ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ
Αφού οι εκπρόσωποι του δήμου εμμένουν στη θεώρηση ότι ένα άλσος – το μοναδικό άλσος της περιοχής – είναι αντικείμενο οικονομικής διαπραγμάτευσης, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και επίδειξης ισχύος, ας ξεχάσουμε τα δέντρα, ας ξεχάσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Μπαρουτάδικου, ας ξεχάσουμε τα ζητήματα ήθους που υποτίθεται αποτρέπουν τους «προοδευτικούς» από την απόκρυψη στοιχείων, την παραπλάνηση ακροατηρίου και τη χειραγώγηση ψηφοφόρων μέσω ανούσιων διλλημάτων τύπου «εσείς, δε θέλετε έναν χώρο για τα παιδιά σας;».
Ας μιλήσουμε με αριθμούς, με παραχωρήσεις γης, με εκμετάλλευση σχολικών κτιρίων και όρους «αξιοποίησης» όπως γνωρίζουν οι «επενδυτές», οι εργολάβοι, οι χυδαίοι αντιπρόσωποι της κουλτούρας «κόβω-δέντρο-μα-θα-φυτέψω-άλλο», θλιβεροί εκπρόσωποι της απουσίας νοήματος του μοναδικού τους ενδιαφέροντος: η χρηματοδότηση.
Η «νεότερη ιστορία» του Μπαρουτάδικου περιλαμβάνει όλα τα δυνατά μέσα ώστε σύντομα να γίνει πεδίο ροής χρήματος της ευρύτερης περιοχής: οργανωμένες γωνιές με αναψυκτήρια, «τακτοποιημένες» διαδρομές ανάμεσα σε «χώρους ψυχαγωγίας», μερικές καφετέριες, ίσως ένα εμπορικό κέντρο, ένας κινηματογράφος, ένας αχταρμάς περιορισμένων δραστηριοτήτων όπου η «αξιοποίηση» αφαιρεί το χαρακτήρα άλσους, μεταγγίζοντας την αστική φύση σε ασφυχτικό κλοιό τσιμεντένιων διαδρομών (για τις ικανότητες του δήμου μπορεί κανείς να δει τα «έργα ανάπλασης» που διέπραξε στην πλατεία Κυθρέας: http://www.asegaleo.gr/KITHREAS.html ή να προσπαθεί να βρει πράσινο στην πλατεία Παπάγου).
Προσπαθώντας να πείσει δημότες ότι ένα ακόμα τσιμέντο έχει κοινωφελή σκοπό, η δημοτική αρχή θορυβημένη από την αντίδραση περιοίκων και αλληλέγγυων στο «έργο», διανέμει κείμενο παραπληροφόρησης για τους πραγματικούς στόχους, παίζοντας ρόλο διεκπεραιωτή στα εργολαβικά σχέδια που χάρη στην «κρίση» επισπεύδονται. Παραλείπει επιμελώς να αναφερθεί στο περίεργο «άδειασμα» των γειτονικών σχολικών κτιρίων, από τα οποία το μόνο που φαίνεται να «γλιτώνει» είναι κείνο που διευθύνει μια δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημοτικό Κέντρο Παιδιού» Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης ως Εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Πρόκειται για μικρό γυμνάσιο που ενδεχομένως να μπει σε τροχιά συγχώνευσης σε επόμενη φάση.
Αυτό που είναι σίγουρο στα άλλα δυο κτίρια (4ο λύκειο και 17ο δημοτικό μαζί με νηπιαγωγείο και ειδικό σχολείο) είναι ότι οι προσπάθειες απομάκρυνσης των μαθητών έχουν ξεκινήσει από το 2008 (ανέγερση νέου κτιρίου για το λύκειο), ενώ στην ένταξη του «βρεφονηπιακού στο πατινάζ» στα χρηματοδοτούμενα έργα (2009) και την τελική αδειοδότηση (2010 και 2011) προστέθηκε η πολύ παράξενη εντολή μεταφοράς ολόκληρου του δημοτικού (2011).
Υπάρχουν κι άλλα άδεια κτίρια στο Αιγάλεω. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των σχολικών κτιρίων είναι η εύκολη χρήση τους από το δήμο: επικαλούμενοι το ότι «δεν χρησιμοποιούνται ως σχολικά κτίρια», οι δημοτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα παραχώρησης των κτιρίων, είτε αυτά είναι παλιά κτίρια (όπως το συγκρότημα λύκειο-γυμνάσιο-δημοτικό δίπλα στο Πατινάζ), είτε είναι νέα (βρεφονηπιακός σταθμός):
Σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται για στέγαση δημοσίων σχολείων μπορεί να διατεθούν με απόφαση της οικείας δημοτικής ή κοινοτικής σχολικής επιτροπής παιδείας, για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών φθορών και ζημιών και υπό τον όρο της διατήρησης του διδακτηρίου για τον σκοπό που προορίζεται.
Με την ίδια διαδικασία μπορεί να διατεθεί διδακτήριο, σε χρονικά διαστήματα που δεν χρησιμοποιείται, για την οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος.
http://www.omogon.gr/sxolikes_epitropes/Paraxorisi_Sxolikon_Xoron_4e.pdf
Πάγια τακτική του δήμου είναι να παίζει με τις λέξεις: ακόμα και στην επίσημη ιστοσελίδα του, παρακάμπτει κάθε λογική σκέψη των αναγνωστών προσπαθώντας να δείξει «κοινωνική ευαισθησία». Δηλώνοντας αντικρουόμενες πληροφορίες – από τη μια «ο Δήμος χορηγεί τρόφιμα για το Πάσχα στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους» (15/3) ενώ σε ανακοίνωση δυο βδομάδες μετά (27/3) αποκαλύπτει ότι τα τρόφιμα θα τα μαζεύει από άλλους δημότες («η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας συγκεντρώνει τρόφιμα προκειμένου να διατεθούν κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα στους οικονομικά αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας» http://www.aigaleo.gr ), επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν έχει κανένα κύρος στον όποιο λόγο παράγει, αλλά επιπλέον η ανάγνωση των πραγματικών προθέσεων της δημοτικής αρχής μπορεί να γίνει αποκλειστικά με όρους παρατήρησης πεπραγμένων και όχι ακρόασης βαρύγδουπων δηλώσεων.
Για το λόγο αυτό, οι μικρές ιστορίες για τα γύρω κτίρια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
2011 06 30
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συγχωνεύεται το 15ο δημοτικό Αιγάλεω με το 7ο δημοτικό (στο «πλάι» του Μπαρουτάδικου, παράλληλα με τη Θηβών, σε ανατολική είσοδο του άλσους). Μαθητολόγια και εξοπλισμοί μεταφέρονται στο διπλανό σχολείο ώστε 1η Σεπτέμβρη να αποτελούν μια και μόνο σχολική μονάδα.
Ως τα μέσα Ιουνίου (τέλος μαθημάτων) δεν έχει γίνει γνωστό ούτε για ποιό λόγο επιλέχθηκε το 7ο για τη συγχώνευση (ενώ υπήρχαν φήμες για την καλύτερη κτιριακή κατάσταση του 15ου μετά το σεισμό του 1999), ούτε για ποιά χρήση προορίζεται το άδειο κτίριο.
2011 07 06
Στο 17ο δημοτικό (στο ίδιο ύψος αλλά από τη δυτική είσοδο), η «ακαταλληλότητα» του κτιρίου (γνωστή εδώ και χρόνια ως «ανεκτή»), αντί να αντιμετωπίζεται με καλοκαιρινές επισκευές (όταν δε λειτουργεί το σχολείο), βρίσκει πρόθυμους για μετεγκατάστασή του σχολείου στο μόλις αδειασμένο 15ο δημοτικό (παραδόθηκαν τα κλειδιά στο Δήμο 4 μέρες πριν – την 1η Ιουλίου!)
Στο δήμο μας, διαπιστώνουμε μια επίμονη μεθόδευση για κλείσιμο του 17ου Δημοτικού Σχολείου, επί της Μυκηνών και Κορίνθου. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τη Δευτέρα 4.7.11 με ψήφους 4 υπέρ (των εκπροσώπων των Δ/νσεων Αβάθμιας και Ββάθμιας εκπαίδευσης, της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του εκπροσώπου των επαγγελματιών) και 3 κατά (του εκπροσώπου της ομοσπονδίας Γονέων και τους εκπροσώπους των δασκάλων και ΕΛΜΕ) και παρά την αντίθετη γνώμη και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 17ου Δημ. Σχολείου, αποφάσισε την μετεγκατάσταση του λόγω ακαταλληλότητας σε κτίριο του πρώην 15ου.
http://anaplasiegaleo.blogspot.com/2011/07/2011-07-07-6711.html
2012 07 11
Σε επιστολή προς το δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και την επιτροπή παιδείας ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Αιγάλεω εξηγεί τους λόγους εναντίωσής τους στο σχεδιασμό για μετακίνηση του δημοτικού, του ειδικού σχολείου και του νηπιαγωγείου (συνλειτουργούντα σχολεία στο ίδιο κτίριο).
http://anaplasiegaleo.blogspot.com/2011/07/17_28.html
Αντίστοιχες επιστολές στέλνουν οι σύλλογοι γονέων/κηδεμόνων των σχολείων:
http://anaplasiegaleo.blogspot.com/2011/07/17.html
http://anaplasiegaleo.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html
2011 11 04
Η πολυδιαφημισμένη ανέγερση σχολείου στην Ιερά Οδό ξαφνικά ζωντανεύει όταν «βρίσκονται τα χρήματα». Το 4ο Λύκειο (δίπλα στο 17ο δημοτικό που επίμονα ζητείται να «αδειάσει») θα μετεγκατασταθεί στο νέο κτίριο.
Κατόπιν των συντονισμένων ενεργειών και των επίμονων παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής Καρδαρά προς την Διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ξεκίνησαν τα έργα ανέγερσης του 4ου Λυκείου της πόλης μας. Το εν λόγω έργο είχε σταματήσει για μακρύ χρονικό διάστημα λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης του. Η επανεκκίνηση των εργασιών πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την σύντομη ολοκλήρωση του έργου και παράδοσή του στην σχολική κοινότητα.
http://www.aigaleo.gr/Default.aspx?tabid=237¤tpage=11&language=el-GR
2012 02 09
Ο περιφερειάρχης Αττικής δηλώνει πως ζητά το 15ο για διοικητικές υπηρεσίες από το Δήμο ότι ο Δήμος του το αρνείται, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν άγνοια και ρωτούν τι συμβαίνει (sic!).
[…] βγήκε στην τηλεόραση ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κουμέντος και είπε ότι ζητάει το κτίριο του 15ου Δημοτικού Σχολείου στο Αιγάλεω για να στεγάσει Διοικητικές Υπηρεσίες, Σχολικούς Συμβούλους κ.λπ. της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας και ο Δήμος δεν παραχωρεί το κτίριο. Υπάρχει αίτημα εγγράφως ή προφορικά για χρήση του 15ου Δημοτικού Σχολείου από τους ανωτέρω προαναφερόμενους; και αν υπάρχει τέτοιο γιατί δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο; http://anaplasiegaleo.blogspot.com/2012/02/2012-02-09.html
Μια αντικειμενική εκτίμηση σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του δήμου Αιγάλεω,
θέτει όλη την περιοχή του Πατινάζ υπό ερήμωση από μαθητές,
υπό τσιμεντοποίηση «για να μην χαθούν κονδύλια ΕΣΠΑ»
και υπό σκέψεις και διαπραγματεύσεις για περεταίρω ανάπτυξη:
δημοτικός κινηματογράφος, κι άλλα αναψυκτήρια, σιντριβάνια και λοιπές
«καλλωπιστικές δημοτικές παρεμβάσεις κοινής ωφέλειας»
Η εμμονή στο «άδειασμα» των σχολικών κτιρίων της περιοχής του πατινάζ δε θα δημιουργούσε υποψίες «στρατηγικού σχεδίου» αν δε συνοδευόταν από:
1/ το σχέδιο αρπαγής του Μπαρουτάδικου από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου που από το 2010 το έχει δηλώσει μέσω μελέτης ΙΣΤΑΜΕ ως «φιλέτο» της δυτικής Αθήνας:
(http://www.istame-apapandreou.gr/files/PDFs/2010/policy_brief_tefxos_9_dimosiaperiousia_Nov2010_web.pdf , σελ. 17)
2/ το σχέδιο ανέγερσης βρεφονηπιακού σταθμού ενώ:
α/ αδειάζουν κτίρια τριγύρω (και μάλιστα κατάλληλα σχολικά κτίρια)
β/ ο δήμος δεν πληρώνει εγκαίρως τους εργαζόμενους ενώ δρομολογούνται απολύσεις (φτιάχνεται κτίριο φύλαξης νηπίων και βρεφών χωρίς εργαζόμενους;)
γ/ τα σχέδια του κτιρίου δεν αντιστοιχούν σε 40 νήπια αλλά το διώροφο κτίσμα με υπόγειο παραπέμπει σε άλλες χρήσεις (σχέδια στην ιστοσελίδα του δήμου http://www.aigaleo.gr/Default.aspx?tabid=282&language=el-GR )
δ/ ο πραγματικός στόχος είναι η απορρόφηση κονδυλίων και η «οικονομική αξιοποίηση του άλσους» από το δήμο (http://www.metrocity.gr/news.php?id=67 ):
Πρόθεση λοιπόν της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν η δημιουργία ενός ακόμη αναψυκτηρίου στην τεχνητή λίμνη. Αυτό θα έδινε ζωή στο Άλσος και περισσότερα έσοδα στο Δήμο για τη συντήρησή του ενώ θα υπήρχε καλύτερη φύλαξη και καθαριότητα από τους επαγγελματίες που εκμεταλλεύονταν τους χώρους αναψυχής. Επισήμανε, επιπλέον, πως η διοίκησή του είχε έτοιμη μελέτη για το ΕΣΠΑ που αφορά τους χώρους πέριξ του άλσους με αναπλάσεις πεζοδρομίων, φωτισμό, ποδηλατοδρόμο, κ.λπ
3/ την «ευκολία» του δήμου να παραχωρεί με άγνωστες στους δημότες διαδικασίες (πουθενά δεν έχει αναρτηθεί αναλυτικό κείμενο των «παραχωρήσεων» και των «ανταλλαγμάτων») τους δημόσιους χώρους (αποφάσεις της αριθμ. 15/23-6-2009 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου):
http://www.aigaleo.gr/LinkClick.aspx?fileticket=mZDIWcvVMTo%3D&tabid=264&mid=646&language=el-GR )
Λήψη απόφασης για την παραχώρηση κατά χρήση τμημάτων του άλσους Αιγάλεω από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου.
— Με την απόφαση που έχει αριθμό 170/2009, το Δ.Σ. αποδέχεται ΟΜΟΦΩΝΑ την παραχώρηση των τμημάτων του Β.Κ. 107 (πρώην Β.Κ. 1230) δημοσίου ακινήτου (Μπαρουτάδικο) αρμοδιότητας Κ.Ε.Δ., με τις αντίστοιχες χρήσεις και τους όρους όπως αναφέρονται στο αριθμ. Φ.31459/28-5-2009 τροποποιητικό παραχωρητήριο χρήσης δημοσίου κτήματος της Κ.Ε.Δ. ενώ το αντάλλαγμα υπέρ της Κ.Ε.Δ. θα προσδιορισθεί μετά τη σύνταξη από το Δήμο Αιγάλεω, μέχρι 31/12/2009 Επιχειρησιακού Σχεδίου και Κανονισμού λειτουργίας του χώρου.
Εντυπωσιακή ευκολία, δεδομένου ότι η «ομοφωνία» δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις όσων παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων συμμετείχαν.
4/ τη διευρυμένη σχεδίαση «αξιοποίησης» της δημόσιας γης με κοινά στοιχεία τα αδιαφανή κριτήρια, τις εσπευσμένες «φωτογραφικές» αποφάσεις, τα πραξικοπηματικά «προηγούμενα» που δημιουργούνται και τις προσπάθειες παραπλάνησης κοινής γνώμης (Ελαιώνας, Ελληνικό, Πάρνηθα, χρυσός Χαλκιδικής, Αποπηγάδι, Κερατέα, Ποικίλο Όρος και τόσα άλλα)
5/ την επιπλέον νομιμοποίηση που δίνει η πολιτική ηγεσία με εξίσου πραξικοπηματικές νομοθετήσεις που ξάφνου δίνουν τη δυνατότητα να αίρονται όλες οι προηγούμενες αποφάσεις που πάρθηκαν για προστασία αλσών και πάρκων:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=450415
Υποψίες;
Τελειώνοντας με τη γλώσσα που κατανοούν οι «άρχοντες» ας χρησιμοποιήσουμε και λίγη ειλικρίνεια:
ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ
ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟΥ
ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΤΙΝΑΖ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ!
30 Μάρτη 2012, Κατάληψη Σινιάλο
Leave a Reply