Σχετικά με την διαφυγή των κακοποιημένων γυναικών

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 24/06/2021
Σχολιασμοί
Ακούμε για άλλη μια φορά συμβουλές προς τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας: πρέπει, λέει, χωρίς δεύτερη σκέψη να τρέξουν μακριά αμέσως μόλις δουν τα πρώτα δείγματα βίαιης συμπεριφοράς. Ωραία λοιπόν. Πολύ σωστό. Για να δούμε:
Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που κινδυνεύει μες στο ίδιο της το σπίτι;
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Πολιτείας, θα πρέπει να πάρει το 100, να καταγγείλει το βίαιο περιστατικό και/ή να καλέσει την γραμμή υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συμβουλής και φιλοξενίας σε ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες.
Έκανα πρόσφατα και τα δύο προσπαθώντας να βοηθήσω την Τ.
Η Τ. είχε κάνει μια ανάρτηση σε μια ομάδα στο facebook, στην οποία έλεγε ότι είναι αλλοδαπή, παντρεμένη με Έλληνα, έχει δύο παιδιά, 2 και 9 ετών και ότι ο άντρας της την χτυπάει. Έκλεινε με την ερώτηση: ‘’αν μια μέρα μας σκοτώσει, ποιος θα έχει την ευθύνη;’’
Της έστειλα, και μου είπε ότι υφίσταται συστηματική βία, ότι δεν έχει κανέναν, ότι είναι οικονομικά εξαρτημένη και ότι δυσκολεύεται να βρει οποιαδήποτε δουλειά έχοντας ένα δίχρονο παιδί.
Της πρότεινα να καλέσει στο 15900 και αφού διαπιστώσαμε ότι το 15900 έχει υψηλή χρέωση, πήρα τελικά εγώ.
Επέμεναν να καλέσει η ίδια και τους εξήγησα ότι είναι οικονομικά εξαρτημένη και δεν έχει κάρτα για αυτήν την κλήση, ενώ πρότεινα να τους δώσω το τηλέφωνό της να την πάρουν αυτοί. Μου απάντησαν ‘’το ξέρουμε ότι ο αριθμός έχει μεγάλη χρέωση, αλλά πρέπει να πάρει η ίδια’’.
Fun fact: μεγαλόκαρδη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε το 2018 ότι οι συνδρομητές της θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν κλήσεως στο 15900. Οι υπόλοιπες συνδρομήτριες ας ξοδέψουν ένα 10ευρω για να πουν το πρόβλημά τους.
Τελικά της έκλεισαν ένα ραντεβού για δύο εβδομάδες αργότερα όπου θα έκανε δια ζώσης την αίτησή της για τον ξενώνα.
Όταν πήγε, την ενημέρωσαν ότι για να γίνει δεκτή στον ξενώνα θα πρέπει να προσκομίσει σειρά ιατρικών βεβαιώσεων από δημόσιο νοσοκομείο (το οποίο προϋποθέτει μια σειρά δυσεύρετων ραντεβού), όπου να πιστοποιείται ότι είναι σε θέση να συμβιώσει με άλλα άτομα.
Στη συνέχεια, θα έπρεπε να περιμένει να αδειάσει κάποια θέση σε οποιονδήποτε ξενώνα στην Ελλάδα. Κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες. Ενώ η γυναίκα κινδυνεύει.
Και όλα αυτά ενώ η διαμονή στον ξενώνα μπορεί να διαρκέσει το πολύ τρεις μήνες.
Δηλαδή, η κακοποιημένη γυναίκα μέσα σε τρεις μήνες πρέπει βρισκόμενη σε μια τυχαία πόλη να εκδώσει διαζύγιο,να βρει δουλειά και σπίτι. Παράλληλα, κανένας κρατικός φορέας δεν ασχολείται με την διευκόλυνση στην εύρεση εργασίας και κατοικίας για την οικονομικά εξαρτημένη κακοποιημένη γυναίκα.
Η Τ. ήξερε ότι ο σύζυγός της θα προτιμούσε να εξαφανιστεί από την Αθήνα παρά να της πληρώσει διατροφή ή νοίκι. Με ρώτησε ‘’μετά τους τρείς μήνες τι θα τρώμε; Θα βρω δουλειά; ’’ Τι να της πω; Ότι αν ο άντρας της δεν πληρώνει τίποτα, θα ζουν με τα 140 ευρώ του επιδόματος παιδιών; Φυσικά δεν προχώρησε με την αίτηση.
Λίγο καιρό μετά η Τ. μου τηλεφώνησε την ώρα που ο άντρας της έσπαγε πράγματα στο σπίτι. Άκουγα τα παιδιά να κλαίνε και αυτόν να βρίζει χυδαία αποκαλώντας μεταξύ άλλων την Τ. ‘’βρωμοαλβανίδα’’.
Πήρα το 100, και κατέφτασαν στο σπίτι τους αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι 5 λεπτά μετά έφυγαν λέγοντας στην Τ. να ‘’μην νευριάζει τον άντρα της’’.
Επιμείναμε και πήγαμε στο Αστυνομικό Τμήμα να υποβάλουμε μήνυση.
Άκουσα τον εννιάχρονο γιο της να λέει στον Αξιωματικό Υπηρεσίας ‘’ο μπαμπάς μου βαράει τη μαμά μου, η μαμά έχει αίματα στα χείλια και φοβάμαι’’.
Μάλιστα, εκκρεμούσαν κι άλλες δύο μηνύσεις σε βάρος του για ενδοοικογενειακή βία.
Κάθε φορά το ίδιο: αυτόφωρο και την άλλη μέρα πίσω στο σπίτι. Μεγάλη επιτυχία. Και οι ξενώνες φιλοξενίας και η προστασία της αστυνομίας.
Ακόμα μένουν μαζί κι ακόμα τη χτυπάει. Την εκβιάζει για να λέει στα δικαστήρια ότι ‘’ήταν μια παρεξήγηση’’.
Γιατί μένει; Γιατί δεν έχει πού να πάει. Γιατί η μόνη δουλειά που κατάφερε να βρει τους μήνες που την ξέρω είναι που και που να καθαρίζει κάποιο σπίτι.
Γιατί αυτός ο Έλληνας ξέρει πολύ καλά ότι είναι πιο εύκολο να χειραγωγήσει μια αλλοδαπή. Μια γυναίκα χωρίς συγγενείς στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας, ο μάγκας, ο χριστιανός ορθόδοξος. Που βαράει τη μάνα των παιδιών του. Μπροστά στα παιδιά της.
Ο γιος της Τ, όταν τον ρώτησα τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, μου είπε ακριβώς: ‘’θέλω να βγάλω πολλά λεφτά για να βοηθάω τις κακοποιημένες γυναίκες να ξεφύγουν’’.
Είναι μικρός, μα ξέρει πόσες μανάδες είναι παρατημένες στο έλεος των αντρών τους.
Σας προκαλώ να δοκιμάσετε να καλέσετε στο περιβόητο 15900 και να ψάξετε αν τελικά βοηθάει κάποιος τις κακοποιημένες γυναίκες να ξεφύγουν.
M. B. fb

Σχόλια Ανάρτησης

  • πηρα εγω τηλ, δεν βοηθανε κοπελα μου… δεν ξερεις τι ζω … τιποτα , μου ειπε μαλιστα οτι παιρνω τηλ στην μαυρη νυχτα to 15900… νιωθω υπερβολικα ασχημα και με εκανε να νιωσω φταιω εγω για οτι γινεται…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *