Μια απάντηση στους “Φίλους του Πυριτιδοποιείου” για το “Πατινάζ”

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 03/11/2014
Τοπικά Νέα

Ο σύλλογος “Φίλοι του Πυριτιδοποιείου” δημοσίευσε μια ανακοίνωση με τίτλο: “Καποιες σκεψεις για τον 5ο Β/Ν σταθμό Αιγάλεω” όπου προσπαθεί να τηρήσει μια στάση “ίσων αποστάσεων”. Στο βαθμό που τοποθετούμε τους εαυτούς μας αποφασισμένα στην μία πλευρά, οφείλουμε μια απάντηση:

1

Αν όπως γράφετε: “Η θέση του συλλόγου μας παραμένει ότι προτιμά τη δημιουργία του σταθμού εκτός του ιστού του Μπαρουτάδικου αν είναι δυνατόν στον πλησιέστερο χώρο προς αυτό” πρέπει να εξηγήσετε και τον τρόπο με τον οποίο έχετε διεκδικήσει αυτή τη θέση. Σε ό,τι μας αφορά δεν έχουμε συναντήσει κανενός είδους εμπράγματο ανάχωμα από το σύλλογό σας ενάντια στην καταστροφή του Πατινάζ. Απεναντίας, αποτελούμε εδώ και 4 σχεδόν χρόνια εμείς το ανάχωμα που επιτρέπει στον σύλλογό σας να διακηρύττει ακόμη σήμερα την όποια θέση του.

2

Ευθύς εξαρχής της υπόθεσης της κατασκευής του έργου η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “να γίνει το έργο” δημιουργούσε ένα τετελεσμένο γεγονός που κάθε φορά τιθόταν ως αδιαπραγμάτευτο. Έγιναν δύο απόπειρες του εργολάβου μαζί με την αστυνομία (εκ των οποίων η μία με ΜΑΤ και ασφαλίτες) να βάλει τις μπουλντόζες μέσα στο άλσος, οι οποίες απετράπησαν από τους κατοίκους με σκληρή αντίσταση. Το “σκηνικό της Κερατέας” αποτελεί ενέχυρο αγώνα των κατοίκων απέναντι στη επιβολή αποφάσεων από την εξουσία χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση… και δεν είναι “χαβαλές” ούτε πρόσχημα κάποιων “χουλιγκάνων” για να… υπάρχουν.

3

Η συντριπτική πλειονότητα των αντιστεκόμενων κατοίκων δεν προκρίνει το ζήτημα της διαπλοκής δημοτικής αρχής και εργολάβου. Υπάρχει ένα ζήτημα υπερτιμολόγησης του έργου που αφήνει ανοιχτή μια υπόθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Αυτό, ωστόσο, που σύσσωμοι καταγγέλλουμε είναι η στάση του δήμαρχου, η οποία θεωρούμε ότι αναπαράγει την κουλτούρα των εργολάβων απέναντι στην λεηλασία του αστικού πρασίνου.

4

Τα λυπηρά γεγονότα έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Λυπηρά δεν είναι τίποτε από αυτά που έχουν πράξει οι υπερασπιστές του άλσους τα τελευταία χρόνια. Ούτε η φροντίδα του χώρου, ούτε οι εκδηλώσεις ούτε οι δενδροφυτεύσεις. Λυπηρή είναι η εγκατάλειψη του άλσους και η κουλτούρα επιβολής από μεριάς της τοπικής εξουσίας που παράγει μια θεσμική επιθετικότητα και… συνακόλουθα την φυσική αντίσταση των υπερασπιστών του άλσους.

5

Πρέπει να τελειώνουμε με τις επικλήσεις μιας δημοκρατίας και μιας πλειοψηφίας ενάντια σε μειοψηφούσες διαφωνίες. Υπάρχει μια αντίφαση εν τοις όροις αφού αυτή η δημοκρατία και αυτή η πλειοψηφία έχουν διαμορφωθεί από τις εκάστοτε κυρίαρχες απόψεις, κατασκευάζονται από τα μέσα της αστικής προπαγάνδας, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών ομάδων συμφερόντων μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα και αναπαράγουν τα κανονιστικά πρότυπα κοινωνικής εκπειθάρχησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι από μεριάς μας επιχειρείται η κατάργηση του διαλόγου αλλά η αυθεντική του αποκατάσταση. Χρειάζονται συλλογικές υποδομές επικοινωνίας χωρίς τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ιεραρχίας και των αποκλεισμών, χωρίς την κυρίαρχη διαμεσολάβηση, με σκοπό μια αυθεντική διαβούλευση στη βάση των άμεσων κοινωνικών σχέσεων. Όλες οι επικλήσεις διαλόγου που έχουν γίνει από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές έγιναν χωρίς καμία διάθεση διαβούλευσης με τους κατοίκους που διαφωνούν με το έργο αλλά με τον χαρακτήρα ενός πειθαναγκασμού βασισμένου στην “ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου” και του “αυτονόητου” κοινωφελούς χαρακτήρα του έργου.

6

Αν αποδεχτούμε μια αυτονότητη πρόκριση των “κοινωφελών έργων” λεηλατώντας το περιβάλλον τότε το άλσος θα πρέπει να εξαφανιστεί κάτω από ένα νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν πραγματικές ανάγκες της πόλης ή παραπέρα κάτω από ένα βιοτεχνικό πάρκο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Ποιός θα κρίνει το όριο αυτής της κατηφόρας με την επίκληση “της δημοκρατίας και της αρχής της πλειοψηφίας”

7

Σε περίπτωση που παρθεί μια απόφαση από το νέο ΔΣ του συλλόγου σας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και οι τρόποι με τους οποίους θα την υλοποιήσει. Επίσης μέχρι να συνταχθεί το νέο ΔΣ σας πώς θα υπεραπιστείτε το άλσος αφού η καταστροφή του Πατινάζ θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη… και δεν θα περιμένει τη σύσταση του νέους σας ΔΣ;

Κατάληψη Σινιάλο

Σχόλια Ανάρτησης

  • Στον πινακα ανακοινωσεων, διπλα στα γραφεια του Ε.Α.Κ. εχει μπει ενα χαρτι Α4 που λεει οτι ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ σημερα τεταρτη και 6 η ωρα το απογευμα τουs δημοτεs του Αιγαλεω, που ΘΕΛΟΥΝ να χτιστει ο βρεφονηπιακοs σταθμοs, να μαζευτουν διπλα στο χορο του πατιναζ και να το διεκδικησουν…το χαρτι ειναι απο τον συλλογο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ..

  • ..o ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ειναι ο συλλογοs τηs πανελληνιαs ενωσηs γενικων γραμματεων τοπικηs αυτοδιοικησηs..

  • επιστρατεύουν τον κάθε πικραμένο (απορούμε πώς λείπουν οι Φίλοι της Αστυνομίας, ο μοναδικός σύλλογος του είδους που έχει θρονιαστεί στο Αιγάλεω και πουθενά αλλού και έχει… στενές σχέσεις με τον αριστερό δήμαρχο). Όπως και να ‘χει πάντως υπάρχει αρκετός κόσμος που χρησιμοποιεί το στάδιο και σε μοίρασμα κειμένων μας ήταν πολύ αρνητικά διακείμενος στο να γίνει το έργο μέσα στο Μπαρουτάδικο. Δεν νομίζω να πατήσει κανείς το απόγευμα “πεισμένος” από το κάλεσμα του όποιου Κλεισθένη. Επίσης όπως διαπιστώνει κανείς για μια ακόμη φορά ακόμη και σε αυτή την ανακοίνωση καλούν όσους θέλουν το έργο. Πουθενά δεν γράφουν ότι καλούνται όσοι θέλουν να γίνει το έργο μέσα στο Μπαρουτάδικο. Αποφεύγουν μονίμως την αναφορά αυτή…διαστρεβλώνοντας τη θέση των αντιστεκόμενων στο έργο που ΔΕΝ διαφωνούν με το έργο αλλά με την χωροθέτησή του μέσα στο άλσος. Αθλιότητες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *