Πέμπτη 20/06, συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια για τους συλληφθέντες της παρέμβασης στα Προπύλαια για την καταστολή των μέσων αντιπληροφόρησης

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 19/06/2013
Κινηματικά Νέα

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης για τους 6 συλληφθέντες από την παρέμβαση στα Προπύλαια (24/4/13) ενάντια στη φίμωση των μέσων αντιπληροφόρησης (indymedia & 98fm) την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στις 10.00 στα δικαστήρια της πρωήν σχολής Ευελπίδων.

Κείμενο δύο εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση:

Σημειώσεις και σκέψεις επ’ αφορμή της σύλληψής μας…

«τα λάβαρα, λοιπόν, συμπυκνώνουν ψευδαισθήσεις συλλογικοποιήσεων για να εκτονώσουν μια πραγματικότητα θλιβερών καταναγκασμών, μοναξιάς και υποταγής…»
λόγια συντρόφου

για τη δράση
24 Απρίλη 2013…
Eν μέσω κοινωνικού χειμώνα, μια από τις πρώτες ζεστές μέρες του χρόνου, κάποιοι διαταράσσουν τους ρυθμούς της μητρόπολης…
Πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δυο υπό καταστολή (από τις 11 Απριλίου) μέσα αντιπληροφόρησης, «98FM Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης» και «Athens Indymedia». Μοιράζονται κείμενα και κρεμιέται ένα γιγαντοπανό στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ (Προπύλαια), πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η φράση:«raise your voice, fight against state censorship -athens.indymedia.org και radio98fm.org-».
Για λίγα δευτερόλεπτα, πάνω από το πανό και στην κορυφή της Πρυτανείας, χτυπιέται υστερικά ένα γαλανόλευκο πανί, εθνικό και κρατικό σύμβολο επίπλαστων διαχωρισμών, που έχει κυματίσει πάνω από πτώματα σε πολέμους, έχει ποτιστεί με λίτρα αίματος και έχει εκτονώσει πολλές φορές την οργή και την καταπίεση των “από τα κάτω”. Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, δεν θα δεχόταν κανένας και καμία τη στιγμή που στέκεται συνειδητά απέναντι στο κράτος και στο έθνος, να κάτσει κάτω από τη σκιά αυτού του συμβόλου (ακόμα και μια τόσο ζεστή μέρα)… Κάπως έτσι έρχεται η υποστολή της γαλανόλευκης σημαίας και η αντικατάστασή της με τη μαυροκόκκινη.

για τις σημαίες
Δεν μας εκφράζει μια τέτοια κίνηση, μιλώντας φυσικά για το ανέβασμα της μαυροκόκκινης. Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του φετιχισμού, αφού πρόκειται για την αντικατάσταση ενός συμβόλου από ένα άλλο. Προφανώς, αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και ουσίας. Ωστόσο, η δικιά μας επιλογή θα ήταν η καταστροφή του ιστού με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη κανενός είδους σημαίας. Αυτό το στηρίζουμε στο ότι κανένα κομμάτι πανί δεν μπορεί (και ούτε πρόκειται) να χωρέσει ό,τι σκεφτόμαστε, νιώθουμε και πράττουμε. Ό,τι χρώματος, σχήματος, υφάσματος κι αν είναι. Η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η αντίσταση, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη δεν μπορούν να χωρέσουν σε συμβολισμούς. Αντιθέτως, είναι αυτά τα οποία ζούμε και προτάσσουμε καθημερινά και αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε συνεχώς σε συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις και ελεύθερους χώρους συνδιαμορφώνοντας και βιώνοντας έτσι μια μόνιμη σύγκρουση όχι μόνο με την εξουσία αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

για την ελευθερία του λόγου και τη λογοκρισία
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο βρεθήκαμε στη συγκεκριμένη δράση, γνωρίζοντας και επικοινωνώντας τις πολιτικές μας διαφωνίες περί ελευθερίας του λόγου και λογοκρισίας.
Μας βρίσκει αντίθετους η επίκληση εννοιών τις οποίες η Εξουσία ,έχοντας θεσμοθετήσει και νομικά, εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχό τους έτσι ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και να προσαρμόζονται σε αυτά. Η μερική ελευθερία είναι “λαμπρό” δημιούργημα της Δημοκρατίας, που λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας, δίνοντάς τους την ψευδαίσθηση της ελευθερίας. Στη μερική ελευθερία αναγνωρίζουμε την μη ελευθερία. Παρά τις διαφωνίες μας, όμως, βρεθήκαμε στην παρέμβαση και θα ξαναβρισκόμασταν.

για την καταστολή της δράσης
Το κράτος κάνοντας επίδειξη αντανακλαστικών και δύναμης στέλνει σύντομα κάθε λογής μπάτσο στο χώρο της συγκέντρωσης. Ομάδες ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ μαζί με περιπολικά, ασφαλίτες και καπελάκηδες περικυκλώνουν τους αλληλέγγυους και τους προσαγάγουν στη Γ.Α.Δ.Α. Φροντίζουν να μην μείνει κανένας «ύποπτος» στη γύρω περιοχή και έτσι προβαίνουν σε 63(σύμφωνα με τα εγγραφα των μπάτσων) προσαγωγές και 6 συλλήψεις από τους δρόμους που περιβάλλουν την πρυτανεία καθώς και μέσα από αυτήν. Συγκεκριμένα ασφαλίτες και ένστολοι εισέρχονται στον προαύλιο και στον εσωτερικό χώρο της πρυτανείας, καταπατώντας το άσυλο, για να προβούν στις συλλήψεις μας, με την δικαιολογία ότι βρεθήκαμε εντός των τειχών της. Το αποτέλεσμα, μετά από ώρες να μας ανακοινωθεί ότι μας απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της προσβολής εθνικού συμβόλου και της διατάραξης οικιακής ειρήνης με την τελευταία να αποσύρεται την επόμενη μέρα με απόφαση του εισαγγελέα.

για τα MME
Τα ΜΜΕ είναι ένας ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους και παράλληλα ο κατ’ εξοχήν μηχανισμός του θεάματος, αποστολή του οποίου είναι να παίρνει μία πραγματικότητα, να την επεξεργάζεται, να της αφαιρεί το νόημα και να κατασκευάζει μία καινούρια επανανοηματοδοτώντας την, δημιουργώντας την εκάστοτε κυρίαρχη αφήγηση των γεγονότων.
Η συνέχεια στις οθόνες αναμενόμενη… Τα ΜΜΕ φροντίζουν να μεγεθύνουν αρκετά ένα μαυροκόκκινο πανί, έτσι ώστε να μπορέσει να υπερκαλύψει το γιγαντιαίο πανό, στο οποίο υπάρχει γραμμένη η αιτία και της υποστολής της σημαίας και της συνολικότερης παρέμβασης.
Ο τρόπος απλός: μουσική για θρίλερ, οι φακοί ζουμάρουν στη μαυροκόκκινη σημαία η οποία τοποθετείται σε κύκλο (σε ρόλο θύτη), το γιγαντιαίων διαστάσεων πανό εξαλείφεται από τα πλάνα, και ξεκινάει η αναζήτηση της γαλανόλευκης (σε ρόλο θύματος), τη στιγμή που οι ωρυόμενοι τηλεαστέρες μέσα στην εθνική τους παράνοια “ξεχνάνε” να αναφερθούν στο πανό και τα περιεχόμενά του, κάνοντας συνεχόμενη επίκληση στο εθνικό συναίσθημα. Άλλωστε, ήταν αρκετά βλαβερή για τη δημοκρατία τους η ανάρτηση του πανό αυτή καθ’ αυτή και η ανάγνωση του απ’ όσους πρόλαβαν να το «θαυμάσουν» στα Προπύλαια.
Όλα αυτά μοιάζουν απολύτως φυσιολογικά σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όμως από την πλευρά μας, είναι αυτονόητος ο αγώνας ενάντια σε αυτά και ο ρόλος μας ως θηλιά στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν.

για την συγκυρία & τους λόγους καταστολής
Σήμερα περισσότερο από ποτέ μπορούμε να αναγνώσουμε μία ακροδεξιά στροφή του κράτους και της κοινωνίας, με τον «Ξένιο Δία» να παρελαύνει ατάραχος, τα χαρτιά των επιτάξεων των εργαζομένων να μπαίνουν σιγά-σιγά σε όλα τα σπίτια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών να γεμίζουν, τη διαπόμπευση οροθετικών να χρησιμοποιείται ως προεκλογικό τρικ, τις επιθέσεις σε μετανάστες από θρασύδειλες φασιστικές συμμορίες να αυξάνονται, την ολοένα και πολυπληθέστερη δίωξη αρνητών στράτευσης να δρομολογείται, τις καταλήψεις να μπαίνουν στο κρατικό και παρακρατικό στόχαστρο, την προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής των αγωνιζόμενων στις Σκουριές να χρησιμοποιείται προς παραδειγματισμό της υπόλοιπης κοινωνίας, τους τσιφλικάδες της Μανωλάδας να πραγματοποιούν δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών που διεκδικήσαν τα δεδουλευμένα τους…
Το δόγμα της μηδενικής ανοχής στοιχειώνει πλέον την κοινωνία με το μήνυμα από την καταστολή (και) αυτής της δράσης να είναι σαφές. Η Κυριαρχία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει το κέντρο, και εν συνεχεία κάθε γειτονιά, σε πλήρως ελεγχόμενες ζώνες. Όλα πρέπει να κινούνται με τον τρόπο και τον ρυθμό που αυτή αποφασίζει με σκοπό να μην υπάρχουν κλονισμοί στην ροή της μητρόπολης. Ό,τι παρεκκλίνει πρέπει να αφανίζεται και όπου το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει το πολιτικό κόστος του αφανισμού αναλαμβάνει το παρακράτος. Η καταστολή των δύο μέσων αντιπληροφόρησης στις 11 Απρίλη, μέσω της διακοπής σε αυτά της παροχής διαδικτύου, γίνεται με πρόσχημα τους καινούριους κανονισμούς του ΕΜΠ. Κανονισμοί που ήρθαν να συμπεριληφθούν στο γενικότερο πλάνο εξυγίανσης των πανεπιστημίων που στόχο έχουν την εξ ολοκλήρου και ουσιαστική κατάργηση του ασύλου καθώς παράλληλα και την “καθαρότητα” των ακαδημαϊκών χώρων από ριζοσπαστικά πολιτικοποιημένα υποκείμενα.

για το τέλος…
…μέρα με τη μέρα αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία την οποία χτίζουμε σε κάθε ανάσα μας με συντρόφισσες και συντρόφους. Σε αυτή λοιπόν την κοινωνία δε θα υπάρχει καμιά σημαία η οποία θα μαστιγώνει τον άνεμο.

Μέχρι τη λευτεριά…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στις ΡΑΔΙΟΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 98 fm
και στο
ATHENS INDYMEDIA

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ και ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΥΓ: Ότι κι αν ειπωθεί για τις στιγμές που ζήσαμε με τους κρατούμενους στη ΓΑΔΑ θα είναι λίγο… Συγκινητικές στιγμές γεμάτες αλληλεγγύη, (στ)οργή, πάθος για λευτεριά…
Κρατάμε τα βλέμματα και τα χαμόγελα…
Κρατάμε τις τελευταίες λέξεις που ανταλλάξαμε…
“Θα τα πούμε έξω…”

δύο από τους συλληφθέντες της 24ης Απρίλη…
(που παραμένουν προσβεβλημένοι από τον ιό της προσβολής εθνικών συμβόλων)

Σχόλια Ανάρτησης

  • Μα ποίοι είναι αυτοί οι δύο που συντάξανε αυτό το κείμενο απο τη στιγμή που στο δικαστήριο μόνο ένας συλληφθέντας από τους έξι υπερασπίστηκε την παρουσία του στην παρέμβαση? Αυτό το κείμενο ήταν ο λόγος που κάποιοι αποαφασίσαμε να πάμε στο δικαστήριο.Θεωρήσαμε οτι είναι ακριβώς αυτό που αναλογεί σε αυτή την υπόθεση και στις διαστάσεις που είχε πάρει(και απο άποψη καταστολής των μέσων αλλά και της παρέμβασης) και καταλάβαμε οτι τελικά πήγαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κόσμο που πήγε να δηλώσει περαστικός…Και όχι οτι τρέχει κάτι με το να δηλώνει κάποιος περαστικός ειδικά αν ήταν κιόλας. Απλά όταν υπάρχει ένα τέτοιο κείμενο,ακόμα και ανώνυμο, το οποίο ουσιαστικά υπερασπίζεται την κίνηση και ασκεί και συντροφική κριτική στην παρέμβαση και υπάρχει και ένα κάλεσμα, κόσμος το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί .Τα κείμενα και τα καλέσματα δεν γίνονται για πλάκα και όταν γράφεται και δημοσιεύεται ένα κείμενο δεν γίνεται ξαφνικά να κάνουμε οτι δεν υπήρξε ποτέ. Τέλος πάντων ο λόγος που καταθέτω αυτό το σχόλιο και στο site σας είναι γιατί σας παρακολουθώ καιρό και πραγματικά εκτιμώ τον λόγο και την δράση σας και απλά ήθελα να είστε λιγο πιο προσεκτικοί (στο βαθμό που είναι εφικτό κιόλας) στις αναδημοσιεύσεις σας.

    • οι κατηγοριες αν θυμασαι καλα ηταν η προσβολη εθνικου συμβολου για ολους και καποιες ακομα ξεχωριστα. το διακυβευμα στη δικη απο πλευρας δικαστων ηταν ποιος/α ή ποια ομαδα ηταν αυτη που κατεβασε τη σημαια. αναγκαστικα λοιπον στρεφεται η απολογια σε αυτη την κατευθυνση. ολοι οι κατηγορουμενοι παρ’ολα αυτα υπερασπιστηκαν την παρουσια τους στη συγκεντρωση αλλα οχι και το κατεβασμα της σημαιας.κατα τα αλλα συμφωνω με τον ‘ο ενας συντακτης’

  • Την παρουσια τους στην δραση την υπερασπιστηκαν και οι 2 συντακτες του παραπανω κειμενου. Αν θεωρεις οτι εγινε ελειπως τοτε μπορει να ανοιξει μια κουβεντα. Απο την αλλη μονο ο ενας συντροφος (εκ των 6) δηλωσει οτι ηταν στην ομαδα που διοργανωσε την δραση(που δεν ειναι ενας απο τους συντακτες). Οι υπολοιποι ειπαμε οτι περνουσαμε απο εκει και οσον αφορα τους 2 που συνταξαμε το κειμενο (μιας και απ΄οτι καταλαβαινω λογω του κειμενου ηθελες περισσοτερα απο μας, πραγμα απολυτως κατανοητο) ειπαμε οτι ενω πηγαιναμε καπου αλλου ειδαμε την παρεμβαση και σταθηκαμε εκει μεχρι τη στιγμη που σκασαν οι μπατσοι. Παραλληλα μπορω να καταλαβω τι ακριβως περιμενες και τι ακριβως εισεπραξες. μην ξεχνας ομως οτι δεν ηταν μια ανοιχτη δραση (καλεσμενη)
    και οτι πολυς κοσμος που θα ηθελε να βρισκεται εκει δεν την ηξερε. αλλος κοσμος ετυχε να περναει και να κατσει εκει παρακαμπτωντας οτι ειχε προγραμματισει για αλληλεγγυη στα 2 μεσα πραγμα που σημαινει οτι δεν ειχε συνδιαμορφωσει στην δραση (περιεχομενα κλπ) ωστοσο ηταν εκει και σταθηκε αλληλεγγυος στα δυο μεσα.

    οπως και να χει ομως, επειδη μπορω να καταννοησω τι ακριβως περιμενες, απο πλευρας μου εχεις οποσδηποτε ενα συγνωμη(τουλαχιχστον).
    συντροφικα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *