Καταστολή στο Βερολίνο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 08/10/2020
Διεθνή Νέα

Ως Interkiezionale (συντονισμός ομάδων και projects που βρίσκονται υπό απειλή στην πόλη του Βερολίνου) θελήσαμε μέσω του εγχειρήματος της Άπατρις να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες γέφυρες για τη σύνδεση των αγώνων. Θα θέλαμε έτσι να υπάρξει ένα κανάλι επικοινωνίας για να δημοσιεύονται οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των εκκενώσεων στην πόλη του Βερολίνου.

To κύμα των εκκενώσεων στην πόλη του Βερολίνου έχει ήδη αρχίσει από τις 07/09, με την εκκένωση του συνεργατικού μπαρ Syndikat στη γειτονία του Neukolln. Η εκκένωση για το αναρχο-queer- φεμινιστικό haus project Liebig34 έχει ανακοινωθεί για τις 09/10, το κέντρο νεότητας Potse περιμένει την ημερομηνία εκκένωσής του, και το συνεργατικό bar Meuterei ενδέχεται να εκκενωθεί από μέρα σε μέρα. Η επίθεση κράτους και κεφαλαίου στις αυτοοργανωμένες δομές του Βερολίνου, αυτήν την περιόδο, αποτελεί την μεγαλύτερη επίθεση στις δομές μας από τη δεκαετία του 1990.

Τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Βερολίνου βρισκόμαστε κάτω από συνεχόμενη επίθεση. Η αύξηση ενοικίων, οι πολλαπλές εκκενώσεις, η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, η αυξανόμενη επιτήρηση και εμπορευματικοποίηση, η κυριλοποίηση αποτελούν μερικά από τα παραδείγματα που συνθέτουν τη ζωή στη γερμανική μητρόπολη. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να μετατρέψουν την πόλη σε ένα μέσο παραγωγής κέρδους και επιβολής. Και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε δεν ακολουθεί τις επιταγές τους και αποφασίζει να παραμείνει στην πόλη με τους δικούς του/της όρους, υπερασπίζοντας τον χώρο του/της, καταστέλλεται και εκκενώνεται.

Αντιλαμβανόμαστε τις δομές μας ως χώρους που προάγουν την αυτοοργάνωση, την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη σε έναν κόσμο κυριαρχημένο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Οι δομές μας πολεμούν ενάντια στην πατριαρχία, τον φασισμό, την εμπορευματικοποίηση και την πόλη των πλουσίων, αποτελώντας χώρους συνάντησης, ζύμωσης και οργάνωσης του ανταγωνιστικού κινήματος. Έτσι, αναγνωρίζοντας τη συμβολή και τη σημασία τους στο αστικό πεδίο θεωρούμε ότι ο αγώνας για την παραμονή και την υπέρασπισή τους είναι αναγκαίος. Δείχνοντας την αλληλεγγύη μας μέσα από αντιεραρχικούς, αδιαμεσολάβητους και οριζόντιους αγώνες αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα τους σαν δικό μας αγώνα. Στεκόμαστε πλάι τους, υπερασπιζόμενοί τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκκένωση.

Εκδήλωση στον Λόφο του Στρέφη σχετικά με το κάλεσμα της συνέλευσης Ιnterkiezionale

Το Σάββατο 19/09 πραγματοποίηθηκε στον Λόφο του Στρέφη εκδήλωση σχετικά με το κάλεσμα της συνέλευσης Ιnterkiezionale (η Interkiezionale αποτελεί έναν εβδομαδιαίο συντονισμό των απειλούμενων projects και άλλων ομάδων, προωθώντας τη συλλογική αντίσταση και αγώνα ενάντια στις επικείμενες εκκενώσεις των δομών της πόλης του Βερολίνου) για παγκόσμιες ημέρες δράσης και πορείας στο Βερολίνο 30/10-01/11/2020. Αφού διαβάστηκε το κάλεσμα athens.indymedia.org/post/1607006/ και παρουσιάστηκαν τα απειλούμενα projects του Βερολίνου, αναλύθηκε το σκεπτικό γύρω από το κάλεσμα, την αναγκαιότητά του και την επιλογή της πόλης του Βερολίνου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση για τις εισβολές των μπάτσων τόσο σε 6 σπίτια και στην αναρχική βιβλιοθήκη kalabalik στο Βερολίνο, όσο και σε 2 σπίτια στην Αθήνα. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το κύμα εκκενώσεων στο Βερολίνο και την Αθήνα, καθώς και σχετικά με τον χαρακτήρα του αγώνα που δίνεται στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη «Συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, διεθνιστών/ριών, μεταναστών/ριών, αλληλέγγυων» για τη βοήθεια στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και τον κόσμο που συμμετείχε.

Νεότερες εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη εκκένωση της Liebig34

Το Σάββατο 3/10 πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βερολίνου πορεία αλληλεγγύης στην Leibig34. Σημαντικό είναι να σημειωθεί και το γεγονός ότι την ίδια μέρα το πρωί πραγματοποιήθηκαν διάφορες αντισυγκεντρώσεις και μπλοκαρίσματα δρόμων, ενόψει την φασιστικής συγκέντρωσης του ναζιστικού κόμματος «3ος δρόμος», και η πορεία του αναβλήθηκε λόγω της επιμονής, της έντονης παρουσίας και των επιτυχών μπλοκαρισμάτων (πάνω στο ανακοινωμένο δρομολόγιό τους) των αντιφασιστριών/στών. Η πορεία αλληλεγγύης στη Liebig34 ξεκίνησε στις 21.00 από τη γειτονιά του Friedrichshain, περνώντας από haus projects και από την ίδια τη Liebig34. Τα haus projects έδειξαν την αλληλεγγύη τους με βεγγαλικά και καπνογόνα, με τρικάκια, πανιά και μουσική. Υπολογίζεται ο κόσμος να έφτασε τα 1.000 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα και ανάβοντας καπνογόνα. Η παρουσία των μπάτσων ήταν ασφυκτική, μιας και κατάφεραν να έχουν όλη την πορεία κορδόνι, στρατηγική που μάλλον θα ακολουθηθεί και στις μελλοντικές πορείες.

Στις 09/10 στις 07.00 π.μ. έχει ανακοινωθεί η εκκένωση του αναρχο-queer house project Liebig34. Από τις 08/10 στις 05.00 π.μ. έχει ανακοινωθεί από την αστυνομία η δημιουργία της λεγόμενης red zone (κόκκινης ζώνης), δηλαδή περιοχή η οποία θα περικλείει τη Liebig34 και θα βρίσκεται υπό την πολιορκία μπάτσων, και στην οποία θα μπορεί να εισέρχεται μόνο όποιος έχει χαρτί εγγραφής σε διαμέρισμα του δρόμου αυτού, είτε φίλος/φίλη ατόμου που είναι εγγεγραμμένο σε διαμέρισμα, το οποίο όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από τον διαμένοντα. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η red zone αποτελεί πρόβλημα για πολλά άτομα, μιας και είναι σύνηθες φαινόμενο η μη εγγραφή στο διαμέρισμα που διαμένεις (απόρροια του στεγαστικού προβλήματος στην πόλη του Βερολίνου) με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να αναγκάζεται να «μετακομίσει» για αυτές τις μέρες σε άλλα σπίτια. Την ίδια μέρα της εκκένωσης οι παιδικοί σταθμοί και το μουσείο που βρίσκονται κοντά στην Liebig34 θα είναι κλειστοί με απόφαση του δήμου και της αστυνομίας.

Στις 09/10 στις 03.00 π.μ. έχουν οργανωθεί και ανακοινωθεί δύο συγκεντρώσεις σε κοντινά σημεία, και η ίδια η Liebig34 καλεί σε αποκεντρωμένες δράσεις την ίδια μέρα. Ο συντονισμός της Interkiezionale (συντονισμός ομάδων και projects που βρίσκονται υπό απειλή) έχει καλέσει την ίδια μέρα (tag x) σε πορεία στις 21.00 στο κέντρο της πόλης.

Παρακάτω θα βρείτε το κάλεσμα της Liebig34 για την πορεία στις 03/10 καθώς και links της interkiezionale:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ L34 ΣΤΙΣ 03/10 – ΧΑΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

ΠΟΡΕΙΑ 3 Οκτώβρη – Friedrichshain – 09.00 pm

Είμαστε οργισμένες! Οργισμένες γιατί θέλουν να μας πάρουν τη Liebig34! Οργισμένες γιατί κάθε προσπάθεια για αυτοκαθοριζόμενο τρόπο ζωής δέχεται επίθεση. Έχουμε «χορτάσει» από παρενοχλήσεις των μπάτσων στη γειτονιά μας και αλλού. Έχουμε «χορτάσει» από την καταστολή, το κράτος και τους υπηρέτες του που κάνουν αδύνατο στους ανθρώπους να διαμορφώσουν οι ίδιοι την πόλη στην οποία ζουν. Αδιαφορούμε για τους επενδυτές για τους οποίους το Βερολίνο δεν είναι τίποτε άλλα από μια παρτίδα Μονόπολης, στην οποία απλά μετακινούν τα σπίτια τους τριγύρω. Αδιαφορούμε για τους γιάπηδες οι οποίοι με τα νέα τους κτίρια και διαμερίσματα εκτοπίζουν ανθρώπους, για τους οποίους η Dorfplatz είναι κάτι παραπάνω από απλώς ένας co-working χώρος.

Απαιτούμε μια πόλη από τα κάτω. Θέλουμε να καταλάβουμε σπίτια. Θέλουμε να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας πώς θα ζήσουμε.

Η Liebig34 πρέπει να μείνει! Όχι μόνο γιατί προσφέρει στέγη σε τόσα άτομα. Αλλά πάνω από όλα διότι υποστηρίζει ένα Βερολίνο, όπου όχι μόνο άτομα με κεφάλαιο και SUV έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να πιουν μια μπύρα. Γιατί είναι ένα μέρος μακριά από τα καταναλωτικά πρότυπα. Ένας τόπος ζωντανής αλληλεγγύης και φεμινιστικής ουτοπίας.

Η γειτονία έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες, τόσο που οι παλαιότεροι κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να φύγουν. Χώροι της γειτονιάς έχουν παραδοθεί σε κυριλέ καφετέριες, και house projects μετατρέπονται σε πολυτελείς κατοικίες. Με την εκκένωση της Liebig34 ένα νέο κύμα κυριλοποίησης θα σαρώσει τη γειτονιά. Και αυτό δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε.

Ας μην περιμένουμε μέχρι την εκκένωση της επόμενής μας δομής. Ας κάνουμε μια δυνατή δήλωση και ας καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλη μια εκκένωση.

Δεν είναι μόνο το κράτος που παίρνει όλο και περισσότερο χώρο από εμάς, αλλά και οι φασίστες και οι δεξιές δυνάμεις που εισχωρούν όλο και περισσότερο στη γειτονιά μας. Στις 3 Οκτώβρη, το “Dritter Weg” («Τρίτος Δρόμος») -ένα από τα πιο φασίζουσα κόμματα στη Γερμανία- καλεί σε πορεία στο Βερολίνο, στην περιοχή του Hohenschönhausen στις 11.00. Τη λεγόμενη «Ημέρα της Γερμανικής Ένωσης», νεοναζί και αυτοαποκαλούμενοι «Εθνικοί Επαναστάτες» από όλη τη Γερμανία έρχονται στο Βερολίνο να διαδηλώσουν, αναπληρώνοντας τη χαμένη τους πορεία που λαμβάνει χώρα την 1η Μάη. Μια αντιστεκόμενη γειτονιά από τα κάτω σημαίνει μια γειτονιά όπου οι φασίστες δεν έχουν χώρο. Αντιστεκόμαστε ενάντιά τους! Όπως πάντα, οι μπάτσοι θα προστατέψουν τους ναζί προσπαθώντας να εμποδίσουν την αντιφασιστική αντίσταση. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα μεταφέρουμε την οργή μας στον δρόμο – ενάντια στον τρίτο δρόμο και το κράτος που θέλει να μας εκκενώσει.

Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι ο δικαστικός επιμελητής να εμφανιστεί στην πόρτα μας. Η DayX (ημέρα εκκένωσης) είναι και η κάθε μέρα πριν την εκκένωση της Liebig34, γιατί πρέπει να αποτρέψουμε την εκκένωση με όλα τα μέσα.

Γειτονιές από τα κάτω και χώροι συνάντησης και σύνδεσης.

Ελάτε στο Βερολίνο από τις 3 Οκτώβρη!

Η Liebig34 αγωνίζεται. Ενάντια σε ναζί, μεγαλοεπενδυτές και εκκενώσεις!

(στις 04/10 θα λάβει χώρα ένα πολιτισμικό event στην Dorfplatz)

United we fight!

Connect Urban Struggles – Defend Autonomous Spaces

BEΡΟΛΙΝΟ 30/10-1/11/2020

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ BΕΡΟΛΙΝΟ 31/10/2020

interkiezionale.noblogs.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *