Συνεχίζονται οι μακρόχρονες απεργίες πείνας παλαιστινίων και ιορδανών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 12/07/2013
Διεθνή Νέα

Συνεχίζονται οι μακρόχρονες απεργίες πείνας παλαιστινίων και ιορδανών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με το Addameer ο διοικητικά κρατούμενος, δηλαδή χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών, Αϊμάν Χαμντάν βρίσκεται στην 73η μέρα απεργίας πείνας. Αρχικά είχε κρατηθεί σε απομόνωση στη φυλακή Οφέρ, ως τιμωρία για την έναρξη της απεργίας πείνας, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ασάφ Χαροβέχ, όπου η κατάσταση της υγείας του συνεχίζει να επιδεινώνεται. Ο αδερφός του Άχμαντ, είχε κάνει απεργία πείνας για μια εβδομάδα, από τις 24 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, ως αλληλεγγύη στον αδερφό του.

Ο Αμπντάλα Μπαργούτι

Ο ιορδανός κρατούμενος Αμπντάλα Μπαργούτι βρίσκεται στην 69η ημέρα απεργίας πείνας και έχει εισέλθει σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το δικηγόρο Φαουάζ Αλ Σαλούντι, του Παλαιστινιακού Συλλόγου Κρατουμένων. Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι δεν τον έχει ξαναδεί σε τόσο άσχημη κατάσταση από τότε που ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 2 Μαΐου. Συμπλήρωσε ότι ο Μπαργούτι υποφέρει από πόνους και σοβαρή ανεπάρκεια στο συκώτι, αρρυθμίες και κακή λειτουργία των αρτηριών που οξυγονώνουν τον εγκέφαλο. Κρατείται στο νοσοκομείο Αφούλα. Ο Μπαργούτι εκτίει ποινή 67 ισοβίων και 2.500 χρόνων και είναι ένας από τους πέντε ιορδανούς κρατούμενους που ξεκίνησαν απεργία πείνας το Μάιο απαιτώντας την απελευθέρωσή τους ή να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους σε ιορδανικές φυλακές.

Και οι κρατούμενοι Μοχάμαντ Ριμάουι, Χάμζα Οθμάν, Μουνίρ Μίρι, Αλάα Χάμαντ, βρίσκονται στην 69η μέρα απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι τους αρνούνται τις επισκέψεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του PIC, ο δικηγόρος Ράμι Αλ Άλαμι δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας των ιορδανών κρατούμενων Μουνίρ Μίρι, Αλάα Χάμαντ και Μοχάμεντ Ριμάουι, που βρίσκονται στο ισραηλινό νοσοκομείο Σορόκα, [ο Οθμάν κρατείται στο νοσοκομείο της φυλακής Ράμλε] έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Ιδιαίτερα του Μοχάμεντ Ριμάουι που υποφέρει από προβλήματα στο στήθος και το στομάχι, και μεσογειακό πυρετό. Προσέθεσε ότι ο Ριμάουι άρχισε να κάνει εμετό με αίμα και ότι δεν μπορεί πια να περπατήσει ή να μετακινηθεί, ενώ οι άλλοι έχουν χάσει πολύ βάρος. Ενώ επεσήμανε ότι όλοι οι απεργοί πείνας είναι αλυσοδεμένοι στα κρεβάτια του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το δικηγόρο, οι απεργοί πείνας έχουν καταστήσει την ιορδανική κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη επειδή δεν έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί τους και έχει αρνηθεί να παρέμβει για να πιέσει την ισραηλινή πλευρά να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Ο παλαιστίνιος διοικητικά κρατούμενος Ιμάντ Μπατράν είναι στην 64η μέρα απεργίας πείνας. Σύμφωνα με το δικηγόρο του Άχλαμ Χαντάτ, έχει χάσει 26 κιλά και υποφέρει από διάφορα προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά συνεχίζει να παραμένει μονίμως αλυσοδεμένος στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο Ασάφ Χαροβέχ. Τώρα παίρνει μόνο νερό και αλάτι και ζάχαρη.

Οι Παλαιστίνιοι Αϊμάν Αλ Ταμπίς και Άντελ Σαλάμαχ Χαριμπάτ βρίσκονται στην 48η ημέρα απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τη διοικητική τους κράτηση, χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών. Και οι δύο κρατούμενοι έχουν ταλαιπωρηθεί με μεταγωγές από τη μια φυλακή στην άλλη, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας τους. Οι οικογένειες των δύο κρατουμένων έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται και ότι παρενοχλήθηκαν από δεσμοφύλακες σε μια προσπάθεια να πειστούν να σπάσουν την απεργία πείνας. Ο Αϊμάν Ταμπίς κρατείται στο νοσοκομείο της φυλακής Ράμλε. Ο αδερφός του Μοχάμεντ Ταμπίς, πρώην διοικητικά κρατούμενος, που πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης 18 μηνών, έχει επίσης ξεκινήσει απεργία πείνας ως αλληλεγγύη στον αδερφό του, εδώ και 28 ημέρες, και έχει υποστεί ξυλοδαρμούς από τους δεσμοφύλακες στη φυλακή Οφέρ, ενώ μεταφέρθηκε από την απομόνωση της φυλακής Μεγκίντο στη φυλακή Τζαλαμέχ, όπου κρατείται τώρα. Ο Άντελ Χαριμπάτ, που όπως είπαμε είναι στην 48η ημέρα απεργίας πείνας, είχε αρχικά τεθεί σε απομόνωση στη φυλακή Οφέρ, ως τιμωρία για την έναρξη της απεργίας πείνας, μέχρι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής Ράμλε. Ο γιατρός του νοσοκομείου των φυλακών είπε στον Άντελ ότι θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας που έχει, παρόλα αυτά μια έφεση κατά της διοικητικής του κράτησης, που κατατέθηκε από το δικηγόρο του, απορρίφθηκε από το στρατιωτικό δικαστήριο.

Ο Χουσάμ Ματίρ, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, μεταφέρθηκε σε απομόνωση στη φυλακή Ασκελόν, επειδή ξεκίνησε απεργία πείνας πριν 39 ημέρες.

Το Adameer επιβεβαιώνει ότι ο Ιγιάντ Αμπού Χντέιρ, ξεκίνησε τη δεύτερη απεργία πείνας του στις 7 Ιουνίου 2013 διαμαρτυρόμενος για την συνεχιζόμενη κράτησή του παρά την έκτιση της ποινής φυλάκισης των 8 ετών που του είχε επιβληθεί. Η πρώτη του απεργία πείνας ήταν για 22 ημέρες, από τις 13 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.

Ο Αουάντ Σααϊντι, επίσης έκανε απεργία πείνας για 15 ημέρες, από τις 20 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2013, διαμαρτυρόμενος για την απομόνωσή του στις φυλακή Αϊσέλ. Ο Αουάντ κρατείται σε απομόνωση από τον Απρίλιο του 2012 ως τιμωρία κατά τη διάρκεια των μαζικών απεργιών πείνας του Απριλίου και Μαΐου 2012. Ο Αουάντ ανέστειλε την απεργία πείνας μετά από υπόσχεση ότι θα βγει από την απομόνωση και θα κρατηθεί στη φυλακή Χανταρίμ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του PIC στις 7 Ιουλίου, δεκαέξι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονταν σε απεργία πείνας, πέντε εκ των οποίων είναι από την Ιορδανία. Το Addameer από την πλευρά του, σε σημερινή ανακοίνωση (9/7) δηλώνει ότι έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει 12 απεργίες πείνας που συνεχίζονται.

Πηγές: Addameer, Twitter του Addameer , PIC [ 1 , 2 , 3, 4]

Αναδημοσίευση από http://intifadagr.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *