Αφίσα για το λιντσάρισμα του Ζακ – Zackie Oh

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 18/10/2018
Κινηματικά Νέα

 

Παρασκευή 21/9  οδός Γλάδστωνος, Ομόνοια, κοσμηματοπωλείο Diangelo: ο Ευάγγελος Δημόπουλος (ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου), ο Αθάνασιος Χορταριάς (ιδρυτικό στέλεχος του φασιστικού μορφώματος «Πατριωτικό Μέτωπο») και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ λιντσάρουν μέχρι θανάτου τον Ζακ Κωστόπουλο. Παρουσία  πλήθους που παρακολουθεί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) με απάθεια και συναινεί λιγότερο ή περισσότερο ενεργά στη βιαιότητα.

Υπεύθυνοι για το λιντσάρισμα του Ζακ δεν ήταν μόνο οι φυσικοί αυτουργοί του.
Είναι επίσης το Κράτος και το σύνολο των εξουσιών του που περιφρούρησαν το λιντσάρισμα και το δικαιολόγησαν ως μια πράξη αυτοάμυνας απέναντι σε μια υποτιθέμενη απόπειρα ληστείας. Από τους μπάτσους που συμμετείχαν ενεργά στη δολοφονία, τους δικαστές που απελευθέρωσαν τους φονιάδες, μέχρι τους ιατροδικαστές που μιλούν για απροσδιόριστα αίτια θανάτου.

Τα Μέσα Ενημέρωσης έπαιξαν για ακόμη μια φορά κομβικό ρόλο. Συγκάλυψαν τη δολοφονία αφηγούμενα από την πρώτη στιγμή την εκδοχή των δολοφόνων για το περιστατικό. Τα είδαμε να επιδίδονται σε ασκήσεις εξοικείωσης με την απάθεια και να μετατρέπουν τη δολοφονική βία σε τετριμμένη τηλεοπτική εικόνα, αναπαράγοντας συστηματικά τα βίντεο του λιντσαρίσματος. Τα είδαμε να διεξάγουν γκάλοπ καλώντας την ελληνική κοινωνία να πάρει θέση για το αν άξιζε ο Ζακ να πεθάνει, επιβεβαιώνοντας στην πράξη πως δεν αξίζουν όλες οι ζωές το ίδιο.
Πλήθος οργισμένου κόσμου, φίλοι, συντρόφισσες, υπονομεύτριες της κανονικότητας από την πρώτη κιόλας στιγμή υπερασπίστηκαν τον Ζακ, την Zackie Oh ακέραια ως αυτή που ήταν. Μια ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, ανοιχτά gay, οροθετική , drag queen. Αυτές οι αντιδράσεις που ανέδειξαν τον Ζακ ως ολότητα και τον έκαναν ορατό με τρόπο που οι μιντιακοί μηχανισμοί  δεν μπορούσαν πια να τον αγνοήσουν.

Αυτές οι αντιδράσεις έδωσαν υπόσταση σε ανταγωνιστικά κοινωνικά αντανακλαστικά που ανάγκασαν τα μίντια να μιλάνε για «ανατροπή στην υπόθεση Κωστόπουλου», τηλεπερσόνες, συριζαίους, ακαδημαΐκούς, ανθρωπιστές να καλούν σε ευαισθητοποίηση και απόδοση της δικαιοσύνης. Κι ενώ φαινομενικά παρουσιάζεται μια διχοστασία, η ουσία είναι κοινή. Σκοπό έχουν να ενσωματώσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις, να έχουν τον πρώτο λόγο, να νομιμοποιήσουν την καθημερινή βία που εξαπολύουν. Να υποδείξουν  πως η μάχη για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα δοθεί στις αίθουσες  της αστικής δικαιοσύνης αποκαθιστώντας έτσι το κράτος ως τον μόνο αρμόδιο διαχειριστή των ζωών μας.

Δε μας κάνει καμιά εντύπωση που ένας από τους δολοφόνους αποτελεί μέλος φασιστικής οργάνωσης. Η δράση των οργανωμένων φασιστών μέσα στα χρόνια λειτούργησε προωθητικά στην κοινωνικοποίηση φασιστικών πρακτικών βίας απέναντι στις/ους καταπιεσμένες/ους. Στήνοντας «επιτροπές κατοίκων», και με πογκρόμ σε μετανάστ(ρι)ες, τοξικοεξαρτημένους/ες πάντα σε συνέργεια με τους μπάτσους, αναλαμβάνουν να «καθαρίσουν» τις περιοχές του κέντρου από όλα αυτά τα σώματα που απειλούν την “καθαρότητα” της πόλης.

Το λιντσάρισμα του Ζακ από πλήθος κόσμου αποτελούμενο από ιδιοκτήτες, μπάτσους και περαστικούς, επιβεβαιώνει τη φυσική κατάληξη όσων δεν χωρούν στις κυρίαρχες νόρμες και προσταγές. Συμπυκνώνει τις αξίες αυτής της κοινωνίας. Το πλήθος έρχεται τη δεδομένη στιγμή να οικειοποιηθεί φασιστικές πρακτικές ενισχύοντας την κίνηση του κράτους για ακόμα μεγαλύτερη αυταρχικότητα και ασφάλεια.

Όσο περισσότερο καταρρίπτεται το αφήγημα της ληστείας τόσο πιο προφανές γίνεται πως η καταπάτηση της ιερής ιδιοκτησίας είναι μόνο ένας από τους λόγους για το λιντσάρισμα του Ζακ. Οι λόγοι αυτοί κρύβονται στις αξίες που προάγει ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός. Αξίες που ιεραρχούν την ιδιοκτησία έναντι της ζωής. Που κάνουν λόγο για κανονικούς και μη κανονικούς, που μέσα από την υπόσχεσή τους για ζωή υπονοούν τον θάνατο. Που ενθαρρύνουν την απάθεια και τη διαμεσολάβηση. Μέσα σε μια κοινωνία όπου ασφυκτιούν και ποδοπατιούνται οι διαφορετικότητές μας. Αξίες που αποτελούν σάρκα από τη σάρκα του έθνους-κράτους ,της πατριαρχίας και του καπιταλισμού και οπλίζουν τα χέρια των ευυπόληπτων απέναντι στα σώματα των φτωχών, των τοξικοεξαρτημένων, των gay, των λεσβιών, των «τρελών», των τρανς, των αστέγων, των μεταναστριών, όλων εμάς των μη κανονικών.

Τόσο οι αξίες αυτές όσο και οι φορείς τους μας προκαλούν οργή και το λέμε ρητά πως θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους.

 

Κατάληψη Σινιάλο/ Οκτώβρης 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *