Cine Sinialo, Τρίτη 30 Ιούλη 9μμ: “Άρης Βελουχιώτης το Δίλημμα”

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 29/07/2013
VideosΕκδηλώσεις & Δράσεις

Η προβολή από την κατάληψή μας της ταινίας για τον Άρη Βελουχιώτη «Το δίλημμα», δεν μπορεί (λόγω αξιακών διαφορών) και δεν θέλει (λόγω εξαιρετικά διαφορετικών εκτιμήσεων) να έχει την οποιαδήποτε σχέση με τις συγκαιρινές απόπειρες αναβίωσης μιας ρητορείας περί «ανεξίτηλων ηρώων» και εθνικοπατριωτικών λαϊκών μετώπων που εμφανίζονται ως  “επαναστατική” πρόταση για το ξεπέρασμα της δεινής καπιταλιστικής κρίσης των ημερών μας- και όχι μόνο.
Η ταινία αυτή, πέραν της επικέντρωσης στην προσωπικότητα και τη στάση του Άρη Βελουχιώτη, αποτελεί μια σοβαρή επιτομή της ιστορικής περιόδου 1941-45, τέτοια που βοηθά να κατανοήσουμε τις κινήσεις των «μεγάλων δυνάμεων», τους πολιτικούς συσχετισμούς της συγκεκριμένης εποχής, τη φυσιογνωμία του αντικατοχικού αγώνα, τη θρησκευτική πρόσληψη αλλά και τις παλινωδίες του ΚΚΕ, τα πολιτικά αλλά και υπαρξιακά αδιέξοδα των πρωταγωνιστών. Κι όλα αυτά μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες προσώπων που επέζησαν  και ενεπλάκησαν άμεσα σε όσα διαδραματίστηκαν.
Η ταινία γυρίστηκε το 1981 μέσα στον ισχυρό απόηχο του μετεμφυλιακού κλίματος για να καλύψει μια ιστορική περίοδο όπου μοναδικά τεκμήρια εξακολουθούσαν –και θα εξακολουθούσαν για πολλά ακόμη χρόνια- να είναι οι προσωπικές μαρτυρίες. Από το 2000 και μετά, με δεδομένο ότι πολλά αρχεία εμπλουτίστηκαν από μη απόρρητα πλέον έγγραφα τόσο των βρετανικών όσο και των ελληνικών αρχών, η βιβλιογραφία γύρω από την περίοδο του εμφυλίου αναπτύχθηκε ραγδαία και γίνεται τα τελευταία χρόνια πεδίο τριβών πάνω στα ιδεολογικά εργαλεία ερμηνείας των τεκμηρίων. Από τη μεριά μας παρακολουθούμε -και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε- όλη αυτή την υπόθεση με τη δέσμευση να κρατήσουμε ανοιχτό ένα ευρύ διάλογο για τα σχετικά διακυβεύματα αλλά και να διατυπώσουμε την άποψή μας σε ό,τι κρίνουμε ότι μας αναλογεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *