Σκουριές: Πέφτοντας από (αριστερά) σύννεφα…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 23/11/2014
Σχολιασμοί

Κατόπιν της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ο κόσμος απαίτησε ώστε η Δημοτική Αρχή που εξέλεξε να λάβει απόφαση, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες με συγκεκριμένα μέτρα για το σταμάτημα μιας μη εγκεκριμένης επένδυσης που υλοποιείται παρανόμως. Πέρασαν τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αρχής, η οποία έδειξε ή ότι θέτει άλλες προτεραιότητες ή ότι σκοπίμως κωλυσιεργεί. Βεβαίωνε ότι θα λάβει απόφαση και συνέβη το: «ώδινεν όρος (εχθές) και έτεκε μυν». Όντως τελικά εξέδωσε ένα ψήφισμα ούτε καν σαν αυτά που έχουν εκδώσει σύλλογοι, άλλοι φορείς και Δήμοι. Το ψήφισμα αυτό επικεντρώνεται στο: «Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της παραδοσιακής υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας (όπως δηλ. είχαν προαναγγείλει οι «Πολίτες Αριστοτέλη»). Η επέκταση του μεταλλείου στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης…». Και επίσης εντός του ψηφίσματος απεφάνθησαν: «Επειδή η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει και είναι εκτός των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δήμου…. ανοίγουμε διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις». Δηλ. αυτό που ένας σώφρων και νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ως προς το πνεύμα του ψηφίσματος, είναι κάτι σαν το κάτωθι (θα το πω χοντρά για να το καταλάβουν και οι πιο άσχετοι με το θέμα):

Βλέπει κάποιος έναν άλλο να έχει πάρει τη γυναίκα του την οποία βιάζει, κακοποιεί και ο σύζυγος εκδίδει δελτίο τύπου ότι είναι αντίθετος με αυτό, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τον βιασμό και την κακοποίηση της γυναίκας του και εκείνο που θα πράξει, είναι «να ανοίξει διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις»· «κουβέντα να γίνεται», όπως λέει σοφά ο λαός”...

Απόσπασμα από ανάρτηση του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου (πρώην) υποστηρικτή του δημάρχου Μίχου που στηρίχτηκε από τον Σύριζα. Η ανάρτηση αυτή αναπαράγεται μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες  και από το http://antigoldgr.org

Πώς παρουσιάζεται η ίδια κατάσταση από συριζαίϊκα μέσα ενημέρωσης και μέρος του αστικού τύπου;

Η ΑΥΓΗ 21 Νοέμβρη 2014: Ηχηρό ομόφωνο “όχι” στην Ελληνικός Χρυσός
“….Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη διακόπτει κάθε οικονομική συναλλαγή με την Ελληνικός Χρυσός είτε πρόκειται για δωρεές σε χρήμα ή σε έργα, μια πρακτική που εφάρμοσε η προηγούμενη διοίκηση Πάχτα…..”

Η ΑΥΓΗ, 21 Νοέμβρη 2014: “Τη διακοπή κάθε οικονομικής συναλλαγής με την εταιρία “Ελληνικός Χρυσός” αποφάσισε ομόφωνα χθες με ιστορικό ψήφισμά του ο δήμος Αριστοτέλη, ανατρέποντας την πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής υπό τον Χρ. Πάχτα. Με το ψήφισμα, που επιδοκιμάστηκε από τους δημότες, επιχειρείται να μπει φραγμός στην επέκταση της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, έναντι των “ανταλλαγμάτων” στα οποία είχε συναινέσει ο Χρ. Πάχτας…. Μάλιστα, η νέα δημοτική αρχή δεσμεύθηκε ότι θα διεκδικήσει και θα επιβάλει στην “Ελληνικός Χρυσός” δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους, ενώ ζητεί αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρία όσο και από την πολιτεία και ζητεί τον αποχαρακτηρισμό περιοχών που είχαν χαρακτηριστεί “μεταλλευτικές”.
Ζητεί, ακόμη την πλέον αυστηρή περιβαλλοντική εφαρμογή αυστηρών όρων, μελετών και κανόνων, ενώ σημειώνει ότι η αδειοδότηση ή η ακύρωση αδειών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει τις θεσμικές αρμοδιότητες του Δήμου και ξεκαθαρίζει πως η νέα δημοτική αρχή «ανοίγει τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις» για την ανάπτυξη της περιοχής.”

TVXS 21 Νοέμβρη 2014: Με ομοφωνία εγκρίθηκε το ψήφισμα που υιοθέτησε ο Δήμος Αριστοτέλη, με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στην επέκταση της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα τόσο από τους πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όσο και από αυτούς που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία…….Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο δήμος Αριστοτέλη αποφάσισε να διακόψει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»….Παράλληλα η νέα δημοτική αρχή, στο ψήφισμα της αναφέρει πως θα διεκδικήσει αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου έχει επιβαρυνθεί, ζητά από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό περιοχών από τον όρο «μεταλλευτικές» και πιέζει για την πλέον αυστηρή περιβαλλοντική εφαρμογή αυστηρών όρων, μελετών και κανόνων.”

ΤΟ ΒΗΜΑ 21 Νοέμβρη 2014: “«Οχι» στη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές λέει ο δήμος Αριστοτέλη – Ακυρώνονται οι οικονομικές συναλλαγές με την «Ελληνικός Χρυσός»”

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Είναι γεγονός ότι έχουμε μια σχετική γνώση  ενδεχόμενων χειρισμών από δημάρχους του Σύριζα με γνώμονα και την τελευταία αντιπαράθεση με τον Δ. Μπίρμπα, δήμαρχο Αιγάλεω, σχετικά με το Μπαρουτάδικο. Μια πολύ άσχημη κατάσταση εξελίσσεται τόσο στου Ζωγράφου όσο και στην Νέα Φιλαδέλφεια σχετικά με τις αντίστοιχες καταλήψεις και τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα. Είναι εμφανής, ωστόσο,  η ευθυγράμμισή τους με τρόπο που ξεπερνάει τα όρια του φτηνού πολιτικαντισμού και μάλιστα πάνω σε υποθέσεις που δεν αντέχουν ψηφοθηρικά παιχνίδια και φενακισμένες συνδιαλλαγές.

Χάριν της σημειολογίας των καιρών ενημερώνουμε ότι πριν λίγο [Κυριακή 23/11 στις 13.30′] χτυπήθηκε πορεία διαδηλωτών που πλησίασαν την είσοδο του εργοταξίου στις Σκουριές.

xalki