Για τη στοχοποίηση της κατάληψης Σινιάλο

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 11/01/2013
Κινηματικά Νέα

Χτες στο δελτίο ειδήσεων των 8 του καναλιού Αnt1 στοχοποιήθηκαν 6 καταλήψεις στην Αττική στο πλαίσιο των αμέσως επόμενων κατασταλτικών κινήσεων της ολοκληρωτικής δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών είχε την «τιμητική» της και η κατάληψή μας, το Σινιάλο.

Καταρχήν, παρακολουθούμε με «δέος» όλες αυτές τις μέρες τον τρόπο με τον οποίο σύσσωμα τα ΜΜΕ οργανώνουν την επικοινωνιακή διαλεκτική με σαφή ακροδεξιόστροφη κατεύθυνση. Έχουν, ευθύς εξαρχής, διαστρεβλώσει συστηματικά την πραγματικότητα των καταλήψεων και έχουν αποδομήσει τα χαρακτηριστικά τους για να νοηματοδοτήσουν τα απελευθερωτικά εχγειρήματα ως «εστίες ανομίας» ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την καταστολή τους. Στη συνέχεια δεν σταμάτησαν να «αστυνομεύουν» την αστυνομία όσον αφορά την αυστηρή τήρηση της κατασταλτικής στρατηγικής. Η ανακατάληψη της Βίλας από συντρόφους και συντρόφισσες προβλήθηκε ως εκτροπή από την κατασταλτική αποφασιστικότητα «ρίχνοντας το γάντι» στο υπουργείο δημόσιας τάξης που δεν θα μπορούσε παρά να το «σηκώσει» εκκενώνοντας άρον-άρον μια άλλη κατάληψη την ίδια μέρα το μεσημέρι. Με αυτόν τον τρόπο κινείται η διαλεκτική της φαινομενικότητας για να εμφανίζεται ως κοινωνική αναγκαιότητα η ακροδεξιά ατζέντα της ολοκληρωτικής δημοκρατίας.

Η αναφορά στην ολοκληρωτική δημοκρατία δεν αποτελεί άσκηση νεολογισμού αλλά αποτυπώνει με σαφήνεια την απονομιμοποίηση κάθε έννοιας αυτοπροσδιορισμού ατόμων και κοινωνικών ομάδων μέσα σε μια φενακισμένη κυριαρχική συγκρότηση «ισονομίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών».  Αφανίζεται κάθε αμφισβήτηση του κυριαρχικού μοντέλου και επιβάλλεται η ωμή εκπειθάρχηση στις επιλογές εγχώριων και διακρατικών διευθυντηρίων εξουσίας και, φυσικά, των ομάδων μεγάλων συμφερόντων.

Είναι πολύ πιθανόν η επώνυμη αναφορά από το κανάλι στις 6 καταλήψεις που θα εκκενωθούν να συνιστά επιτηδευμένα δημόσια και ανοιχτή στόχευση από τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να προσμετρηθούν τα αντανακλαστικά από τη μία των κοινωνικών αντιστάσεων και από την άλλη το βάθος των κοινωνικών ριζωμάτων των συγκεκριμένων εγχειρημάτων. Είναι πιθανόν αυτό να μην ισχύει και στη βάση της επιδεικτικής αλαζονείας της ακροδεξιάς διακυβέρνησης των ημερών μας να έχουμε μία άμεση επέμβαση και στην κατάληψή μας. Τελευταία εκδοχή είναι να πρόκειται για πρόχειρο ρεπορτάζ με τυχαίες αναφορές ονομάτων εγχειρημάτων. Με δεδομένες, όμως, σχεδόν ταυτόχρονες αναφορές της εφημερίδας «Τα Νέα» για 40 καταλήψεις που θα εκκενωθούν άμεσα… όλα δείχνουν να είναι απολύτως μεθοδευμένα.

Όπως και να’ χει είναι αδύνατον για ένα κράτος με τέτοια χαρακτηριστικά να εκκενώνει δύο καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας με το πρόσχημα των «εστιών ανομίας» και να αφήνει ανενόχλητες τις καταλήψεις στα προάστια. Ο φασισμός -κεκαλυμμένος ή μη- είναι πάντα συνεπής στην μισανθρωπία και την μικροψυχία του και λάτρης της ψυχρής συμμετρίας. Όσο «προπολιτικός» και να είσαι όμως  δεν μπορείς να απαξιώνεις τον -μέντορα του «ηγεμόνα»- Μακιαβέλι και το βασικό του δόγμα που έχει περισώσει τις αστικές δημοκρατίες ανά τους αιώνες: «δεν μπορείς να κυβερνάς με ξιφολόγχες». Το αμερικανόφερτο δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που γοητεύει και «ανακαινίζει» τον «μεταμοντέρνο» φασισμό των ημερών μας… αφορά την χαμηλή παραβατικότητα των μητροπόλεων κι όχι τις πολιτικές αντιλήψεις στα νότια των Βαλκανίων.

Η πικρή αλήθεια για τις «ξιφολόγχες» του Σαμαρά είναι ότι τα προάστια, οι συνοικίες και οι γειτονιές αποτελούν -άλλου είδους- δύσκολο αντίπαλο. Μετατοπίζοντας τα μέτωπα της μάχης με τις υποτελείς τάξεις στα εδάφη που ζουν κι όχι στα εδάφη που διασχίζουν είναι πασιφανές ότι οι μεταβλητές αποκτούν χαρακτήρα πυροκροτητή για την πολιτική αποσταθεροποίηση του Συστήματος.

Ελάτε λοιπόν να μας επιβάλλετε τους «νόμους της ξιφολόγχης» σας!

Εδώ που μεγαλώσαμε, εδώ που μας μεγάλωσαν, εδώ που περπάτησαν τα παιχνίδια μας και πέταξαν οι έρωτές μας, εδώ που μας αγάπησε η παρρησία και η ανυποταγή, εδώ που οι ταξικές μνήμες μάς εγκαλούν σε κάθε στροφή, εδώ που οι φίλοι δεν χρειάζονται να είναι σύντροφοι για να ματώνουν δίπλα-δίπλα, εδώ που τα σοκάκια είναι ο παράδεισός μας… και η κόλασή σας!

Σας περιμένουμε…

Σχόλια Ανάρτησης

  • πολυ ωραιο κειμενο παιδια..
    ξερω οτι σιγουρα θα το μοιρασετε,
    θα το βαλετε σε μικροφονικες,
    θα το κανετε πανο.
    προσθετω κατι ακομα,
    για αυτους που δεν θα περασουν απο εκει
    η δεν θα σταθουν να τα ακουσουν ολα,
    για αυτους που μενουν πιο μακρια
    για αυτους που δυστυχως η ευτυχως βρισκονται
    κυριως μεσα στα ”social media” και ”μπορουν να ακουσουν”..
    οι καιροι αλλαζουν, το ιδιο
    και το πως μεταφερεται μια πληροφορια..
    να φτιαχτουν επιτελους απο το κινημα
    δομες που σταθερα να αντιπληροφορουν μεσα απο μαζικα μειλ
    , συνδεσμους σε facebook η twitter και οτι αλλο…
    οχι για προσωπικη απεικονιση(ατομικες φωτο κτλ) αλλα κινηματικη.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! αυτο να μην αντικαταστησει σε καμια περιπτωση
    την κατα προσωπο επικοινωνια, την δραση σε γειτονιες κτλ κτλ
    που θα πρεπει να μπαινουν σε πρωτη προτεραιοτητα η μαζι.
    να προστεθει, να γινει ενα συν σε ολα αυτα..
    με σεβασμο συντροφοι,

    α.

  • νομιζεις οτι θα γθνει κατανοητο??στην γειτονια ποσες αγνωστες λεξεεις θα εχουν οι αναγνωστες του?

    μοιρασε και αμα καταλαβει κανεις τιποτα πες μ.

    Θεωρω οτι χρησιμοποιεις χωρις λογο εξεζητημενο λεξιλογιο,σχηματα και γενικα πολλα λογια και νοημα πουθενα..

    • συμφωνω….πολυ ωραιο κειμενο αλλα δεν νομιζω να καταλαβει αρκετος κοσμος τι θελετε να πειτε..ενας τετοιος χωρος οπως το σινιαλο με καθημερινη επαφη με την γειτονια κ με τον κοσμο θα ηταν καλυτερα να χρησιμοποιει μια πιο απλη γλωσσα λιγοτερο δυσνοητο τροπο γραφης…ξερουμε καλα οτι λογο γειτονιας υπαρχει αλλου ειδους επαφη με τον κοσμο που ισως ειναι παιδικοι φιλοι, γειτονες, ξαδερφια,ο μαναβης,,ο φαρμακοποιος, ………ενασ τροπος γραφης πιο απλος θα βοηθουσε στην κατανοηση του απο ολους…

  • Ανοίγεται ένα ζήτημα που δεν είναι καινούργιο. Το κείμενο αυτό δεν μοιράστηκε στη γειτονιά αλλά είναι μια πολιτική ανάλυση που απευθύνεται σε πολύ περισσότερο κόσμο από αυτόν της γειτονιάς και με σαφείς πολιτικές προσδοκίες από ένα πολιτικό εγχείρημα όπως είναι η κατάληψή μας. Στη γειτονιά, φυσικά, δεν πρόκειται να μοιράσουμε μια τέτοια ανάλυση -όχι γιατί είναι όπως γράφετε “αμόρφωτοι” ή έστω λιγότερο εξοικειωμένοι με τον γραπτό λόγο- αλλά γιατί έχουμε πολλά άλλα να πούμε βασισμένοι στην κοινή σφαίρα εμπειρίας.
    Μια πολιτική ανάλυση προϋποθέτει έκταση για την ακρίβεια στις έννοιες και την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία όπως επίσης και την αμοιβαία αναγνώριση της αναγκαιότητάς της ως ερμηνείας του τί συμβαίνει. Ειδάλλως δεν είναι ανάλυση.
    Τώρα για το αν “τα λόγια είναι πολλά και το νόημα πουθενά” έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Η αναπαραγωγή πάντως του κειμένου από πολλά σάιτ (κι όχι ακαδημαϊκά) άλλο δείχνουν.

    • ως πολιτικη αναλυση ναι συμφωνω…απλα διαβαζοντας το κ μη ξεροντας αν θα μοιραστει στην περιοχη που εχω μεγαλωσει εγραψα οτι σκεφτηκα. δεν νομιζω κανεις να ανεφερε κατι περι μορφωσης..η” περι εξοικειωσης με τον γραπτο λογο.
      καλη συνεχεια κ ασ ειμαστε την παρασκευη στο δρομο κ τη συναυλια.

  • ”συντροφικα” και ”γνωριζω”
    νομιζω οτι ειναι ελιτιστικο να πιστευουμε
    οτι δεν θα το καταλαβει ο απλος κοσμος..
    μην τους υποτιμουμε..
    εχουν δει+ζησει κι αυτοι στα τοσα χρονια ζωης τους
    διαφορες κωλοτουμπες και τριπλες του συστηματος
    και κατι αντιλαμβανονται-καταλαβαινουν..
    ενταξει και γω δεν ξερω 2 λεξεις αλλα μια χαρα
    καταλαβα ολα τα αλλα, νομιζω τα λενε μια χαρα..
    και να το πω λαικα:
    εδω συμπληρωνουν Ε9
    το κειμενο δεν θα καταλαβουν;;

    • δεν ειπα οτι δεν θα καταλαβουν οτι θα δυσκολευτουν να καταλαβουν ισως…η αποδοχη ομως ενος κειμενου δεν σε ενδιαφερει?
      κ μην ξεχνας οτι το συστημα τοσα χρονια τον ιδιο γραπτο λογο χρησιμοποιει (οχι ως νοημα )αλλα με λεξεις ιδιαιτερες για πολλους κ δυσνοητες.
      το Ε9 ως μετρο συγκρισης εμενα δεν μου κανει.

      • το θέμα δεν είναι τόσο τί λεξεις θα χρησιμοποιούμε όσο το ποιοί τίς λέμε, ποιοί μας ακούνε και τί σχέση αναπτύσσουμε μ’ αυτούς
        ετσι ως πολιτικη αναλυση θεωρω οτι ειναι σωστη αλλα ως κειμενο ν μοιραστει στην γειτονια καπου το χανει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *