Βραζιλία: διαδήλωση από τις “αλανιάρες” ενάντια στη βία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 31/05/2012
Διεθνή Νέα

Περισσότερες από 2000 γυναίκες βγήκαν στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο αυτό το Σάββατο για να διαδηλώσουν ενάντια στην σεξουαλική βία, και ενάντια στην προκατάληψη που εναποθέτει την ευθύνη του βιασμού στο θύμα, κυρίως λόγο εμφάνισης ή συμπεριφοράς.

Η δεύτερη αυτή πορεία από τις «Αλανιάρες» πραγματοποιήθηκε και στις πόλεις Brasília, Belo Horizonte, Vitória, São Carlos (SP) e Sorocaba (SP). Οι διαδηλώσεις έχουν αφετηρία την διαμαρτυρία του Slut Walk, μία παγκόσμια κινητοποίηση που ξεκίνησε όταν ένας αστυνομικός στον Καναδά δήλωσε ότι για να αποφευχθούν οι βιασμοί των γυναικών αυτές θα πρέπει να σταματήσουν να ντύνονται σαν «αλανιάρες».

Η διαδήλωση του Σάο Πάολο συγκέντρωσε 700 γυναίκες σύμφωνα με την αστυνομία, κινήθηκε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και ένα μεγάλο μέρος από τις διαδηλώτριες ήταν ντυμένες μόνο με τα εσώρουχά τους ή ημίγυμνες, με τα σώματα τους βαμμένα με χρώματα ή συνθήματα όπως « Ελεύθερες», «Ελευθερία», ενώ κάποιες προτίμησαν να ντυθούν σε εμφανώς προκλητικές εμφανίσεις,

Οι διαδηλώσεις σε όλε τις πόλεις ήταν ειρηνικές και μόνο στο Ρίο δημιουργήθηκε κάποια ένταση ανάμεσα στις διαδηλώτριες και την δημοτική αστυνομία, που όμως αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Οι 1000 συμμετέχοντες κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης και ενάντια στον αντρικό σεξισμό.

Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσο των κοινωνικών δικτύων στο ιντερνέτ.

«Εγώ θέλω να είμαι ευτυχισμένη, να περπατάω στον δρόμο ήρεμη με τα ρούχα που διάλεξα ή κατάφερα να έχω, ντυμένη με μπούργκα ή με σορτς όλοι πρέπει να με σέβονται».

ούτε πατέρα, ούτε πατρίδα, ούτε αφεντικό

πηγή: athens.indymedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *