμενων κινήσεών τους.

Σε ό,τι μας αφορά, ως αλληλέγγυους στο συγκεκριμένο αγώνα, θεωρούμε ότι η εργοδοσία κατάφερε να εκτονώσει την κατάσταση κρατώντας το ισχυρό χαρτί της καταστολής ανοιχτό σε κάθε περίπτωση. Οι εργαζόμενοι θα είχαν άλλο αέρα σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τα αφεντικά εάν κρατούσαν το υποκατάστημα σε κατάσταση αποκλεισμού, καταργώντας στην ουσία την δίωξη με κοινωνικούς όρους, απευθυνόμενοι σε συνθήκη αγώνα προς τους 2.500 άλλους εργαζόμενους της εταιρίας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό και μεγάλο ανάχωμα στην πρώτη αυτή ωμή και κυνική εφαρμογή των μνημονιακών όρων στις εργασιακές τους σχέσεις.

Όσον αφορά την συχνή πια παρουσία της αστυνομίας σε εργασιακούς χώρους προκειμένου να επιβληθούν οι επαχθείς μνημονιακοί όροι δεν υπάρχουν άλλες απαντήσεις πέρα από την ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και εκδίωξή της. Είναι πασιφανές ότι το κράτος αποσύρεται από τις υποθέσεις της παραγωγικής και αναπαγωγικής διαδικασίας και ενισχύει τον κατασταλτικό του χαρακτήρα. Αυτό εκφράζεται από τη μία με αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, ιδιωτικοποίηση μηχανισμών περίθαλψης και εκπαίδευσης  και ξεθεμελίωμα κάθε προνοιακής πολιτικής και από την άλλη με ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και με τις ερμηνείες των νόμων να υπάγονται στο «καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Θεωρούμε εαυτούς φύσει και θέσει αλληλέγγυους σε κάθε επιλογή αγώνα από τους εργαζόμενους της Γενικής Ταχυδρομικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *