Να μην συνηθίσουμε το θάνατο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 09/03/2018
Τοπικά Νέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι τριάντα άτομα που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό και διέμεναν στο “θεραπευτήριο” του Σκαραμαγκά μεταφέρθηκαν σε άλλα ιδρύματα λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν και της έλλειψης προσωπικού. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο Λοιμωδών. Επικαλούμενοι για ακόμη μια φορά την έλλειψη του προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές ξεκίνησαν/συνέχισαν την “θεραπεία” των “ασθενών”, μια θεραπεία που περιλαμβάνει την καθήλωση των ανθρώπων αυτών στα κρεβάτια τους με ή χωρίς τη χρήση χημικών. Όπως μαθαίνουμε από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας κάτι τέτοιο είναι “αναγκαίο” αφού έτσι γίνεται και σε διεθνές επίπεδο.

Την είδηση αυτή ακολούθησε μια άλλη είδηση, αυτή του θανάτου μιας εκ των τροφίμων.
Η Ζωή ήταν ένα από τα άτομα που μεταφέρθηκαν από το κολαστήριο του Σκαραμαγκά σε αυτό του Λοιμωδών. Μετά από 3 μήνες παραμονής και ενώ τις 3 τελευταίες μέρες ακούγονταν κλάματα και φωνές από το δωμάτιό της, μεταφέρθηκε εν τέλει στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε.

Οι σημερινές μάγισσες ονομάζονται αυτιστικοί, ψυχασθενείς, σχιζοφρενείς, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α. Η κλινική ψυχιατρική με την εμμονή της στον έλεγχο της συμπεριφοράς των τροφίμων χρησιμοποιεί αναγκαστικές «θεραπείες» για το “καλό τους” βασιζόμενη στην κατασκευασμένη αδυναμία επικοινωνίας των “θεραπευόμενων”.
Χιλιάδες έγκλειστοι σε μηχανική ή χημική καθήλωση, βιώνουν κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες τον κοινωνικό, αλλά και τον βιολογικό τους θάνατο ενώ στερούνται το δικαίωμα να είναι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έχουν πολλές ομοιότητες με το σωφρονιστικό σύστημα των φυλακών. Οι «πρακτικές φροντίδας»που χρησιμοποιούνται βασίζονται στον εκφοβισμό και την βία. Οι χημικοί και μηχανικοί περιορισμοί όπως τα λουριά, οι χειροπέδες, το απομονωτήριο – πειθαρχείο, χρησιμοποιούνται στα ιδρύματα που δεν περιθάλπουν ή προστατεύουν, αλλά τιμωρούν.

Το μήνυμα είναι σαφές.

Όσοι δεν είναι “κανονικοί” ή “παραγωγικοί” για αυτόν τον πολιτισμό θα φυλακίζονται ή θα εξοντώνονται.
Όσοι δεν εντάσσονται στα πρότυπα της κανονικότητας σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης και των νόμων θα βαφτίζονται “ανώμαλοι”, “τρελοί” και “τρομοκράτες”.

To μίσος μας για τον κόσμο των “λογικών” εξίσου σαφές.

 

Στον πόλεμο των “λογικών” αυτού του κόσμου
εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά.
Αυτή των “τρελών”.

Να μην συνηθίσουμε το θάνατο

Σχόλια Ανάρτησης

 • Πολύ σωστά τα λέτε.
  Τους τα λέγαμε παλιά – και μας λέγανε “φρικιά” (https://www.youtube.com/watch?v=x0-irNHzLm4, Stress – Λέρος)
  Σίγουρα υπάρχει αντικειμενικότητα σε κάποια πράγματα, και σίγουρα η αντικειμενικότητα δεν υπάρχει σε ψυχρά (ψυχρ(η)ιατρική..) βιβλία ειδικών. Το ιδεολόγημα που μας λέει ότι την αλήθεια την κατέχουν λίγοι και καλοί, ψυχιάτροι και όμοιοι τους, και ότι αυτή η “επιστημονική αλήθεια” βρίσκεται μέσα σε στα “επιστημονικά κείμενα” τους και ότι ο λόγος τους είναι τόσο ορθός έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει, να καταστρέφει ζωές ανθρώπων και να φυλακίζει ανθρώπους, το ιδεολόγημα αυτό, ας το πετάξουμε στα σκουπίδια.
  Πανκ, βία χάος και αναρχία, μέχρι το γκρέμισμα της κάθε φυλακής και εξουσίας.

 • Είναι τραγική η άγνοια ή ο δόλος (μας είναι αδιάφορο τι από τα δύο) που διαφαίνεται στα άρθρα των ΜΜΕ, αλλά και όσων υποκίνησαν τα δημοσιεύματα αυτά σχετικά με τις ζωές των αναπήρων που εξαναγκάζονται να ζουν μια ΑΒΙΩΤΗ ΖΩΗ μέσα στα ιδρύματα δήθεν προστασίας τους. Η αποϊδρυματοποίηση ΔΕΝ αποτελεί μια ανώδυνη ρητορεία ούτε σε καμία περίπτωση μπορεί να καμουφλαριστεί πίσω από την αναγκαία μεταστέγαση –όπως στην περίπτωση του Σκαραμαγκά– αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη διαβίωση των αναπήρων σε κοινοτικά πλαίσια με όρους αξιοπρέπειας.

  Το παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής βρίσκεται εντός της έκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» και οι ωφελούμενοι/ες φιλοξενούνται σε 2 κτίρια. Στο πρώτο κτίριο (1ος όροφος) διαμένουν 8 άτομα προερχόμενα από τον Σκαραμαγκά σε ιδρυματικού τύπου συνθήκες διαβίωσης. ΔΕΝ είδαμε καθηλωμένους/ες με ιμάντες σε κρεβάτια, οι συνθήκες υγιεινής ήταν καλές και τα ανάπηρα άτομα περιποιημένα. Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που παρουσιάζονται δεμένα στις φωτογραφίες στα ΜΜΕ, ήταν ελεύθερα και τα συναντήσαμε στο playroom αλλά και έξω από το οίκημα. Το προσωπικό ήταν ελάχιστο και συνομιλήσαμε με γονείς ωφελούμενων που βρίσκονταν την ώρα της επίσκεψής μας εκεί. Στο ισόγειο του δευτέρου κτιρίου διαμένουν 12 ανάπηρα άτομα προερχόμενα από τον Σκαραμαγκά.

  Διαπιστώσαμε και εκεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιατροκεντρικού/ιδρυματικού τύπου αλλά οι συνθήκες υγιεινής ήταν καλές και δεν είδαμε ανάπηρα άτομα σε περιορισμό. Στα 2 κτίρια που φιλοξενούνται τα ανάπηρα άτομα από τον Σκαραμαγκά τα μπάνια ήταν προσβάσιμα και είδαμε ανάπηρα άτομα να τα χρησιμοποιούν αυτόνομα. Η συνολική εικόνα που αποκομίσαμε από την αιφνιδιαστική επίσκεψή μας ΔΕΝ συνάδει με όσα παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα «ευαίσθητα» και «έγκριτα» ΜΜΕ.

  Ωστόσο, εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό που λέμε εξαρχής με την εμπλοκή μας στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αποϊδρυματοποίηση είναι μια διαρκής διαδικασία με βασικό πυρήνα την αλλαγή προσέγγισης του/της διαφορετικού/ής άλλου/ης, με πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο μετάβασης σε δομές και εκπαιδευμένο προσωπικό, όπου στο επίκεντρο δε θα τίθεται η αναπηρία ως ανικανότητα και παθολογία, αλλά οι ανάπηρες/οι ως μοναδικές οντότητες. Η αποϊδρυματοποίηση δεν είναι μια διαδικασία μετάβασης, η οποία θα ξεκινήσει από τη «βελτίωση» του υπάρχοντος πλαισίου με «κανόνες» ούτε με τη μεταστέγαση σε βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης ιδρυματικού τύπου. Οι άναρθρες κραυγές ελάχιστων «γονέων και κηδεμόνων» που αξιώνουν τον βασανισμό και την περιθωριοποίηση των ενήλικων ανάπηρων «παιδιών» τους, αξίζουν ποινικής αντιμετώπισης καθώς και εκείνων που με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα τάσσονται μαζί τους.

  Αξιώνουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε όσα έχει εξαγγείλει και θυμίζουμε ότι τα ιδρύματα ΔΕΝ βελτιώνονται, αλλά ΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ, όχι ΜΟΝΟ ως κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και ως αντιλήψεις.

  ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ! ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΡΑ!

  ΑΠΟΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ!

  ΟΧΙ στην ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΧΙ στα ΜΙΚΡΑ και στα ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΥΛΑ!

  ΝΑΙ στην ΑΠΟΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ και στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ!

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ!

  ΥΓ: Άλλος ένας θάνατος ανάπηρου ατόμου που του κλέψαμε τη ζωή μάς γνωστοποιήθηκε στην επίσκεψή μας.

  Ζωή, σου ζητάμε συγνώμη.

  Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων “Μηδενική Ανοχή”

  *σύντροφοι/ισσες πριν δημοσιοποιήσουμε κάτι το ψάχνουμε… λίγο παραπάνω. Εδώ έχουμε μια αντιστροφή όπως καταλαβαίνεται όπου κάποια ΜΜΕ δημοσιοποιούν επιλεκτικά ειδήσεις με τις οποίες πιέζουν για επαναφορά του ιδρυματισμού. Οι ανάπηροι γνωρίζουν καλύτερα τις λεπτομέρειες για τα συμφέρονται που εξυπηρετούνται ένθεν κακείθεν.

 • και μή διανοηθεί κανείς να κινήσει υποψίες για την συγκεκριμένη συλλογικότητα αναπήρων…και όχι μόνο γιατί είναι μια δραστήρια συλλογικότητα αναπήρων αλλά είναι πολύ κοντινή στα ακηδεμόνευτα και ελευθεριακά χαρακτηριστικά…: αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρουσία ως κατήγοροι στη δική της Χ.Α., δηλώσεις ενάντια σε βραβεύσεις καθεστωτικών συλλογικοτήτων αναπήρων από ελληνικός χρυσός και νοβάρτις (πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο) κλπ.κλπ.
  Αυτό για να μην δώσετε μεγαλύτερη αξία στο Πρώτο Θέμα που δημοσίευσε την υπόθεση…

 • Σύντροφε, πρώτα απ’όλα η συντροφική σου προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την δηκτικότητά σου αλλά ας το προσπεράσουμε.
  Ξέρουμε πολύ καλά για την “ευαισθησία” των ΜΜΕ και για ποιούς λόγους φανερώνουν όποτε θέλουν γεγονότα
  (μιας και η μεταφορά είχε πραγματοποιηθεί μήνες πριν). Το ότι με αφορμή αυτό το γεγονός μιλάμε για τον τρόπο αντιμετώπισης των “τρελών” και των “μη κανονικών”
  τόσο στα ιδρύματα όσο και κοινωνικά δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέεται με το “ότι έχουμε εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ”.

  Από τη μεριά μας, απαντάει σε μία θεαματική ευαισθησία ενός Κόσμου που εκπλήσσεται κάθε φορά που μαθαίνει αυτό που έχει παράξει ο ίδιος.
  Το είπαμε και στο κείμενο. Αυτός ο πολιτισμός φυλακίζει και εξοντώνει ό,τι δεν χωράει σε αυτόν, δεν έχει να κάνει
  μόνο με την κακή διαχείριση από μεριάς κάποιων νοσηλευτών.

  Το ότι άνθρωποι καθηλώνονται με χημικό ή μηχανικό τρόπο στα κρεβάτια τους στα ιδρύματα είναι ένα γεγονός. Από τα ψυχιατρεία μέχρι τις φυλακές, τα δεσίματα, οι βασανισμοί και οι άθλιες συνθήκες είναι καθημερινότητα.
  Δεν περιμέναμε το Θέμα ή το vice για να το μάθουμε αυτό.

  Για το συγκεκριμένο γεγονός τώρα.
  Όλοι οι υπέυθυνοι (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σύριζα) δεν διέψευσαν σε καμία περίπτωση
  το γεγονός αυτό, ίσα ίσα, ανακοίνωσαν ότι είναι αναγκαίο. Επίσης για τη συγκεκριμένη περίπτωση γράφουν ότι δεν ήταν κάτι
  καινούριο γιατί το ίδιο γινόταν και στο Σκαραμαγκά.
  Το ότι πήγε κοσμος στο ίδρυμα δύο μέρες αφότου είχε πάρει ήδη μεγάλη έκταση το θέμα και δεν βρήκε τις ίδιες συνθήκες, δεν μας προκαλεί εντύπωση μιας και δεν μπορείς να πεις ότι αιφνιδιάστηκαν.
  Το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν κάποιος δεμένος δεν μας εφησυχάζει, ούτε αποδεικνύει κάτι.

 • Ανάπηροι βορά στο θέαμα και τη μικροπολιτική; https://www.thepressproject.gr/article/124947/Anapiroi-bora-sto-theama-kai-ti-mikropolitiki
  Ανάρτηση με ημερομηνία 6/3/18

  Η δική σας ανάρτηση έγινε 3 μέρες μετά. Υπήρχε λοιπόν χρόνος να ενημερωθείτε έτσι ώστε να μην υπάρχει υποψία χρεώματος ανάμεσα “στο θέαμα και την μικροπολιτική.” Στο βαθμό που σας προσφωνώ συντρόφους κάτι έχω να μοιραστώ μαζί σας χωρίς να αφαιρεί όμως το δικαίωμα για την όποια δηκτικότητα . Οι σχέσεις δεν είναι χτυπήματα στην πλάτη, πόσο μάλλον όταν η απάντησή σας επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις.
  Τα γεγονότα όπως φαίνεται στην ανάρτηση του ΤΡΡ διαφέρουν σχετικά με το “όψιμο ενδιαφέρον” του φιλοναζιστικού Πρώτου Θέματος. Μπορεί η γενική θέση όπως την περιγράφετε να είναι σωστή αλλά υπονομεύεται αν δεν υποστηρίζεται αντίστοιχα από τα γεγονότα. “Αν η πραγματικότητα δεν χωράει στη θέση μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα;” Δε νομίζω να έχετε αυτή την άποψη.
  Ελπίζω σε ένα άλλο σας κείμενο να αποκαλύπτετε το παιχνίδι του θεάματος και της μικροπολιτικής πάνω στους ανάπηρους έτσι ώστε να στηρίζετε τις θέσεις των πιο ριζοσπαστικών ανάμεσα στους ανάπηρους.

 • Σχετικά με το δημοσίευμα.
  Δεν είπαμε σε καμία περίπτωση ότι το “θεραπευτήριο” του Σκαραμαγκά ήταν ο παράδεισος.
  Από το ένα κολαστήριο στο άλλο μεταφέρθηκαν.
  Όπως επίσης δεν μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δέθηκαν με φοτοσοπ (ή δεν ξέρω εγώ γιατί ήταν δεμένοι στις φωτόγραφίες) από το όντως φασιστικό μίντια και κατά τα άλλα έκαναν βόλτες στον ήλιο και στο πάρκο, ειδικά όταν μπαίνει ως επιχείρημα η ανακοίνωση του υπουργείου για να πειστούμε ότι όλα είναι καλά.
  Στην ίδια ανακοίνωση που υποστηρίζεται ότι όντως τους έδεναν και εκεί και στο Σκαραμαγκα.

  Αν όντως λέγαμε ότι στο Σκαραμαγκά ήταν τέλεια θα είχε νόημα μια κριτική που μπορεί να έδειχνε ότι “τσιμπήσαμε” από τον Τύπο. Τώρα απλά δεν καταλαβαίνω τι μας χρεώνεις.
  Ότι τα δεσίματα ήταν ψευτικα;

 • Η επιμονή σας στο ότι όταν πήγατε στο πρώην Λοιμωδών τα βρήκατε όλα καλά και ωραία αλλά και το ότι αναπαράγετε αποσπάσματα από την χυδαία και προκλητική ανακοίνωση του Υπουργείου δεν νομίζετε πως έρχεται σε μεγάλη αντίφαση με τα όσα λέτε ότι πρεσβεύετε ? Το ότι τα ΜΜΕ παίζουν το δικό τους ρόλο για δικά τους (και όχι μόνο) συμφέροντα είναι γνωστό σε όλους είτε μιλάμε για το Πρώτο Φλέμα είτε για αριστερές ή φιλοκυβερνητικές πηγές ενημέρωσης. Από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που σας ξενίζει τόσο σε ένα κείμενο μιας συλλογικότητας που παίρνει θέση δίπλα στους καταπιεσμένους και απέναντι στους όποιους καταπιεστές.

 • Αν η ανακοίνωση της “μηδενικής ανοχής” από τις 3/3 δεν σε πείθει ότι υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να συμπεριληφθουν στο κείμενο σας δεν υπάρχει κάτι να πούμε. Ο νοων νοειτο. Ο,τι έγραψα ας συνεισφέρει σε έναν προβληματισμό γύρω από την υπόθεση. Αυτό που “χρεώνω” είναι ότι τα γεγονότα που αποτελούν αφορμή για την στήριξη μιας θέσης πρέπει να είναι αδιάσειστα ειδάλλως υπονομεύουν τη θέση. Και ναι, ανάπηροι αμφισβητούν και τα γεγονότα και τα κίνητρα δημοσιοποίησης.

 • Εμένα με βρίσκει τόσο σύμφωνο η ανακοίνωση της Μηδενικής Ανοχής σχετικά με τα ΜΜΕ και την επιμονή να αναφέρουν το Σκαραμαγκά ως παράδεισο όσο και στο ότι “τα ιδρύματα ΔΕΝ βελτιώνονται, αλλά ΣΦΡΑΓΙΖΟΝΤΑΙ, όχι ΜΟΝΟ ως κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και ως αντιλήψεις.”

  Το αν πήγε κόσμος μετά τη μεγάλη έκταση του ζητήματος και δεν είδε κάτι και έκανε βόλτες στον ήλιο δεν ξέρω αν πείθει οποιονδήποτε για κάτι.

 • Μπορείς να συμφωνήσεις με ό,τι θες αρκεί να μην διαχωρίζεις αυτούς με τους οποίους συμφωνείς από τον “κόσμο που έκανε βόλτες στον ήλιο”… γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Κι αυτό θέλω να πω με τα σχόλιά μου εδώ. Αλλά…

 • Σίγουρα το μέσο το οποίο χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση δεν είναι το κατάλληλο, μιας και δυσκολεύει κατά πολύ το να γίνουμε κατανοητοί ο ένας στον άλλον απ’ότι φαίνεται. Όπως και να΄χει θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να ξαναπροσπαθήσω μιας και προσωπικά αισθάνομαι ότι γίνεται μια “επίθεση” η οποία δεν αντιστοιχεί στο παραπάνω κείμενο.

  Για να μην παρεξηγηθώ κι άλλο λοιπόν, αναφέρομαι στο ότι αρχικά εξισώνετε το θέαμα, την μικροπολιτική και τα κίνητρα δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου θέματος από τα ΜΜΕ (καθεστωτικά και μη) , με την προσπάθεια μιας κατάληψης να αναδείξει με τα δικά της χαρακτηριστικά το τι κρύβεται πίσω από τους μαντρότοιχους των ιδρυμάτων, επιμένοντας στο ότι δεν αποδέχεται τους κοινωνικά επίπλαστους διαχωρισμούς μεταξύ των “μέσα” και των “έξω”, των φυσιολογικών και των μη φυσιολογικών, των τρελλών και των λογικών και η οποία όχι μόνο απέχει αξιακά από τους παραπάνω αλλά και έχει σταθεί απέναντι σε όλα αυτά από την πρώτη μέρα της ύπαρξης της.

  Δεν είδα κανέναν στα σχόλια επίσης να αμφισβητεί το γεγονός πως όταν η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων “Μηδενική Ανοχή” επισκέφθηκε το παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής (αιφνίδια κατά την άποψη σας) δεν υπήρχαν άνθρωποι δεμένοι. Το μόνο που όλοι λέμε είναι πως το γεγονός αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση πως έτσι κι αλλιώς τα δεσίματα είναι χρόνια τακτική και μέρος της “θεραπείας”/αντιμετώπισης των έγκλειστων και σε αυτό όσο και σε άλλα ιδρύματα.

  Από ‘κει και πέρα και μετά από όλα όσα έχουν ήδη χιλιοειπωθεί θεωρώ πως το να συνεχίζετε να μας χρεώνετε άγνοια για τον ρόλο ή τον δόλο των «ευαίσθητων» και «έγκριτων» ΜΜΕ ή να υπονοείτε ότι τους δίνουμε αξία και τα εμπιστευόμαστε, δείχνει άγνοια από μεριάς σας ως προς το σε ποιους απευθύνεστε και αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει τότε συγχωρέστε με αλλά δεν μπορώ να καταλάβω σε τί άλλο μπορεί να αποσκοπεί.

 • Έγραψα: “Αυτό που “χρεώνω” είναι ότι τα γεγονότα που αποτελούν αφορμή για την στήριξη μιας θέσης πρέπει να είναι αδιάσειστα ειδάλλως υπονομεύουν τη θέση. Και ναι, ανάπηροι αμφισβητούν και τα γεγονότα και τα κίνητρα δημοσιοποίησης.” Συγνώμη λοιπόν (και ανταπαντώντας σε υπονοούμενο για την σκοπιμότητα των σχολίων μου ) αλλά αν δεν μπορείτε να σηκώσετε το βάρος ενός προτάγματος, τότε ας αναλάβετε κάποιο ελαφρύτερο πρόταγμα. Από μεριάς μου τέλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *