[Αθήνα] Κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση στήριξης μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων/ισσών

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 03/09/2021
Κινηματικά Νέα

Καλούμε την Παρασκευή 3/9 στις 19.00 σε αντιφασιστική-αντικρατική συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.

Φασίστες και ρατσιστές, την ίδια μέρα το απόγευμα ,με το όνομα κάποιας “Επιτροπής κατοίκων Αγ.Παύλου – Μεταξουργείου”, καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αφορμή το πέρασμα από την περιοχή την ίδια ώρα της Αμάλ, μιας κούκλας με μορφή προσφυγοπούλας από τη Συρία, όπου στο αντίστοιχο πέρασμα της δύο μέρες πριν από την Λάρισα, φασίστες επιτέθηκαν στον κόσμο που την πλαισίωνε.

Σε μια περίοδο που φασίστες και ακροδεξιοί επιχειρούν να διεκδικήσουν δημόσιο χώρο, δε θα τους αφήσουμε να καλούν και να βγαίνουν ανενόχλητοι από τις τρύπες τους. Να μην επιτρέψουμε ξανά τη δημιουργία και τη δημόσια παρουσία τέτοιων “επιτροπών”. Το παρελθόν μας έχει δείξει εξάλλου πως αντίστοιχες “επιτροπές κατοίκων” έχουν υποκινήσει επιθέσεις σε μετανάστριες-ες σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Παράλληλα το κράτος, διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, τροφοδοτεί τον ρατσισμό, ενισχύει τους φασίστες, δολοφονεί τους μετανάστες-ριες στα σύνορα και τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην τωρινή συγκύρια το κράτος ισχυροποιείται και θωρακίζεται στα σύνορα και στα νησιά ακόμα περισσότερο, για να αντιμετωπίσει ως εχθρούς τους μετανάστες-ριες που θα προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα ελπίζοντας να βρουν καταφύγιο από την εξαθλίωση, τις πολιτικές διώξεις κρατών και τον πόλεμο.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ,ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ,ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΙ ΦΑΣΙΣΜΟ.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΊΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΆΝΑΣΤΕΣ

Αναρχικές συλλογικότητες, στέκια, καταλήψεις, σύντροφοι-ισσες

 

 

Κάλεσμα του solidarity with migrants σε αντιφασιστική συγκέντρωση στήριξης μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων/ισσών

Παρασκευή 7μμ στην πλατεία Καραϊσκάκη

Τον Ιούλιο του 2021 η μαριονέτα Αμάλ, ένα γιγαντιαίο ξύλινο ομοίωμα ανήλικης προσφύγισσας που δημιούργησε η ομάδα Handspring Puppet Company σε συνεργασία με τη θεατρική ΜΚΟ Good Chance, ξεκίνησε την πορεία της από την πόλη Γκιαζντέπ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με προορισμό τo Μάντσεστερ και ενδιάμεσους σταθμούς σε οκτώ χώρες. Στόχος του συμβολικού αυτού ταξιδιού είναι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, να ευαισθητοποιήσει μέσα από πολιτιστικά δρώμενα την κοινή γνώμη για τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων/ισσών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στις 31 Αυγούστου κατα τη διάρκεια των εκδηλώσεων υποδοχής της κούκλας στην πόλη της Λάρισας φασιστικές ομάδες εκτόξευσαν πέτρες και προπηλάκισαν τον κόσμο που συμμετείχε. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η άρνηση του δήμου Μετεώρων να παραχωρήσει άδεια για τη διέλευση της Αμάλ και τη διεξαγωγή εκδήλωσης σε χώρο εντός του δήμου εν μέσω ξενοφοβικών παραληρημάτων από δημοτικούς συμβούλους, ιεράρχες και άλλους τοπικούς παράγοντες. Την Παρασκευή 3/9, ημέρα προγραμματισμένων εκδηλώσεων με την Αμάλ στο Μεταξουργείο, η επιτροπή κατοίκων Αγίου Παύλου-Μεταξουργείου, που αποτελεί πολιτική βιτρίνα ακροδεξιών οργανώσεων, έχει καλέσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, με τίτλο «η Αμάλ είναι ανεπιθύμητη, η Αθήνα δεν θα γίνει Καμπούλ».

Ως ανοιχτή συνέλευση έμπρακτης αλληλεγγύης σε μετανάστ(ρι)ες αντιμετωπίζουμε κριτικά το εγχείρημα του περιπάτου της Αμάλ και των σχετικών εκδηλώσεων. Οι διοργανωτές/-τριες ισχυρίζονται πως επιχειρούν να αφυπνίσουν την ανθρωπιστική συνείδηση του ντόπιου πληθυσμού φέρνοντας τον σε επαφή με ένα ομοίωμα ανήλικης Σύριας προσφύγισσας. Στόχος, όπως οι ίδιοι λένε, είναι «να αναδείξει τις ικανότητες των προσφύγων, όχι μόνο τις δεινές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει». Την ίδια, ωστόσο, στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται χιλιάδες ζωντανοί, ένσαρκοι μετανάστ(ρι)ες, ενήλικοι και παιδιά, στους οποίους σχεδόν ποτέ δεν δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν με θετικό τρόπο στον δημόσιο χώρο και να μιλήσουν για τους αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν, τις ανάγκες τους και τα όνειρά τους. Πρόκειται για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που ζουν και εργάζονται στην πόλη και την ύπαιθρο, για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κλειστά και ανοικτά κέντρα κράτησης αλλά και για τις ίδιες τις ανήλικες προσφύγισσες, τις οποίες η Αμάλ υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το ταξίδι της Αμάλ κινείται στο πλαίσιο ενός ανθρωπισμού ενσωματωμένου στην κρατική και διακρατική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το οποίο διατείνεται ότι αποτελεί μια ακτιβιστική δράση υπέρ των μεταναστ(ρι)ών χωρίς όμως να εμπλέκει άμεσα τους μετανάστες και τις μετανάστριες, και κυρίως τους αγώνες και τις φωνές τους απέναντι στην καθημερινή καταπίεσή τους.

Απέναντι στη ξύλινη κούκλα της Αμάλ έχουν σταθεί οι εκπρόσωποι του ρατσισμού και του φασισμού. Οι προσπάθειες παρεμπόδισης των δρωμένων της Αμάλ και οι επιθέσεις εναντίον όσων συμμετέχουν σε αυτά δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι φασίστες δεν πρόκειται να ανεχθούν ούτε καν αυτή τη μορφή αφηρημένου, συστημικού εν πολλοίς, ανθρωπισμού. Το μίσος απέναντι στο ομοίωμα του 9χρονου κοριτσιού είναι ο προπομπός της βίας που προτίθενται να ασκήσουν στα πραγματικά μεταναστευτικά υποκείμενα και σε όσους/-ες στηρίζουν το δικαίωμά τους στη ζωή, την υγεία και την ελευθερία.

Μέσα στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική συγκυρία, με τη διαρκή αναβάθμιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής από τη ΝΔ και την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς στα συλλαλητήρια ενάντια στον εμβολιασμό για τον Covid δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε σπιθαμή στους φασίστες, ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε πολιτική έκφραση στις εκδηλώσεις για την Αμάλ. Καλούμε σε αντιφασιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 3/9 στη πλατεία Καραισκάκη, ώρα 7μμ, για να στηρίξουμε τις μετανάστριες και τους μετανάστες που ζουν στην περιοχή του Μεταξουργείου, της Ομόνοιας, της Αθήνας και ευρύτερα, απέναντι στη ρατσιστική απειλή.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΚΑ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Solidarity With Migrants

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *