Η 33χρονη Σανάα Ταλέμπ από το Μαρόκο ζει στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια και εργαζόταν σε μαγαζί του κέντρου της Αθήνας μέχρι τις 4 Απριλίου του 2015 όπου συνελήφθη επειδή δεν είχε χαρτιά.
Μετά από 6 μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ελληνικού στις 4/10/2015 της ανακοίνωσαν την απόφαση του διευθυντή τμήματος Αλλοδαπών Αττικής για παράταση της κράτησής της άλλους 3 μήνες. Μετά από αυτό στις 31/10/2015 ξεκινάει αποχή συσσιτίου.
Στις 5/11/2015 ενώ της είπαν ότι θα αφεθεί ελεύθερη, την μεταφέρουν με χειροπέδες στο υπόγειο πάρκινγκ του Τμήματος Αλλοδαπών της Π.Ράλλη και στη συνέχεια μετά από ώρες στο αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος, όπου εκεί καταλαβαίνει ότι την προόριζαν για απέλαση. Η Σανάα αντιστέκεται αν και δεμένη με χειροπέδες και αφού την χτυπούν άγρια, την γυρνάνε στην Π.Ράλλη και της φορτώνουν τις κατηγορίες της απείθειας και φθοράς ξένης περιουσίας (καταστροφή περιπολικού).
Παρά την επιμονή της Σάναα να καταγγείλει τα όσα έγιναν στο αεροδρόμιο, οι μπάτσοι αρνήθηκαν να πάρουν εγγράφως κατάθεσή της εκείνη την ημέρα και το επιχείρησαν (ανώφελα) την επόμενη που δεν ήταν μαζί της ο δικηγόρος της, ενώ έλαβαν καταθέσεις και από τους δεσμοφύλακες που την μετέφεραν στο αεροδρόμιο ως μάρτυρες κατηγορίας.
Μετά την επιστροφή της στο Ελληνικό στις 6/11/2015 συνέχισε την αποχή συσσιτίου ενώ οι μπάτσοι αρνούνταν να τις δώσουν τα χάπια που χρειαζόταν για να μπορεί να κοιμηθεί. Έτσι τέλος Νοεμβρίου νοσηλεύτηκε φρουρούμενη σε νοσοκομείο (Δαφνί) και βάσει ιατρικής γνωμάτευσης, κατατέθηκε στις 27/11/2015 αίτημα αποφυλάκισης της, η οποία απορρίφθηκε από τους μπάτσους της Πέτρου Ράλλη.
Στις 14/12/2015 έκανε διήμερη απεργία πείνας μαζί με άλλες έγκλειστες ενώ στις 8/1/2016 καταδικάζεται με επιπλέον 3 μήνες κράτηση, με τον ισχυρισμό ότι εκκρεμεί η απέλαση της παρόλο που η αίτηση της για άσυλο δεν έχει εξεταστεί ακόμα και οι αιτήσεις για αποφυλάκιση έχουν απορριφθεί.
Έχει μεταφερθεί ως ώρας τρεις φορές στα δικαστήρια, στις 9/11/2015 στις 17/11/2015 και στις 26/1/2016 αλλά και τις τρεις φορές η υπόθεσή της πήρε αναβολή, με την τελευταία για την 1η Μαρτίου του 2016.
Η Σανάα δεν είναι μια απλή εργάτρια – μετανάστρια. Δεν παρακαλάει, αλλά απαιτεί την ελευθερία της. Τολμάει να αντισταθεί και να αγωνιστεί ενάντια σε ένα κράτος που την εκδικείται παίρνοντας μια σειρά αποφάσεων παραδειγματισμού, που έχει στόχο όλους τους μετανάστες που θέλουν ή θα θελήσουν να αντισταθούν.
Την ίδια στιγμή, σε μια χώρα σε διαρκή «έκτακτη ανάγκη» και μια Ευρώπη φρούριο απέναντι στους μετανάστες, η διγλωσσία όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι αναμενόμενη και προκλητικά εμφανής, μιας και ποτέ δεν είχαμε προσδοκίες από κανέναν εξουσιαστή.
«Τα κέντρα κράτησης ανήκουν πλέον στο παρελθόν» και «άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης» είχε δηλώσει ο Γιάννης Πανούσης και η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν από ένα χρόνο.
Μέχρι σήμερα η Αμυγδαλέζα λειτουργεί ακόμα, την ίδια στιγμή που στο στρατόπεδο κράτησης της Κορίνθου οι άνθρωποι κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας για να γλυτώσουν από τις απαράδεκτες συνθήκες και η Σανάα Ταλέμπ θα παραμένει έγκλειστη εκδικητικά για έναν ολόκληρο χρόνο.
Και όλα αυτά την ώρα που ανακοινώθηκε η δημιουργία 5 “hot spots” στα νησιά, μαζί με δύο “ανοιχτά κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων” και ενώ επετράπη στην Frontex να ελέγχει (ενόπλως) τα σύνορά για την είσοδο των ανθρώπων και ο φράκτης στον Έβρο παραμένει κλειστός, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε πνιγμό μιας και μόνη τους επιλογή παραμένει η είσοδος από το Αιγαίο.
Τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών , οι φυλακές , οι φράχτες και τα σύνορα δε θα καταργηθούν με νομοσχέδια από καμία κυβέρνηση, παρά μόνο μέσα από τη οριστική ρήξη του ίδιου του συστήματος που τα καθιέρωσε, με σκοπό να στερήσει την ελευθερία όλων όσων αντιστέκονται.
Εν μέσω αυτού του κυκεώνα συμφερόντων που έχει στηθεί πάνω στις πλάτες των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου η θέση μας δε μπορεί να είναι άλλη από το να είμαστε δίπλα σε όσους απαιτούν την ελευθερία τους και ενάντια σε όσους σηκώνουν συρματοπλέγματα προκειμένου να τους την στερήσουν.
Ενάντια σε κάθε φράχτη και συρματόπλεγμα.
Αλληλεγγύη στους μετανάστες/μετανάστριες.
Όλοι/ες στη δίκη της Σανάα Ταλέμπ, στην Ευελπίδων την Τρίτη 1η Μαρτίου.
Κατάληψη Σινιάλο
πανώ αλληλέγγυων από τις νότιες συνοικίες της Αθήνας
Leave a Reply