Μελετώντας την ιστορία της δραχμής, διαβάζουμε για “τα αντάρτικα χαρτονομίσματα του σιταριού”:
“Ένα παράξενο αντάρτικο χαρτονόμισμα κυκλοφόρησε το 1944 από την ΠΕΕΑ (“Κυβέρνηση του Βουνού”) και δεν είχε βάση την παντελώς αναξιόπιστη τότε δραχμή, αλλά την οκά σιταριού . Το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ χρησιμοποιούσε αυτό το χαρτονόμισμα που στην ουσία επρόκειτο για ομολογία , και μάλιστα άτοκη, για να προμηθευτεί τα αναγκαία για το αντάρτικο από τους χωρικούς, υποσχόμενο την εξόφληση του χρέους μετά την απελευθέρωση.
Το ΕΑΜ όμως ηττήθηκε κι έτσι έμειναν για πάντα ανεξόφλητα. Λέγεται ότι κάποιοι αφελείς χωρικοί ελπίζοντας να βρουν το δίκιο τους προσκόμισαν αυτά τα χαρτονομίσματα στις τράπεζες απαιτώντας μάλιστα την εξόφλησή τους, αλλά αντί χρημάτων εισέπραξαν κατηγορίες ως συνεργάτες των ανταρτών.”
Δεν ξέρουμε πού και πώς λέγεται και αν επιβεβαιώνεται η τελευταία παράγραφος του κειμένου. Εκείνο που έχει σημασία είναι καταρχήν η εξ αριστερών κριτική που έχει δεχτεί η ΠΕΕΑ για το ξεθεμελίωμα όλων των θεσμών λαϊκής αυτοοργάνωσης που από τον Απρίλη του 1941 είχαν στηθεί στα απελευθερωμένα βουνά την περίοδο της κατοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση του κώδικα “Ποσειδών” που ίσχυε στη Ρούμελη και που άφηνε στους κατοίκους των χωριών την αρμοδιότητα να ορίσουν πρόεδρους και υπερασπιστές ή κατήγορους στα λαϊκά δικαστήρια (που ασχολούνταν περισσότερο με ενδοκοινοτικές διαφορές και ήταν υπό το ΕΑΜ με δυνάμεις επιβολής των αποφάσεων τον ΕΛΑΣ) με σημείο αναφοράς την ποιότητα των ίδιων των ενδοκοινοτικών σχέσεων. Η ΠΕΕΑ ήρθε για να οργανώσει με αστικό τρόπο την δικαιοσύνη στην δική της επικράτεια επαναφέροντας τους επαΐοντες και διορισμένους προέδρους καθώς και τους πτυχιούχους δικηγόρους.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης εμφανίστηκε και το “αντάρτικο χαρτονόμισμα” το οποίο πέρα από την καινοτομία ενός ιδιότυπου “ισοδύναμου”, όπως είναι η οκά σταριού, εισάγει και μια παγκόσμια και μοναδική καινοτομία που δεν θα συναντήσει κανείς και ποτέ σε κανένα άλλο νόμισμα -εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του χαρτονομίσματος στην πίσω όψη και στο τέλος του κειμένου αναφέρεται ότι όποιος παραχαράξει το νόμισμα θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου. Μπορεί όλη αυτή η κατάσταση να δημιουργείται εν μέσω εμπόλεμου κλίματος αλλά τίποτε δεν δικαιολογεί αυτή την υπερβολική τιμωρία που στην ουσία ιεροποιεί την συναλλαγματική πράξη σε βαθμό αξίωσης μιας ανθρώπινης ζωής.
Δεν υπάρχει έμβρυο ενός νέου κράτους που να μην έρχεται στη ζωή απειλώντας την ίδια τη ζωή -ή, όπως στο προκείμενο,
ευτελίζοντάς την ταυτόχρονα…
Ξεναγοί του Μέλλοντος
Leave a Reply