Από την παρέμβαση της κατάληψης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (Ε.Α.Κ.) στις 4 Νοέμβρη

Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, η ομάδα Carex Flacca και η κατάληψη Σινιάλο πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ε.Α.Κ. ενάντια στο κλείδωμα του γηπέδου του στίβου και την απαγόρευση εισόδου που επιβάλλεται κατά τις ώρες 7-9μ.μ. Από τις 7μ.μ. και για μία περίπου ώρα βρεθήκαμε στην είσοδο του γηπέδου κρατώντας την ανοιχτή για όποιον και όποια επιθυμούσε να εισέλθει, μοιράζοντας κείμενα και κάνοντας ασκήσεις ανοχής απέναντι στους ιδιαίτερα εριστικούς φύλακες που μαζεύτηκαν στο σημείο για να υπερασπιστούν τα λουκέτα σε ένα δημοτικό γήπεδο που χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι του Αιγάλεω και των γύρω περιοχών. Η χθεσινή μας παρουσία στο γήπεδο αποτελεί μέρος μιας σειράς παρεμβάσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και άλλων που δρομολογούνται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε και φωτογραφίες από την παρέμβαση:

Να τελειώνουμε με τα λουκέτα και την περίφραξη του γηπέδου

Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αιγάλεω (γνωστό ως ΕΑΚ) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια έναν χώρο ανοιχτό σε εικοσιτετράωρη βάση, που χρησιμοποιείται ως τόπος συνάντησης, παιχνιδιού και άσκησης από εκατοντάδες κατοίκους του Αιγάλεω αλλά και των γύρω περιοχών.

Με πρόσχημα τον τραυματισμό αθλούμενης γυναίκας κατά τη διάρκεια προπόνησης ποδοσφαιρικής ομάδας, η δημοτική αρχή αποφάσισε πριν λίγους μήνες και με αυταρχικό τρόπο την απαγόρευση της πρόσβασης στο γήπεδο για το ευρύ κοινό και την αποκλειστική χρήση του χώρου από τους οργανωμένους συλλόγους κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής (7-9 μ.μ) καθώς και το κλείδωμα του γηπέδου στις 11 μ.μ, όπου υπάρχει μεγάλη προσέλευση, ιδίως το καλοκαίρι. Επιπλέον, με ανακοίνωσή του ο δήμος έχει το θράσος να προειδοποιεί με απειλητικό τρόπο τους ανθρώπους που εισέρχονται στο γήπεδο ότι ευθύνονται οι ίδιοι για ενδεχόμενο ατύχημα ή τραυματισμό τους.

Τα παραπάνω ήρθε να επισφραγίσει ένα συμφωνητικό παραχώρησης του ΔΑΚ στους συλλόγους που χρησιμοποιούν το γήπεδο, σε ισχύ από 1/9/2015. Με αυτό, ο δήμος κατοχυρώνει την αποκλειστική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τα σωματεία τις συγκεκριμένες ώρες και αποποιείται την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά ή ατύχημα, μεταφέροντας την ασφαλιστική και νοσηλευτική κάλυψη στους συλλόγους.

Δεν μας εκπλήσσει η συγκεκριμένη στάση της τοπικής εξουσίας που υποκριτικά επικαλείται την ασφάλεια των αθλούμενων ενώ την ίδια στιγμή απουσιάζουν από τις εγκαταστάσεις ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις ιατρικές υποδομές. Η μόνη “λύση” που μπορεί να φανταστεί είναι η περίφραξη του δημόσιου χώρου, ο αυταρχικός αποκλεισμός όσων δεν εκπροσωπούνται από κάποιον θεσμικό φορέα, και η μεταφορά της ευθύνης στα σωματεία, που αποκτούν έτσι έναν λόγο παραπάνω να επιθυμούν την απομάκρυνση των υπολοίπων όταν βρίσκονται στον χώρο.

Είναι η ίδια εξουσία που -είτε φορώντας το σημερινό αριστερό της προσωπείο είτε στην προηγούμενη εκδοχή της- έχει προσπαθήσει επανειλημμένως και σε σύμπραξη με ιδιώτες εργολάβους να τσιμεντοποιήσει τον παρακείμενο δημόσιο χώρο του Πατινάζ μέσα στο άλσος του Μπαρουτάδικου.

Στην περίπτωση του γηπέδου του ΕΑΚ, για την εφαρμογή των παραπάνω, η δημοτική αρχή απασχολεί, μέσω 5μηνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, φύλακες οι οποίοι αποτρέπουν την είσοδο στον στίβο την ώρα των προπονήσεων, κλείνουν τα φώτα το βράδυ και κλειδώνουν απροειδοποίητα το γήπεδο (συχνά πολύ νωρίτερα από ό,τι αναγράφεται στον κανονισμό), ενώ υπάρχουν άνθρωποι μέσα, αναγκάζοντας τους να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Και αν οι ίδιοι οι φύλακες αναφέρουν πως απλώς εφαρμόζουν τον κανονισμό, έχουμε διαπιστώσει ότι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο και είναι ιδιαίτερα εριστικοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Απέναντι σε αυτό το νέο καθεστώς που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί εδώ και μερικούς μήνες, έχουν ενεργοποιηθεί διαφόρων ειδών αντιστάσεις. Οι προστριβές και οι έντονοι διαπληκτισμοί με τους φύλακες του γηπέδου αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Βέβαια, από τις αντιδράσεις που σημειώνονται δεν λείπουν και ακροδεξιές αναφορές οι οποίες επιχειρούν να βρουν έδαφος να εκφραστούν. Στο πλαίσιο της αντίστασης ενάντια στην ιδιότυπη αυτή περίφραξη ενός ακόμα δημόσιου χώρου και στην πρόκριση του θεσμικά οργανωμένου αθλητισμού, στεκόμαστε απολύτως εχθρικοί απέναντι στην αντικατάσταση αυτού του διαχωρισμού από άλλους, ανάμεσα σε “γηγενείς και μετανάστες”, “πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους” και “ξένους που νέμονται ή φιλοξενούνται στα γήπεδα”.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, ζητούμενο είναι η ποιοτικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων μακριά από επίπλαστους και επικίνδυνους διαχωρισμούς. Οι δημόσιοι χώροι και το φυσικό περιβάλλον του Αιγάλεω δεν μπορούν να αποτελούν ιδιοκτησία του ενός ή του άλλου τοπικού άρχοντα ή των οποιωνδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων. Προτάσσουμε την άμεση και αυτοοργανωμένη δράση ενάντια σε κάθε φράχτη που υψώνεται γύρω μας και τη δημιουργία τόπων όπου θα συναντηθούν οι αρνήσεις και οι επιθυμίες μας.

Ανοιχτό ΔΑΚ για όλους-ες, κάθε ώρα και στιγμή.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *