Άνοιγμα μαθημάτων αυτομόρφωσης, Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 19.00

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 10/10/2013
Εκδηλώσεις & ΔράσειςΤοπικά Νέα

ftimΓια 4η χρονιά επιχειρούμε στην κατάληψη την πραγματοποίηση μαθημάτων στο πλαίσιο της αυτομορφωτικής διαδικασίας. Είμαστε το ίδιο σίγουροι όσο και κατά την αρχική μας επιλογή για την εδαφικοποίηση και συλλογικοποίηση κάθε γνώσης και δεξιότητας έξω από χειραγωγικές διαδικασίες και θεσμούς με σκοπό τη δημιουργία νέων κοινωνικών σχέσεων. Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε είδους διαχωρισμούς ,αποκλεισμούς και ιεραρχίες ,συνεχίζουμε το ταξίδι στη γνώση με μόνες κατευθυντήριες γραμμές την επιθυμία και την ανάγκη του καθενός μας σε αυτή τη διαδρομή.

Η συνάντηση του Σαββάτου 12/10/13  είναι ένα πρώτο πεδίο γνωριμίας  μεταξύ των συμμετεχόντων προκειμένου να οριστούν τα πρώτα «ραντεβού» για κάθε μάθημα, καθώς και να ανταλλάξουμε σκεπτικά.

Για ακόμη μια χρονιά  ξεκινούν στην κατάληψη χωρίς κανένα αντίτιμο :μαθήματα για όλες τις τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων, αραβικών, ισπανικών, γερμανικών,  ελληνικών για μετανάστες, νοηματικής, υπολογιστών, κοπτοραπτικής, φωτογραφίας ,γραμμικού σχεδίου, κιθάρας και θεωρίας της μουσικής, επίσης  θα ξεκινήσει  για πρώτη φορά μάθημα τουρκικών, όπως και κάθε άλλο που μπορεί να προκύψει.

Ομάδα για την αυτομόρφωση και ενάντια στην εκπαίδευση.

*το κείμενο της αφίσας είνα απόσπασμα από το ιδρυτικό κείμενο της κατάληψης.

Σχόλια Ανάρτησης

  • Αξιεπαινη η πρωτοβουλια σας αλλα γιατι ”εναντια στην εκπαιδευση”;
    Επισης τα μαθηματα σας εχουν ”εκπαιδευτη” δηλαδη καθηγητη/δασκαλο ο οποιος εκπαιδευει και μεταδιδει τις γνωσεις του-οποτε πως προκυπτει το ”εναντια”;Δεν ειναι κορυφαια αντιφαση; (Επισης σε ολα τα στεκια σχεδον αυτοι που κανουν μαθηματα ειναι και καθηγητες/δασκαλοι σε .Και λογω αυτης της ιδιοτητας τους κανουν και τετοια μαθηματα σε στεκια.)

    Αφηστε που οποιος το διαβασει στο δρομο θα νομιζει οτι ειστε αυτο που καταλαβαινετε..(..)

    • Ενοειται πωs η εκπαιδευση στα στεκια εχουν διαφορετικη μορφη απο την κρατικη.Πανω σε μια συζητηση με μια φιλη που η κορη τηs ειναι στην εκτη δημοτικου αναφερθηκε στο βιβλιο τηs ιστοριαs.Σε ενα κεφαλαιο που αφορουσε τιs μεταναστευσειs των λαων απο την μια ηπειρο στην αλλη, γραφει τιs θετικεs συνεπειεs αναφερωνταs οτι μια απο αυτεs ηταν η ΔΟΥΛΙΑ των ιθαγενων….Τετοια βιβλια και τετοια εκπαιδευση ειναι μονο για αυτουs που μπορουν να την αντεξουν…

  • Για να μην υπεισέλθουμε σε ορισμούς και ετυμολογίες(αν και φαινεται χρήσιμο) μπορούμε να σταθούμε, για να γίνει πιο απλό, έστω και βιωματικά στο τί έχει σημάνει για πολλούς η εκπαιδευτική διαδικασία όπως τη γνωρίσαμε στο σχολείο, τα φροντιστήρια και σε κάθε αντίστοιχο θεσμικό φορέα. Από το κουδούνι μέχρι την αναγκαστική συνάθροιση, από τη διδακτέα ύλη μέχρι την αποβολή δεν υπάρχει σημείο που να ξεφεύγει από ένα καλομελετημένο σύστημα που σε ό,τι αφορά τη μετάδοση της γνώσης διαγράφει αντίστροφη πορεία..αντί να ξεκινά από τον άνθρωπο ξεκινά από τον εαυτό του. Φτιάχνει προγράμματα, στριμώχνει την ελευθερία σε 10λεπτα διαλείματα, προκαθορίζει περιεχόμενα και επιβάλλει ενδιαφέροντα, παρακάμπτει επιθυμίες, περιφρονεί τις προσωπικές νοητικές διαδρομές και τους τρόπους, αντικειμενικοποιεί την ατομική επεξεργασία και την κατανόηση, προβλέπει και διαμορφώνει συμπεριφορές, προφασίζεται την “κοινοτητα” αλλά σε προσθέτει και σε αφαιρεί χωρίς να την λαμβάνει υπόψιν.. όλα αυτά και άλλα τόσα είναι τα νέυρα της εκπαίδευσης.
    Στα μαθήματα αυτομόρφωσης επιδιώκεται να μαθαίνει ο ένας από τον άλλον, αλλά με τον τρόπο του είτε αυτος είναι προσωπικός είτε αποδειχθεί κοινός. Ξεκινά και σταματά όποτε επιλέξει ο ίδιος και ανοίγει τα όρια των περιεχομένων της γνώσης όσο και τα όρια της ίδιας του της ζωής. Εν τέλει, δε θέλει κανείς να εκπαιδεύσει κανέναν. Μπορείς να υπολογίσεις στην ελεύθερη επιλογή του καθενός, να συνδιαλαγείς με τη συμπεριφορά, τον τρόπο σκέψης, την επιθυμία. Κι αν το να επικεντρωθεί κανείς σε οποιοδήποτε αντικείμενο απαιτεί είτε να ανοίξει ένα βιβλίο είτε να απευθυνθεί σε έναν άνθρωπο, μιας και η επιλογή ορίζει να μοιραζόμαστε όσα κουβαλάμε…ναι, κάποιος θα κάνει την αρχή, θα προτείνει έναν τρόπο, θα “κάνει το μάθημα”, αλλά δε θα επιβληθεί, δε θα αρκεστεί στον εαυτό του, δε θα αξιολογήσει το βαθμό κατάκτησης της γνώσης…κι αυτος που “διδάσκεται” θα προτείνει αντίστοιχα έναν τρόπο, θα επιλέξει τί και πώς θα το μάθει.

    Επίτρεψέ μου πάντως, να αμφισβητώ το κατά πόσο σε σχεδόν όλα τα στέκια οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν μαθήματα είναι αποκλειστικά καθηγητές ή δάσκαλοι. Άλλωστε δεν είναι καν ζητούμενο, δεν είναι επουδενί προυπόθεση. Κι αυτό γιατί αυτόματα προκύπτει ένας διαχωρισμός ειδήμονα και μη που κάθε άλλο παρά απελευθερωτικός μπορεί να είναι στις σχέσεις που θέλουμε να δημιουργούμε.

    Πιθανόν, τα παραπάνω να μην είναι αρκετά για την κατανόηση της επίμαχης φράσης, ελπίζω όμως να δίνουν μια γεύση από τις προθέσεις της εναντίωσης…

    Οσο για το τελευταιο συμπέρασμα…αν καταλαβαινω αυτο που υπονοείς…ποσο σιγουρη-ος εισαι?
    Αστο να το πεί όποιος όντως το σκέφτεται καλύτερα…

  • Επισηs αξιζει να αναφερθει το σχολιο για το βιβλιο τηs ιστοριαs τηs πεμπτηs δημοτικου. Ποσο ωραια παρουσιαζει την υποταξη του Ελληνικου λαου απο τη Ρωμαικη αυτοκρατορια και ποσο ασχημα την αντισταση του.και εδω μπαινει το εξηs ερωτημα…ποιοs διαβεβαιωνει τον γονιο οτι ο-η εκπαιδευτικοs θα σταθει ανταξια σε αποριεs των παιδιων και κατα ποσο ενα παιδικο μυαλουδακι μπορει να κατανοησει την ενοια τηs αντιστασηs…

  • οριστε ενα δειγμα του τι σημαινει εκπαιδευση, του τι σημαινει να εισαι εκπαιδευτης και να ασκεις εξουσια πανω στους μαθητες, του τι σημαινει να εισαι παθητικος δεκτης μιας γνωσης που κατεχει καποιος αλλος και οχι ενεργητικο μελος μιας ομαδας που μοιραζεται τη γνωση

    http://www.youtube.com/watch?v=UQRy-D_GSco

  • Καλη η απαντηση της ”ειμαι εναντια στην εκπαιδευση”
    και επισης λαθος εκανα οταν ειπα ,κατα λαθος ,οτι αυτοι που κανουν μαθηματα στα στεκια ειναι(ολοι) καθηγητες-δασκαλοι.Εννοουσα παρα πολλοι φυσικα.Το οτι ειναι παρα πολλοι προκυπτει και απο τα μαθηματα τα οποια θελουν μια γνωση ιδιαιτερη για να διδαχθουν-πχ μαθηματα ισπανικων,μαθηματα κιθαρας ,μαθηματα ελληνικων σε μεταναστες κτλ οπως και λογω γνωριμιας μιας και εχω γνωρισει αρκετους καθηγητες τετοιους

    Επισης σε πολλες περιοχες τα τελευταια 4 χρονια γινονται απο πολλους και ιδιως απο δυναμεις της ανταρσιας,καθηγητες της και εθελοντες καθηγητες φροντιστηριακα μαθηματα ,δωρεαν.

    Τελος ,καλο θα ητανε να βλεπουμε και τα θετικα του σχολειου.

    Ψωμι παιδεια ελευθερια
    εμπρος για της γενιας μας τα πολυτεχνεια.

    • Eχονταs φιλε-φιλη φερει στον κοσμο δυο παιδια τα οποια τωρα ειναι μαθητεs λυκειου και δημοτικου αντιστιχα τα μονα ΄΄θετικα΄΄ που εχω δει ωs τωρα ειναι τα..πατριs θρησκεια οικογενεια…τα ψωμι παιδια ελευθερια δεν τα βιωσα ποτε σαν μαθητηs-μαθητρια…λυπαμαι πολυ επετρεψε μου να διαφωνησω….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *