Αναμένοντας μια μάταιη ανάληψης ευθύνης

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 04/11/2013
Αναλύσεις & Θέσεις

Εν αναμονή της «ανάληψης ευθύνης» για την θανάσιμη επίθεση στην περιφρούρηση των γραφείων της ΧΑ στο Ν. Ηράκλειο, με δύο νεκρούς φασίστες και έναν βαριά τραυματισμένο (μια αναμονή που πιθανόν να είναι και μάταιη αν υπάρξει η μινιμαλιστική επιλογή της «προπαγάνδας της πράξης») μπορούν να διατυπωθούν μερικές βασικές κοινοτοπίες.

Ο πολιτικός περίγυρος περιγράφεται ζοφερός και μάλιστα σε πάντα «προφητικό» -λόγω ισχυρής διαπλοκής με τον κρατικό μηχανισμό- καθεστωτικό μέσο: «Το μίγμα είναι εκρηκτικό και τα χειρότερα μπορούν να συμβούν» (http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=537338) και «η κατάσταση τείνει να τεθεί συνολικά εκτός ελέγχου» (http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=537323). Πρόκειται για διαπιστώσεις που έχουν καταγραφεί αμέσως πριν την επίθεση στην ΧΑ…

Μελετώντας σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο της «προβοκάτσιας» δεν είναι να απορεί κανείς με την ψυχραιμία της ΧΑ. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος κανείς δεν ωφελήθηκε από αυτή την κίνηση περισσότερο από την ίδια την ΧΑ. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω οτιδήποτε, μια και ισχύουν όλα όσα εμπόδισαν το «αντιφασιστικό αισθητήριο» να χαρεί με αυτή την επίθεση. Το πολιτικό, κοινωνικό και… δικονομικό κλίμα άλλαξε άρδην και εξόφθαλμα υπέρ των φασιστών. Κι αυτό σημαίνει κάτι, βέβαια, για όσους ενδιαφέρονται γι’ αυτό το κλίμα.

Επιπλέον, βρισκόμαστε στο σαββατοκύριακο που οι βουλευτές της ΧΑ θα πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους. Οι Μίχας και Γερμενής παρέδωσαν τα όπλα τους την Παρασκευή 5 ώρες πριν την επίθεση και η Ζαρούλια με τον Ηλιόπουλο το πρωί του Σαββάτου συνοδεία… των «τσοντοκάναλων».  Ο Κασσιδιάρης με ύφος Παναγίας Ελεούσας στέκεται γεμάτος αβρότητα λίγες ώρες μετά την επίθεση μπροστά στις κάμερες των «τσοντοκάναλων»  ξεχνώντας τα κλωτσίδια που μοίραζε πριν λίγες μόλις εβδομάδες. Ο Ηλιόπουλος δηλώνει μειλίχια ότι… φοβάται πια για τα παιδιά του… ζητώντας ψυχραιμία και υμνώντας τη… δημοκρατία. Η φωτογραφία με τους δύο νεκρούς φασίστες αποκαθάρει την ξεκάθαρη εικόνα τους ως μελών των «ταγμάτων εφόδου» μέσα στην κολυμπήθρα της νεότητας… ωσάν, αντί για περιφρούρηση, να επρόκειτο για παρασυρμένα γυμνασιόπαιδα… Όταν, όμως, συνθηματολογείς για «αίμα και τιμή» δεν είσαι ανυποψίαστος ούτε εξαιρείσαι του θυσιαστικού αίματος. Η ΧΑ δηλώνει σε χρόνο dt ότι οι νεκροί είναι μέλη της σε αντιδιαστολή με την χαρακτηριστική χρονική υστέρηση της αντίστοιχης αποδοχής για τον Ρουπακιά. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ ασκούν μια καταιγιστική συνηγορία στην χρυσαυγίτικη επιχειρηματολογία από την πρώτη κιόλας στιγμή και σε ευθεία αναλογία με τις… επικλήσεις της για «πολιτική σταθερότητα» και «ενωμένη Ελλάδα». Αν αυτή η επίθεση δεν έγινε από την ΧΑ (μπορούμε να αμφιβάλουμε για την ευφυΐα της φασιστικής ηγεσίας αλλά όχι για την αναλώσιμη αξία της φασιστικής μάζας από τους ηγέτες της) τότε η ΧΑ θα έπρεπε να την είχε εφεύρει.

Το τραγικό είναι ότι οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο βρίσκεται όμηρο ήδη της πρώτης και κυρίαρχης εντύπωσης πως πρόκειται για προβοκάτσια. Η διαπραγματεύσιμη  ερμηνεία της προβοκάτσιας και μάλιστα από έναν πολιτικό χώρο που δεν συνηθίζει ούτε να προβοκατορολογεί ούτε να συνωμοσιολογεί, οπότε αποκτάει και μεγαλύτερη βαρύτητα η όποια σχετική αναφορά, έχει ήδη υπονομεύσει και την πολιτική σοβαρότητα οποιασδήποτε άλλης ενδεχομενικότητας. Η όποια «ανάληψη ευθύνης» στη συνέχεια θα αποτελέσει μια απλή τεκμηρίωση αυτής της έλλειψης πολιτικής σοβαρότητας. Τουλάχιστον, αν μη τι άλλο.

Ας μην επαναλάβουμε ποιους αφορούν τα «απόνερα» για μια ακόμη φορά.

Σχόλια Ανάρτησης

 • (μια αναμονή που πιθανόν να είναι και μάταιη αν υπάρξει η μινιμαλιστική επιλογή της «προπαγάνδας της πράξης»)…πω πω χολή οι κοινωνιολόγοι…Μάλλον υπάρχει πρόθεση για ενδοαναρχικό ανταγωνισμό, γιατί να στρεβλώνεται έτσι ορισμούς και πρακτικές προσδίδοντας τους αφαιρετικά χαρακτηριστικά, εσείς οι ψαγμένοι ρήτορες δεν είναι τυχαίο. Νόμιζα πως οι σοβαροφανείς θα είχαν λίγο υπομονή πριν αρθρώσουν λόγο, τελικά έτρεξαν να προλάβουν την έλλειψη κοινωνικών αναφορών -κατά τα δικά τους κριτήρια-. Εσείς, “η όποια «ανάληψη ευθύνης» στη συνέχεια θα αποτελέσει μια απλή τεκμηρίωση αυτής της έλλειψης πολιτικής σοβαρότητας”, η συσπείρωση “δεν έχει καμία σημασία αν η πράξη θα επενδυθεί με κάποιο «βαθυστόχαστο» κείμενο με το οποίο θα αναλαμβάνεται η ευθύνη”. Δεν ξέρω, φοβηθήκατε την αποσταθεροποίηση, φοβηθήκατε μήπως πάνε πίσω οι αντιστάσεις (σε μία περίοδο κοινωνικής νηνεμίας) ή ότι θα ανέβει η χρυσή αυγή? Και στην τελευταία διαπίστωση και στο ίδιο το γεγονός του νέου Ηρακλείου, η απάντηση είναι πως η δημοκρατία παραμένει στο απυρόβλητο. Η άποψη σκοτώνουμε τους φασίστες ή η άποψη δεν σκοτώνουμε τους φασίστες γιατί ‘θα τους ανεβάσουμε” (τώρα που το κράτος τους έριξε και όχι ο αντιφασισμός μας), είναι ενδοεξουσιαστική άποψη (που λεν κι οι συσπειρωσάδες, να κάτι που συμφωνούμε). Αλλά οι λογικές της γρήγορης καταδίκης, με όποια μορφή και αν έχει, είτε δηλώνει νομιμοφροσύνη, είτε όχι μόνο εμετό φέρνουν.

  Ας καταφέρουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε όλοι/ες αναρχικοί/ες. Όχι μόνο οι οργανωμένοι σε αναρχικά εγχειρήμματα, αλλά και αυτοί που βρίσκονται στα “αντιεξουσιαστικά” ή έχουν απογοητευτεί και δεν συμμετέχουν, να εξετάσουμε τα όρια μας, όχι για να συντάξουμε κάποια πλατφόρμα, αλλά να επιχειρήσουμε (στο βαθμό που είναι εφικτό), μια συνεννόηση. Γιατί με πυρά και υπονοούμενα (που εννοείτε αυτό κάνω πιο πάνω), δεν καταφέρνουμε τίποτα. Ο καθένας στον μικρόκοσμό του και την γειτονιά του, θα νομίζει πως κάνει ζύμωση. Αν δεν εξαντλήσουμε όλα τα ζητήματα κουβεντιάζοντας θα αλληλοεκτοξεύουμε χολές. Η δράση φέρνει αντίδραση και η ψυχραιμία στους οργισμένους είναι δύσκολη (ειδικά αν αυτοί βράζουν)

 • -“πω πω χολή οι κοινωνιολόγοι”

  Καμία χολή και κανείς κοινωνιολόγος. Παίρνουμε ευθέως θέση με σαφήνεια χωρίς υπονοούμενα και χωρίς υφάκι. Τα τελευταία αφορούν την αφεντιά σου. Η δε απουσία της δικής σου θέσης είναι αντιστρόφως ανάλογη της δικής μας στάσης.

  -“Μάλλον υπάρχει πρόθεση για ενδοαναρχικό ανταγωνισμό, γιατί να στρεβλώνεται έτσι ορισμούς και πρακτικές προσδίδοντας τους αφαιρετικά χαρακτηριστικά, εσείς οι ψαγμένοι ρήτορες δεν είναι τυχαίο”

  Καμία πρακτική δεν διαστρεβλώθηκε.Ο ενδοαναρχικός ανταγωνισμός βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σχόλιό σου κι όχι στην δική μας ανάρτηση. Θα διάβαζες καλύτερα αν σε ενδιέφερε να καταλάβεις.

  -“οι σοβαροφανείς θα είχαν λίγο υπομονή πριν αρθρώσουν λόγο”

  Α μάλιστα δεν είμαστε ούτε σοβαροφανείς σύμφωνα με τη δεοντολογία της βαριάς σου σοβαρότητας μεσιέ καρδινάλιε. Η δική σου σοβαρότητα προϋποθέτει ιώβεια υπομονή. Εμείς από την άλλη είμαστε του εδώ και τώρα. Καλώς, μακριά κι αγαπημένοι.

  -“έτρεξαν να προλάβουν την έλλειψη κοινωνικών αναφορών -κατά τα δικά τους κριτήρια”

  Τα δικά μας κριτήρια είμαστε εμείς οι ίδιοι, η κατάληψή μας, αυτά που ζούμε και πρεσβεύουμε και σύμφωνα με αυτά τοποθετούμαστε. Τα δικά σου ποιά είναι;

  – “Δεν ξέρω, φοβηθήκατε την αποσταθεροποίηση, φοβηθήκατε μήπως πάνε πίσω οι αντιστάσεις (σε μία περίοδο κοινωνικής νηνεμίας) ή ότι θα ανέβει η χρυσή αυγή?”

  Και μας χρεώνεις εμάς με χολή και ειρωνία…; Κατά τα άλλα αγαπητέ/ή μου ρίξε μια ματιά να δεις που φιλοξενείται η μεγαλοσύνη σου!

  -” Αλλά οι λογικές της γρήγορης καταδίκης, με όποια μορφή και αν έχει, είτε δηλώνει νομιμοφροσύνη, είτε όχι μόνο εμετό φέρνουν.”

  Χμ. Είναι λοιπόν ζήτημα ταχύτητας η καταδίκη. Δεν έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται: Σου συμπυκώνω λοιπόν την ανάρτηση: Διατυπώνουμε με τεκμήρια την αδιαμφισβήτητη ανάγκη του συστήματος για μια τέτοια επίθεση (χωρίς να διαφωνούμε με τις επιθέσεις γενικώς και αορίστως μεσιέ καρδινάλιε) έτσι ώστε, από τη μία να καταδειχτεί η ήδη υπάρχουσα ευανάγνωστη γενικευμένη δυσφορία μέσα στον ριζοσπαστικό αντιφασιστικό χώρο και από την άλλη να καταδειχτεί η συντριπτική αυταξία της κοινωνική πρόσληψης αυτής της επίθεσης σε σχέση με οποιαδήποτε “ανάληψη ευθύνης”.

  -“Ας καταφέρουμε κάποια στιγμή να συζητήσουμε όλοι/ες αναρχικοί/ες.”

  Δυστυχώς η Αυτού Μεγαλειότης Σου επιβεβαιώνει και με το υπονομευτικό Της σχόλιο εδώ στα ταπεινά μας μέρη την πολιτική παθολογία.
  Όλη η πρωτη σου παράγραφος είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να σταθεί η τελευταία σου. Είσαι τρανό παράδειγμα: “Γιατί με πυρά και υπονοούμενα (που εννοείτε αυτό κάνω πιο πάνω), δεν καταφέρνουμε τίποτα” γράφεις, ενώ είσαι πλήρης φορέας των υπό του ίδιου σου του εαυτού καταγγελομένων.

  -” Η δράση φέρνει αντίδραση και η ψυχραιμία στους οργισμένους είναι δύσκολη (ειδικά αν αυτοί βράζουν)”

  Οι απειλές σου ή μάλλον… τα “ενωτικά” σου υπονοούμενα… να τα χρησιμοποιείς εκεί που συχνάζεις. Αν μασάγαμε από απειλές θα είμασταν νομιμόφρονες… θλιβερέ.

 • γενικα συμφωνώ παρα πολύ με το κείμενο σας,απλά μπορείτε να μιλήσετε λίγο παραοάνω για την τελευταία πρόταση του κειμένου?..διότι απορεί και αναρωτιέται πολύς κόσμος για το τι εννοείται…ποιες,-ους και ποια απονερα..

 • Δεν πρόκειται για κείμενο θέσεων πάνω στην συγκεκριμένη πράξη. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε και ένα είδος ανάληψης ευθύνης από τους φορείς της. Το κείμενο αυτό καταδεικνύει πόσο πολύ ωφελήθηκε το σύστημα (μερικοί ζούμε ήδη τις συνέπειες με την απομαζικοποίηση των δράσεων του ριζοσπαστικού αντιφασισμού) σε τέτοιο βαθμό που αν δεν είναι προβοκάτσια (αφήνουμε κι εμείς προφανώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι προβοκάτσια) τότε το σύστημα θα έπρεπε να την εφεύρει. Τα περιθώρια για μια σοβαρή υποστηρικτική επιχειρηματολογία της πράξης είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Ο τρόμος δεν πέρασε στο “άλλο στρατόπεδο” αλλά παντού όπου συμφέρει την ίδια την αστική δημοκρατία: θα βγει περισσότερο δυναμωμένη σε όλα τα επίπεδα… Και τα “απόνερα” αυτής της πράξης έχουν αρχίσει να αγγίζουν τους ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους μας στα όρια της περίφραξης (άσχετα με το ότι δεν θα το επιτρέψουμε). Αν αυτό θα χρεωθεί ως “παράπλευρη απώλεια”… τότε δεν χρειάζεται να ανιχνεύσουμε την οποιαδήποτε πολιτική σοβαρότητα διότι δεν υπάρχει. Επίσης, επιτείνεται προφανώς και η κατασταλτική στρατηγική με προπαγανδιστικό όχημα την “θεωρία των δύο άκρων”… Και πόσα άλλα…

 • Έιναι πάντως προφανές, τουλάχιστον σε μένα και σε όσους κοντινούς μου συντρόφους το έχουμε συζητήσει ,και ανεξάρτητα απ’την όποια, πραγματικά μάταιη όπως λέει και το κείμενο ανάληψη ευθύνης, οτι όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος δεν μπορεί να βρεί κανένα σημείο του αγώνα, καμμία πολιτική η κοινωνική ομάδα ,κανένα κοινωνικό ή και αντικοινωνικό κομμάτι αγωνιζώμενων, κανέναν κοινωνικό συσχετισμό και καμμία σχέση μεταξύ ανθρώπων που αγωνίζονται, που να βοηθήθηκαν ,να πήγαν μπροστά ή να ηρθαν σε ευνοικότερη θέση με αυτό το χτύπημα…Μιλάμε για παροιμιώδη αστοχία όμως….

 • Περπατώ εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ

  Αναφορικά με την εκτέλεση των δυο φασιστών στο Ν. Ηράκλειο, έχουν ακουστεί ένα πλήθος σεναρίων για τους δράστες, τα κίνητρα και τους στόχους τους. Εν αναμονή μιας ανάληψης ευθύνης, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα από τα σενάρια που ακούγονται, όσο εξωφρενικά κι αν φαίνονται εκ των προτέρων. Ωστόσο τα σενάρια αυτά κάθε αυτά μικρή σημασία έχουν, μπροστά στα υπονοούμενα που αφήνουν να αιωρούνται, πίσω από τα οποία το μεγαλύτερο τμήμα της αριστεράς αποκαλύπτει τις βαθύτερες φιλοσοφικές του ανησυχίες. Πριν όμως, ας κάνουμε ένα αναγκαίο σχόλιο για το ίδιο το γεγονός, για την απαίτηση καταδίκης και μια μεθοδολογική παρατήρηση… Συνεχεια εδώ: http://wp.me/pryYN-1qE

 • Κι αφού βγήκε η “μάταιη” ανάληψη ευθύνης, τελικά σύντροφοι εκτεθήκατε ή όχι? Με την βιασύνη σας στη δίνη της προβοκατορολογίας…

 • Γνωστέ δεν είναι το θέμα (του κειμένου) αν είναι ο φόνος στημένος ή όχι από την ίδια τη χρυση αυγη, αλλά πόσο τελικά την ωφέλησε. Μάλλον εσύ είσαι βιαστικός και διάβασες μόνο τον τίτλο. Συντροφικά..

 • Η Νύχτα πέφτει στο Παλέρμο… Ξημέρωσε. Ο ρουφιάνος ανοίγει τα μάτια says:

  Και τώρα που δημοσιεύτηκε η ανάληψη και είναι φανερό πως καμία σχέση με τη μηδενιστική τάση και το νέο αναρχικό αντάρτικο δεν έχει, αλλά αντίθετα αποθεώνει τον αντιφασισμό, τις καταλήψεις και τον κοινωνικό αγώνα της ρεφορμιστικής αναρχίας μέσα στο γενικότερο διαλεκτικό χάος της, οι γραφειοκράτες σιγούν. Όλοι εκείνοι που τόσες μέρες μιλούσαν ανοιχτά για νεομηδενιστές και φετιχιστές της βίας ας κάνουν τον κόπο να εξέλθουν των τρυπών τους και να τοποθετηθούν. Ας τοποθετηθούν, επίσης, οι φιόγκοι της κατάληψης Σινιάλο που έσπευσαν να προβοκατορολογήσουν, φοβούμενοι την κοινωνική αντίδραση. http://theparabellum.squat.gr/

 • Το ότι δεν καταλάβατε τί γράφει η ανάρτηση -ούτε με τις επεξηγήσεις που ακολούθησαν στα σχόλια μας- δεν οφείλεται φυσικά σε λειψή ευφυία αλλά στο ότι δεν σας ενδιαφέρει να καταλάβετε. Οι προκαταλήψεις τυφλώνουν τα αισθητήρια και ως εκ τούτου εκθέτουν. Κάντε ακόμη μια προσπάθεια να καταλάβετε.
  Η “τρύπα” μας είναι ευάερη και ευήλια, έχει όνομα και διεύθυνση, συνέλευση και ανοιχτές διαδικασίες, ανοιχτές πόρτες που θα είναι, όμως, για πάντα κλειστές στη δειλία και την υποταγή, στην υπεροψία και τον μισανθρωπισμό.
  Γιατί βιάζεστε για τη θέση μας πάνω στην προκήρυξη; Ενώ είχατε ιώβεια υπομονή για την προκήρυξη των ΜΛΕΔ εμάς μας χρεώνετε με “γραφειοκρατική σιωπή” για καθυστέρηση 3 ημερών. Μας αδικείτε…
  Δεν είναι η πρώτη φορά που η “μηδενιστική τάση” και το “νέο αντάρτικο” μας αντμετωπίζει με χυδαίο τρόπο (κι όχι μόνο εμάς). Και μάλιστα μερικές φορές με τη συνοδεία απειλών. Όχι. Εμείς δεν θα ανταποδώσουμε. Όχι απο δειλία, φυσικά, κι αυτό όλοι οι “ενδιαφερόμενοι” το ξέρουν. Ούτε από την επίκληση της όποιας συντροφικότητας γιατί αυτή έχει διαρρηχθεί εδώ και καιρό κι όχι με δική μας ευθύνη (παρά τις σοβαρές διαφωνίες που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη πολιτική σχέση). Δεν θα ασχοληθούμε με τίποτε άλλο πέραν των πολιτικών διαφωνιών και της ανοιχτής κριτικής ως χαρακτηριστικά και αυτά -μεταξύ άλλων με θετικό όμως πρόσημο- της αλληλεγγύης σε ανθρώπους που διώκονται από τις συμμορίες του κράτους.

  *φιόγκος: ιταλική λέξη που μεταφορικά σημαίνει “κομψευόμενος μαλθακός νεαρός με λεπτεπίλεπτη συμπεριφορά”. Αν εξαιρέσουμε το μαλθακός (γιατί έχουμε κι εμείς το νεύρο μας) και το νέος (συντριπτική μεν πλειονότητα αλλά όχι καθολική) τα άλλα μας κάνουν.

 • Φιλε ..η νυχτα πεφτει στο παλερμο…διαβασε καλυτερα….κανειs μαs δεν φοβηθηκε την κοινωνικη αντιδραση…οσο για τιs προσβολεs σου….θα επρεπε να βουτηξειs τα δαχτυλακια σου μεσα στο μυαλουδακι σου και μετα να τα βαλειs πανω στο πλητρολογειο να γραψειs…ξερειs πολλουs φιογκουs να εκτιθονται μεσα απο μια ηλεκτρονικη διευθυνση που ακομα και σε σενα δινει την ευκαιρια να γραψειs οτι μαλακια σου κατεβει…ξερουμε πολυ καλα τι μαs γινεται και τα πικροχολα σχολια σου δε μαs πτοουν…

 • Οι ρεφορμιστες, οι εραστες των συνελευσεων, οι επικρητες της αναρχικης επιθεσης,οι δοξαστες του ανθρωπισμου,Αυτοι που περιμενουν την κοινωνικη πλεμπα να ”αφυπνιστει” για να επιτεθουν στο υπαρχον.Αυτοι που αντικαθιστουν τις χαμενες κοινωνικες δομες του κρατους.Οι ινστρουκτορες,οι ηγετισκοι,οι ακολουθητες,Οι αιωνια δειλοι.Αυτοι που η πιο δυναμικη τους δραση ειναι η πορεια,για να μη τρομαξει ο οχλος των υποταγμενων και τους χασουν για πελατες.Οι μεταρυθμιστες της κοινωνιας.Οι κλοουν του εναλακτισμου και του lifestyle.Αυτοι που κρυφοχαιρονται με τις συλληψεις των συντροφων μας.Να εχουν στο νου τους πως η διαρκης αναρχικη εξεγερση θα περασει πανω και απο τα δικα τους κεφαλια

 • μισανθρωπιστή από το παλέρμο… το ότι δεν σε γνωρίζουμε είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Είναι, όμως, επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ούτε συ μας γνωρίζεις. Αν εμείς δεν γνωρίζουμε επιπλέον σε ποιούς αναφέρεται το σχόλιό σου… τότε αναλογίσου πόση είναι η δική σου άγνοια γι’ αυτά που γράφεις.

  *Οι επόμενες απειλές σου θα πάνε στη σπαμιέρα απευθείας.

 • ρεφορμισμός…
  θα μπορούσες να μας εξηγήσεις αυτή τη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη των δομών των καταλήψεων στον ελλαδικό χώρο,τουλάχιστον;

  ανθρωπισμός…
  κατανοητός ο ετεροκαθορισμός σου,αλλά τουλάχιστον προσδιόρισε για ποιον ανθρωπισμό μιλάς:της αναγέννησης,τη φιλανθρωπία ή τον ανθρωποκεντρισμό;

  κατανοητή επίσης και η ακατάσχετη χρήση τόσων κορώνων εν είδη πολιτικών χαρακτηρισμών,ελλείψει στοιχειώδους επιχειρηματολογίας.
  κατανοητή ακόμη και η στενότητα αντίληψης όταν το πεδίο αναφοράς περιορίζεται στο Αυτό.

  Ακατανόητο όμως είναι τη στιγμή που καθημερινά σ΄αυτόν τον πόλεμο, αναχαιτίζουμε κράτος,φασίστες και όλη τη θεσμική (και μη) επιθετικότητα (γιατί είναι πολιτική επιλογή ζωής η πολεμική μας απέναντι στο υπάρχον,να μην περιμένει τα σκοτάδια του παλέρμο) να νομίζεις ότι οι απειλές σου να μας αγγίξουν στο ελάχιστο.

  Αφού απέναντι απο τις κόκκινες γραμμές σου βρίσκονται οι καταλήψεις,φρόντισε τουλάχιστον να τις γνωρίσεις καλύτερα…

 • αλήθεια μισανθρωπιστή “Και τώρα που δημοσιεύτηκε η ανάληψη και είναι φανερό πως καμία σχέση με τη μηδενιστική τάση και το νέο αναρχικό αντάρτικο δεν έχει, αλλά αντίθετα αποθεώνει τον αντιφασισμό, τις καταλήψεις και τον κοινωνικό αγώνα της ρεφορμιστικής αναρχίας μέσα στο γενικότερο διαλεκτικό χάος της”,εσύ τι έχεις να πείς για τις ΜΕΛΔ;

 • -»Καμία χολή και κανείς κοινωνιολόγος»
  Κι όμως, τα κριτήρια σας στην ανάλυση των “κοινωνικών πραγματικοτήτων”, στηρίζονται σε δανεισμένους όρους και διαπιστώσεις από την κοινωνιολογία, όπως και οι “αλληλεπιδράσεις” που επιχειρείτε να προκαλέσετε, μέσω της κοινωνικής παρέμβασης και των κοινωνικών πειραματισμών, είναι και αυτές μια “μηχανική”, εμπνευσμένη από την κυρίαρχη κοινωνιολογία.
  -»Παίρνουμε ευθέως θέση με σαφήνεια χωρίς υπονοούμενα και χωρίς υφάκι. Τα τελευταία αφορούν την αφεντιά σου.»
  Κανένα υπονοούμενο και κανένα υφάκι στο “πω πω χολή οι κοινωνιολόγοι”, επομένως. Λίγος εκνευρισμός μονάχα στον αρχικό σχολιασμό. Με ευθύτητα κάνω σαφές τον χαρακτηρισμό “κοινωνιολόγοι” παραπάνω.
  -»Καμία πρακτική δεν διαστρεβλώθηκε.Ο ενδοαναρχικός ανταγωνισμός βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σχόλιό σου κι όχι στην δική μας ανάρτηση. Θα διάβαζες καλύτερα αν σε ενδιέφερε να καταλάβεις»
  Διάβασα πολύ καλά. Η στρέβλωση σε πρακτικές, αναφέρεται στην “μινιμαλιστική επιλογή της «προπαγάνδας της πράξης”. Που για σας καθίσταται εφικτό, αναρχικοί-ες σύντροφοι-ισσες, να επέλεξαν να εκτελέσουν χωρίς να αρθρώσουν λόγο για την πράξη. Οι σύντροφοι που μιλούν για -προπαγάνδα με την πράξη-, ουδέποτε άφησαν στη σφαίρα του φαντασιακού, χωρίς να πάρουν θέση, ένοπλες επιθέσεις. Ο ενδοαναρχικός ανταγωνισμός, δεν αποκτά υπόσταση αν σας αποκαλέσω “λόγιους” στο site σας, αλλά αν υπονομεύσω πρακτικές. Κάτι που δεν έκανα ούτε για την “κοινωνική απεύθυνση”, ούτε για την “προπαγάνδα με την πράξη”. Παρότι διαφωνώ και με τις δύο πρακτικές, σαν διάχυση ή επικοινωνία των αναρχικών προταγμάτων, απλά θα τις ανάλυα.
  .-»Η δική σου σοβαρότητα προϋποθέτει ιώβεια υπομονή. Εμείς από την άλλη είμαστε του εδώ και τώρα. Καλώς, μακριά κι αγαπημένοι.»
  Όχι ακριβώς, απλά θέλω να έχω σφαιρική εικόνα πριν τοποθετηθώ. Εκτός, αν είμαι προκατειλημμένος και έχω de facto απαντήσεις σε κάθε τι. Είσαστε του εδώ και τώρα, το ξέρω. Σας έχω μελετήσει. Με την καταστασιακή -επανάσταση στη καθημερινή ζωή-., συγκεκριμένα. Που εστιάζει στον μετασχηματισμό των κοινωνικών σχέσεων -και όχι στην καταστροφή τους, ως σχέσεις εξουσιαστικές και καταπιεστικές-. Που αντικαθιστά τις κρατικές δομές ή τις χρηματοδοτούμενες από το κράτος (βλέπε.μ.κ.ο.), με “κοινωνικές αντιδομές”. Λίγος εναλλακτικισμός, ολίγος πολιτικαντισμός (κλασσικό επιχείρημα “οι αναρχικοί δεν είναι μόνο αυτοί που συγκρούονται, αλλά κάνουν και συλλογικές κουζίνες), και ολίγη ψευδαίσθηση (νησίδες ελευθερίας μέσα στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, λίγη συνεύρεση -καλό είναι αυτό- και έπειτα 12 ώρες στη δουλειά. Φουλ λεύτερη ζωή). Όντως μακρυά και αγαπημένοι. Γιατί στις κοινωνικές αντιδομές σας, θα έρχονται ενίοτε μερικοί γείτονες να παίξετε κιθάρα και έπειτα να ψηφίσουν σύριζα, αλλά οι αναρχικοί των γειτονιών θα αναζητούν στο εδώ και τώρα “συνεργούς” για να συγκρουστούν με όποιο τρόπο κρίνουν στο υπάρχον (κράτος, κεφάλαιο, κοινωνικούς διαχωρισμούς, ρόλους κ.λ.π.).
  -»Αλλά οι λογικές της γρήγορης καταδίκης, με όποια μορφή και αν έχει, είτε δηλώνει νομιμοφροσύνη, είτε όχι μόνο εμετό φέρνουν.»
  -»Χμ. Είναι λοιπόν ζήτημα ταχύτητας η καταδίκη»
  Όχι αγάπες μου δεν είναι ζήτημα ταχύτητας η γρήγορη καταδική, μία λάθος λέξη. Δεν κάνω διάλεξη για να προσέχω κάθε λέξη. Παρατηρώ όμως ιδιαίτερα τον τρόπο που απαντάτε στα σχόλια. Είσαστε αποδομιστές. Από τους καλούς κιόλας. Ψάχνεται τις εσωτερικές αντιφάσεις για να “σκοτώσετε” το όλον του κειμένου. Μου βγάζει λίγη κακομοιριά η αλήθεια είναι. Οκ,άλλες φορές θα ξενυχτάω, μελετώντας λέξη λέξη, για να μην με αποδομήσετε.
  -»Οι απειλές σου ή μάλλον… τα «ενωτικά» σου υπονοούμενα… να τα χρησιμοποιείς εκεί που συχνάζεις. Αν μασάγαμε από απειλές θα είμασταν νομιμόφρονες… θλιβερέ»
  Θλιβερό είναι το γεγονός, πως ενώ διυλίζεται να βρείτε αστοχίες σε προτάσεις για να απονοηματοδοτήσετε το όλον της, δεν καταλαβαίνεται τα στοιχειώδη. Ποιες απειλές? Που τις είδατε? Ούτε καν υπονοούμενο απειλής δεν υπάρχει. “Η δράση φέρνει αντίδραση και η ψυχραιμία στους οργισμένους είναι δύσκολη (ειδικά αν αυτοί βράζουν)”. Είμαι οργισμένος λόγω της συλλογικής καταπιέσης/εκμετάλλευσης, της ανελευθερίας/ανισότητας και του ότι επικρατεί και είναι δύσκολο να κρατήσω την ψυχραιμία μου όταν διαβάζω κολοπαιδιές. Και κολοπαιδιές θα απαντήσω αν δεν δώσω χρόνο. Πολύ απλά. Όντως, με πυρά και υπονοούμενα δεν βγαίνει κάτι και ναι παραδέχτηκα ότι το έκανα σε ένα βαθμό, γιατί…η δράση φέρνει αντίδραση. Καμία απειλή.Δεν είναι όλα τόσα περίπλοκα.
  Προς εντυπωσιασμό σας, τα παραπάνω δεν τα γράφει κάποιος αντικοινωνιστής (σίγουρα όχι κοινωνιστής), ούτε κάποιος ανθρωπιστής (σίγουρα όχι μισανθρωπιστής), αλλά ένας “ταπεινός” αναρχικός που δεν ανήκει σε κάποια ιδεολογική ή ιδεολογικοποιημένη τάση της αναρχίας.
  Μεσιέ Καρδινάλιος

 • Μεσιέ Καρδινάλιος και πάλι…Μία διόρθωση: δεν είναι ζήτημα ταχύτητας η καταδική και όχι η “γρήγορη” καταδίκη. Πω, σκάβω τον λάκκο μου με αυτά τα λάθη…

 • -δηλαδή πιστεύεις ότι με το να παραθέσεις μια ασυνάρτητη παράγραφο όπου καταλήγεις να μας χρεώνεις ως… “κοινωνικούς μηχανικούς” (χωρίς ούτε ίχνος αντιστοίχησης των ισχυρισμών σου με τις επιλογές μας) τεκμηριώνεις κάτι;
  -ο χαρακτηρισμός σου (ότι είμαστε… κοινωνιολόγοι) όχι μόνο δεν είναι σαφής αλλά είναι εμμονικός για να μας χωρέσει στις προκαταλήψεις σου (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου). Εξ ου και ο εκνευρισμός σου που εκφράζεται με … υφάκι. Τί δεν καταλαβαίνεις;
  -Δεν γράψαμε πουθενά ότι “Η προπαγάνδα της πράξης” δεν παίρνει θέση. Γράψαμε για έναν μινιμαλισμό της υποστηρικτικής επιχειρηματολογίας της, τέτοιον που δεν προσθέτει στην πράξη τίποτε πέρα και πάνω από αυτήν. Έτσι τεκμαίρεται και η μάταιη αναμονή σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο…Δεν υπήρχε χολή. Χολή βγάζει η δική σου ημιμάθεια.
  -Όταν γράφεις: “Ο καθένας στον μικρόκοσμό του και την γειτονιά του, θα νομίζει πως κάνει ζύμωση” έχεις την εντύπωση ότι δεν υπονομεύεις τις πρακτικές μας και ότι δεν αναπαράγεις τον ενδοαναρχικό ανταγωνισμό;
  -Ξέρεις τι λεει ο ποιητής: “μας περιγράφετε όπως θέλετε και μετά εκνευρίζεστε που δεν χωράμε στις περιγραφές σας”. Δυστυχώς για την αφεντιά σου ενώ γράφεις ότι μας έχεις μελέτήσει θα σε παραπέμψω αιγαλιώτικα στο ότι έχεις μελετήσει τα αμελέτητά μας…
  -Αν είμαστε αποδομιστές και μάλιστα από τους καλούς.. .τότε αγάπη μου δεν θα έπρεπε να βαριέσαι. Χαλάρωσε κι απόλαυσέ μας. Επίσης, καλό θα σου κάνει να ξενυχτήσεις για να ασχοληθείς λίγο με λέξεις. Κάντο όχι για μας αλλά για σένα. Εμείς από την άλλη δεν έχουμε άλλη δουλειά βλέπεις τρελαινόμαστε να σκοτώνουμε τις λέξεις των άλλων (βρε πού έχουμε μπλέξει οι άμοιροι!)
  -Το ότι δεν ξενυχτάς με τις λέξεις βλέπεις πού καταλήγει; Να μην είσαι σαφής. Η τελευταία σου πρόταση μια χαρά απειλητική μπορεί να είναι. Τόσο που χρειάζεται να την ξαναγράψεις και να μας την εξηγήσεις.
  -Τα εισαγωγικά στις λέξεις ξέρεις τί σημαίνουν; Και καλά, δήθεν. Όταν γράφεις “ταπεινός” σημαίνει ότι-είσαι-και-καλά-ταπεινός. Έτσι μάλιστα. Από κει και πέρα όταν ένα ψώνιο μας χρεώνει για ιδεολογικοποιημένους αναρχικούς και κρατάει για τον εαυτό του το ιερό γκράαλ της αναρχίας… η λογική χάνεται μέσα στο μπουμπουνητό της βλακείας.

  *Την επόμενη φορά στη σπαμιέρα!

  • χαβαλέδικος νεολογισμός και προέρχεται από τη λέξη spam (ανεπιθύμητο μήνυμα) και αφορά το δοχείο απόρριψής τους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *