400 περίπου άτομα συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία που διοργάνωσε χτες η κατάληψη Σινιάλο στο Αιγάλεω. Πολλοί αιγαλιώτες νεολαίοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία διαδήλωσαν μαζί με μετανάστες ενάντια στο «φασιστικό φαινόμενο» με αφορμή την μαύρη επέτειο της 29 Σεπτέμβρη του 1944. Διαδήλωσαν επίσης και σύντροφοι/ισσες από γειτονικές περιοχές καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι το «φαινόμενο του φασισμού» δεν αποτελεί τοπικό διακύβευμα. Με δικά τους πανώ διαδήλωσαν αντιφασίστριες/ίστες από τις σχολές της ευρύτερης περιοχής Γεωπονική, ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά και η ομάδα «ελευθεριακή σκέψη» από τον Κορυδαλλό. Από τον Άη-Γιώργη στην πλατεία Εσταυρωμένου και τη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Θηβών και από τη Θηβών και την πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα στον σταθμό του μετρό Αιγάλεω πορευτήκαμε στο κέντρο της πόλης αλλά και την περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα που έχει αποτελέσει σημείο επιτηδευμένων «τριβών» μεταξύ ελλήνων και κούρδων/ιρακινών. Μοιράστηκαν χιλιάδες κείμενα τόσο από συντρόφους/ισσες του Σινιάλου όσο και από μετανάστες στη γλώσσα τους.
Η πορεία αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια κι αυτό δεν αφορά μια διάθεση στείρας σύγκρισης με το παρελθόν αλλά μια αισιόδοξη διαπίστωση σε σχέση με το παρόν και το μέλλον των κοινωνικών και ταξικών αγώνων στην περιοχή. Πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν στο δρόμο εδώ και τώρα για να δημιουργήσουν αναχώματα τόσο στην αιματηρή αιχμή του κοινωνικού κανιβαλισμού που είναι οι φασιστικές συμμορίες, όσο και στην ίδια την κρατική και καπιταλιστική επιθετικότητα που εκδηλώνεται με την «κρίση». Ο κόσμος αλλάζει και απ’ ό,τι φαίνεται οι δικές μας πολιτικές και κοινωνικές μεταβλητές έχουν βαρύνουσα σημασία στον τρόπο που χτίζονται οι σχέσεις του. Κάθε μέρα το συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο, με αυτήν την πορεία να δημιουργεί ένα δυναμικό ενέχυρο.
Το μήνυμα στάλθηκε περισσότερο σαφές από ποτέ άλλοτε:
-η περιοχή μας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει φασιστικό προπύργιο, ρατσιστικό σφαγείο και εθνικιστικό φτωχοκομείο
-η περιοχή μας είναι και θα παραμείνει προπύργιο αντίστασης και αλληλεγγύης μέχρι την οριστική και τελεσίδικη κατάργηση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Όσο μεγάλο κι αν είναι το ταξίδι, δεν ξεχνάμε ότι «το ταξίδι είναι ο δρόμος»…
Leave a Reply