νομάδες, εργατική συνέλευση στα βορειοανατολικά

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 28/11/2020
Υλικό άλλων ομάδων

To παρατηρητήριο

Το παρατηρητήριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι μία καμπάνια της εργατικής συνέλευσης “νομάδες”, στα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας .

10 χρόνια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και της βαθιάς υποτίμησης της εργατικής τάξης που ακολούθησε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η πανδημία covid-19 γίνεται και αυτή με τη σειρά της ευκαιρία. Ευκαιρία των αφεντικών για μια εκ νέου αναδιάρθρωση εις βάρος του κόσμου της εργασίας και των αόρατων αυτής της κοινωνίας. Σε μια καθημερινότητα ολοένα και πιο δύσκολη, όπου η ανεργία, η επισφάλεια και τα χαμηλά μεροκάματα κυκλώνουν τις ζωές μας, θεωρήσαμε αναγκαία τη δημιουργία αυτού του παρατηρητηρίου.

Ο στόχος είναι διττός.

Από τη μία να αναδείξουμε συγκεντρωποιημένα και δημόσια το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας στα βορειοανατολικά προάστια. Δηλαδή, να σταματήσουμε να κάνουμε την αυθαιρεσία των αφεντικών «προσωπικό πρόβλημα» αλλά να το θέσουμε σαν ένα κομμάτι παζλ ενός ευρύτερου πολέμου που ζούμε. Με τη δημόσια ανάδειξη των προβλημάτων επιδιώκουμε την ενημέρωση των εργαζομένων κόντρα στον ατομισμό και την άγνοια ώστε να γνωρίζουμε όλοι και όλες μας τι συμβαίνει στις δουλείες που είμαστε ή που πρόκειται να πάμε.

Από την άλλη θα προσπαθήσουμε το παρατηρητήριο να λειτουργήσει σαν μια αφετηρία για την μεταξύ μας επικοινωνία. Περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών θα επικοινωνούνται μεταξύ της ομάδας μας και όσων τα καταγγέλουν. Επιδιώκουμε την επικοινωνία και την δημιουργία ενός κοινού εδάφους για τις απαντήσεις που οφείλουμε να δώσουμε.

Στην πράξη λοιπόν…

Στη σελίδα του παρατηρητηρίου θα βρείτε έναν χάρτη και μια φόρμα. Στη φόρμα καλείστε να γράψετε τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών σας στις επιχειρήσεις που κατά καιρούς έχετε δουλέψει. Όταν λέμε «αυθαιρεσίες» εννοούμε τα ελαστικά ωράρια, τα μισά ή και καθόλου ένσημα, τα μεροκάματα ψίχουλα, τις αόρατες συμβάσεις εργασίας και τους κάθε λογής εκβιασμούς και τις παρενοχλήσεις των αφεντικών μέσα στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κάνεις τις εργατικές νομοθεσίες για να βγάλει συμπέρασμα για το τι είναι η «αυθαιρεσία των αφεντικών». Πιστεύουμε πως το σώμα και η καρδιά των εργατών / εργατριών το ξέρει πολύ καλά.

Στη συνεχεία καλείστε να γράψετε την επιχείρηση ( ή τις επιχειρήσεις ) που τα έχετε ζήσει όλα αυτά. Άμα θέλετε μπορείτε να μας δώσετε ένα e–mail ή ένα τηλέφωνο ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε κανένα προσωπικό στοιχείο.

Εμείς θα καταγράψουμε το γεγονός ( ή τα γεγονότα ) και θα βάλουμε μια «πινέζα» που θα δείχνει την επιχείρηση πάνω στον χάρτη μας.

Συνοψίζουμε. Μια δημόσια καταγγελία μαζί με μια «πινέζα» αναδεικνύει μια ακόμα καθημερινή εργοδοτική καφρίλα. Περισσότεροι εργαζόμενοι θα μιλήσουνε για αυτή. Θα ενημερωθούνε οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που δουλεύουνε εκεί και όσοι / όσες πρόκειται να δουλέψουνε στη συγκεκριμένη δουλειά, ώστε να πάρουνε τα μέτρα τους. Δημιουργούμε τη δίκη μας μαύρη λίστα για τα αφεντικά. Δημιουργούμε μια αφορμή ώστε να μιλήσουμε από κοντά και να οργανωθούμε!

νομάδες, εργατική συνέλευση στα βορειοανατολικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *