ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 12/11/2020
Κινηματικά Νέα

Λίγες ημέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Α. Μπουντουβής προετοιμάζει lock out του Συγκροτήματος Πατησίων, για το τριήμερο εκδηλώσεων και εορτασμού, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη πανδημία. Όμως το Πολυτεχνείο, ιστορικά και χωρικά, ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί εστία των αγώνων των από τα κάτω, σημείο συνάντησης και ζύμωσης πολιτικών σκεπτικών και κινημάτων, καθώς και σημείο εφόρμησης των εξεγερσιακών τάσεων της καταπιεσμένης κοινωνικής βάσης.Στη συγκυρία της γενικευμένης πειθάρχησης, της ολοένα και εντεινόμενης καταστολής και της ολομέτωπης κρατικής επίθεσης στους από τα κάτω, όλα στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας και με πρόσχημα το φρένο της εξάπλωσης covid19, η απόφαση του lock out δεν είναι παρά φυσική συνέχεια. Επόμενο, δηλαδή, της κατάστασης απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι και η απαγόρευση των κοινωνικών αγώνων.

Η κρατική τρομοκρατία και το αφηγήμα περί ατομικής ευθύνης, στρώνουν το έδαφος για τις κινήσεις εξασφάλισης των συμφερόντων κράτους και κεφαλαίου, με απαραίτητο σταθεροποιητικό παράγοντα την, κανονικοποιημένη πλέον, πειθάρχηση, επιτήρηση και καταστολή. Φυσικά και η κρατική συνταγή διαχείρισης της πανδημίας είναι η πρόσληψη μπάτσων, ο εξοπλισμός των σωμάτων ασφαλείας και η εφαρμογή μεσών πειθάρχησης (απαγόρευση μετακινήσεων κλπ), την ίδια στιγμή που πραγματοποιείται διαλογή ασθενών με covid για μια θέση σε ΜΕΘ, η βιομηχανία συνεχίζει κανονικά την παραγωγή και τα ΜΜΜ παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα. Όμως δεν πρόκειται για μια “κακή διαχείριση”, αλλά για την αξιοποίηση της συνθήκης της πανδημίας, με σκοπό την διασφάλιση και ισχυροποίηση των υφιστάμενων σχέσεων εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που αποτελεί στόχο κάθε κράτους. Αντιεργατικοί νόμοι, εγκλεισμός μεταναστών στα camps, εκκενώσεις καταλήψεων και αναβάθμιση του ρόλου των σωμάτων ασφαλείας σε ρυθμιστή της κοινωνικής ζωής, αποτελούν απλά μερικά μέσα επίτευξης αυτού του σκοπού.

Προφανώς, αυτή η κατάσταση αποτελεί και ιδανική συνθήκη για την περαιτέρω αποστείρωση των ακαδημαϊκών χώρων και απονέκρωση των κινημάτων που είναι συνδεδεμένα με αυτά. Με εφαρμογή του μοντέλου της τηλε-εκπαίδευσης από τις αρχές του έτους, ανοίγει ο δρόμος για τον “εξευρωπαϊσμό” των πανεπιστημίων, που θα τα καταστήσει μια ασφαλή επένδυση: εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, έρευνα στις επιταγές μπάτσων, στρατού και κεφαλαίου (με πρωτοστάτη το ΕΜΠ) και εκτεταμένος έλεγχος των εγκαταστάσεων με κάμερες, μπάρες και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Σε αυτή τη συνθήκη, θεωρούμε αναγκαίο να αντισταθούμε στην καταστολή και στη γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας, εντείνοντας τους κοινωνικούς αγώνες σε κάθε πεδίο. Γι’ και προβήκαμε στην κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ΕΜΠ, ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο Πολυτεχνείο επί της Πατησίων,ως απάντηση στο lock out από τον Μπουντουβή. Στηρίζουμε τη συγκέντρωση στο κάτω πολυτεχνειο και καλούμε συλλογικότητες, συνελεύσεις και κάθε άτομο που ασφυκτιά στην παρούσα κατάσταση να βγεί στους δρόμους ενόψει του τριημέρου της 17ης Νοέμβρη.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ LOCK OUT ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αυτόνομο Σχήμα ΗΜΜΥ

Αυτόνομο Σχήμα ΦΜΣ

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΠΑΠΕΙ

Πολύσπορο – Αυτόνομο Σχήμα Εστιών ΕΜΠ

& Σύντροφοι/ισσες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *