Για την απεργία πείνας του Σ. Στρατούλη

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 05/12/2013
Υλικό άλλων ομάδων

Ο σύντροφος Σπύρος Στρατούλης είναι έγκλειστος στις ελληνικές φυλακές από 17 χρονών σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας εδώ και σχεδόν 22 χρόνια. Δύο δεκαετίες τώρα, παλεύει ενάντια στη σαπίλα του σωφρονιστικού συστήματος, αναδεικνύοντας το υποκριτικό του πρόσωπο απαιτώντας αξιοπρέπεια. Τα δεκάδες υπογεγραμμένα κείμενα αλληλεγγύης, οι καταγγελίες για τις συνθήκες των φυλακών, οι εξεγέρσεις, οι απεργείες πείνας και οι αποχές συσσιτίων είναι ενδεικτικά κάποιοι αγώνες από ένα μακρύ κατάλογο. Και όλα αυτά με πολύ μεγάλο κόστος.

 Ο Σπύρος λάμβανε άδειες τα τελευταία δύο χρόνια μόνο, παρά την πολύχρονη κράτησή του. Από το 2008 έως το 2010 ήταν προφυλακισμένος ως υπόδικος για την εξέγερση των φυλακών του 2007 που έγινε με αφορμή τον ξυλοδαρμό αναρχικού κρατούμενου από τους δεσμοφύλακες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχόμενες απορριπτικές απαντήσεις στις αιτήσεις του για άδεια χαρακτηρίζοντάς τον ως επικίνδυνο, καθώς και ατελείωτες ώρες στην απομόνωση.

 Τον Iούλιο του 2012 λαμβάνει χώρα οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με εισβολές σε σπίτια, στέκια και καταλήψεις, συλλαμβάνοντας και αναζητώντας δεκάδες συντρόφους, με την κατηγορία ότι εντάσσονται στην υποτιθέμενη εγκληματική οργάνωση “στέκια Θεσσαλονίκης”. Η δικογραφία μαμούθ βασίζεται αποκλειστικά σε τηλεφωνικές υποκλοπές.

 Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Απρίλη του ’13 ο σύντροφος Σ. Στρατούλης καλείται από τον ανακριτή να απολογηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η δίωξη του βασίζεται σε κουτσομπολίστικες τηλεφωνικές συνομιλίες τρίτων.

Παρά το γεγονός ότι δεν κρίνεται προφυλακιστέος και δεν του επιβάλλονται περιοριστικοί όροι για την υπόθεση αυτή, ενεργοποιείται αυτόματα η διάταξη του άρθρου 55 (εκκρεμεί αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος). Με την εφαρμογή της διάταξης, όχι μόνο του στερούνται οι τακτικές άδειες που ο ίδιος με αγώνες κατέκτησε, αλλά ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει διακοπή ποινής των Σεπτέμβριο (υφ όρων απόλυση), θα συνεχίσει να κρατείται ως υπόδικος με μεγάλη πιθανότητα να αναγκαστεί να εκτίσει το ανώτατο χρονικό όριο φυλάκισης, τα 25 χρόνια, σε αναμονή για τη δίκη της υπόθεσης.

 Από τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη 2013 ο Σπύρος ξεκίνησε απεργία πείνας. Με αυτόν τον τρόπο απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξή του σχετικά με τα παραπάνω και διεκδικεί την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος για να του χορηγηθούν ξανά οι άδειες.

 Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Σπύρου έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ο αναρχικός Ράμι Συριανός από 21/11, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού και από 25/11 οι Εργιόν Μουσταφά και Μιχάλης Ραμαδάνογλου, κρατούμενοι στις φυλακές Μαλανδρίνου και Γρεβενών αντίστοιχα.

 Η αγωνιστικότητα και το ήθος που έχει επιδείξει ο σύντροφος όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να στεκόμαστε δίπλα του σε κάθε αγώνα του για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

 πρωτοβουλία αναρχικών για τον απεργό πείνας Σπύρο Στρατούλη

Παραθέτουμε επιπλέον πληροφορίες για την υπόθεση:

 Γράμμα του φυλακισμένου Σπύρου Στρατούλη σχετικό με την παραπομπή του σε δίκη

 Ανακοίνωση έναρξης απεργίας πείνας του Σπύρου Στρατούλη

 Έναρξη απεργίας πείνας του Ράμι Συριανού σε αλληλεγγύη στον Σπύρο Στρατούλη

 Έναρξη απεργίας πείνας του Εργιόν Μουσταφά σε αλληλεγγύη στον Σπύρο Στρατούλη

 Έναρξη απεργίας πείνας του Μιχάλη Ραμαδάνογλου σε αλληλεγγύη στον Σπύρο Στρατούλη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *