Ανακατασκευάζοντας την κατάληψη Can Vies στην Βαρκελώνη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 02/06/2014
Διεθνή Νέα

Η Βαρκελώνη ζεί ταραχώδεις ημέρες , ως αποτέλεσμα της εκκένωσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Κέντρου Can Vies. Δυνατές εικόνες αυτοοργάνωσης και αγώνα που έχουν σκοπό να επεκταθούν πέρα από την περιοχή του Sants. Θα ξεκινήσουμε να διηγηθούμε χρονολογικά τις δύο τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων υπέρ της Can  Vies.

Η πέμπτη ημέρα, η Παρασκευή, προοριζόταν ως ημέρα ανάπαυσης στο Sants . Ήταν αναγκαίο να ανακτηθούν δυνάμεις ύστερα απο μια πολύ έντονη εβδομάδα. Έτσι αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας cacerolada στην πλατεία του Sants, η οποία ολοκληρώθηκε με μία ανοιχτή συνέλευση. Εκεί παρενέβη με το λόγο του ένας νεαρός μετανάστης απο ένα πρών κατειλημμένο εργοστασιακό συγγγρότημα της συνοικίας του Poblenou, που προκάλεσε πολλά χειροκρότημα απο το συγκεντρωμένο κόσμο . Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Can Vies είχε πραγματοποιήσει μια συνέντευξη Τύπου στην Can Batlló (ένα απο τα πιο γνώστα και τουριστικά κτίρια του Γκαουντί, στο κέντρο της Βαρκελώνης), με σκοπό να αρνηθεί δημοσιεύματα του Τύπου που υποστήριζαν ότι η Can Vies διαπραγματευόταν με το συμβούλιο του δήμου. “Δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με αυτούς που κατεδάφισαν το κτίριο”.  Μίλησαν για την ανάγκη ανακατασκευής του κτιρίου, και απαίτησαν την παραίτηση του Συμβούλου του Sants , Jordi Martí καθώς και του δημάρχου της Βαρκελώνης , Xavier Trias.
Από την άλλη πλευρά, προετοιμάστηκαν πολλές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις . Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη, στη Σαραγόσα και στη Σεβίλλη. Το διαδικτυακό  # EfecteCanVies επεκτεινόταν. Υπήρχαν, επίσης, διαδηλώσεις και δράσεις σε άλλα μέρη της Καταλονίας. Για παράδειγμα, στη Grácia (συνοικία της Βαρκελώνης) κόσμος μπήκε στην έδρα της “CiU” (Σύγκλιση και Ένωση, κεντροδεξία εκλογική συμμαχία της Καταλονίας) και έβγαλε όλα τα έπιπλα στο δρόμο, αφού προηγουμένως έσπασε όλα τα παράθυρα του κτιρίου. Οι επιθέσεις σε γραφεία της CiU ήταν διαρκείς κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Ορισμένα μέλη του κόμματος, δήλωσαν ότι οι ταραχές έβλαπταν τη “Διαδικασία Εθνικής Κυριαρχίας” (σύνολο διαδικασιών και συμμαχιών υποστηριζόμενες απο το CiU με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου Καταλανικού κράτους). Επίσης, άφηναν να διαρρεύσουν φήμες ότι πίσω απο τις ταραχές ήταν η CNI (Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών). Εντελώς αβάσιμες και εκτός τόπου.

Η έκτη μέρα, Σάββατο.

Αυτή η μέρα ξεκίνησε με την ανοικοδόμηση της Can Vies. Το κτίριο κατεδαφίστηκε κατά το ήμισυ. Μονάχα η αίθουσα χορού κατεδαφίστηκε, ενω η δομή του υπολοίπου του κτιρίου δεν φαίνεται να αγγίχτηκε πολύ. Εκατοντάδες άνθρωποι από τη γειτονιά ήρθαν για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή. Για αρχή θα έπρεπε να αφαιρέσουμε τα συντρίμμια. Γι αυτό το λόγο δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία έστειλε τα συντρίμμια κατευθείαν στην πόρτα του Συμβουλίου της συνοικίας, και ένα τεράστιο βουνό σχηματίστηκε ακριβώς στην είσοδο της έδρας του. Υπήρχε μια λαϊκή αγορά στον κεντρικό δρόμο του Sants Δρόμος, η οποία βοήθησε πολύ στη δημιουργία αυτού του διαδρόμου. Επίσης διακοσμίστηκε ο Γερανός και υψώθηκε και πάλι η σημαία στην σκεπή της Can Vies.
Επίσης από το πρωί του Σαββάτου άρχισαν να απελευθερώνονται οι συλληφθέντες της Πέμπτης. Εδώ και αρκετές ημέρες υπήρχαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην Πόλη της Δικαιοσύνης  (σοβαρά τώρα… τα δικαστήρια της Βαρκελώνης ονομάζονται έτσι) . Δυστυχώς ο Sergi, ένας Casteller απο τη Βαρκελώνη (έτσι ονομάζονται αυτοί που σχηματίζουν ανθρώπινους πύργους, παλιό καταλανικό έθιμο) προφυλακίστηκε. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι προφυλακίστηκε ένας ακόμη ιταλός. Από τη Δευτέρα υπήρξαν 63 συλλήψεις .
Για το απόγευμα του Σαββάτου ήταν προετοιμασμένο το “κυρίως πιάτο”. Είχε να κάνει με την κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου της σύγκρουσης. Η Can Vies ήθελε να μεταφέρει τη σύγκρουση στο ίδιο το κέντρο της πόλης. Το κέντρο της Βαρκελώνης είναι από καιρό η προσωποποίηση της αντίθεσης. Είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στον τουρισμό , με δρόμους τους οποίους δεν πατάνε πλέον οι πολίτες της. Υπάρχουν περιοχές με μεγάλο ποσοστό μετανάστευσης , άλλες αφιερωμένες στη διασκέδαση και άλλες που είναι εστίες ακραίας περιθωριοποίησης . Η πολυτέλεια και η δυστυχία σε λίγα μέτρα .
Οι διαδηλώσεις αναχώρησαν απο τις γειτονιές μεταξύ 17.30 και 18.30. Sants, Gràcia, Horta, Sant Andreu, Guinardó, Clot … ή ακόμα και απο το El Prat del Llobregat και Badia del Valles (πόλεις εκτός Βαρκελώνης). ‘Ολες αυτές οι περιφερειακές πορείες συναντήθηκαν στην Πλατεία Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Βαρκελώνης . Υπήρχε ένα πλήθος πάνω από 10.000 άτομα, αν και ορισμένες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 20.000 .
Η διαδήλωση δεν ανακοίνωσε την πορεία της , με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύς αυτοσχεδιασμός και οι φήμες, ακόμη και μέσα στο σώμα της πορείας, για το πού θα κινηθεί να είναι διαρκείς. Στης αρχή οι  Mossos (τα καταλανικά ΜΑΤ)  προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία να συνεχίσει προς τον κεντρικό δρόμο Ronda de Sant Antoni . Αλλά η πίεση του πλήθους τους υποχρέωσε να αποσυρθούν, αυξάνοντας το πάθος των διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν κατέβει απο τις γειτονιές με πολλές ορέξεις και ανεβασμένη τη διάθεση. Η μεγάλη πορεία διέσχισε διάφορους δρόμους, περνώντας  μπροστά από τα εκκενωμένα Κοινωνικά Κέντρα Rimaia και Carbonería και εισήλθε στην περιοχή Raval απο τη νότια πλευρά (κεντρική περιοχή της Βαρκελώνης, τα στενά της  οποίας έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια τον “εξευγενισμό” του gentrification). Με το που βρέθηκε η πορεία στο εσωτερικό της Raval ένιωσε ασφαλής. Αφού κινήθηκε σε διάφορους δρόμους πήρε πορεία προς την Ramblas (ο πιο τουριστικός πεζόδρομος της Βαρκελώνης), όπου υπήρχαν παρατεταγμένες διμοιρίες των Mossos με σκοπό να μας αποτρέψουν να περάσουμε.
Φτάνοντας στη Ramblas , στη Drassanes (νότιο μέρος του πεζόδρομου, κοντά στο λιμάνι), οι Mossos μέσα απο μεγάφωνα διέταξαν ότι η πορεία πρέπει να κατευθυνθεί προς τη θάλασσα. Αυτό πείσμωσε τον κόσμο να παραμείνει στο σημείο, αρνούμενοι να υπακούσουν. Οι Mossos ξεκίνησαν να απειλούν με ρίψη δακρυγόνων, αλλά μετά απο μια μικρή αναμονή η διαδήλωση αποφάσισε να επιστρέψει στη Raval, απ όπου είχε έρθει. Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής άρχισαν να καίγονται οι πρώτοι κάδοι σκουπιδιών.  Στοιβάζονταν στη μέση του δρόμου δημιουργώντας μεγάλα πύρινα οδοφράγματα.
Ένα μέρος της διαδήλωσης συνέχισε μέσω της οδού Sant Pau, ενώ το υπόλοιπο συνέχισε μέσω της Rambla del Raval . Ήδη κόσμος άρχισε να επιτίθεται σε υποκαταστήματα τραπεζών και να καίει κάδους. Η πρώτη ομάδα κατάφερε να φτάσει στην Plaza Sant Jaume, όπου βρίσκεται και το Δημαρχείο. Η δεύτερη κατέληξε στη Ramblas . Έτσι, η σύγκρουση μεταφέρθηκε στην καρδιά της πόλης. Ήταν περασμένες 21.00, και οι  Mossos μαζί με πολλούς ασφαλίτες άρχισαν να κάνουν τις πρώτες συλλήψεις.

Οι πληροφορίες ακόμη είναι συγκεχυμένες. Μιλάνε για 4 συλλήψεις στη Raval από τους Mossos και για άλλες 3 από την τοπική αστυνομία. Υπήρξαν επίσης περισσότερες απο 50 εξακριβώσεις.Μετά τη Raval, ένα μέρος του κόσμου αποφάσισε να επιστρέψει στο Sants. Αυτό το κομμάτι ξεκίνησε απο την κεντρική λεωφόρο της Gran Vía. ‘Ομως, στο ύψος της οδού Rocafort εμποδίστηκε από ισχυρές δυνάμεις των Mossos. Περικύκλωσαν πλήρως την πορεία, και τους ανάγκασαν όλους να επιδείξουν της ταυτότητά τους . Εδώ υπήρξαν περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων των διαδηλωτών, όπως η φωτογράφιση κάθε ενός ξεχωριστά όσων αποτελούσαν τη συγκεκριμένη πορεία, όπως επίσης παίρνοντας προσωπικά αντικείμενα του/της καθενός/καθεμίας και φωτογραφίζοντάς τα. Ακόμη ανάγκασαν κάποιους ανθρώπους να κουκουλωθούν, ώστε να τους φωτογραφίσουν και να συγκρίνουν τις φωτογραφίες με αυτές που ήδη είχαν απο την πορεία. Από τα 300 άτομα που εγκλωβίστηκαν, προσήγαγαν περίπου 60-70. Δύο κλούβες μετέφεραν αυτόν τον κόσμο στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση. Αυτός ο εγκλωβισμός διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες , το οποίο προκάλεσε πολύν εκνευρισμό. Έξω απο τον κλοιό της αστυνομίας, υπήρχε μια cacerolada της γειτονιάς, και όσο περνούσε η ώρα εκατοντάδες ανθρώπων μαζεύονταν για να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Και όλο αυτό το σκηνικό συνέβη χωρίς την παρουσία Τύπου, μιας και το πρώτο πράγμα που οι Mossos έκαναν, ήταν να εκδιώξουν τους δημοσιογράφους απο το χώρο. Ήδη ζητείται η κλήση της Υπουργού Εσωτερικών σε  ακρόαση στο Καταλανικό Κοινοβούλιο της Espadaler.

Την Κυριακή θα συνεχίσει την ανοικοδόμηση της Can Vies.

Πηγη  http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/30570

Bo9dWR5IAAAVVTs

Bo9LXdfCAAAzYmH

Bo9VuXJIEAAhqLW Bo9WiReIQAEhbaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *