[Ίλιον] 15/7 Πορεία ως απάντηση στην βίαιη έξωση προσφύγων

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 15/07/2021
Κινηματικά Νέα

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Πέμπτη 15/7, στις 7.30 μ.μ κεντρική πλατεία Ιλίου 

Τη Δευτέρα 12/7 πραγματοποιήθηκε έξωση σε οικογένεια προσφύγων από τη Συρία (μητέρα, πατέρας, βρέφος) μετά από εντολή της ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ», από σπίτι όπου διέμεναν στο Ίλιον. Η έξωση πραγματοποιήθηκε με βίαιους όρους, μιας και η μητέρα αρνούνταν να βγει από το σπίτι, ενώ αλληλέγγυος κόσμος βρισκόταν ήδη απέξω. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Α.Τ. Ιλίου, σπεύδοντας να συνδράμουν στο «ανθρωπιστικό» έργο της ΜΚΟ, φόρεσαν χειροπέδες στον πατέρα και πήραν το βρέφος στο περιπολικό για να εκβιάσουν την έξοδο της μητέρας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Α.Τ. Ιλίου, όπου τέθηκαν υπό κράτηση. Αλληλέγγυες/οι συγκεντρώθηκαν άμεσα έξω απ’ το τμήμα, ζητώντας πληροφορίες για την κράτησή τους, καθώς και την άμεση απελευθέρωσή τους, όταν δέχτηκαν αστυνομική επίθεση, με την πρόφαση ότι μια συντρόφισσα τούς τραβούσε βίντεο. Ακολούθησε συμπλοκή στην προσπάθεια των αλληλέγγυων να μην την προσαγάγουν, κατά την οποία συνελήφθη -εκτός από εκείνη- και ένας σύντροφος μετανάστης.

Μετά την επίθεση των μπάτσων, οι αλληλέγγυες/οι που βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσημεριού στην πλατεία του Αγ. Φανουρίου (πλησίον του τμήματος), κάλεσαν εκεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης με τους/ις προσαχθέντες/είσες, καθώς και μικροφωνική αντιπληροφόρησης των κατοίκων και περαστικών της περιοχής, σε μια προσπάθεια να καταυγαστούν, αφ’ ενός, η αστυνομική βία και, αφ’ ετέρου, οι πρακτικές των ΜΚΟ. Από την αρχή της συγκέντρωσης παρατάχθηκαν ματ και κλούβα δίπλα στο αστυνομικό τμήμα.

Η οικογένεια των προσφύγων παρέμεινε στο Α.Τ. Ιλίου μέχρι το απόγευμα, οπότε και αφέθηκε ελεύθερη μετά από παρέμβαση δικηγόρου, με τις κατηγορίες της απείθειας και της παραβίασης δικαστικής εντολής. Ο σύντροφος και η συντρόφισσα, αφού μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ζεφυρίου, αφέθηκαν επίσης ελεύθερα, αργά το απόγευμα, για να τους αποδοθούν κατηγορίες σε δεύτερο χρόνο.

Η έξωση των μεταναστ(ρι)ών και προσφύγων/ισσών αποτελεί συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον σταδιακό τερματισμό της στέγασης και της οικονομικής υποστήριξης όσων από αυτούς/ές έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου. Το κράτος, έχοντας αναγάγει τα τελευταία χρόνια τις ΜΚΟ και τις δυνάμεις καταστολής (στρατό, αστυνομία) σε πυλώνα της κρατικής διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, έρχεται τώρα να τους αναθέσει νέα «καθήκοντα». Οι εκβιαστικές μέθοδοι των ΜΚΟ περιλαμβάνουν από συνεχή τηλεφωνήματα στους/ις μετανάστ(ρι)ες και επισκέψεις ανθρώπων των ΜΚΟ στα σπίτια -σε μια αναβαθμισμένη πρακτική ψυχολογικής βίας-, μέχρι κόψιμο του ρεύματος, του νερού, της θέρμανσης ή αλλαγή κλειδαριάς. Συχνά στρέφουν τους νέους δικαιούχους των διαμερισμάτων ενάντια στους «παλιούς», υποθάλποντας κανιβαλιστικές τάσεις.

Δεν μας εκπλήσσει ο ρόλος των ΜΚΟ, που εμπορευματοποιούν την αλληλεγγύη πουλώντας ελπίδα και φιλανθρωπία, κερδοσκοπώντας εις βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, όντας το μακρύ χέρι της επιβολής και της εκμετάλλευσης από το κράτος και το κεφάλαιο. Και βέβαια δεν μας εκπλήσσει καθόλου ο συνώνυμος με την κτηνωδία κατασταλτικός ρόλος των μπάτσων, κι ακόμα περισσότερο του συγκεκριμένου τμήματος, που μετράει στο βιογραφικό του ξυλοδαρμούς, ακόμα και δολοφονίες μεταναστών, όπως αυτή του Λεωνίδα Καλτσά το 2007 στα κρατητήρια, τον οποίο μετά από πολύωρα βασανιστήρια εξώθησαν σε “αυτοκτονία”.

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΑΤΣΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος Αγρός

 

Την Τετάρτη 14/7 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα γραφεία της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ ενάντια στις εξώσεις των μεταναστών/τριων.

Ανοίχτηκε πανό, πετάχτηκαν τρικάκια και γράφτηκαν συνθήματα. Οι διαχειριστές της ΜΚΟ κλειδώθηκαν μέσα και δεν δέχθηκαν την παρέμβασή μας.

Κείμενο-κάλεσμα για την αυριανή πορεία

Στις 12/7, το πρωί της δευτέρας έγινε βίαια έξωση οικογένειας μεταναστών (μητέρα, πατέρα και βρέφους κάτω του 1 χρόνου) από διαμέρισμά της ΜΚΟ Νόστος στο Ίλιον. Οι μπάτσοι ενώ είχαν τον πατέρα με χειροπέδες, πήραν το βρέφος για να αναγκάσουν και τη μητέρα να βγει από το σπίτι που ακόμα αντιστεκόταν. Μετά την έξωση η οικογένεια μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ιλίου.

Άμεσα αλληλέγγυοι/ες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ΑΤ ζητώντας να μάθουν τι έγινε με την οικογένεια, γιατί υπήρξε αυτή η βίαια διαχείρηση και να απαιτήσουν να αφεθούν ελεύθεροι.

Ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός με τους μπάτσους μπροστά από την είσοδο του ΑΤ και ένας μπάτσος εστίασε σε μια γυναίκα με την πρόφαση ότι έβγαζε βίντεο. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν στο πλήθος για να συλλάβουν την γυναίκα με κατηγορία την καταγραφή προσωπικών δεδομένων. Παρόλο που οι αλληλέγγυοι βάλανε τα σώματά τους μπροστά για να σταματήσουν την αρπαγή της γυναίκας, οι μπάτσοι κλιμάκωσαν τη βία ρίχνοντας ένα έναν από τα άτομα κάτω.

Οι μπάτσοι αφού αρπάξανε τη γυναίκα, στράφηκαν σε αλληλέγγυο μετανάστη, τον τράβηξαν ρίχνωντάς τον στο πάτωμα, και τον έσυραν χωρίς τα παπούτσια μέσα στο ΑΤ, όπου εκεί συνέχισαν τους τραμπουκισμούς τους.

Μετά από άμεση κινητοποιήση κατοίκων της περιοχής, τοπικών συλλογικοτήτων και άλλων αγωνιστών/-τριων, οι μπάτσοι με γοργούς ρυθμούς άφησαν τόσο την οικογένεια όσο και τα αλληλέγγυα άτομα, παρόλαυτα οι κατηγορίες θα αποδοθούν σε δεύτερο χρόνο. Η κοινωνική αλληλεγγύη φρόντισε προσωρινά για την στέγαση της οικογένειας.

Τόσο η κρατική καταστολή όσο και η αντι-μεταναστευτική πολιτική πρέπει να μας βρουν απεναντί τους.

Μετά από συνέλευση που έγινε στην πλατεία του Αγίου Φανούριου αποφασίστηκε

1) Συγκέντρωση στα γραφεία της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ στα Εξάρχεια 12:00 την Τετάρτη 14/7.

2) 15/7, 19:30, στην πλατεία Ιλίου, ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΠΑΤΣΩΝ ΚΑΙ ΜΚΟ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Έκτακτη συνέλευση πλατείας Αγίου Φανούριου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *