Θέσεις του “Σινιάλου” πάνω στη στοχευμένη επίθεση που δέχτηκε από την τοπική “Ανταρσύα”

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 31/12/2011
Τοπικά Νέα

Μια απάντηση από μεριάς του «Σινιάλου» στη στοχευμένη επίθεση που δέχτηκε από την τοπική οργάνωση της «Ανταρσύα» προφανώς και δεν έχει εμμονικό χαρακτήρα για φτηνές πολιτικές αντιπαλότητες. Έχουμε πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να αναλωνόμαστε σε στείρες ερωταποκρίσεις. Η απάντηση, ωστόσο, που δόθηκε από την Λαϊκή Συνέλευση Αιγάλεω μπορεί, από τη μια, να είναι καίρια και κατατοπιστική, δεν επιτρέπει, όμως, από την άλλη (και πολύ σωστά κατά την άποψή μας), να κατατεθούν οι απαραίτητες προεκτάσεις που αναλογούν στα δικά μας συλλογικά εργαλεία ως «Σινιάλο». Προεκτάσεις που ενδιαφέρουν τόσο τις διαδικασίες των αυτοοργαανωμένων εγχειρημάτων των λαϊκών συνελεύσεων όσο και την αποκωδικοποίηση της κυρίαρχης κατασταλτικής στρατηγικής.

Είναι γεγονός ότι η ανακοίνωση της τοπικής Ανταρσύα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση της ΛΣΑ στο δημοτικό συμβούλιο και λίγο πριν δημοσιοποιηθεί το αντίστοιχο υβρεολόγιο του Ριζοσπάστη. Κάθε οργάνωση έχει, φυσικά, το δικαίωμα να δημοσιεύει ό,τι θέλει (εξαιρώντας τα ψεύδη της ιδεοληψίας της)  και όποτε θέλει. Είναι, όμως, περίεργο ότι η ανακοίνωση αυτή αποσιωπήθηκε επί τρεις εβδομάδες στη διαδικασία της ΛΣΑ, παρά το ότι οι συντάκτες της εν τω μεταξύ συμμετείχαν ανελλιπώς στη συνέλευση και παρά το γεγονός ότι η στοχευμένη τους επίθεση αφορούσε ανθρώπους μιας κοινής διαδικασίας κατηγορώντας τους για «καπέλωμα» του συλλογικού εγχειρήματος. Εντελώς τυχαία εντοπίσαμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση στο διαδίκτυο αρκετές ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή της και, φυσικά, προχωρήσαμε στην άμεση απαίτηση διευκρινίσεων και ανασκευών απευθυνόμενοι στην ανοιχτή διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης.

Η εξέλιξη ήταν εξίσου αποκαλυπτική. Παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η ΛΣΑ δήλωσε ότι ήταν συντονισμένα επιθετική ενάντια στην απαξιωτική και προκλητική συμπεριφορά των «κομμουνιστών» δημοτικών συμβούλων (και ότι σε περιπτώσεις τα άτομα που ξεχώρισαν σε επιθετικότητα ήταν εκτός «Σινιάλου») τα μέλη της «Ανταρσύα» δεν προχώρησαν σε καμία ανασκευή του δηλωμένου και εξόφθαλμου ψέμματος. Έμεινε λοιπόν ανέπαφο το μήνυμα ότι στην παρέμβαση της ΛΣΑ στο δημοτικό συμβούλιο της 10 Νοέμβρη το «Σινιάλο» επιτέθηκε με γηπεδικούς όρους στο ΚΚΕ καπελώνοντας την παρέμβαση…

Ας σταθούμε λίγο στο μήνυμα αυτό. Η συντονισμένη σε χρόνο στοχευμένη αναφορά του ΚΚΕ και της Ανταρσύα στο «Σινιάλο» (αναρχοειδές μόρφωμα οι μεν, γηπεδικοί χούλιγκαν οι δε) αποκαλύπτει την ενόχληση συγκεκριμένων οργανώσεων για την δράση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Το ΚΚΕ υπερασπιζόμενο την ηγεμονική του πολιτική σε κάθε κοινωνική έκφανση επιλέγει να επιτεθεί σε μια Λαϊκή Συνέλευση. Δεν θα μπορέσει να σταθεί η δική του λειψή και κηδεμονευόμενη «λαϊκή επιτροπή» στο Αιγάλεω αν δεν συκοφαντηθεί και περιθωριοποιηθεί κοινωνικά μια ανταγωνιστική δύναμη όπως η «λαϊκή συνέλευση». Η επίθεση του ΚΚΕ, επομένως, ήταν ενάντια σε κάθε πολιτική συνιστώσα της λαϊκής συνέλευσης μηδενός εξαιρουμένου (εννοείται και της «Ανταρσύα») και μάλιστα μέσα από φράσεις του τύπου «ελεεινές γκρούπες» και «προβοκάτορες» . Η τοπική Ανταρσύα λοιπόν προσπερνώντας για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους -που θα αποκαλυφθούν εν όψει εκλογών- ακόμη και την επίθεση που της έκανε το ΚΚΕ, φρόντισε να πάει παραπέρα το χτύπημα στην λαϊκή συνέλευση, να το φέρει στο εσωτερικό της για να δημιουργήσει ένα διαλυτικό ρήγμα.

Δεν είναι διόλου ιστορικά ξένη η πρακτική εκείνων των πολιτικών οργανώσεων που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην εξουσία και την ιεραρχία να επιτίθενται ή να υπονομεύουν τις ακηδεμόνευτες συλλογικές κοινωνικές και πολιτικές απόπειρες. Σε αυτό το πλαίσιο κατανοούμε το συγκεκριμένο γεγονός της συντονισμένης αυτής στόχευσης και εφιστούμε την αντίστοιχη προσοχή σε κάθε ανοιχτή διαδικασία των λαϊκών συνελεύσεων.

Παραπέρα, αναγνωρίζουμε ένα ακόμη ουσιαστικό πρόβλημα στην στοχευμένη αναφορά της «Ανταρσύα» ενάντια στο «Σινιάλο». Κι αυτό το πρόβλημα αφορά το πολιτικό ήθος. Με δεδομένη την πολιτική παραβατικότητα τόσο του εγχειρήματός μας όσο και της παρέμβασης στο δημοτικό συμβούλιο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η απολύτως στοχευμένη αναφορά της «Ανταρσύας» στην ανακοίνωσή της μάς παραδίδει ως «βορά» σε κάθε ενδεχόμενο κατασταλτικό σχέδιο. Δεν είναι τυχαία η πρόθυμη αναδημοσίευση (άμα τη αποστολή) όλων των συκοφαντικών αυτών ανακοινώσεων σε όλον τον τοπικό τύπο. Δεν θα σταθούμε στο αν αυτή η «πλευρά» ανάγνωσης της ανακοίνωσης αποτελεί συνειδητή ή όχι πρακτική, σε πολιτική επιτήδευση ή κραυγαλέα αφέλεια των μελών της τοπικής Ανταρσύα. Θα σταθούμε στο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι τόσο η απαντητική ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης Αιγάλεω όσο και η συγκινητική συντροφικότητα που νιώσαμε μέσα στην ίδια τη διαδικασία από την συντριπτική πλειονότητα των καινούργιων μας συναγωνιστών, αποτελεί ανάχωμα όχι μόνο σε ενδεχόμενα κατασταλτικά σχέδια εναντίον μας αλλά και στα όποια ενδεχόμενα πολιτικά παιχνίδια… Τα γκλομπ της αστυνομίας δεν θα μπορούν να χτυπήσουν χωρίς τη περιθωριοποίηση του στόχου που νομιμοποιείται είτε από πολιτική επιτήδευση είτε από κραυγαλέα αφέλεια. Ας τελειώνουμε με όλα αυτά!

Ως Σινιάλο έχουμε επίγνωση πού βρισκόμαστε. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να «απαιτήσουμε» από μια ανοιχτή κοινωνική διαδικασία την ανυπαρξία πολιτικών ταυτοτήτων. Γνωρίζουμε ευθύς εξ΄αρχής οτι συμμετέχουν μέλη κομμάτων στη λαϊκή συνέλευση και στο βαθμό που υπερασπίζονται τις ίδιες άμεσες στοχεύσεις και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις…συνυπάρχουμε, συνδιαμορφώνουμε και συμπράττουμε. Παραπέρα, η αυτοοργάνωση δεν μπορεί να αποτελεί προστάδιο για το σχηματισμό οποιασδήποτε πολιτικής και κοινωνικής πρωτοπορίας κι αυτή η αντίφαση θα αργήσει απ’ ό,τι φαίνεται να γίνει κατανοητή από την επικίνδυνη και μονοδιάστατη αντίληψη της πολιτικής κηδεμόνευσης. Έως τότε θα διαβάζει την πραγματικότητα με τα μυωπικά της ιδεοληπτικά γυαλιά.  Τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα δεν καθορίζονται απο κανέναν, αλλά τα ίδια καθορίζουν τον εαυτό τους πραγματώνοντας τις δράσεις και τις προοπτικές τους …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *