Αντί-ΔΝΤ συμπλοκές στη Ρουμανία

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 19/01/2012
Διεθνή Νέα

http://www.youtube.com/watch?v=QvyQxZHNoKg&feature=player_embedded

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Βουκουρέστι ενάντια στις μερικές ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκαν έπειτα από την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ραΐντ Αραφάτ, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οργισμένοι διαδηλωτές εκσφενδόνιζαν πέτρες ενάντια στις δυνάμεις καταστολείς, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών και συλλήψεις. Τουλάχιστον εννέα άτομα τραυματίστηκαν και τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου απέσυρε το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, ενώ παραδέχτηκε ότι έχει χάσει την υποστήριξη και δημοτικότητά του.

Την Κυριακή, χιλιάδες πολίτες ξαναβγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων μεγάλων πόλεων, ζητώντας την παραίτηση Μπασέσκου και άμεση διεξαγωγή εκλογών. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συμπλοκές και άλλοι 30 συνελήφθησαν. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, ενώ κάδοι σκουπιδιών πυρπολήθηκαν. Μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια έλαβαν χώρα στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία, ελάχιστες μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αφορά περικοπές θέσεων εργασίας και νόμους εξαθλίωσης, δίχως την καθοδήγηση των επίσημων γραφειοκρατικών συνδικάτων. Παρά του ότι όλες σχεδόν οι προηγούμενες αντιδράσεις αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τις κατηγορίες αυτών που άμεσα πλήττονταν από τις νομοθετικές ρυθμίσεις (συνταξιούχοι, νέες μητέρες, δημόσιοι υπάλληλοι), δίχως κάποια σοβαρή αλληλεγγύη από την υπόλοιπη κοινωνία οι διαδηλώσεις τις προηγούμενης εβδομάδας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ίσως από τις μεγαλύτερες έπειτα από την επανάσταση ενάντια στο καθεστώς Τσαουσέσκου.

αναδημοσίευση από http://eagainst.com/

Σχόλια Ανάρτησης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *