Τελευταίες πληροφορίες από την Επανάσταση στην Αίγυπτο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 18/11/2011
Διεθνή Νέα

Αναδημοσίευση από  το σάιτ: κουλτούρα και επανάσταση

Απόπειρα συνολικής ενημέρωσης

(Προφανώς όποιος μπορεί καλό είναι  να συνεισφέρει στα σχόλια – τo post θα ανανεώνεται)

Νέος πρωθυπουργός ο  Καμάλ Ελ –Γκανζούρι σε δήθεν ‘’πολιτική’’ κυβέρνηση. Είναι πρώην τσιράκι του Μουμπάρακ και προφανώς πλέον άνθρωπος της χούντας.  Η χούντα εμπαίζει  τους εξεγερμένους.

“Φάτε ένα καλό πρωινό. Πάρτε ένα σακίδιο με μια μάσκα αερίου και γυαλιά κολύμβησης. Γράψτε το όνομα σας στο χέρι σας. Γράψτε τα στοιχεία σας σε ένα μήνυμα στο κινητό σας. Και πάμε στην πλατεία.”

Ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν, το Σάββατο το πρωί, σε διαδηλώσεις κατά του διορισμού του Ελ – Γκατζούρι ως πρωθυπουργού  της Αιγύπτου. Η αστυνομία επιχείρησε με δακρυγόνα να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει από τη νύχτα έξω από την έδρα της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν για το διορισμό από το στρατό του νέου πρωθυπουργού.  Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότωφ. Στους 41 οι νεκροί επίσημα.

Λύση Ελ – Μπαραντέι ετοιμάζουν παρασκηνιακά οι δυτικές κυβερνήσεις. Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να αποσυρθεί από προεδρικός υποψήφιος εάν του ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τον  Ελ- Μπαραντέι φαίνεται να στηρίζει και μέρος τον διαδηλωτών  με την προυπόθεση να φύγει εντελώς από την εξουσία ο στρατός.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με την συμμετοχή του στρατού, απορρίφτηκε από τους εξεγερμένους ως ‘’ χουντική μασκαράτα’’.

Πρόταση του Ταντάουι για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ρόλο των στρατιωτικών στη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Η πρόταση απορρίφτηκε από τους εξεγερμένους που δεν φαίνεται να εμπιστεύονται και πολύ τις εκλογικές διαδικασίες, ειδικά αυτές που προτείνει η χούντα. Πρώτα ο στρατός να επιστρέψει στους στρατώνες και μετά όλα τα άλλα, φαίνεται να είναι η κεντρική απαίτηση των εξεγερμένων.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την πτώση του Μουμπάρακ  την Παρασκευή – σύμφωνα με δυτικά sites. Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση την Κυριακή. Σχετική ύφεση των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί από πλευράς εξεγερμένων στην προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών και από πλευράς μπάτσων στην προσσέγγιση της Ταχρίρ. Οδοφράγματα του στρατού προστατεύουν το Υπουργείο.

-Οι δυτικοί ακροβατούν ανάμεσα στην υποστήριξη ή όχι της χούντας. Πρακτικά εξοπλίζουν και στηρίζουν τον Ταντάουι ενώ ταυτόχρονα ζητάνε από τον στρατό να παραδώσει την εξουσία.

Βουλευτικές εκλογές την Δευτέρα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα αδιαφιλονίκητο νικητή . Ανοιχτή συνεργασία της Αδελφότητας με τον στρατό.  Την Πέμπτη ο στρατός και η Αδελφότητα ένωσαν τις δυνάμεις τους,  την στιγμή που δεκάδες στελέχη της Αδελφότητας καλούσαν τον κόσμο να φύγει από την πλατεία, ο στρατός έφτιαχνε οδοφράγματα. Εκδίωξη με βίαιο τρόπο των στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πλατεία Ταχρίρ από τους εξεγερμένους που πλέον κατατάσσουν την Αδελφότητα στους αντεπαναστάτες. Φόβοι από διάφορους ‘’ καθεστωτικούς ‘’ ακόμα και για διαίρεση  της Αδελφότητας τις οποίας η βάση δεν συμμερίζεται καθόλου τις λυκοφιλίες που συνάπτει η ηγεσία. Εκλογικά πάντως η Αδελφότητα δεν φαίνεται να χάνει δύναμη λόγω της αντεπαναστατικής  στροφής της. Μεγάλη  προεκλογική συγκέντρωση με τους ομιλητές -σύμφωνα με δυτικά site- να υπόσχονται εξαφανισμό των Εβραίων από τον πλανήτη.

– Η  αστυνομία -όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο  αλ – Τζαζίρα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στην αντιπαράθεσή της με τους διαδηλωτές, όχι λόγω ανθρωπιστικής ευαισθησίας αλλά από το φόβο της αρπαγής του οπλισμού των ένστολων. Στην Αλεξάνδρεια συγκεκριμένα, οι αρχές δεν έκρυψαν τους φόβους τους ότι τα αστυνομικά τμήματα απειλούνται με λεηλασίες και απαλλοτρίωση του οπλισμού «έτσι ώστε οι διαδηλωτές να είναι οπλισμένοι απέναντι στη χούντα».

Στρατιωτικά ελικόπτερα πάνω από το Κάιρο. Η Αίγυπτος αγόρασε 32.000 δακρυγόνα από τις ΗΠΑ μόνο για το 2009. Ιταλία, Κίνα, ΗΠΑ, Λιβύη και τη Δημοκρατία της Τσεχίας εξοπλίζουν την χούντα.

Αυτομόληση αξιωματικών του στρατού. Δύο  αξιωματικοί εμφανίστηκαν στην Ταχρίρ να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην χούντα και προσχώρησαν σε μια μικρή αλλά διευρυνόμενη ομάδα  μεσαίων αξιωματικών οι οποίοι έχουν  αυτομολήσει  τις τελευταίες μέρες και έχουν συμμαχήσει με τους εξεγερμένους. Δήλωση αξιωματικού σε δυτικό δημοσιογράφο :  «Τα συναισθήματα μου κορυφώθηκαν  την περασμένη εβδομάδα όταν είδα ανθρώπους να πεθαίνουν, και ο στρατός έδωσε την εντολή απλά να καθόμαστε και να παρακολουθούμε . Υποτίθεται ότι εμείς (σημ. οι στρατιωτικοί ) θα έπρεπε να πεθαίνουμε για αυτούς, όχι αυτοί για εμάς . Τώρα είμαι έτοιμος για να πεθάνω στην πλατεία, και εγώ δεν φοβάμαι τίποτα. Φυσικά, αυτό με βάζει σε κίνδυνο, αλλά είμαι στη δεξιά πλευρά. Είμαι με το λαό. Αν πεθάνω, θα πεθάνω με καθαρή συνείδηση. Ή  θα σκοτωθούμε στην πλατεία, ή θα περάσουμε  στρατοδικείο και μετά φυλακή.»

-Μετονωμασία της οδού Μαχμουντ Μοχάμετ σε ‘’ Οδός των Ματιών της Ελευθερίας’’ αναφορά στην πρακτική των μπάτσων να στοχεύουν στα μάτια όταν πυροβολάνε με σφαίρες από καουτσούκ.

Αντι – συγκέντρωση υποστηρικτών της  χούντας, όχι πολύ μακριά από την Ταχρίρ, περίπου 20.000 ατόμων.

Βομβιστική επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου που καταλήγει στο Ισραήλ. Είναι η όγδοη τους τελευταίους μήνες . Το Ισραήλ εξαρτάται ενεργειακά από το φυσικό αέριο που περνάει από την Αίγυπτο και κάποιοι μάλλον  έχουν καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ο αγωγός δεν ήταν σε λειτουργία γιατί δεν είχε επισκευαστεί ακόμα από την προηγούμενη επίθεση.  Οι ‘’τρομοκράτες’’ σχεδιάζουν  να επωφεληθούν από διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ την Παρασκευή για να πραγματοποιήσουν  μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με Αιγύπτιους υψηλόβαθμους μπάτσους.

-Το Occupy Wall Street καλεί σε παγκόσμιες κινήσεις αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Αιγύπτου , με καταλήψεις αιγυπτιακό πρεσβειών και προξενείων και την στοχοποίηση  εταιριών που σχετίζονται με την χούντα καθώς και εκείνων που της δίνουν οπλισμό.  Η ομάδα λέει ότι ανταποκρίνονται σε μια κλήση από τρεις Αιγυπτιακές  συλλογικότητες  (Mosireen, Σύντροφοι από το Κάιρο, Για την  υπεράσπιση της Επανάστασης), Οι απαραίτητες ειρηνιστικές παπαριές στην ανακοίνωση που βαφτίζει τους εξεγερμένους της Ταχρίρ ‘’μη βίαιους’’ διαδηλωτές.

Πολλές Αιγυπτιακές επαρχίες επηρεάστηκαν από τα γεγονότα στην Ταχρίρ και σε διαφορετικές επαρχίες έγιναν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Στην επαρχία Ματρούχ τα περισσότερα επεισόδια ξέσπασαν  στις 23 νοεμβρίου, η αστυνομία έκοψε το ρεύμα και πυροβολούσε στον αέρα για να φοβήσει τους διαδηλωτές. Δεκάδες εξεγερμένοι νεοι βγήκαν στους δρόμους  και καθεστωτικά αναφέρουν καταστροφές εστιατορίων και μαγαζιών . Επίσης προσπάθησαν να μπουν στη διεύθυνση ασφαλείας ενός μαγαζιού όπλων αλλά τους εμπόδισαν. Για το μαγαζί αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα ότι ήταν άδειο. Η αστυνομία μαζί με το στρατό συνεργάζονται για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής κάποιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν. Η αστυνομία τους αντιμετώπισε με δακρυγόνα και πυροβολισμούς. Ενα 18χρονο αγόρι πυροβολήθηκε και 10 άλλοι έπαθαν ασφυξία.

 

Φυλές στην επαρχία Κένα  απέτρεψαν τους διαδηλωτές απ’ το να κάνουν πορεία για να εμποδίσουν τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλοντας στην πλατείας που ήταν συγκεντρωμένοι και διωχνοντάς τους. Στην ίδια επαρχία οργανώθηκαν πορείες ενάντια στην καταστολή που δέχονται οι υπόλοιπες πλατείες αλλάζοντας τον τόπο συγκέντρωσης τους μετά την εισβολή των φυλών. Συνδέθηκαν μάζί τους και οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας φωνάζοντας συνθήματα.

 

– Στη δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Αιγύπτου, στην Αλεξάνδρεια, ο διευθυντής του βοηθητικού γραφείου Υπουργείου Εσωτερικών τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατα τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Σμόχα την Πέμπτη. Έξι  τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομέιο μαζί με άλλα δέκα άτομα που λιποθύμησαν από τα δακρυγόνα. Υπήρχαν 18 διαφορετικά πολιτικά κόμματα και κινήματα στην πλατεία Βίκτορ Εμμάνουελ της Αλεξάνδρειας. Η αστυνομία και ο στρατός έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν στη διεύθυνση ασφαλείας. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τραυματίζοντας πολλόυς διαδηλωτές ή προκαλώντας τους αναπνευστικά προβλήματα.
-Στη Ισμήλια  τις τελευταίες μέρες οι  συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς και 19 τραυματίες. Οι 7 από αυτούς τραυματισμένοι απο σφαίρες.

– Στην επαρχία του Σουέζ εκατοντάδες νέοι της επαναστατικής συμμαχίας, της 6ης Απριλίου και διαδηλωτές της περιοχής  έκαναν διαμαρτυρίες συμπαραστεκόμενοι στην Tahrir  και φωνάζοντας συνθήματα κατά του στρατιωτικου συμβουλίου.

– Στην επαρχία της Γκάρμπια , οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στην διεύθυνση ασφαλείας στις πόλεις Τάντα και Μαχάλα. Πέταξαν μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας  που απάντησαν με δακρυγόνα. Υπήρξαν πέντε τραυματίες, μέσα σ’ αυτούς δύο στρατιώτες και ένας αστυνομικός που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν το κτήριο της γραμματείας, περίπτερα της αστυνομίας και κολώνες ηλεκτρισμού. Στην πόλη Μαχάλα  , “ταραξίες” και διαδηλωτές μπήκαν σε ένα κτήριο για ανακρίσεις και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Κάτοικοι έφτιαξαν επιτροπές αυτοάμυνας ενάντια στους εξεγερμένους . Διαδηλώσεις  στην κεντρική πλατεία της επαρχίας ενάντια στις συγκρούσεις.

– Ομιλητής της Επαναστατικής Νεολαίας είπε στην Ασουάν  ότι θα καθυστερήσουν τις διαδηλώσεις εώς την Παρασκευή ( 25-11 ) . Οι ανθρωποι και εκεί έκαναν επιτροπές περιφρούρησης.

 

– Το κίνημα της 6 Απρίλη στην επαρχία της Μίνβα   διαβεβαίωσε ότι όλες οι πορείες τους θα είναι ειρηνικές σε αλληλεγγύη προς την Ταχρίρ. Μπάτσοι και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μίνβα . Ωστόσο η 6 απρίλη και η συμμαχία της επαναστατικής νεολαίας αρνήθηκαν τη σχέση τους με αυτά τα γεγονότα.

 

–Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας είναι σαφέις στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης πριν από μία εβδομάδα. Μερικές πτήσεις φθάνουν με λιγότερους από 30 επιβάτες.

Πηγές από διάφορα διεθνή site.

24  Νοέμβρη

-«Κάτω, κάτω η στρατιωτική κυβέρνηση. Εμείς ο λαός είμαστε η κόκκινη γραμμή. Ο λαός θέλει την πτώση του στρατάρχη, του Σάμι  Έναν και του Στρατιωτικού Συμβουλίου» τεράστιο πανώ στην Ταχριρ.

– Οι εκλογές αναβάλλονται λόγω επανάστασης ; Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μανσούρ ελ Εσάουι πρότεινε να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν την 28η Νοεμβρίου. Η χούντα  δήλωσε πάντως ότι οι εκλογές θα ξεκινήσουν όπως έχουν  προγραμματιστεί, τη Δευτέρα, παρά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για αναβολή.

– Καταγγελίες για νευροπαραλυτικά αέρια ενώ  σύμφωνα με το Ρόιτερς που επικαλείται την κρατική τηλεόραση άνδρες, των οποίων τα στοιχεία δεν είναι γνωστά, πυροβολούν από τις ταράτσες κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

-Κάποιοι νεκροί από πραγματικά πυρά ενώ υπάρχει και πληροφορία για επιθέσεις στο ιατρείο της Ταχριρ και ένα νεκρό γιατρό.

-Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, “εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ”.

-Εν τω μεταξύ οι  συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών επικεντρώνονται έξω από το υπουργείο Εσωτερικών που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν απόψε γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, στο κέντρο του Καΐρου, αντικαθιστώντας τους αστυνομικούς οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν συγκρουστεί κατ’ επανάληψη με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να φτάσουν στο κτίριο.

-Έκκληση στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων απηύθυνε ο ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ. Ο ιμάμης Άχμεντ Αλ-Τάγιεμπ, απευθύνθηκε και στους διαδηλωτές και τους κάλεσε να διατηρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της επανάστασης, “όποιες και αν είναι οι θυσίες και οι δυσκολίες” και να μην επιτίθενται σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες.

–  Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, Σάμι Έναν, δήλωσε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τους νεαρούς ακτιβιστές που οργανώνουν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ. Επίσης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο  Σαμί Έναν επιβεβαίωσε αυτό που είχε συμφωνηθεί στην συνάντηση που είχε με 12 πολιτικά πρόσωπα και τους προεδρικούς υποψηφίους, δηλαδή το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για να επιτευχθούν οι στόχοι της επανάστασης και να σταματήσει  αμέσως  η βία από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα είπε ότι το κράτος θα καλύψει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης για τους τραυματίες διαδηλωτές, θα αποζημιώσει τις οικογένειες των μαρτύρων και θα  οδηγήσει τους υπεύθυνους για τη βία σε  δημόσια δίκη.

-Η ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι  αντιτίθεται στις διαδηλώσεις. Η βάση του κόμματος πάντως είναι σίγουρα διαιρεμένη.

– Hatem Rushdy, 43, ιδιοκτήτης επιχείρησης και πατέρας τριών παιδιών, είναι παράλληλα  εκδότης του περιοδικού 18 Ημέρες στη Tahrir: Ιστορίες από την αιγυπτιακή επανάσταση.
« Αποκαλώντας την επανάσταση επιτυχημένη  ή  αποτυχημένη είναι σαν να αποφασίζεις για το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα από τα πρώτα 45 λεπτά στο παιχνίδι. Η επανάσταση είναι στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα της διαδρομής. Η  εφτάμηνη  παύση  ήταν αποτέλεσμα της άστοχης  αντίληψης ότι η εκδίωξη του  Μουμπάρακ από την προεδρία ήταν ο τελικός στόχος. Τους τελευταίους μήνες έχουν αποδείξει ότι ο Μουμπάρακ δεν είναι το καθεστώς,αλλά μόνο η άσχημη άκρη ενός εξίσου άσχημου παγόβουνου. Γι ‘αυτό είμαστε πίσω στη Tahrir.»

-Ακόμη ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Αλεξάνδρεια, όπου νωρίς το πρωί της Τετάρτης ξέσπασαν συγκρούσεις.

-Αστικά site λένε για νεκρό βρέφος από δακρυγόνα στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου. Βρίσκονταν κοντά  στο  τοπικό  αστυνομικό τμήμα όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτίριο

– Πορείες αλληλεγγύης σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον όπου στη πρώτη  οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από την εταιρία  Combined Tactical Systems  που παρασκευάζει αέρια και δακρυγόνα για το καθεστώς στην Αίγυπτο.

-‘’Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τι έρχεται μετά, γνωρίζουμε ότι η διαδήλωση είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά.”  Διαδηλωτής –  σεφ πολυτελών  εστιατορίων στο επάγγελμα.

– Στο παρακάτω video ασφαλίτες μεταφέρουν μολότοφ στους μπάτσους στην Αλεξάντρεια :

https://www.youtube.com/watch?v=Vk3H9j4uFT0&feature=player_embedded

 

17-23 Νοέμβρη

Τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές την Τρίτη στην Ταχρίρ και ολονύκτιες μάχες.  Διαδηλωτής αναφέρει ότι  με το ξημέρωμα της Τετάρτης οι μπάτσοι άρχισαν να πυροβολούν. Το ιατρικό προσωπικό στα τοπικά νοσοκομεία λέει  ότι δεν είναι  σε θέση να αντιμετωπίσουν την ροή των θυμάτων. Οι γιατροί δήλωσαν σύμφωνα με τον  ανταποκριτή  του RTnews  ότι μέσα σε δύο ώρες περίθαλψαν 500 άτομα – περίπου  έναάτομο κάθε πέντε δευτερόλεπτα

.

– Κόσμος πηγαίνει συνεχώς τρόφιμα, κουβέρτες στους διαδηλωτές που μένουν όλη μέρα και όλη νύχτα στην Ταχρίρ παρά το κρύο και την κούραση.

– Αναφέρονται  κάποιες  λιποταξίες από τον στρατό.

– Σε ισχύ και για την περίοδο των εκλογών σύμφωνα με το καθεστώς  η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με την οποία έχουν καταδικαστεί  από στρατοδικεία  12.000 άτομα στην μετά Μουμπάρακ εποχη, ενώ έχουν  εκτελεστεί τουλάχιστον 13 άνθρωποι. Αυτός ο νόμος αποτελεί και από τους βασικούς λόγους της εξέγερσης στην Αίγυπτο.

-Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων  μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες πέντε μέρες

-Τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν επίσης για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου στα τηλεοπτικά πλάνα φαίνονται να έχουν αναπτυχθεί  μεγάλες ομάδες ασφαλιτών, πρακτόρων και διαφόρων παρακρατικών για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές. Σφοδρότατες συγκρούσεις, πυροβολισμοί και πυκνά νέφη από δακρυγόνα πάνω από την πόλη. Τουλάχιστον δύο νεκροί στην Αλεξάνδρεια. 

-Ταραχές σε τουλάχιστον εφτά μεγάλες πόλεις. Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και στην Ισμαίλια , όπου αναφέρθηκαν και τρείς νεκροί από τις συγκρούσεις.

-Αργά τη νύχτα  της Τρίτης, ο  στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι , έκανε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος στο οποίο έκανε αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης  και επιβεβαίωσε ότι ο επόμενος πρόεδρος θα εκλεγεί  το τέλος του  Ιουνίου 2012. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός  Εσάμ Σαράφ υπέβαλε την παραίτησή του στο στρατιωτικό συμβούλιο, μια κίνηση που ήταν ευρέως αναμενόμενη  καθώς ήταν  αντιληπτή η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και η  σχεδόν πλήρης υποταγή της στην στρατηγούς.

Ο Ταντάουι ,πρώην υπουργός άμυνας του Μουμπάρακ  για δύο δεκαετίες, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με  πλήρη στρατιωτική στολή να ανακοινώσει ότι ένας πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα και ότι οι προεδρικές εκλογές – που  θεωρούνται ως ζωτικής σημασίας για την πραγματική πολιτική εξουσία – θα μετατεθούν για το επόμενο καλοκαίρι.

“Οι ένοπλες δυνάμεις, εκπροσωπούμενες  από το ανώτατο συμβούλιο τους, δεν φιλοδοξούν να κυβερνούν και θέτουν  το υπέρτατο συμφέρον του τόπου πάνω απ ‘όλα ‘’. «Ο στρατός δεν  νοιάζονται για το ποιος θα κερδίσει» και «είναι στο χέρι του λαού να αποφασίσει  ποιος θα κυβερνήσει», είπε.

Οι διαδηλωτές  αντιμετώπισαν την ομιλία του δικτάτορα με οργή, κάνοντας την κατάσταση να θυμίζει όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου καθεστώτος. Η ίδια η ομιλία του Ταντάουι, μοιάζει πάρα πολύ με τα τελευταία απελπισμένα διαγγέλματα του Μουμπάρακ.

– Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, πιθανός πρωτοπόρος στις βουλευτικές εκλογές, φαίνεται να δείχνει  ικανοποιημένη με το τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα του Ταντάουι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και η ηγεσία φαίνεται να επιλέγει την νόμιμη όδο των εκλογών και συνολικά πλέον την αντεπανάσταση (ήταν το μοναδικό  κόμμα που ανταποκρίθηκε στην έκκληση των στρατηγών  για διάλογο) , σημαντικά κομμάτια της βάσης φαίνεται να συμμετέχουν  στην επανάσταση.

-Γενικά οι φυλακές βράζουν και γίνονται συνεχώς προσπάθειες από συγγενείς και φίλους κρατουμένων για να τους απελευθερώσουν.   Στη συνοικία του Σίντι Γκάμπερ  στην παραλιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, βόρεια του Καΐρου, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μια προσπάθεια από τους διαδηλωτές νωρίς την Τρίτη για να σπάσουν την  τοπική  φυλακή. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι σχεδόν 200 άνθρωποι, φωνάζοντας αντιμπατσικά  συνθήματα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από  τη φυλακή και ότι οι αξιωματικοί ήταν σε θέση να τους κρατήσουν  πίσω.  Στην Μίνια έχουν σημειωθεί πολλάπλές προσπάθειες απόδρασης. Μια πηγή  από τους μπάτσους στην  Ισμαήλια , μιλώντας στο Al-Masry Al-Youm, υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες αποτελούν ευκαιρία για να σημειωθούν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.  Υποστήριξε επίσης  ότι οι κρατούμενοι στην Ισμαήλια έχουν μεταφερθεί από τα αστυνομικά τμήματα σε φυλακή  υψίστης ασφαλείας σαν προληπτικό μέτρο.

-Η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο ερευνά την κράτηση τριών αμερικανών φοιτητών που κατηγορούνται  ότι έριχναν βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας στην πλατεία Ταχρίρ.
Οι τρεις, όλοι οι φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ένας από τους συλληφθέντες φοιτητές των ΗΠΑ,  φέρεται να έγραψε στο  λογαριασμό του  στο Twitter ότι «ήθελε να πεθάνει στην Αίγυπτο”. Είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, αλλά ήταν στο Κάιρο σε εξαμηνιαίο πρόγραμμα.

-Δηλώσεις συμπαράστασης από τα κινήματα των καταλήψεων στην Αμερική και σε άλλες χώρες  ενώ  το Occupy  Wall Street  αποφάσισε σε μια γενική συνέλευση  να στείλει 20 παρατηρητές των εκλογών στην Αίγυπτο με κόστος $ 29,000 (£ 18.000).

– Σύμφωνα με αστικά site, αναφέρεται ότι  δεδομένου ότι η επανάσταση ξεκίνησε στην αρχή του έτους, χιλιάδες ξένοι ακτιβιστές έχουν καταφύγει στο Κάιρο. ( Σημ. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ποιον εξυπηρετεί αυτή η πληροφορία ή εαν πρόκειται για καθεστωτική προπαγάνδα )

– Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν  τη βία. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τη βία. Η βία είναι απαράδεκτη. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

– ‘’Ακόμα και εάν ο Ταντάουι μας δώσει όλα όσα θέλουμε θα παραμείνουμε στους δρόμους. Το επόμενο βήμα είναι η κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης.’’  Δήλωσε ένας διαδηλωτής αμέσως μετά τις δηλώσεις του στρατάρχη.

Πηγές από διάφορα διεθνή αστικά site :

http://www.almasryalyoum.com/en/node/517432

http://www.telegraph.co.uk/news

http://www.guardian.co.uk

http://rt.com/

κ.α

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *