Υπό το PRISM της κυριαρχίας

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 29/06/2013
Διεθνή Νέα

Είναι γνωστή η λατρεία των εταιριών οι οποίες σχετίζονται με το internet να παρακρατούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς, σχεδόν πάντα παρακάμπτοντας τους όρους χρήσης που αποδέχεται ο χρήστης της εκάστοτε υπηρεσίας που προσφέρουν. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό αλλά αποτελεί περισσότερο κοινό μυστικό μεταξύ των πιο «υποψιασμένων», είναι η απερίσκεπτη χρήση αυτών των δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες. Έρχεται λοιπόν ένα μπαράζ διαρροών να το επιβεβαιώσει.

Ένας πρώην υπάλληλος της CIA αποκάλυψε την ύπαρξη ενός συνόλου προγραμμάτων που χρησιμοποιείται απο την NSA, την Αμερικάνικη Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, με την ονομασία PRISM που τους δίνει την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε μια πληθώρα δεδομένων που τους παρέχεται «on demand» μέσω των εταιριών που συνεργάζονται, σε αντίθεση με την εώς τώρα ισχύουσα νομοθεσία των ΗΠΑ που επέτρεπε την παρακολούθηση μόνο σε δεδομένα όπως η διάρκεια κλήσεων, οι αριθμοί που καλούνται κλπ. Τα δεδομένα αυτά είναι μεταξύ άλλων φωνητικές/τηλεφωνικές κλήσεις, email, πιστωτικές κάρτες, τοποθεσία χρήστη σε πραγματικό χρόνο κ.α. Σύμφωνα με τα πρώτα slide που διέρρευσαν  που ουσιαστικά εξηγούν τις δυνατότητες του PRISM οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται ειναι: Microsoft (11/9/07), Yahoo (12/3/08), Google (1/14/09), Facebook (3/6/09), PalTalk (7/12/09), YouTube (24/9/10), Skype (6/2/11), AOL (31/3/11) και τέλος Apple (Οκτ. 2012).

Το πρόγραμμα αυτό είναι σε ισχύ από το 2010 αλλά η ιστορία ξεκινάει το 2001 υπό προεδρίας Μπούς. Το πρόσχημα είναι για άλλη μια φορά η τρομοκρατία. Μετά τα γεγονότα της 9/11/2001 και την κατάρρευση των δίδυμων πύργων οι ΗΠΑ βρήκαν το πάτημα που χρειάζονταν για να εξαπολύσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το 2002 εμφανίζονται στην επικαιρότητα τα πρώτα φανερά βήματα παρακολούθησης. Σύμφωνα με τα τότε άρθρα, το Πεντάγωνο κατασκεύαζε ένα πρόγραμμα που θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες όπως μέιλ, τηλεφωνικά αρχεία, τραπεζικές συναλλαγές χωρίς την ύπαρξη εντάλματος, δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης για την αποτροπή δήθεν τρομοκρατικών ενεργειών. Το πρόγραμμα μπήκε σε αναμονή μέχρι την κατασκευή του, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010 και έκτοτε λειτουργεί με την ονομασία PRISM.

Το καθεστώς ‘έκτακτης ανάγκης’, το οποίο στις ΗΠΑ βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετές δεκαετίες αντλώντας κοινωνική νομιμοποίηση με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας και το δόγμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δίνει την δυνατότητα στις κυβερνήσεις να πειραματίζονται πάνω στις κοινωνίες μέχρι να βρουν τον χώρο που χρειάζονται για να εγκαθιδρύσουν και φανερά τον ‘Μεγάλο Αδελφό’. Τα τελευταία γεγονότα της Βοστόνης το επιβεβαιώνουν. Μετά τη βομβιστική επίθεση η NSA λαμβάνει εντολή να παρακολουθήσει όλα τα τηλεφωνικά αρχεία για τους επόμενους 3 μήνες. Η εντολή αυτή, όμως, δεν συγκεκριμενοποιεί κάποιον στόχο. Επιτρέπει δηλαδή την παρακολούθηση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποια υποψία εις βάρος τους. Το μήνυμα είναι σαφές. Ότι κινείται, παρακολουθείται και πρέπει να φοβάται.

Στη βάση αυτού του καθεστώτος ‘έκτακτης ανάγκης’ αρχίζει να αλλάζει και η νομοθεσία του κάθε κράτους ώστε να μπορεί να στηρίξει και νομικά τις ενέργειες παρακολούθησης. Ο πρόεδρος Ομπάμα, ως συνεχιστής της πολιτικής Μπούς, το 2012 ανανεώνει το νόμο περί επιτήρησης που είχε τροποποιηθεί υπό προεδρίας Μπούς και απελευθέρωνε περισσότερο τις κυβερνητικές υπηρεσίες σχετικά με τη χρήση ιδιωτικών πληροφοριών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του στρατηγού Poindexter το 2002 που λέει μεταξύ άλλων ότι ‘η κυβέρνηση χρειάζεται καινούριες δυνάμεις για να επεξεργάζεται, να αποθηκεύει και να λαμβάνει δισεκατομμύρια πληροφορίες ηλεκτρονικής ζωής στις ΗΠΑ.’

Το πρόγραμμα PRISM πηγαίνει τα πράγματα ακόμα παραπέρα. Για πρώτη φορά ιστορικά εγκαθιδρύεται μια ιδιότυπη παγκόσμια κυριαρχία. Η εκάστοτε κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορεί να εξουσιοδοτεί μια κάστα ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, να ακολουθούν συνδέσεις μεταξύ ατόμων ή ακόμη και ομάδων, να μοιράζονται τις πληροφορίες αποτελεσματικά και όλα αυτά από τον υπολογιστή του σπιτιού τους. Ένα καθεστώς παρακολούθησης όπου ο πληθυσμός της γης είναι ο στόχος και κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί.

Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι αποκλειστικότητα μόνο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διαρροές, υπάρχει στενή συνεργασία της NSA με την αντίστοιχη υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας, την GCHQ. Καταδεικνύεται έτσι ο διεθνής χαρακτήρας του προγράμματος PRISM αλλά και η ενδεχόμενη, αν όχι σίγουρη, συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις για την παρακολούθηση των υποτελών τάξεων.

Φυσικά, το σύστημα παρακολούθησης εντάσσεται στη νέα μορφή καθολικού παγκόσμιου ελέγχου. Προωθείται συστηματικά μια καθολική χαρτογράφηση του πληθυσμού που δεν περιορίζεται στο Prism: μέσω επιβολής πλαστικού χρήματος (συναλλαγές και κάρτες αποδείξεων για την εφορία, κάτι που προωθείται και στα καθ’ ημάς και αποκαλύπτει τί αγοράζεις, από πού και με ποιό ποσό), με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα ΜΜΜ (μπορούν να γνωρίζουν πού κινείσαι μια και είναι ονομαστικές κάρτες), με τις κάρτες υγείας (που γνωρίζουν τα ιατρικά και ψυχιατρικά δεδομένα σου και το τι φάρμακα παίρνεις), τα gps στα οχήματα, τις κάρτες εργασίας κ.ά. Αλλά δεν είναι και μόνο αυτά: υπάρχει ο έλεγχος των αγαθών και υπηρεσιών μέσω υποχρεωτικών πιστοποιήσεων ISO, υπάρχει το codex alimentarius που θέλει να ελέγχει τι τρώμε και τι φυτεύουμε…

Από την πλευρά μας, βρίσκουμε τη συλλογική αντίσταση ως τη μόνη λύση απέναντι στα σχέδια τους. Δημιουργούμε τα δικά μας κοινωνικά δίκτυα και μέσα επικοινωνίας με τα δικά μας χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιούμε τα ήδη υπάρχοντα μέσα αντιπληροφόρησης και δημιουργούμε καινούρια. Μέσα από τις αδιαμεσολάβητες και αυτό-οργανωμένες κοινότητες αγώνα θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε ρηγματώσεις σε αυτό το σάπιο σύστημα μέχρι την ολική κατάρρευσή του. Θα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους όπου οι αντιστάσεις παίρνουν σάρκα και οστά, δίπλα στους/στις συντρόφους/ισσες μας. Θα συνεχίζουμε να δημιουργούμε σχέσεις ρηξιακής αλληλεγγύης στις γειτονιές μας. Θα συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αντιεξουσιαστικά. Μπορεί ο εχθρός να είναι πάνοπλος και να μοιάζει ανίκητος, αλλά εμείς οι ‘από τα κάτω’ είμαστε ο αστάθμητος παράγοντας στα σχέδια τους, που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Γιατί μπορεί να μας παρακολουθούν αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν τον μονοδιάστατο, υποταγμένο και αβίωτο άνθρωπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *