Ανακοίνωση για την παρέμβαση έξω από φροντιστήριο της αλυσίδας Διακρότημα στην Αργυρούπολη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 05/07/2021
Κινηματικά Νέα

Στις 30 του Ιούνη του 2021 η Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση οργάνωσε κινητοποίηση έξω από φροντιστήριο της αλυσίδας Διακρότημα στην Αργυρούπολη, μετά από καταγγελία από συναδέλφισσα ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 υποχρεώθηκε να υπογράψει ως προϋπόθεση για την πρόσληψή της ατομική σύμβαση εργασίας με τους εξής όρους:

Αυτή τη δήλωση ως αναπόσπαστο στοιχείο της ατομικής σύμβασης εργασίας καλούνταν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να υπογράψουν τον Σεπτέμβρη του 2020 προκειμένου να προσληφθούν σε φροντιστήριο της αλυσίδας Διακρότημα στην Αργυρούπολη. Καλούνταν δηλαδή να δηλώσουν ότι απεμπολούν το κατοχυρωμένο με αγώνες δικαίωμα να διεκδικούν συλλογικά τα εργασιακά τους δικαιώματα και να οργανώνονται σε σωματεία, αλλά και να αποδεχτούν ως όρο εργασίας το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να τους/τις απολύσει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς αποζημίωση, αν και είχαν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Ιούνη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 30 συναδέλφισσες και συνάδελφοι, με πανό, συνθήματα και μοίρασμα κειμένων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργοδότες κατέβηκαν στην είσοδο του φροντιστηρίου και δήλωσαν ότι πριν δύο μήνες αγόρασαν την επιχείρηση και αυτές οι ατομικές συμβάσεις εργασίας γίνονταν από την προηγούμενη εργοδοσία, ενώ στις εν ισχύι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δεν υπάρχουν τέτοιοι όροι, καθώς και ότι σε ανακοίνωση που θα ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης της επιχείρησης θα διαχωρίσουν τη θέση τους.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί συνέχεια των αγώνων που 20 χρόνια τώρα ο κλάδος των εργαζομένων και των ανέργων στα φροντιστήρια έχει δώσει ενάντια στην παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων από την αλυσίδα φροντιστηρίων Διακρότημα. Έχουν δοθεί νικηφόρες μάχες ενάντια στην παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας με την καταστρατήγηση των χρονικών ορίων εργασίας (μεθόδευση από τα αφεντικά να επιβληθεί διδακτική ώρα 60 λεπτών αντί για 45 λεπτά, με απλήρωτο το τέταρτο). Σήμερα με τις δράσεις μας πιάνουμε το νήμα από τις εργατικές διεκδικήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων στις επιθεωρήσεις εργασίας με τις οποίες επιβλήθηκε στην αλυσίδα να ανακοινώσει ότι σταματά την παραβίαση του 45΄λεπτου. Συνεχίζουμε την πορεία αγώνων, όπως την απεργία στην 1η του Νοέμβρη του 2018, όταν μετά από απεργιακό αποκλεισμό παραρτήματος στου Ζωγράφου, αλλά και κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της αλυσίδας στον Πειραιά υποχρεώθηκε η εργοδοσία να καταβάλει δεδουλευμένα σε συναδέλφισσες.

Για μας οι ταξικοί αγώνες δεν είναι μια αυτοαναφορική εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε διεκπεραίωση ρόλων και καθηκόντων που ευτελίζουν τους αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων. Δεν κάνουμε χαρτοπόλεμο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ακροδεξιά κυβέρνηση με πρόσχημα τον φονικό ιό SARS-CoV-2 μεθόδευσε, με ιδιώνυμα, την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την απαγόρευση διαδηλώσεων, την εγκληματοποίηση των εργατικών αγώνων και τον κρατικό έλεγχο των σωματείων, ενώ τα αφεντικά δεν αρκούνται σε αυτό, αλλά επιβάλλουν ως όρους εργασίας την πειθάρχηση και τον έλεγχο, την αποδοχή φρονηματικών δηλώσεων υποταγής.

Σε μια περίοδο γενικευμένων απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, απλήρωτης μαύρης εργασίας με πρόσχημα τη λοίμωξη Covid-19 σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Σε μια περίοδο που τα αφεντικά απαιτούν από τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους να βάλουν πλάτη για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους μέσα στην οικονομική κρίση, συνεχίζουμε να βάζουμε κόκκινες γραμμές, επιμένοντας πως δεν είμαστε συνεργάτες, για να σιωπούμε και να υπακούμε.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε με τα σωματεία βάσης, τις ακηδεμόνευτες εργατικές συλλογικότητες, τις αυτοοργανωμένες συνελεύσεις γειτονιάς εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Aντίσταση στη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Δεν υπογράφουμε φρονηματικές δηλώσεις υποταγής

Aντίσταση Αυτοοργάνωση Ταξική αλληλεγγύη

Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *