Περιστέρι, 16 Αυγούστου 2013, για τον Θανάση…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 17/08/2013
Κινηματικά Νέα

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για τη χθεσινή μέρα.

Στο χορό της αποσιώπησης του γεγονότος της δολοφονίας του Θανάση Καναούτη προστέθηκε το κηδειόχαρτο της κηδείας του, τα έξοδα της οποίας ανέλαβε ο δήμαρχος του Περιστερίου Παχατουρίδης, και το οποίο ανέφερε προκλητικά ότι ο Θανάσης «έφυγε εκ τροχαίου δυστυχήματος»!! Πρόκειται για τον ίδιο λαϊκιστή δημαρχίσκο που από νωρίς το πρωί, χθες, έκανε συνεχείς εκκλήσεις προς τον αστυνομικό στρατό που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή για αυτοσυγκράτηση προκειμένου «να μην χυθεί άλλο αίμα»…

khdeia

Η πορεία που είχε καλεστεί με σκοπό να κατευθυνθεί προς το νεκροταφείο Περιστερίου, όπου θα πραγματοποιούταν η κηδεία του Θανάση, ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 από την πλατεία Δημαρχείου με τη συμμετοχή 400 περίπου ανθρώπων, αριθμός που αυξήθηκε κατακόρυφα στη διάρκειά της αφού συνεχώς κόσμος προσέγγιζε τις γραμμές των διαδηλωτών. Οι γύρω δρόμοι (Θηβών, Θεμιστοκλέους, Αναπαύσεως, Δωδεκανήσου, Αγ. Βασιλείου) ήταν γεμάτοι από διμοιρίες των ΜΑΤ, περιπολικά, ασφαλίτες και δεκάδες μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ που δημιουργούσαν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές, ενώ λίγο μετά τις 17:00 έκλεισαν οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ «Περιστέρι» και «Ανθούπολη». Στη διάρκεια της πορείας σπάστηκε και γράφτηκε ένα λεωφορείο της γραμμής 703, κυνηγήθηκαν περιπολικά που δοκίμασαν να «συνοδεύσουν» τους διαδηλωτές και εκδιώχθηκαν δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Όταν η πορεία έφτασε στο νεκροταφείο ενώθηκε με αρκετές ακόμη εκατοντάδες ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο  με αποτέλεσμα ο συγκεντρωμένος κόσμος να ξεπερνάει τις 2.500. Κατά τη διάρκεια της κηδείας, τα τσογλάνια της ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν σταμάτησαν να μηρυκάζουν την χυδαιότητά τους πραγματοποιώντας κυκλικές κινήσεις γύρω από τα στενά του νεκροταφείου και προκαλώντας την οργή των συγκεντρωμένων με χειρονομίες και βρισιές.

Πάνω από τη σωρό του 19χρονου Θανάση, η θλίψη «μπερδευόταν»  με την οργή και τα συνθήματα για εκδίκηση, τα δάκρυα σκουπίζονταν από χέρια που μέχρι πριν λίγο κρατούσαν πέτρες έτοιμες να εκτοξευτούν στους χακί εχθρούς της Ζωής…

CAM00022

Μετά το τέλος της τελετής ταφής, ο συγκεντρωμένος κόσμος αποχώρησε ξανά με πορεία. 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 200 μαθητές/τριες, διαδήλωσαν προς το σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Θανάση. Στη διάρκεια της πορείας γράφτηκαν συνθήματα και πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε τράπεζες, ATM, κάμερες, γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ενεχυροδανειστήρια. Όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία δημαρχείου ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών σταμάτησε στο σημείο ενώ 200 περίπου άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές και μαθήτριες, συνέχισαν να διαδηλώνουν με κατεύθυνση τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Αγ. Αντώνης».

DSC_0012

Λίγο πριν τον Αγ. Αντώνη στήθηκαν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους απέναντι από διμοιρίες μπάτσων που είχαν στρατοπεδεύσει στην πλατεία του ΜΕΤΡΟ. Οι μπάτσοι, έχοντας σαφείς εντολές να μην αφήσουν τους διαδηλωτές να παραμείνουν στο δρόμο, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους. Ο κόσμος κυνηγήθηκε από διμοιρίες ΜΑΤ και Δελτάδες πάνω στην Παναγή Τσαλδάρη, στον πεζόδρομο Περιστερίου και στα γύρω στενά μέχρι τη Θηβών. Στη διάρκεια του κυνηγητού πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες αναχαίτισης των δυνάμεων καταστολής με πρόχειρα οδοφράγματα από κάδους και παρτέρια του δήμου που βρίσκονταν επί της Παναγή Τσαλδάρη (πρόκειται για τα ίδια παρτέρια που ο δημαρχίσκος σε μια κίνηση φθηνού λαϊκισμού έσπευσε να συμμαζέψει λίγες ώρες αργότερα) και προσήχθησαν 15 άτομα, ένας εκ των οποίων συνελήφθη για κατοχή σουγιά έχοντας ξυλοκοπηθεί άγρια από τους ένστολους υπάνθρωπους κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.  

DSC_0015

Με δεδομένες τις 15 προσαγωγές καλέστηκε συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ (όπου μεταφέρθηκαν οι προσαχθέντες), στήθηκε μικροφωνική στο σημείο της δολοφονίας του Θανάση Καναούτη και κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται ξανά στην πλατεία Δημαρχείου. Λίγο μετά τις 23:00 διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν τους συγκεντρωμένους της μικροφωνικής και τους προσήγαγαν, ενώ Δελτάδες πραγματοποιούσαν ελέγχους και έδιωχναν κόσμο που καθόταν στα παγκάκια της πλατείας. Την ίδια στιγμή, προσαγωγές έγιναν και έξω από τη ΓΑΔΑ όπου είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι και φίλοι των προσαχθέντων της πορείας. Λίγες ώρες μετά, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι εκτός από τον συλληφθέντα που κατηγορείται για οπλοκατοχή (σουγιάς) και περνάει σήμερα αυτόφωρο.

Είναι αναμφίβολο ότι, με δεδομένη την κρίση και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, με δεδομένο τον εκφασισμό ενός μέρους της κοινωνίας και την άνοδο της χρυσής αυγής, με δεδομένη την κοινωνική αδράνεια, τον ωχαδερφισμό, την σιωπή, την αυτοκαταστροφική συναίνεση στη λεηλασία των ζωών μας, με δεδομένη την χυδαία μοιρολατρική αποδοχή του Θανάτου… όσο πάει και θα πυκνώνουν οι ελεγκτές που θα εξαργυρώνουν τα μπλοκάκια τους με τις ζωές μας, θα πληθαίνουν οι Διβάνες που θα πραγματοποιούν ασκήσεις χυδαιότητας πάνω στις σωρούς μας, θα ενισχύονται οι -ένστολοι ή μη- φασίστες που θα χτυπούν και θα συλλαμβάνουν κάθε έναν που αγωνίζεται για τη Ζωή και την Ελευθερία, θα γίνονται καθημερινότητα οι Αλέξηδες και οι Θανάσηδες, θα οδηγούμαστε ολοένα και περισσότερο στην ολοκληρωτική κοινωνική υποταγή σε έναν κόσμο που δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο πέρα από Θάνατο. Ή…

Θα καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και την λυσσασμένη άρνηση των «από τα κάτω» για να τελειώνουμε μια και καλή με τους επίδοξους δολοφόνους μας…

** τελευταία ενημέρωση για τον συλληφθέντα της χθεσινής πορείας από athens.indymedia:
Ο 19χρονος σουηδός αφέθηκε ελεύθερος. Πήρε αναβολή για δίκη -με δυο πλημμελήματα- στις 28/8, επειδή δεν παρέστησαν σήμερα οι δύο μπάτσοι για μάρτυρες κατηγορίας.

Σχόλια Ανάρτησης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *