Επερωτήσεις του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Βουλή για τις καταλήψεις και το κέντρο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 08/03/2012
Κινηματικά Νέα

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και κατασταλτικές αναδράσεις

Στις 11-10-2011 οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή σχετικά με τις καταλήψεις του 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας. Σε σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο blog της Συνέλευσης αντίστασης και αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων, εμφανίζεται ο τότε υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ Χρήστος Παπουτσής να απαντά αναφορικά με τις καταλήψεις πως:

σε ό, τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι μεταξύ άλλων για τα υπό κατάληψη δημόσια-ιδιωτικά κτίρια στην Αττική, ενημερώθηκε η Εθνική Αντιπροσωπία με τα 7017/4/13102 από 02-05-2011 και 7017/4/13898 από 28-09-2011 έγγραφα σε απάντηση 14828/ 04-04-2011 και 22259/ 05-09-2011 ερωτήσεων που κατέθεσαν οι ανωτέρω κ.κ. συνάδελφοι, με παρόμοιο περιεχόμενο.

Από τα παραπάνω links φαίνεται πως ήδη από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου, ξεκινά με συντονισμένο τρόπο μία σειρά θεσμικών κινήσεων με στόχο τις καταλήψεις της Αθήνας και πόλεων της περιφέρειας. Η πρωτοβουλία λαμβάνεται από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ (Άδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης) στις 12-04-11 με την απεύθυνση ερώτησης στα συναρμόδια υπουργεία. Έχοντας ως θέμα τα “εγκαταλελειμμένα και υπό κατάληψη κτίρια στην Αθήνα […] από αναρχικούς, ακροαριστερούς και λαθρομετανάστες” ξεκινά με αυτόν τον τρόπο, εκ νέου, η καταγραφή τους και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τα διέπει [βλ. 7017/4/13102]. Έπειτα από 5 μήνες, στις 05-09-11, οι ίδιοι βουλευτές επαναφέρουν το ζήτημα συγκεκριμενοποιώντας αυτή τη φορά το θέμα γύρω από τα “τα κτίρια που τελούν υπό κατάληψη από διάφορες αναρχικές ομάδες” καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς, Χρήστος Παπουτσή (ΠΡΟ.ΠΟ) και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου (Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)  σε “δραστικά μέτρα” [βλ. 22259/05-09-11]. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι σχετικές απαντήσεις των αντίστοιχων υπουργών.

O «σύντροφος» Χρ. Παπουτσής, υπουργός της κυβέρνησης των αντιεξουσιαστών, καθαρίζει για όλους μας:

(Εικ. 1: Απόσπασμα από την απάντηση του Χρ. Παπουτσής στις 28-09-11 [βλ. 7492579])

αν και στη συνέχεια μας τα χαλάει: «πάντως […]

  • οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνουν σε επιχειρησιακές ενέργειες εκκένωσης δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη […] Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι στην περιοχή της Αττικής τελούν υπό κατάληψη 20 περίπου κτίρια, τα οποία επιτηρούνται καθ’ όλο το 24ωρο […]. Ενδεικτικά σας πληροφορούμε ότι:
  • Την 05-05-2010 πραγματοποιήθηκε έρευνα, παρουσία του Εισαγγελικού Λειτουργού, στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ζαΐμη αρ. 11 στα Εξάρχεια, ιδιοκτησίας της ΕΣΗΕΑ κατά την οποία συνελήφθησαν, 12 άτομα [1].
  • Την 20-07-2010 και ώρα 10.20 πραγματοποιήθηκε εκκένωση το κτιρίου του ΝΑΤ επί της οδού Πατησίων αρ. 61, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από την 19-03-2011[2]. Κατά την ως άνω επιχείρηση συνελήφθη ένα άτομο για παράβαση του ν. 2168/1993 «Περί όπλων», του άρθρου 394 Π.Κ. «Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος» και του άρθρου 334 Π.Κ. «Διατάραξη οικιακής ειρήνης»[3]
  • Στις 21-06-2011 εκτελέστηκε απόφαση έξωσης των καταληψιών επί της οδού Τσαμαδού αρ. 15, ιδιοκτησίας του ΨΝΑ, που τελούσε υπό κατάληψη από διετίας και περιήλθε στην κατοχή των ιδιοκτητών του

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου από την άλλη, απαντώντας στην ίδια ερώτηση ως υπουργός Δικαιοσύνης, μας πληροφορεί πως όπως προκύπτει από τα έγγραφα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, έχουν σχηματισθεί 20 δικογραφίες από τις οποίες μία βρίσκεται προ της προκαταρτικής εξέτασης, 18 για τις οποίες διενεργείται προκαταρτική εξέταση, και 2 για τις οποίες έχουν δοθεί εντολές στον Διευθυντή του Α.Τ. Κυψέλης και στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού Αττικής (ΓΑΔΑ)[4].

[Εικ. 2: Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου (1975). Την σημαία κρατούν ο Πρόεδρος της ΕΦΕΕ, Στ. Τζουμάκας, (ΠΑΣΟΚ) ο Αντιπρόεδρος Γ. Σταματάκης, (ΚΚΕ), ο Γεν. Γραμματέας Χρ. Λαζαρίδης, (ΚΚΕ εσ.) και ο Πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ. Πίσω στη σειρά, το Συντονιστικό των Νεολαιίστικων Οργανώσεων με τους (από αριστερά προς τα δεξιά) : Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Λάζο, Αλ. Αλαβάνο, Κ. Λαλιώτη, Χρ. Παπουτσή, (στη δεύτερη σειρά), Ν. Γεωργίου, Δ. Πατριρακέα. Κ. Αμούντζια, Ν. Αναγνωστόπουλου]

Ένα μήνα αργότερα, στις 30-11-11, οι ίδιοι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με μία διπλή κίνηση βάζουν στο στόχαστρό τους ξανά, με συγκεκριμένο τρόπο αυτή τη φορά, τις καταλήψεις της Αθήνας. Καταθέτοντας την ίδια μέρα δύο επερωτήσεις [1, 2] προς 6 υπουργεία, στοχοποιούν ονομαστικά πλέον τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης [βλ. 418/30-11-11] και εγκαλούν τους υπεύθυνους υπουργούς για την “οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου απο καταλήψεις δημοσίων κτιρίων“  εξαπολύοντας ένα βόθρο «ελληνικής αγανάκτησης», πασπαλισμένο με δακρύβρεχτο φολκλόρ, και πιπιλίζοντας τις γνωστές «ξύλινες» βλακείες. Σε απάντηση, ο Γ.Γ του Δήμου Αθηναίων διασκεδάζει τις εντυπώσεις ψελλίζοντας κάτι για “εκπόνηση μελέτης“, “τρόπους χρηματοδότησης” και για προτάσεις που “θα τεθούν προς διαβούλευση“. Ο «σύντροφος» Χρηστάρας από την άλλη εμφανίζεται πιο αποφασιστικός:

Πλέον αυτών, πρόσφατα (06-06-2011), στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, πέραν των λοιπών αστυνομικών δράσεων, εφαρμόζεται το «Αναθεωρημένο Σχέδιο Αστυνόμευσης του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας». Παράλληλα, στο εν λόγω σχέδιο, καθορίζεται και μια Β’ ζώνη έντονης αστυνόμευσης, στις περιοχές των αστυνομικών τμημάτων Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού και Πετραλώνων […]

 

[Εικ. 3: Ο γοητευτικός «σύντροφος» ποζάρει κατά την τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του φράκτη στον Έβρο]

Πέραν των απαντήσεων των υπολοίπων υπουργείων, μεγάλο ενδιαφέρον έχει αυτή της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου που επιβεβαιώνει αυτό που ήδη είχε αποκαλύψει  ο υπουργός Δικαιοσύνης σε προηγούμενη απάντηση. Δηλαδή, πως για την κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Έχει κινηθεί αυταπάγγελτα ποινική δίωξη σε βάρος των καταληψιών από την Εισαγγελία Αθηνών. Συγκεκριμένα το Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων κάλεσε τις αρχές του Ιδρύματος στις 24-03-2011 για διεκπεραίωση προκαταρτικής εξέτασης για την κατάληψη του εν λόγω ακινήτου από αγνώστους […]

Τρεις μήνες νωρίτερα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, εμφανίζονται μπροστά στην είσοδο της κατάληψης  Λ. Καραγιάννη 37 συνεργείο της ΔΕΗ, το οποίο ξεκινά εργασίες επί της Δροσοπούλου.  Όπως φαίνεται τελικά, από την απάντηση της Υπουργού Παιδείας – αλλά και κατά την μαρτυρία των εργατών  – η εντολή είχε δοθεί από τα πάνω: να ξεκινήσουν εργασίες για την διακοπή του ρεύματος της κατάληψης. Οι καταληψίες το αντιλαμβάνονται έγκαιρα και δρουν άμεσα: διώχνουν  το συνεργείο και κλείνουν τις τρύπες στο δρόμο που αυτό είχε ανοίξει.

 [Εικ. 4 & 5: Οι «τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού μπροστά από τη είσοδο της κατάληψης Λ. Καραγιάννη 37!]

Οι γνωστοί φασίστες,  παρόλα αυτά, δεν μένουν στην ευθεία στοχοποίηση των προαναφερθέντων καταλήψεων. Την ίδια μέρα (11-10-2011) καταθέτουν τρίτη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την “πάταξη της εγκληματικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και παροχή κινήτρων για τους κατοίκους της 6ης Δημοτική κοινότητας“. Έτσι με βάση το νέο σχεδιασμό, και δια στόματος Χρήστου, μαθαίνουμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για την στρατοπέδευση στο κέντρο της Αθήνα των κατοχικών αστυνομικών δυνάμεων.

Ένα νήμα ενώνει τους κοινοβουλευτικούς τσαρλατάνους, από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά των εδράνων. Η απέχθεια για οτιδήποτε έχει να κάνει με το αντιθεσμικό, το αντιιερχαρχικό,  το αδιαμεσολάβητο και αυτοοργανωμένο. Έτσι η σκυτάλη των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων παραλαμβάνεται από την Αριστερά. Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις  5 Δεκέμβρη 2011, μια μέρα δηλαδή πριν από την συμπλήρωση 3 ετών από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και το ξέσπασμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη του ’08,  οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός καταθέτουν στην βουλή επερώτηση σχετικά με το μουσείο της Μαρίας Κάλλας και την «εγκατάλειψη» του κτιρίου της Πατησίων 61, που έζησε τα εφηβικά της χρόνια η τραγουδίστρια της όπερας. Οι εν λόγω βουλευτές ανήκουν στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, το νέο πασοκικό φάντασμα που έρχεται να στοιχειώσει τις ζωές μας. Στη ΔΗΜ.ΑΡ. ανήκει και η Άννα Φιλίνη, η οποία ως πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Αθηναίων είχε θέσει στο παρελθόν το ίδιο ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης αναφορικά με το θέμα της κατάληψης Σκαραμαγκά και το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» (διακαής πόθος όλων των φίλων της Τέχνης) ερώτηση έχει τεθεί τόσο από τη βουλευτή της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη [βλ. 18897/06-07-11], όσο και από τον Μάκη Βορίδη το 2009 [βλ. 6565/23-11-11].

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε την αστυνομική εισβολή που επιχειρήθηκε στο κατειλημμένο έδαφος της Σκαραμαγκά, τέσσερις μήνες νωρίτερα, στις 29 Ιουλίου 2011, με την κλοπή των Η/Υ της κατάληψης και τη σύλληψη ενός συντρόφου. Το κτίριο είχε ανακαταληφθεί την ίδια μέρα με την υποστήριξη συντρόφων και συντροφισσών ενώ τις επόμενες μέρες εκδηλώθηκε πλήθος κινήσεων αλληλεγγύης ανά τον ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, στις 26 Μαρτίου 2012.

Τρεις μέρες έπειτα από την ερώτηση των βουλευτών της Δημ. Αρ, στις 08-12-11,  οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Ανατολάκης και Πλεύρης, καταθέτουν ερώτηση σχετικά “με την διακοπή του συμβουλίου της 6ης Δημοτικής Κοινότητας στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης“. Η ερώτηση αφορά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα στο κτίριο της 6ης Δημοτικής Κοινότητας, καλεσμένη από την Πρωτοβουλία Κατοίκων, για την ανάκληση κάθε σχετικής συζήτησης και ψήφισης πρότασης από το Συμβούλιο για καταστολή των καταλήψεων (η πρόταση είχε κατατεθεί από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής). Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Δημαρχείου στις κατασταλτικές κινήσεις της αστυνομίας και η σύμπλευσή του με τους φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής έχει άλλωστε εξακριβωθεί εδώ και καιρό. Η διακοπή του νερού στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων δεν μπορεί να αποδεσμευτεί, για παράδειγμα, από την πίεση των βουλευτών Γεωργιάδη και Πλεύρη για την “απομάκρυνση των καταληψιών και των λαθρομεταναστών από το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων” [βλ. 14739/23-05-11]. Όπως και δεν μπορούμε με τίποτα να ξεχάσουμε την βίαιη εκκένωση των αστέγων και την σύλληψη μερικών από αυτούς έπειτα από την προσπάθεια τους για κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων τις πιο παγωμένες νύχτες του φετινού χειμώνα.

Ο κύκλος αυτού του τύπου επιθέσεων στις εν λόγω καταλήψεις και στην ευρύτερη περιοχή του 6ου Διαμερίσματος φαίνεται πως δεν πέφτει στο κενό. Η καθημερινή μαρτυρία των επανειλημμένων σκουπών στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά και τα παρακάτω αποσπάσματα το μαρτυρούν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Στις 22-12-11, νέα ερώτηση απευθύνεται από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ με θέμα την πλατεία Βικτωρίας Αν και οι ίδιοι οι βουλευτές παραδέχονται πως γίνεται δουλειά, μιας και…

μετά από απανωτές επερωτήσεις και επισημάνσεις μας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής μας ανέφεραν πως η πλατεία Βικτωρίας καθαρίστηκε και οι παράνομοι λαθρομετανάστες εκδιώχτηκαν από το χώρο της πλατείας […]

το πρόβλημα παραμένει.

H Λύση; Ανάπλαση κι ακόμη περισσότεροι μπάτσοι, ΠΑΝΤΟΥ.

Οι επερωτήσεις στη βουλή με θέμα το κέντρο συνεχίζονται έχοντας ως στόχο πλέον τους μετανάστες μικροπωλητές έξω από την ΑΣΟΕΕ και τη Νομική Σχολή και τα αντίστοιχα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια που δραστηριοποιούνται εκεί [βλ. 4929/28-12-11, 3568/24-01-12 κλπ.] Οι βουλευτές συνεχίζουν να νουθετούν από καθέδρας για πάσης φύσεως κατασταλτική ενέργεια δίχως όμως να ξεχνούν το αγαπημένο τους σπορ. Με την πλήρη υποστήριξη όλων των ΜΜΕ, που τους ανέδειξαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, και τους μετέτρεψαν από μηδενικά σε νούμερα, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις ως το βασικό πολιτικό εργαλείο. Και να επιδίδονται σε αυτό με μία αγριεμένη έπαρση, μ’ ένα λαχαναγορίτικο τσαμπουκά που σπάει κόκκαλα! Όχι όμως για πολύ ακόμη…

[1] Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στις 24-01-11 αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

[2] Η ημερομηνία που αναφέρεται είναι λανθασμένη, μιας και το κτίριο καταλειφθεί στις 19-03-2009

[3] Τα «όπλα» αποτελούν οι σημαίες μας και  τα «προϊόντα εγκλήματος» οι Η/Υ του υπολογιστικού κέντρου που λειτουργούσε στην κατάληψη. Με μία πρωτοφανή κίνηση, και δίχως απολύτως κανένα τεκμήριο ενοχής, αποδόθηκαν στον σύντροφο συλληφθέντα οι κατασχεθέντες Η/Υ ως «προϊόντα κλεπταποδοχής» μεταθέτοντας στον κατηγορούμενο το βάρος απόδειξης της αθωότητας. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στις 26-03-12.

[4] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δικογραφίες και τις κινήσεις των Εισαγγελιών Εφετών σε πόλεις της περιφέρειας, δείτε εδώ:  [765/03-10-2011]

Aναδημοσίευση από http://pat61.squat.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *