Για μια ακόμη παρέμβαση στην πλατεία Λεγανές

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 22/06/2016
Εκδηλώσεις & Δράσεις

Χθες Τρίτη 21/06 βρεθήκαμε, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, στην πλατεία Λεγανές στο Άνω Λιούμη του Αιγάλεω σε μια βραδιά προβολής της ταινίας “Ο Έλληνας γείτονας” του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ που διοργάνωσε η ομάδα Carex Flacca της κατάληψης Σινιάλο. Είχε προηγηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στην ίδια πλατεία στις 5 Ιούνη με αφορμή περιστατικά επιθέσεων σε σπίτι μεταναστών της περιοχής από παρέες που χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη πλατεία ως εφαλτήριο των μισάνθρωπων σχεδίων τους.

20160621_215739

Έχουμε επιλέξει να πυκνώσουμε την παρουσία μας στη συγκεκριμένη γειτονιά αφενός για να συντρίψουμε κάθε απόπειρα διάχυσης του ρατσιστικού δηλητηρίου στην περιοχή και αφετέρου προκειμένου να ενημερώσουμε τους κατοίκους σχετικά με τα όσα συμβαίνουν δίπλα στην πόρτα τους καθώς και για την πρόθεσή μας να αποτελέσουμε ανάχωμα στις επιθέσεις ενάντια σε κάθε κολασμένο αυτού του κόσμου. Θεωρούμε ότι στον πόλεμο μεταξύ των φτωχών που επιχειρούν να εδραιώσουν τα ρατσιστικά και εθνικιστικά καθάρματα (από τη Χρυσή Αυγή μέχρι τις “παρέες” που εξαντλούν τη μαγκιά τους επιτιθέμενοι σε όσους βρίσκονται στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας) κανείς δεν μπορεί να είναι ανυποψίαστος.

Όσο μας ενδιαφέρει να βάλουμε τα εθνικιστικά φίδια πίσω στις τρύπες τους, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει να επιτεθούμε στον ωχαδερφισμό, την απάθεια, την εξατομίκευση (που πρεσβεύει ότι καθένας πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του χωρίς να τον αφορά τι συμβαίνει γύρω του) και τη μοιρολατρία καθώς αποτελούν λογικές που οπλίζουν τα χέρια κάθε επίδοξου φασιστοειδούς.

Μας ενδιαφέρει να αποδομήσουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό που εξισώνει τα αντιφασιστικά συνθήματα στους τοίχους της πόλης με φασιστικές πρακτικές επικαλούμενος ζητήματα καθαριότητας και αισθητικής. Ο φασισμός αποτελεί ένα ιδεολογικό ρεύμα που στηρίζεται πάνω στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας. Οι ιστορικές του νίκες οφείλονται στο ότι αποδείχτηκε αδιανόητα απάνθρωπος και ανηλεής όχι μόνο απέναντι στους διαφωνούντες αλλά και απέναντι σε όσους αδράνησαν προσφέροντάς του ειρήνη ή υπήρξαν ιδιαίτερα αφελείς ώστε να μην αντιληφθούν ότι και οι ίδιοι θα καταλήξουν στους ομαδικούς τάφους του. Η εξίσωση των αντιφασιστικών πρακτικών -που επιχειρούν να ορθώσουν αναχώματα στον θεσμικό και κοινωνικό εκφασισμό- με μια ιδεολογία που άφησε πίσω της μόνο στρατόπεδα συγκέντρωσης και θάνατο δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια αφελή ανάγνωση της Ιστορίας. Ωστόσο, το έχουμε ξαναπεί: Η Ιστορία δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε φάρσα. Είναι κοινωνική ευθύνη και ταξικό χρέος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών μας στην πλατεία Λεγανές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεμονωμένες λογικές σαν αυτές που αναφέρονται παραπάνω, οι οποίες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την παρουσία και το ενδιαφέρον αρκετών ανθρώπων από τη γειτονιά που πλαισίωσαν τη χθεσινή προβολή και τη συγκέντρωση που είχε προηγηθεί.

Οι παρεμβάσεις, τόσο στην πλατεία Λεγανές όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, θα συνεχιστούν. Τα φασιστικά φίδια θα ξαναμπούν στις τρύπες τους γιατί μόνο εκεί δεν μπορούν να δαγκώνουν τους ξυπόλυτους.

Ακολουθούν φωτογραφίες από χθες

Προετοιμασία αρχείων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *