H γαλανόλευκη στο φέρετρο του Κίμωνα και το “κίνημα” υπό μάλης

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ: 08/02/2013
Κινηματικά Νέα

Η κηδεία του Κίμωνα έγινε στο Περιστέρι. Εκατοντάδες σύντροφοι, φίλοι και συγγενείς παρακολούθησαν την επικήδεια τελετή. Η οποία περιελάμβανε ελληνική σημαία στο φέρετρο, στρατιωτικό άγημα, όπλα υπό μάλης και πυροβολισμούς πάνω από τον τάφο. Μα καλά! Δεν βρέθηκαν σύντροφοι του Κίμωνα να διαολοστείλουν όλον αυτό τον ένστολο συρφετό που είχε το θράσος να «αποτίσει και τιμές» σε έναν άνθρωπο αφού τον δολοφόνησε;

Υπάρχουν οι περιπτώσεις που συγγενείς καταστρατηγούν τη βούληση του θανόντα για πολιτική κηδεία και στήνουν μια θρησκευτική τελετή καθυβρίζοντας ως «ανάξιο, δούλο του Θεού» έναν ανυπότακτο αγωνιστή ή ψάλλουν «μάταια τα ανθρώπινα»  πάνω από έναν άνθρωπο που πίστευε μόνον στα ανθρώπινα και πουθενά αλλού. Όσο κι αν υπάρχει μια ριζική διαφωνία υπάρχει ένα «ζήτημα τρόπων» στην επικοινωνία μεταξύ συγγενών και συντρόφων όταν τα δύο αυτά υποκείμενα δεν συσχετίζονται.

Αλλά στην κηδεία του Κίμωνα τα πράγματα ήταν εξοργιστικά. Η παρουσία του στρατού δεν ήταν παρά σκύλευση του νεκρού. Μία προσβολή! Μια εξόφθαλμη απόπειρα αποκάθαρσης του πιο σκληρού μηχανισμού του κράτους από τις ευθύνες του για το θάνατο του Κίμωνα και μία επίφαση των προσχηματικών του επιχειρημάτων. Ήταν «γκομενικό» δηλαδή το αίτιο της αυτοκτονίας του Κίμωνα όπως είπε κι ο θλιβερός αλλά επικίνδυνος διοικητής του; Η χυδαιότητα ξεχειλίζει…. Και στο προκείμενο τα όρια ξεπεράστηκαν χωρίς κανέναν αντίλογο από τους αριστερούς συντρόφους του Κίμωνα. Ο στρατός κατίσχυσε με τα προσχήματα, τις σημαίες, και τα όπλα του. Πάνω στον Κίμωνα και πάλι. Πάνω στον εσωτερικό εχθρό.

Ο χαιρετισμός της “Παρέμβασης” από συντρόφισσά του στη κηδεία του Κίμωνα τελείωνε με αυτά τα λόγια:

“Ο πόνος και η οργή θα γίνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να γκρεμίσουμε ότι σε πίκραινε. Για να γεμίσουμε το κενό που αφήνει η απουσία σου. Για να βρει δικαίωση ο χαμός σου. Οι σύντροφοί σου, οι φίλοι σου, η παρέα σου σε αποχαιρετάμε.

Σου χρωστάμε σύντροφε. Και θα σε νιώθουμε πάντα δίπλα μας, σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε κάθε μικρή και μεγάλη νίκη. Σε κάθε δυσκολία της ζωής.

Έχε γειά.”

Έχετε γειά “σύντροφοι”!

Σχόλια Ανάρτησης

  • Παιδιά βάλτε κανά βυσματάκι να κάνετε θαλαμοφυλίκι στο Πεντάγωνο 10-12 και όχι 2-4 και μετά πιάστε στο στόμα σας το όνομα Κίμωνας.
    2 μέρες πριν φύγει είπε “εγώ βύσμα δε βάζω”.
    να τα βλέπετε αυτά, κάποιοι, που φτάνει η γλώσσα μέχρι το πάτωμα για να καβαντζώσουν κανά καλό νουμεράκι.

  • Δεν ντρέπεστε να αναζητείτε πολιτική υπεραξία στον φέρετρο ;; Αυτή είναι η ιδεολογία σας;; ή μήπως δεν γνωρίζετε την πολιτική ιδεολογία του Κίμωνα; Σε τι θα τον πείραζε η σημαία (και) του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και της εξέγερσης του πολυτεχνείου;;
    Έζησε τις αντιθέσεις του με αξιοπρέπεια, ούτε τον τρελό έκανε, ούτε βύσμα έβαλε. Αυτό αρκεί.

    Από εκεί και πέρα, για κάποια πράγματα θα έπρεπε να ντρέπεστε. Και το παρόν είναι ένα από αυτά.

  • μαλλον δεν καταλαβαινετε το νοημα της αναρτησης.την σημαια δεν την βαλατε εσεις ή οι συντροφοι του αντιθετα την εβαλε ο μηχανισμος που τον σκοτωσε.δεν αναζητουμε πολιτικη υπεραξια σε κανενα φερετρο καθε αλλο θελουμε να αναδειξουμε την πολιτικοτητα που τον οδηγησε σε αυτη την πραξη σε αντιθεση με αυτο που θελει να κανει η εξουσια δηλαδη να το αποσιωπησει και να το κανει να φαινεται ως γκομενικο ζητημα.
    οσο για τον ‘φιλος του Κιμωνα’ δεν καταλαβαινω που απευθυνεται η ερωτηση και για πιο λογο…

  • Αναμενόμενες οι “αντιδράσεις”… Εκεί που τις παίρνει βέβαια…
    Μόνο που αλλοφρονείτε και χάνετε τα πολιτικά σας αισθητήρια.
    Το Σινιάλο τρέχει ήδη υπόθεση δίωξης ολικού αρνητή στράτευσης που τρέχει και η προταγματική του είναι συγκεκριμένη απέναντι στο στρατό. Τα “βύσματα” είναι αντίληψη ζωής. Δεν τα βάζουν οι από επιλογή εκτεθειμένοι στο στόχαστρο της καταστολής.
    Παραπέρα, εσείς προφανώς δεν έχετε πρόβλημα με το στρατό αρκεί να είναι κόκκινος (ας μην αναφερθούμε τώρα στις αυτοκτονίες που χουν χρεωθεί στους πάλαι ποτέ κόκκινους στρατούς…),
    δεν έχετε πρόβλημα με τα αγήματα και τα υπό μάλης καραγκιοζολίκια ωσαν να μην έφταιγε ο στρατός για το θάνατο του συντρόφους σας
    δεν έχετε πρόβλημα με τις γαλανόλευκες αρκεί να είναι του ΕΛΑΣ και του Πολυτεχνείου!

    Καταλάβαμε!

    *πολιτική υπεραξία δεν υφίσταται έξω από το εκλογικό παζάρι…
    κι εμείς ως γνωστόν δεν συμμετέχουμε.

  • Κάπως χυδαίο το κείμενο. Ειδικά το τέλος του. Όταν τα πόδια σου πατούν πάνω στο σώμα του νεκρού κατά την πολιτική σου επίθεση, ενώ ο λόγος σου προσομοιάζει, στο επίπεδό και το ύφος του, εφηβική έκθεση και επίκληση στο συναίσθημα, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τι περιμένατε να γίνει δηλαδή; Να αρχίσει το ξυλίκι και τα σπρωξίδια μέσα στην κηδεία;
    Και επιτέλους, αφήστε, έστω για μια φορά, αυτή την τραγική φορά, το θέμα σας με την σημαία. Έλεος. Γνώριζα τον νεκρό, και δεν είχε πρόβλημα με την έννοια της πατρίδας, ούτε την νοηματοδοτούσε όπως εσείς. Σεβαστείτε τον.

    Σας αδικεί αυτή η ανάρτηση. Μεφάλο φάουλ.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    Εκεί “που τις παίρνει βέβαια”. Αλήθεια αυτή η πρόταση πόση εξουσια και έπαρση μπορεί να εμπεριέχει;; Σιγά ρε Μαλατέστα.

    Δεν μιλώ εκ μέρους του Κίμωνα, ούτε ήμουν στη πολιτική του οργάνωση αλλά εικάζω πως ναι, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με την Ελληνική σημαία του ΕΛΑΣ ή του Πολυτεχνείου. Εσύ γιατί πιστεύεις το αντίθετο; Έχεις κάποια στοιχεία; Δεν ήξερες ότι ήταν κομμουνιστής; Τώρα το μαθαίνεις και πέφτεις από τα σύννεφα; ή τώρα βρήκες ευκαιρία σαν υαίνα να κατασπαράξεις τον αντίπαλό και εμμέσως να δείξεις ότι η ιδεολογία σου είναι η σωστή;;

    υ.γ πολιτική υπεραξία υφίσταται φυσικά και εκτός εκλογικής διαδικασίας. Αλλιώς δεν θα την λέγανε πολιτική.

    υ.γ2 δεν ήμουν στην κηδεία. Είχα να δω τον Κίμωνα πάνω από 5 χρόνια. Όσο τον ήξερα ήταν πρότυπο αγωνιστή. Ποτέ δεν επεδίωκε να τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Λιγομίλητος, ευγενικός και πολύ καλό παιδί. Πόσο δεν του άξιζε αυτή η τύχη που σήμερα τον σκυλεύουν.

  • Δε θα προβούμε σε μαντείες για το τι θα’λεγε ο Κίμωνας, τι θα πίστευε ο Κίμωνας κλπ, τη στιγμή που δεν ξέρουμε καν τι σκεφτόταν ο Κίμωνας τη στιγμή που αφαιρούσε τη ζωή του που είναι και το πιο σημαντικό.

    Αυτά ΠΟΥ ξέρουμε είναι ότι:

    το γαλανόλευκο κράτος τον έντυσε χακί -εκβιαστικά, δεν πάει όποιος θέλει ας μην ξεχνάμε- και τον πήρε για 9 μήνες μακριά από τις υποθέσεις και τις σχέσεις του.

    το γαλανόλευκο κράτος τον μάντρωσε σε ένα κοτέτσι στον Έβρο να φυλάει τις διαδρομές των λαθρεμπόρων (κάθε είδους).

    οι γαλανόλευκοι καραβανάδες του τον εξευτέλισαν, τον καψωνάρισαν, τον αγγάρεψαν και γενικά έκανα τη δουλειά τους όπως την ξέρουν.

    η γαλανόλευκη πατρίδα του έδωσε ένα όπλο για να κάνει την υπηρεσία του, παρέα με άλλον ένα (γιατί μπορεί εεδώ να γράφονται βλακείες, αλλά αυτή ΞΕΡΕΙ γιατί αυτοκτονούν οι φαντάροι και τι φταίει και γι’ΑΥΤΟ θέσπισαν τις διπλοσκοπιές)

    Το τι μεσολάβησε εκείνο το βράδυ από τη στιγμή που έπιασε το όπλο μέχρι τη στιγμή που πυροβόλησε με αυτό τον εαυτό του δεν το ξέρουμε και μάλλον δε θα το μάθουμε.

    Εγώ αναρωτιέμαι: ό,τι και να ήταν αυτό που τριγύριζε στο μυαλό ή/και στην καρδιά του, αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ που ανέφερα: θα ήταν νεκρός ο Κίμωνας; Αν δεν ήταν μέσα σε όλο αυτό το γαλανόλευκο μπουρδέλο και εκείνο το βράδυ ήταν δίπλα σε ένα φίλο, σε μια φίλη, σε μια αγαπημένη, σε ένα αγαπημένο μέρος, όποιο πρόβλημα και να είχε βαρύνει έξαφνα επάνω του, θα είχε αυτοκτονήσει;

    Εν τέλει η γαλανόλευκη σημαία σκέπασε το φέρετρό του.

    Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να πούμε αν θα το ενέκρινε ο Κίμωνας ή όχι, ας υποθέσουμε πως δε θα είχε πρόβλημα. Οι φίλοι και σύντροφοί του που δε βρίσκουν κανένα πρόβλημα με αυτό αξίζουν χίλλια χαστούκια για να ξυπνήσουν και να καταλάβουν τι έφαγε τον Κίμωνα ή χίλλιες φτυσιές αν το έχουν καταλάβει και το παίζουν “τρελλοί” με αυτά που γράφουν εδώ.

    Τελοσπάντωνι, τι δουλειά είχε ο δεσμοφύλακας, ο εγκλειστής, ο φονιάς εν τέλει του φίλου/γιού/συντρόφου σας στην κηδεία του να τού “αποδίδει τιμές”; Αν ακόμη δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε, καταλάβετε πως όσα γράφτηκαν και γράφονται δεν γράφτηκαν για να ατιμαστεί ο Κίμωνας, αλλά για να ατιμαστείτε εσείς.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    “; Αν ακόμη δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε, καταλάβετε πως όσα γράφτηκαν και γράφονται δεν γράφτηκαν για να ατιμαστεί ο Κίμωνας, αλλά για να ατιμαστείτε εσείς.”

    Μα προφανώς το κάνετε για να κερδίσετε πολιτική υπεραξία και την ώρα της κηδείας να προπαγανδίσετε τις πολιτικές σας θέσεις, ενώ ταυτόχρονα να κάνετε κριτική στους “κόκκινους”. Είναι προφανής η πολιτική σας αλητεία πάνω στο φέρετρο, και απορώ γιατί προηγούμενα το αρνήθηκαν κάποιοι από εσάς(;). Έτσι δεν σας νοιάζει η συνεχής και συνεπής πολιτική ζωή του Κίμωνα, τα πιστεύω του ή έστω οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα στη ζωή του. Το μόνο που σας νοιάζει με Μακιαβελικό τρόπο είναι να προπαγανδίσετε τις ιδέες σας -αδιαφορώντας για τα πιστεύω του-, ή για τα θέλω της οικογένειας του και να επιβάλλετε τις δικές σας θέσεις.

    Δε ξέρω αν οι φτυσιές και τα χαστούκια που τόσο εύκολα λέτε ότι αξίζουν σε άλλους αρκούν για να τους συνετίσουν, πάντως για εσάς τέτοια εύκολη λύση δε νομίζω ότι υπάρχει. Κολλήσατε στο πάτο, και είναι αδύνατο να ξεφύγετε από εκεί.

  • Μην απορείς “εύλογα” για την “πολιτική μας αλητεία”. Συνεχίζεις να το παίζεις ανήξερος δίχως να απαντάς στα πολύ βασικά και ανθρώπινα που τόθενται ως ερώτημα για τη στάση των κοντθνών. Ή μήπως δε σε νοιάζουν;

    Εμένα πάλι αν ο αδερφός μου αυτοκτονούσε στο στρατό δε θα άφηνα ούτε στο 1 χιλλιόμετρο να πλησιάσουν στρατιωτικοί την νεκρώσιμη τελετή. Είναι τόσο απλό. Και όχι για “ιδεολογία” όπως χυδαία αναφέρθηκε πολλάκις.Και μόνο για συναισθηματικούς λόγους.

    Για όσους έχουμε δει γνωστούς μας να χάνονται ή να τρελαίνονται κατά τη θητεία τους είναι τόσο απλό. Γιατί να είναι διαφορετικό τώρα; Μεσολαβεί κάποια αφέλεια των πραγμάτων, ανηθικότητα ή ακηδία;

    Κόσμος μπαίνει στον κόπο να γράψει πράγματα για την ανάρτηση, αλλά δεν έχει μπει στον κόπο να μας εξηγήσει καθαρά και ξάστερα τι δουλειά είχαν οι φονιάδες και δεσμοφύλακες του Κίμωνα στην κηδεία του και γιατί επιλέχθηκε αυτό. Ας περιμένουμε, ποιος ξέρει.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    Γιατί πολύ απλά (πιστεύω και με τη λογική του Κίμωνα) τα αδιέξοδα της ζωής που σε οδηγούν σε αυτή τη πράξη δεν είναι μόνο το στρατιωτικό(πόσοι ακόμη έχουν αυτοκτονήσει αυτή τη περίοδο). Συμφωνείς ή διαφωνείς μου είναι αδιάφορο. Το θέμα είναι ότι εκείνος δεν θα διαφωνούσε. Βέβαια για εσάς τελείως αδιάφορες οι πολιτικές του θέσεις.
    Το άγημα και εμένα με ξενίζει. Αλλά την κηδεία δε τη κάνει η πολιτική οργάνωση του, αλλά η οικογένεια του. Παλιοί κομμουνιστές κηδεύονταν σε στενό οικογενειακό κύκλο μέσα σε εκκλησία. Και λοιπόν;
    Αυτό που κάνατε είναι ανήθικο. Θα έπρεπε να βρείτε το θάρρος και να αποσύρετε την ανάρτηση, αλλά δυστυχώς την υπερασπίζετε και από πάνω.

  • Μέχρι και ο Παπαρήγας αρνήθηκε την ελληνική σημαία και έκανε πολιτική κηδεία.

    Αυτά για όσους λένε ότι οι κομμουνιστές θέλουν ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ στις κηδείες τους. Δείτε τι κάνουν τα μέλη του ΚΚΕ στις κηδείες τους (οι περισσότεροι τουλάχιστον)

    Οι δολοφόνοι στρατιωτικοί δεν είχαν καμία δουλειά στο τελευταίο αντίο.

  • Έλα τώρα, παλιέ γνωστέ, μην το κουράζεις…

    Δεν είναι τυχαίο ότι, ανάμεσα σε εκατοντάδες άρθρα και ανακοινώσεις που αφορούν την αυτοκτονία του Κίμωνα, βρήκες να κατηγορήσεις εμάς για πολιτική υπεραξία.

    Δεν σου κάηκε καρφί από την υπεραξία των όπλων πάνω από το φέρετρο… Φαίνεται ότι για ‘σένα τα όπλα έχουν κάθε δικαίωμα να “μιλάνε” για τον Κίμωνα, αλλά όχι αυτοί που σου υπενθυμίζουν ότι αυτά τα όπλα τον σκότωσαν. Γι’ αυτό και η αντίδρασή σου είναι “εκεί που σε παίρνει”.

    Χαιρόμαστε για τον τρόπο που μας απευθύνεσαι γιατί προηγουμένως λυπηθήκαμε που δεν επέλεξες να απευθυνθείς έτσι ούτε καν σε αυτούς που ευθύνονται για την αυτοκτονία του Κίμωνα.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    Ο Παππαρήγας σκοτώθηκε σε ατύχημα, την κηδεία του την έκανε η οικογένεια του(η γυναίκα του γ.γ του ΚΚΕ). Δε ξέρω αν είχε Ελληνική σημαία το φέρετρο, πάντως το φέρετρο του Χαρίλαου Φλωράκη είχε
    http://www.espamko.gr/gr/history/images/florakis7.jpg

    Δεν ξέρω αν κάνουμε διάλογο κουφών εδώ μέσα, αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μην κατανοούν ότι τη κηδεία την διοργανώνει η οικογένεια και όχι η πολιτική οργάνωση. Το παίζουν τρελίτσα; ή απλά οχυρώνται όπως-όπως μπροστά στην ύβρι που συνεχίζουν να διαπράτουν.

  • εννοείται ότι τα μέλη του ΚΚΕ κάνουν αυτό, αν όχι όλα τα περισσότερα και καλά κάνουν, σε αντίθεση με κάτι “αναρχικούς” που κλάνουν μέντες και που καταντάνε χειρότεροι από δαπίτες μπροστά στο λοχαγό και στον κάθε εποπ. Αν είχατε λίγη τσίπα ήδη θα είχατε αποσύρει αυτή την ανάρτηση.
    Δεν το περίμενα από εσάς.

    • Κανένα μέλος του Σινιάλου δεν είναι φαντάρος… ούτε όταν ήταν “έκλασε μέντες” (όσο μπορούμε να ξέρουμε για την φοβική δυσκοιλιότητα κάθε συντρόφου) μπροστά στον λοχαγό. Από την άλλη ακόμη κι αν κάποιος αναρχικός “εκλασε μέντες” στο λοχαγό τί σε κάνει τόσο σίγουρο ότι ούτε ένα μέλος του ΚΚΕ ή κομμουνιστής τέλος πάντων δεν έχει “κλάσει κι αυτός μέντες” στο λοχαγό. Δε νομίζεις ότι η λογική της συλλογικής ευθύνης είναι φτηνή αν όχι χυδαία; Είναι επιχείρημα αυτό; Και μάλιστα επιχείρημα που κρίνει την τσίπα μας; Κάνε μας τη χάρη…

  • Η κώφωση εντοπίζεται σε σένα. Πρέπει να ξαναδιαβάσεις το κείμενο, αν και ούτε και αυτό νομίζω πως θα αλλάξει κάτι. Η δεύτερη και η μισή τρίτη παράγραφος τοποθετούνται ξεκάθαρα στο ζήτημα που βάζεις σχετικά με την οικογένεια.

    Υπάρχει κομβική διαφορά ανάμεσα στην καταστρατήγηση των αποφάσεων του νεκρού από την οικογένειά του, όπως αποτελεί το ζήτημα της θρησκευτικής – πολιτικής κηδείας, από την σκύλευση του νεκρού από μηχανισμούς που ευθύνονται για τον θάνατό του. Η φροντίδα της μνήμης του νεκρού συντρόφου βαραίνει πρωτίστως τους συντρόφους του, αυτούς με τους οποίους έκανε τα πολιτικά του βήματα και σχέδια.

    Και εδώ θεωρώ πως εντοπίζεται η χυδαιότητα, όχι στην τοποθέτησή μας όπως υποστηρίζεις. Ο λόγος της έντονης επίθεσης και χαρακτηρισμών προς την μεριά μας είναι το υπόλοιπο μισό του κειμένου, του ότι βάλαμε ζήτημα ευθύνης των συντρόφων του. Αν έλειπε αυτό το στοιχείο πιθανόν ακόμα και να συμφωνούσαν διάφοροι νυν εξοργισμένοι, αρκεί να μην μετατοπίζεται η ευθύνη για την χυδαιότητα αυτή από την οικογένεια σε αυτούς.

    Πολιτική υπεραξία καρπώθηκε ο δολοφόνος του νεκρού και χωρίς ενόχληση.
    Τιμή και σεβασμό στον νεκρό και τις ιδέες του είναι η προστασία τους, και όχι η αδράνεια στην χυδαία παραχάραξή τους.

    ΥΓ Τζάμπα μαγκιά και αντρίλα. Ξεφτιλισμένες αντιδράσεις και σχολιασμοί στον ουσιαστικά μόνο πολιτικό χώρο με ολικούς αρνητές στράτευσης, σταθερά εχθρικό στο κράτος και το στρατό και με δικαστήρια και ποινές για αυτή του την στάση.

  • Ο “παλιός γνωστός” έχει ήδη καταθέσει την αντίληψή του για την αυτοκτονία του Κίμωνα. Και μάλιστα χρησιμοποίησε και τον ίδιο τον Κίμωνα για να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην φοβερή αποψάρα του για τις αυτοκτονίες στον στρατό. Έγραψε:

    “Γιατί πολύ απλά (πιστεύω και με τη λογική του Κίμωνα) τα αδιέξοδα της ζωής που σε οδηγούν σε αυτή τη πράξη δεν είναι μόνο το στρατιωτικό(πόσοι ακόμη έχουν αυτοκτονήσει αυτή τη περίοδο).”

    Δλδ, ό,τι λέει μέσες άκρες και ο στρατός: “Τι φταίμε εμείς που ο φαντάρος έχει ψυχολογικά, είναι αδύναμος και πάει και αυτοκτονεί?” Ένας ανερμάτιστος σχετικισμός που στο τέλος λειάινει την ευθύνη της (ψυχ)αναγκαστικής και δολοφονικής στρατιωτικής θητείας. Στο τέλος αυτής της λογικής θα ευθύνεται μόνο ο αυτόχειρας…

    Επίσης, μας είπε με μεγάλη σοβαροφάνεια ότι την κηδεία την κάνει η οικογένεια (σαν να λέμε ο πάπας για τους καθολικούς). Κι αν η οικογένεια ενός συντρόφου συναινεί (για τους όποιους λόγους της, δικαιολογημένους ή λιγότερο δικαιολογημένους) στην σκύλεμα ενός αυτόχειρα από αυτούς που τον ώθησαν στην αυτοχειρία, τότε κάνουμε χώρο και σεβόμαστε την οικογενειακή παράνοια και να πάει να γαμηθεί και η λογική μας, η χειραφέτηση, η καρδιά μας, τα συναισθήματά μας, η οργή μας και τα γιατί μας και θα κάτσουμε να παρακολουθούμε τους δολοφόνους να κηδεύουν μετά τιμών άλλο ένα θύμα τους… Κι αυτό δεν είναι ύβρις, ύβρις είναι που κάποιοι αναρωτιούνται γιατί οι άνθρωποί του (πολιτικά και κοινωνικά μιλώντας) δεν έφτυσαν έναν έναν κάθε έναν χακί ένστολο. Και μάλιστα δεν είναι ύβρις προς τους ζώντες, άλλα ύβρις προς τον Κίμωνα! Οποία χυδαιότις και μικροπρέπεια που ζητάει και την αυτολογοκρισία ενός πολιτικού ιστότοπου που τόλμησε και βαλσφήμησε τα εθνικά, “αριστερά”, θρησκευτικά και οικογενειακά ήθη!

    Μαθήματα της εξουσίας των θεσμών, επιπέδου δημοτικού.

    Απεταξάμην.

  • Αναρωτιέμαι ποιός είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου.
    Προφανώς, θα ξέρετε ότι κανείς από τους συντρόφους του δεν θα ήθελε καμιά ελληνική σημαία και φυσικά το στρατό εκεί. Άρα η όλη κριτική σας περιορίζεται στα μειωμένα ίσως αντανακλαστικά ή στην έλλειψη επαναστατικότητας των συγκεκριμένων “κόκκινων” που δεν διώξανε με τις κλωτσιές τους στρατιώτες?

    Πρώτα απ’ όλα, παίρνετε υπ’ όψιν, ότι οι περισσότεροι είναι συντετριμμένοι από το χαμό του? Αν νιώθατε έστω και μια υποψία αλληλεγγύης, αν μη τη άλλο θα το σεβόσασταν αυτό.
    Την κηδεία την οργάνωσε η οικογένειά του και ναι Β. την οικογένεια του θα τη σεβαστείς ότι και αν κάνει ή δεν κάνει. Στην προκειμένη περίπτωση η οικογένειά του δεν είχε το χρόνο και την ψυχική δύναμη να ασχοληθεί με αυτό. Υπάρχουν πολλά που βαραίνουν που φυσικά δεν τα γνωρίζουν οι απ’ έξω γι αυτό καλό είναι να είναι πιο προσεκτικοί. Φτάνει να έβλεπες το βλέμμα της μάνας του όταν της έδιναν τη σημαία…

    Και τέλος φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την σπουδαιότητα ή την ασημαντότητα της ελληνικής σημαίας και του στρατού. Ο κομμουνιστής δεν υποστηρίζει την ολική άρνηση καλώς ή κακώς. Τώρα το μάθατε εσείς? Οπότε το ζήτημα δεν θεωρείται το πλέον σημαντικό. Είναι πολλά άλλα που καίνε πολύ περισσότερο και επηρεάζουν τις ζωές μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

    Και αυτό είναι απλά μία άποψη, όπως εσείς έχετε μία άλλη. Αλλά σε τέτοιες ώρες αν η αλληλεγγύη για σας συμπεριλαμβάνει και καναν “κόκκινο” , καλό θα ήταν να φανεί, και με το συγκεκριμένο άρθρο μόνο αυτό δεν φαίνεται…
    Η απόσυρσή του είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε

    • “Φτάνει να έβλεπες το βλέμμα της μάνας του όταν της έδιναν τη σημαία…”

      Κανείς δε γράφει για τον απέραντο σεβαστό πόνο όσων βιώνουν την απώλεια ως προσωπικό κενό.
      Για τους συντρόφους μιλάει το άρθρο, που στην πρεμούρα τους να μην ενοχλούν τα δεδομένα, ξέχασαν τα υποτυπώδη αντανακλαστικά του αγωνιστή: να διώχνεις το φονιά από την ταφή του νεκρού φαντάρου.

      Τα “αγωνιστικά συντρόφια” που γράφουν εξαιρετικά επικήδεια ποιήματα, φροντίζουν επιμελώς τη νομιμότητα, ακόμα και σε στιγμές που προφανώς και ευθύνεται ο στρατός και προφανώς ευθύνεται η οργάνωση και η δομή του κράτους που υποχρεώνει κάθε αρσενικό να ζει τις συγκεκριμένες εμπειρίες σε συγκεκριμένες συνθήκες.
      Το κείμενο δε δίνει καμιά υπεραξία ούτε ξεστομίζει καμιά θεωρία αποκαλούμενο φιλίες και σχέσεις με τον Κίμωνα. Βάζει το δάχτυλο στην πληγή θέτοντας ένα ερώτημα: οι “σύντροφοι” μιλούν για την αντίσταση, επεξεργάζονται την έννοια “αντίσταση” ή αντιστέκονται;
      Διότι ως γνωστόν, το να γράφεις ποιήματα είναι άλλο απ’το να τοποθετείσαι ως φυσική και ψυχική παρουσία, απέναντι στο δολοφόνο, να αρνείσαι τη χυδαία παρουσία του στην τελευταία εκτός χώματος στιγμή του συναγωνιστή σου.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    ο παλιός γνωστός έχει πάει στρατό, και γνωρίζει από πρώτο χέρι γιατί αυτοκτονεί κάποιος. Εσείς που δεν έχετε πάει ή έχετε βγει αντιρρησίες πως γνωρίζετε άραγε;Μέσα στο στρατό τα πρόβλημα τα σου επιδεινώνονται επί 100, και η ευκολία του όπλου φαντάζει λύση. Για αυτό αυτοκτονείς. Γιατί ο στρατός μια στρεσογόνος κατάσταση σου πυροδοτεί τα προβλήματα σου, τα αδιέξοδα σου, τις αντιφάσεις σου.Όποιος αριστερός έχει πάει στρατό γνωρίζει άριστα τι σημαίνει να είσαι ενάντια στον αστικό στρατό, να παλεύεις από τα μέσα χωρίς βύσμα και ταυτόχρονα να μην την παλεύεις, και να νιώθεις ότι λυγίζεις, να νιώθεις ότι είσαι αδύναμος και μόνος. Γιατί ο αριστερός νιώθει συνεχώς ότι πρέπει να είναι πρότυπο μέσα στο στρατό, και όταν δεν νιώθει λυγίζει διπλά..
    Και από τη δουλειά αυτοκτονείς όπου παράδειγμα στη France Telecom αυτοκτόνησαν 100 άτομα, αλλά και πάλι εκεί οι αριστεροί δεν είναι ενάντια στην μισθωτή εργασία, και δεν γίνονται αρνητές μισθωτής εργασίας και ληστές τραπεζών, αλλά συνδικαλίζονται κ.ο.κ
    Δηλαδή σε ένα ιδεολογικό/πολιτικό ζήτημα οι αναρχικοί της Ελλάδας(στη περίπτωση του στρατού οι αντιρρησίες) με τους κομμουνιστές έχουν τελείως αντίθετες πρακτικές
    Φυσικά αυτά τα αυτονόητα που λέω, δεν αφαιρούν σε καμία περίπτωση τις ευθύνες από την διοίκηση του στρατοπέδου, κάθε άλλο, αυτές φανερώνουν, γιατί ο Κίμωνας δεν ήταν ούτε άμαθος στις δυσκολίες ούτε και στη δουλειά.

    Από εκεί και πέρα, η “κατηγορία” που απευθύνουν οι Τιμητές της επανάστασης είναι ξεκάθαρη. Γιατί οι σύντροφοι του Κίμωνα δεν έδιωξαν το στρατιωτικό άγημα και την Ελληνική σημαία από το χώρο της κηδείας.
    Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω για αυτούς, αλλά μπορώ να πω ότι την κηδεία την κάνουν οι συγγενείς και όχι οι σύντροφοι, όπως παράδειγμα η περίπτωση της κηδείας του Λ. Φούντα όπου έγινε θρησκευτική κηδεία, και μετά πολιτικό μνημόσυνο από συντρόφους του.
    Δεν θυμάμαι όμως κριτική τότε στους συντρόφους του Λ.Φούντα. Και προσοχή τώρα δεν μιλάμε για συνιστώσα του σύριζα με ρεφορμιστές όπως η ΚΟΕ, αλλά για άτομα που υποστηρίζουν το ένοπλο αντάρτικο!
    Οπότε τι μεγαλύτερη υποκρισία κύριοι Τιμητές όταν το βουλώσατε στην μια περίπτωση και περίσσεψε το θράσσος στην άλλη;;

    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι απλά εκμεταλευτήκατε έναν θάνατο για να κερδίσετε πολιτική υπεραξία σε έναν νεκρό που δεν είχε τις ίδιες απόψεις με εσάς και να τα βάλετε με τους “ρεφορμιστές” ώστε να φανείτε πιο επαναστάτες. Μπορεί να είστε περισσότερο επαναστάτες, αλλά αυτό δεν σας κάνει λιγότερο Ιαβέρηδες.

    Πραγματικά μόνο σιχασιά από το σημερινό για εσάς.

  • καλά ρε παιδιά, οι συντροφοι του Κίμωνα ας υποθέσουμε είναι γνωστοί ρεφόρμες. Οι του Σινιάλου που βρίσκονταν στην κηδεία, γιατί δεν έδιωξαν με τις κλωτσιές τους καραβανάδες; Ή μήπως τρίβανε τα χέρια τους με την ανακοίνωση που θα γράφανε;

  • θρησκευτική κηδεία στον Φούντα; και που ήταν οι σύντροφοί του να πετάξουν έξω τους παππάδες; Και που ήταν το σινιάλο να τους σκίσει στην κριτική. Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ.

    • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

      Οι σύντροφοι του Φούντα δεν είναι παιδάκια σαν αυτά του Σινιάλου. Αφήσανε την οικογένεια του να τιμήσει το νεκρό όπως αυτή πίστευε, και μετά κάνανε και αυτοί τις δικές τους πολιτικές τους κινήσεις.
      Εδώ όμως μιλάμε για πείσμα εφήβου όπου μια κατάσταση την οποία διαμορφώνει αποκλειστικά η οικογένεια χρεώνεται από υπερ-επαναστατικότητα στην οργάνωση που ανήκε ο Κ. με το έτσι θέλω. Αν δεν ήταν τόσο χυδαίο αυτό που κάνουνε, θα φάνταζε πολύ αστείο. .

  • Νά τοι οι συμψηφισμοί και οι ακροβασίες επειδή τα επιχειρήματα τελειώσανε και πατσαβουριαστήκανε. Αλλά η ηλιθιότητα είναι αμετανόητη.
    Στην κηδεία του Λάμπρου Φούντα δεν παρέστησαν “αστυνομικά αγήματα” δεν βρέθηκε εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ που να είχε μιλήσει για “ατυχή εκπυρσοκρότηση”, δεν κατέθεσαν μπάτσοι στεφάνια. Οι γονείς του Λάμπρου επέλεξαν με τον χειρότερο τρόπο για τις επιλογές που είχε ο ίδιος πάρει να τον “αποσύρουν” από αυτές, να τον τραβήξουν μακρυά από τις σχέσεις του και να τελέσουν μια κλειστή τελετή μακρυά από την αθήνα. Οποιος πει ότι καταλαβαίνει τον “πόνο τους” ορίζει μόνο τη μισή αλήθεια. Το ότι δεν χώνεψαν ποτέ τις επιλογές του, ότι αισθάνονταν άσχημα για την ακεραιότητα και την ανιδιοτέλεια αυτών των επιλογών δεν είναι κάτι που προσβάλει τη μνήμη του;
    Οι σύντροφοι του Λάμπρου είμασταν εκεί, δεν κράξαμε την οικογένεια εννοείτε, αλλά να είσαι σίγουρος πως δεν θα δεχόμασταν να ακουμπιούνται οι ώμοι μας με τους δολοφόνους…
    Κατά την ίδια χυδαία λογική σου, το ότι στην κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υπήρξαν συγκρούσεις, ήταν γιατί κάποιοι ήθελαν να εισπράξουν πολιτική υπεραξία ή ήθελαν να προσβάλλουν την οικογένειά του με “σπρωξίδια” και ντου; Θα αφήναμε και κει εκπρόσωπους της ΕΛΑΣ -που δήλωνε μετανιωμένη- να καταθέσουν στεφάνια και άλλοθι ευαισθησίας;
    Οσο αρνείστε να “καταλάβετε” -γιατί έτσι συμφέρει την μικροαστική και πολιτική δειλία κάποιων και έχει κάνει ανάπηροτον πόνο- ότι τουλάχιστον η “εκπροσώπηση” του μηχανισμού που δολοφόνησε τον σύντροφο σας θα έπρεπε να κραχτεί, όχι με τυπικούς επικήδειους, αλλά με την πολιτική-συναισθηματική οργή που αρμόζει σε μια τέτοια απώλεια. Ψιλά γράμματα….

  • Τα παιδια απο το σινιαλο που εβγαλαν το αρθρο δεν ηθελαν καμοια υπεραξια, δεν καταλαβαινω δηλαδη να μην εκμεταλευτουμε τον θανατο του κιμωνα για να φωναξουμε πιο δυνατα ουτε μια ωρα στον στρατο?Δεν βεβηλωνουμε τον νεκρο.Εγω την τυχη αυτου του παιδιου βλεπω πως ισως να ναι ειναι και δικη μου και αλλων πολλων.Και οσο αφορα την πολιτικη υπεραξια,αν το θετετε οτι εκμεταλευεσε τον θανατο του νεκρου,δεν θα ειχα προβλημα να να τον εκμεταλευτω για να ΜΗΝ ΞΑΝΑΕΙΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Ετσι να δεις ποσοι κιμωνες θα ηταν μαζι μας τωρα και θα χαιρονταν την ζωη.Και οσο αφορα το κολοπανο,ε καλα τι να πουμε η ταξη μας η θα το καψει η θα καει μαζι του στην εθνικη ενοτητα.

    • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

      Τα ίδια και τα ίδια και η υποκρισία ξεχειλίζει, στη κηδεία του Λάμπρου Φούντα που έγινε με θρησκευτικό τρόπο, με εκπρόσωπο τον βασικό πυλώνα της “εθνικής ενότητας” και της εκμετάλευσης του καπιταλισμού και ξαδερφάκι των μπάτσων δηλαδή την χριστιανική εκκλησία οι επαναστάτες κάνουν τουμπεκί και γαργάρες και δε βγάζουν κουβέντα. Μόνο για άλλους ξέρουν να σηκώνουν το δάκτυλο με το κλασικό πατερναλιστικό ύφος που έχουν μάθει εδώ και χρόνια. Φυσικά και τους συμφέρει να εξισώνουν την αυτοκτονία του Κίμωνα, με όσες ευθύνες του στρατού με την εν ψυχρώ δολοφονία του Γρηγορόπουλου μόνο και μόνο για περάσουν την προπαγάνδα τους με σταλινικό τρόπο.

      ο “ν-πάτρα” είναι πιο ειλικρινής, παραδέχεται ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκμεταλευτεί τον νεκρό αρκεί να περάσει την προπαγάνδα του “ούτε μια ώρα στο στρατό” και ας ήταν ο νεκρός ιδεολογικά αντίθετος με αυτό το σύνθημα. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο υποκριτής όσοι οι άλλοι τιμητές.

      Αηδία και μόνο αηδία.

  • Οι του Σινιάλου δεν βρίσκονταν στην κηδεία. Έμαθαν για την κηδεία. Και ναι. Μπορεί “ανάρχα” να σε χαλάει… αλλά αν είμασταν εκεί κάτι θα κάναμε…
    Κι αν η εύκολη αναρχία σου εξαντλείται στο πληκτρολόγιο (και να μην αντέχει την κριτική) η δική μας αναρχία έχει όνομα και διεύθυνση.

    Αν κάτι έπρεπε να αποσυρθεί από το γεγονός δεν είναι η ανάρτησή μας από το δικό μας σάιτ αλλά η διμοιρία του στρατού από την κηδεία του συντρόφου σας.
    Το ότι η γαλανόλευκη είναι μία -είτε του στρατού είτε του ΕΛΑΣ- και μάλιστα χωρίς να έχει και σημασία ποιός την αποθέτει πάνω σε ένα φέρετρο αγωνιστή, αυτό έχει πάψει να απασχολεί εμάς με οποιαδήποτε μορφή αποδοχής.

    Μερικά σχόλια ευθυγραμμίζονται με την άποψη του διοικητή του 616 σε τέτοιο βαθμό που η προσφώνηση “φίλος του Κίμωνα” να είναι προσβολή.

    Το παράδειγμα του Λ. Φούντα είναι ατυχές, καλύπτεται από την ανάρτησή μας και απαντήθηκε λίαν επαρκώς από τον 10/3.

    Πολιτική υπεραξία δεν υπάρχει στα μέρη μας γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε την πολιτική με τον ίδιο τρόπο: για κάποιους σημαίνει “διαχείριση εξουσίας” για μας όχι. Μεταξύ “εξω”κοινοβουλευτικών αιρέσεων η βρισιά αυτή μπορεί και να πιάνει. Σε μας όχι.

    • “οι του σινιάλου δεν βρίσκονταν στην κηδεία”.
      α πα πα
      λέμε και ψεμματάκια τώρα.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    ok ο κλασικός σταλινισμός, αφού λέω μια άποψη που είναι αντίθετη με αυτή των “επαναστατών” τότε στα σίγουρα ταυτίζομαι με το διοικητή του 616 και ίσως να είμαι και πράκτορας ή εγκάθετος ή τουλάχιστον μικροαστός φοβισμένος και όχι επαναστάτης όπως ΘΑ ήταν οι του Σινιάλου. Εντάξει τι το θες το ΚΚΕ όταν έχεις το “Σινιάλο”;;
    Ο του Σινιάλου μας λέει ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ενάντια με την γαλανόλευκη. Εμάς τι μας νοιάζει όμως που μας το λέει;; Αφενός ένας κομμουνιστής δεν είναι αφετέρου, την κηδεία δεν την κάνει η οργάνωση του, αλλά η οικογένεια του.

    Με την δικαιολογία ότι δεν κατεβαίνετε στις εκλογές (δηλαδή ρε αστείοι το ΕΕΚ που κατεβαίνει τα κάνει όλα για τους ψήφους;;) έχετε αποθρασυνθεί τελείως, γράφετε ότι σας κατέβει, και προσβάλετε μνήμες νεκρών απλά και μόνο για να κερδίσετε λίγη δημοσιότητα και να την βγείτε από τα αριστερά στους “ρεφόρμες”. Θα σας παραδεχόμουνα αν το είχατε κάνει πρώτα πρώτα σε κάποιον από το χώρο σας(το παράδειγμα του ένοπλου αντάρτη Λάμπρου Φούντα είναι δηλωτικό της υποκρισίας).

  • Μια παράκληση έχω μόνο για το Σινιάλο, μιας και φαίνεται πως επεξεργάστηκαν καλά τη τοποθέτησή τους. Αντικαταστήστε στο κείμενο την αναφορά στον Κίμωνα, με το Καρολίδης. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε τύχει να είναι Κίμωνας για εσάς, τουναντίον ήταν “σύντροφος”.
    Αυτό αν θέλετε να είστε αμερόληπτοι.

    Κατά τ’ άλλα κρίμα που η χυδαιότητα ξεχειλίζει… αλλά λάθη είμαστε ανθρώπους κάνουμε…

  • http://www.youtube.com/watch?v=oLs0FW7auTw
    αφιερωμενο σε οσους/ες ασκουν κριτικη σε συγκροτημενους αγωνες και οσους/ες δεν σκεφτηκαν πως για να πας στον στρατο πρωτα θητευεις στην πυρηνικη οικογενεια και το σχολειο και θυμουνται το προβλημα μονο οταν αγγιξει/ταραξει τον μικροκοσμο τους
    ζητω η αναρχια η επανασταση και η μνημη.
    δεν περισσευουμε δεν χαριζουμε κανεναν και τιποτα.
    ο λαμπρος επεσε χτυπημενος πισωπλατα…ο κιμωνας πυροβολησε στα μουτρα της κοινωνιας που απ οτι δειχνει κυκλοφορει ακομη με τα αιματα στο προσωπο της
    ζητω η αναρχια η επανασταση και η μνημη. …”κουφαλες”

  • Εντάξει, ο “διάλογος” έχει αγγίξει τα όριά του. Δεν υπάρχει πρόβλημα να συνεχίσουμε να απαντάμε σε λόγια που δεν τόλμησαν να ξεστομιστούν ούτε καν απέναντι στους υπεύθυνους για αυτή την αυτοκτονία. Αλλά ούτε και πιστεύουμε ότι θα βγάλει κάπου…

    Ούτως ή άλλως, ο καθένας κρίνεται για τα όσα λέει και κάνει. Έτσι κι εμείς καταθέτουμε την άποψή μας και την στηρίζουμε ανοιχτά (με το όνομα και τη διεύθυνση μιας συλλογικότητας). Αν λοιπόν θεωρείτε την άποψή μας χυδαία και ντροπιαστική, αφήστε τη να εκτεθεί δημόσια και ας βγάλει ο κάθε ένας που διαβάζει αυτή και το διάλογο τα συμπεράσματά του…

  • @ γ. από σινιάλο

    Σωστά, δεν έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα έτσι κι αλλιώς..

    Τελευταίο ποστ πληροφοριακά..

    Όταν εμφανίστηκαν οι σημαίες και οι στολές, η οικογένεια ερωτήθηκε από τους “συντρόφους” αν ήθελε να διωχθούν και η απάντηση ήταν όχι. Όχι γιατί συμφωνούσε με την ύπαρξή τους αλλά για άλλους λόγους.. Οπότε μάλλον με αυτό όντως η συζήτηση τελειώνει και το άρθρο ακυρώνεται.

    Την αλληλεγγύη “σύντροφοι” μην τη εφαρμόζετε μόνο όταν τη φιλτράρετε μέσα από την προσωπική σας άποψη..

  • O Kϊμωνας δεν ήταν στον α/α χώρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι για μας Καρολίδης. Εμείς δεν γράψαμε πουθενά ότι είναι “σύντροφος”. Γράψαμε Κίμωνας όπως θα τον λέγαμε αν “υπηρετούσαμε” μαζί είτε πίσω από κάγκελα είτε στα οδοφράγματα. Κάποιοι έγραψαν ότι ήταν σύντροφός τους και είναι οι ίδιοι που ανέχτηκαν το άγημα του στρατού να πυροβολεί “τιμητικά” πάνω από τον τάφο του! Κι αυτό το υπερασπίζονται. Αυτοί λοιπόν είναι οι “σύντροφοι” για μας.
    “Σύντροφοι” λοιπόν θεωρήστε την κριτική μας ως μη γενόμενη. Όλα καλώς έγιναν. Η γη είναι επίπεδη. Και χαμογελάστε ειρωνικά όταν το Σινιάλο διαολοστείλει κάνα άγημα σε παρόμοια περίπτωση (χτύπα ξύλο) υπερασπιζόμενο την τιμή ενός συντρόφου. Ασκήσεις πολιτικής υπεραξίας θα κάνει…
    Και φυσικά, πιθανόν να διαφωνούσαμε με τον Κίμωνα για την γαλανόλευκη. Το ζήτημα όμως ρε θλιβεροί κομισάριοι είναι ότι τη σημαία δεν την έβαλαν μαχητές του ΕΛΑΣ στο φέρετρο αλλά ο εθνικός στρατός. Κι εδώ δεν θα διαφωνούσαμε… γιατί τα γεγονότα είναι τα πιο πεισματάρικα πράγματα στον κόσμο.
    Το θέμα ας θεωρηθεί λήξαν εκτός κι αν οι “συντροφοι” έχουν όρεξη να εκτονωθούν κι άλλο στο σάιτ μας. Voila!

  • Προφανώς το ερώτημα τελικά μετατίθεται στο αν σε τέτοιες περιπτώσεις, παρακάμπτεις την απόφαση και τα θέλω της οικογένειας , για να πράξεις πολιτικά .
    Έτσι δεν είναι? Και προφανώς η θέση σας τείνει στο ναι.. Ε, των “συντρόφων” πάλι στο όχι.

  • Ναι. Υπάρχει ένα όριο στην σχέση οικογένειας και συντρόφων. Αν επιλογή της οικογένειας είναι να υποσταλλεί όχι μόνο κάθε χαρακτηριστικό αγώνα από την ζωή ενός συντρόφου αλλά και να δεχτεί τις προσχηματικές τελετές “τιμής” των δολοφόνων του δημιουργείται μια αντικειμενική συνθήκη. Ο πόνος έχει ποιότητες και η διαλεκτική του πόνου δεν διαχωρίζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνείδησης και της ζωής. Και διαλεκτική σημαίνει δυναμική αντίθεση μεταξύ των συγκρουόμενων πόλων. Περιγράφεται και στην ανάρτηση με λεπτομέρεια ο σχετικισμός αυτής της σύγκρουσης αλλά και τα όρια έκφρασής της. Εδώ δεν τίθεται απλά “διακριτική” πρόκριση της “οικογένειας” αλλά παντελής υποστολή κάθε έννοιας αγώνα, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, νομιμοποίηση της μιλιταριστικής προσχηματικής και ωμός συναισθηματικός βιασμός.
    Επιμένουμε ότι η επιλογή έχει αντικειμενικοποιηθεί μέσα στα δεδομένα.

    Λίγες μέρες πριν την υπόθεση του Κίμωνα, στην κηδεία του συναγωνιστή Βαγγέλη Σταμούλια, σύντροφος από το Σινιάλο μόλις τελείωσε η θρησκευτική τελετή που είχε επιλέξει η οικογένεια (κι ενώ ο Βαγγελης είχε ζητήσει πολιτική κηδεία) φώναξε με τη δύναμη του πόνου και της ψυχής του ότι ο Βαγγέλης δεν υπήρξε ποτέ ούτε δούλος κανενός θεού ούτε ανάξιος…σαμποτάροντας την “ομαλή σιωπηλή ροή” του πόνου στην τελετή. Μετά κάλεσε τους συναγωνιστές να πάρουν στους ώμους τους το φέρετρο απομακρύνοντας τα κοράκια…

  • Πλάκα μας κανετε ρε παληκάρια τώρα;

    Στου Φούντα που ανήκε στον α/α χώρο έγινε η τελετή που έγινε για να σεβαστούμε τις επιθυμίες της οικογένειας.

    Στου Βαγγέλη που ανήκε στο Σινιάλο έγινε η τελετή που έγινε για να σεβαστούμε τις επιθυμίες της οικογένειας (και αφού έγινε η τελετή προέβη ένας στην επαναστατική πράξη να διώξει τα κοράκια… μετά το τέλος της θρησκευτικής τελετής)

    Αλλά στου Κίμωνα δεν έπρεπε να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες της οικογένειας. Και έπρεπε οι σύντροφοι του Κίμωνα να μην τις σεβαστούν.

    Αλλά δεν μας πειράζει που οι σύντροφοι του Σινιάλου σεβάστηκαν τις επιθυμίες της οικογένειας του Βαγγέλη.

    Και το Σινιάλο, ξετσουτσούρωσε, και επαναστάτησε κατά των επιθυμιών της οικογένειας του Κίμωνα, όχι όμως και του Βαγγέλη.

    Λίγη τσίπα ρε.

    • Θαρραλέοι στα πληκτρολόγια, δειλοί όταν όλα συμβαίνουν. Οι επικλήσεις στον ΕΛΑΣ και τη σημαία του -αυτή που δήθεν σκέπαζε το φέρετρο του Κίμωνα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η σημαία των δοσίλογων, των χιτών, των νικητών. του εθνικού στρατού! ανίδεοι!- θα έκανε τους μαχητές του να σηκωθούν -από όπου βρίσκονται- και να σας αρχίσουν τα καντήλια (τουλάχιστον).
      Και με επιχειρήματα γενικεύσεις και ανακρίβειες, για τον Λάμπρο Φούντα -που απαντιέται επαρκώς και στο αρχκό ποστ των σινιαλαίων και από τον 10/3, μέχρι και για τον βαγγέλη (ψάξατε παλαιότερα ποστ;) που ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΙΝΙΑΛΟΥ! Ηταν στη Λαική Συνέλευση ΑΙγάλεω, αλλά ήταν αγαπητος και φίλος και συνοδοιπόρος με τους ανθρώπους του Σινιάλου.
      Αντε, κομισσάριοι και ακολουθητές, βγάλτε λάσπη και χολή, γιατί από επιχειρήματα μηδέν. Ηθικισμοί, ψέμματα, διαστρεβλώσεις, ψευτοιδεαλισμοί, θα σας άρχιζαν στα καντήλια (τουλάχιστον) και οι θεωρητικοί σας παππουδες.

    • Ξαναγράφω το κομμάτι από το αρχικό ποστ γιατί (κάνουν) κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν:

      “Υπάρχουν οι περιπτώσεις που συγγενείς καταστρατηγούν τη βούληση του θανόντα για πολιτική κηδεία και στήνουν μια θρησκευτική τελετή καθυβρίζοντας ως «ανάξιο, δούλο του Θεού» έναν ανυπότακτο αγωνιστή ή ψάλλουν «μάταια τα ανθρώπινα» πάνω από έναν άνθρωπο που πίστευε μόνον στα ανθρώπινα και πουθενά αλλού. Όσο κι αν υπάρχει μια ριζική διαφωνία υπάρχει ένα «ζήτημα τρόπων» στην επικοινωνία μεταξύ συγγενών και συντρόφων όταν τα δύο αυτά υποκείμενα δεν συσχετίζονται.”

      Στο προκείμενο λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι γιατί οι αναρχικοί φίλοι του Φούντα δεν πήγαν να ξυρίσουν το παπαδαριό που τόλμησε να ακουμπήσει το φέρετρο του συντρόφου. Το ζήτημα του πως οι οικογένειες θέλουν να “θάβουν” τις επιλογές των αγαπημένων τους είναι γνωστό και δεδομένο. Και κει δυστυχώς υπάρχει ένα ζήτημα τρόπων του πως παρεμβαίνεις το οποίο δεν λύνεται. Αν όμως η οικογένεια του όποιου συντρόφου-ισας δεχόταν τους εκτελεστές του γιού-κόρη της να παραστεί στην κηδεία και να αποτίσει φόρο τιμής, εκεί δεν τίθεται πλέον ¨διακριτικότητας” και αμηχανίας. Ενα ΚΡΑΞΙΜΟ, όχι μπουνιές και κλωτσίες, ενα μπλοκάριομα στο άγημα, ένα ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ! -ξέρω γω- ό,τι νομίζει ο καθένας οτι αρκεί -αν αρκεί κάτι-. Δεν αναιρώ πως είναι δύσκολη και άβολη η θέση κάποιου σε μια κηδεία, που την έχει αναλάβει η οικογένεια, αλλά υπάρχουν όρια, που όταν ξεπερνιούνται δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν διακριτικότητες και αμηχανίες.
      Οι επικήδειοι καταγγελίας είναι σαν τα δελτία τύπου των κομμάτων. Δεν λένε τίποτα πέρα από το προφανές, δεν διαμορφώνουν καμία ρήξη. Κάποιοι έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται με δελτία τύπου σε όλη τους την καθημερινότητα. Και για να τελειώνουμε με το εφεύρημα της “κηδείας του Λάμπρου Φουντα” από τους καλοθελητές “παλιούς φίλους του Κίμωνα”: τον Λάμπρο δεν τον εκτέλεσαν παπάδες αλλά μπάτσοι. Αντε…!

  • Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
    θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    “Αντε, κομισσάριοι και ακολουθητές, βγάλτε λάσπη και χολή, γιατί από επιχειρήματα μηδέν. ”

    Ακριβώς έτσι μίλαγες και στον Κίμωνα είτε στις πορείες είτε στις συνελεύσεις. Απλά τώρα που είναι νεκρός, προσπαθείς και εκεί ως κοράκι πάνω στα σπλάχνα του να βγάλεις πολιτική υπεραξία. 10 χρόνια τουλάχιστον “κομμισάριος” ο Κίμωνας και δεν είχε ανάγκη από “συντρόφους” σαν και εσένα. Γιατί πιστεύεις ότι τώρα η μνήμη του σε χρειάζεται ως τιμητή;
    Από την στιγμή που η οικογένεια του, επέλεξε αυτό το τρόπο για εμένα είναι σεβαστή η επιθυμία της. Από εκεί και πέρα, ας μας δείξουν μια σοβαρή ενέργεια που έκαναν σε κάποιον στον χώρο τους σε αντίστοιχη περίπτωση(εύχομαι να αργήσουν να έχουν τέτοιες περιπτώσεις) και μετά ας μιλάνε. Η περίπτωση του “συνθήματος” μετά από τη τελετή στη κηδεία του Β. Σ είναι απλά αστεία περίπτωση.

    Ο διάλογος κουφών συνεχίζεται, τον Λ. Φ λέτε δεν τον εκτέλεσαν παππάδες, ενώ τον Κίμωνα λέτε ότι τον εκτέλεσαν στρατιωτικοί. Μα δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, γιατί ο Λ. Φ δεν ήταν μόνο ενάντια στους μπάτσους αλλά στον καπιταλισμό που στυλοβάτης του είναι και η Εκκλησία, και ο Κίμωνας αυτοκτόνησε όπου ένοχος είναι και ο στρατός. Εσείς όμως με τη κλασική αφελή πολιτική σας σκέψη, βλέπετε αυτά που θέλετε να δείτε. Έτσι στη μια περίπτωση δίνεται άνετα συγχωροχάρτι στους παππάδες, και στην άλλη την αυτοκτονία την χρεώνεται πλήρως στον στρατό παρόλο που ο Κίμωνας έκανε την επιλογή του να πάει εκεί.Επιλογή που την πάλεψε “δε θα βάλω βύσμα” , τον λύγισε και επέλεξε να αυτοκτονήσει μην αντέχοντας την κατάσταση εκεί. Επικαλούμενοι τον συναισθηματισμό και την δικιά σας πολιτική ιδεολογία προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις για να κάνετε κριτική στους “κομμισάριους” ένας εκ των οποίων ήταν για πολλά χρόνια ο Κίμωνας.

  • Τιμητής σημαίνει αυτός που κατηγορεί. Μάθε να επικοινωνείς. Εμείς λοιπόν ούτε κατηγορούμε τον Κίμωνα ούτε τον ανυψώνουμε σε ήρωα. Δεν απευθυνόμαστε σε καμία μνήμη. Σε ζωντανούς ανθρώπους απευθυνόμαστε. Και θεωρούμε ότι πέρα από τις διαφορές μας υπάρχουν και κάποια πεδία που προϋποθέτουν μια αυτονόητη κοινή στάση. Υπάρχει μια απλή τυπική λογική στον κώδικα των κοινωνικών αγώνων. Αν εσείς δεν θεωρείτε ότι η παρουσία του αγήματος των δολοφόνων ήταν πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από την όποια συναινετική βούληση της οικογένειας τότε παύει από τη μεριά σας η κοινή στάση, “με γειά σας με χαρά σας”. Αν θεωρείτε ότι η υπεράσπιση της επιλογής της οικογένειας και της αδράνειάς σας είναι πιο σημαντική από την κατανόηση της δικής μας κριτικής τότε ελεεινολογήστε με ηλιθιότητες περί πολιτικής υπεραξίας. Στα δικά σας μαγαζάκια πουλήστε κι αγοράστε ιδεολογία, εισπράξτε όση υπεραξία θέλετε. Εμείς δεν διαθέτουμε καμία ιδεολογική πραμάτεια. Είστε άξιοι της μοίρας σας!

    Ελπίζουμε να μην συμβεί αλλά αν και όταν συμβεί κάτι παρόμοιο σε σύντροφό μας θα δείτε πώς αντιμετωπίζουμε τους δολοφόνους (αν τελικά εμφανιστούν…). Κι όχι γιατί είμαστε μάγκες αλλά γιατί είμαστε υπόλογοι (υπό του λόγου μας) στον αγώνα κι όχι στις επιλογές της “οικογένειας”.

    Δημιουργήσατε ένα άσχημο ενέχυρο με τη συμπεριφορά σας.

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    Δεν εκπροσωπώ καμία συλλογικότητα, ούτε ανήκω σε κάποια. Τα μαγαζάκια είτε ζητούν κουκιά, είτε επαναστατικές δάφνες μαγαζάκια παραμένουν.
    Ο Κίμωνας ήταν σε κομμουνιστικές συλλογικότητες όλη του την ενήλικη ζωή. Την επιλογή του, τους συντρόφους του, τους βρίζετε με περισσή χυδαιότητα πάνω από το φέρετρο του. Λίγη ντροπή, έστω και τώρα δε βλάπτει.

  • Ας μην εκπροσωπείς καμία συλλογικότητα. Είσαι φορέας μιας συγκεκριμένης αντίληψης που βλέπει όλα όσα θέλει να δει χυδαιολογώντας με σαφή επιλεκτικότητα. Στην ανάρτηση δεν υπάρχει καμία χυδαιότητα. Έγκληση υπάρχει. Έγκληση που αφορά κάθε τέτοια περιπτωση ανεξάρτητα από πολιτικούς χώρους μηδενός και μηδεμιάς εξαιρουμένης (τέτοια επιλογή θα κρινόταν ανελέητα και μέσα στην ίδια τη συλλογικότητά μας). Στην ανάρτηση δεν υπάρχει κανένας χαρακτηρισμός. Σε αντίθεση με τους χαρακτηρισμούς των “συντρόφων” σου που ξεχειλίζουν αφειδώς εναντίον μας και μάλιστα περισσεύουν των χαρακτηρισμών ενάντια στον στρατό (που αποκαθάρεται των ευθυνών του) αφού το “πρόβλημα” είναι ο “καπιταλισμός”… οπότε δεν μπα να ρθουν αγήματα, μητροπολίτες, χρηματιστές, τραπεζίτες και εφοπλιστές πάνω από τον τάφο. Το πρόβλημα είναι οι δομές… Και παραπέρα… ό,τι πει η οικογένεια. Χωρίς όριο. Χωρίς τσίπα. Άντε να χαθείς επιτέλους!

  • Απίστευτη χυδαιότητα στα λόγια των τάχα μου υπερασπιστών του Κίμωνα.
    Θεωρώντας de facto ότι ο Κίμωνας δε χρειάζεται καμιά “δικαιολόγηση” ούτε η οικογένειά του μια και στο κείμενο δεν υπάρχει τίποτα το προσβλητικό για τη ζωή που επέλεξε, ας επιλέξουν με τη σειρά τους τα “συντρόφια – φίλοι – πρώην φίλοι – γνωστοί” και λοιποί, αν θα σκεφτούν τι σημαίνει να αφήνεις το στρατό να υμνεί τον “αδικοχαμένο φαντάρο” χωρίς αντίδραση ή αν θα αρκεστούν στο φθηνό ξέπλυμα συνείδησης μέσω γραφής σε μπλογκ για να δικαιολογούν την απουσία αντανακλαστικών τους.
    Και δε φτάνει που δεν έκαναν τίποτα για να μην προσβάλλεται βαθιά (αυτή κι αν είναι προσβολή) η μνήμη ενός αυτόχειρα από την παρουσία του θεσμικού δολοφόνου του, παρά εκσφεντονίζουν άσχετα (όπως σε ορισμένες απαντήσεις το “ας ήσασταν και σεις φαντάροι”, “τα παιδάκια που δεν ξέρουν”, “η υπεραξία” κλπ.) επιχειρήματα προκειμένου να υπερασπιστούν τον αδιαπραγμάτευτο τους “σεβασμό προς τις αρχές”.
    Για να ξέρουμε λοιπόν: μια απ’τα ίδια, φωνάζουμε περί μνήμης αλλά τη στιγμή της βεβήλωσης τσιμουδιά και προσκύνημα, φωνάζουμε μετά ότι είχαμε και δίκιο, εντός των θεσμών παρακαλώ η επανάσταση, και νόμιμος ο εξεγερμένος μόνο αν ακούει εντολές άνωθεν!

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    “εντός των θεσμών” ήταν άλλωστε και ο Κίμωνας όλη την ενήλικη ζωή του. Για αυτό γράφω από την πολύ αρχή ότι σκυλεύετε το πτώμα του για να πάρετε πολιτικη υπεραξία. Τα ίδια και τα ίδια “επιχειρήματα” με τις ίδιες βαρύγδουπες εκφράσεις και προσβολές. Εντάξει είστε επαναστάτες αλλά μέχρι στιγμής βέβαια ουδέποτε σε παρόμοια κατάσταση δεν κάνατε το παραμικρό, αλλά στην επόμενη μας διαβεβαιώνετε ότι “θα κάνετε”. οκ, αρχίστε πρώτα εσείς και ακολουθούν και οι “εντός των θεσμών” ή και “προσκυνημένοι” όπως άλλωστε ήταν για εσάς και ο Κίμωνας. Μέχρι τότε είστε απλά ανακόλουθοι, χυδαίοι και πολιτικάντηδες.

  • Τα πράγματα είναι πάντα πιο σύνθετα όταν βρίσκεσαι μέσα σε αυτό που συμβαίνει από το να το παρακολουθείς ιντερνετικά.. Αυτό ισχύει γενικότερα και νομίζω το γνωρίζετε καλά. Αυτό που περίμενα εγώ προσωπικά είναι μια πιο αλληλέγγυα στάση σε πρώτο επίπεδο, και ναι στη συνέχεια κριτική επί του θέματος με έναν μάλλον λιγότερο επιθετικό τρόπο και γνωρίζοντας φυσικά τις συνθήκες και την κατάσταση που επικρατούσε. Εκτός βέβαια αν όποιος δεν ακολουθεί τις όποιες αναρχικές πρακτικές επικαλείστε, είναι εχθρός και απέναντί σας..
    Το “σύντροφοι” δηλώνει εχθρική στάση και τίποτα λιγότερο.

    Και συνεχίζετε να θεωρείτε “χειρότερο” το να εμφανίζεται ο στρατός, από τους παπάδες! Άλλο ένα σημείο που διαφωνούμε..

    Δεν θα βρεις ελευθερία αν γκρεμίσεις τις φυλακές. Ελευθερία μπορεί να υπάρξει μόνο και αν καταργηθούν οι τάξεις.

    Αλληλεγγύη σύντροφοι, αλλιώς μας πήρε ο διάολος.

  • Ημουν στην κηδεία του Κίμωνα, αισθάνθηκα ντροπή όταν είδα το φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία, θύμωσα όταν είδα το άγημα και όλη αυτή την υποκρισία. Ο Κίμωνας ηλικιακά θα μπορούσε να ήταν γιός μου.Σέβομαι την όποια απόφαση της οικογένειας.Άρμοζε όμως σε έναν αγωνιστή τουλάχιστον μια αναφορά στο θέατρο του παραλόγου που εκτυλισσόταν από τους δολοφόνους του. Δεν χρειαζόταν ούτε ΅ντου΅ ούτε ΅σπρωξίδια΅. Ισως μια δυνατή φωνή ΅ΑΙΣΧΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ΅, η 3η Διεθνής και οι υψωμένες γροθιές από τους συντρόφους του να έδιναν τουλάχιστον μια απάντηση και να ήταν αυτά που θα τον συντρόφευαν στο ταξίδι του.
    Κάποιες απαντήσεις στην ανάρτηση του ΅σινιάλου΅δείχνουν εμπάθεια, προκατάληψη και στάση άμυνας. Επεξηγήσεις από αριστερά για το θέμα του στρατού και της σημαίας που μας κάνουν να νοιώθουμε άσχημα και αμήχανα, γιατί σε αυτά τα ζητήματα που είναι σοβαρά δυστυχώς η αριστερά δεν έχει τη στάση και τη μνήμη που της αναλογεί.Δεν είναι απαραίτητο να δικαιολογούμε την όποια στάση μας με συμπεριφορές και πρακτικές που μπορούν να χαρακτηριστούν μικρόψυχες, απολίτικες και τα υλικά τους φτιαγμένες από λάσπη. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΙΜΩΝΑ.
    Σχετικά με το ερώτημα ¨αυτοί΅ τι έκαναν για τον Λάμπρο Φούντα, η αντιπαράθεση αυτή είναι απαράδεκτη και διερωτώμαι τι νόημα έχει.
    Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο δολοφονήθηκαν κατά μία έννοια από το κράτος και αυτό είναι που πρέπει να ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ.

  • Παρακολουθώ τον “διάλογο” και η αλήθεια είναι οτι δεν σκεφτόμουν να παρέμβω αν δεν έβλεπα να ξετυίγεται μια ελεεινολογία που αποκαθάρει τους δολοφόνους.Πόσο ξεφτιλισμένος πρέπει να είσαι για να χρεώνεις με προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας το Σινιάλο και όχι τους δολοφόνους που με περίσσιο θράσσος οικειοποιούνταν τη μνήμη του Κίμωνα;Με πόση αθλιότητα πρέπει να χαρακτηριστείς όταν τη στιγμή που προσπαθείς να χρεώσεις το Σινιάλο για σκύλεμα του Κίμωνα,όχι μόνο δεν λες κουβέντα για το μηχανισμό που τον δολοφόνησε,αλλά δεν λες εξίσου κουβέντα και για το τί εσύ πιστεύεις,αλλά μας μιλάς εξ ονόματος του Κίμωνα,αραδιάζοντας παπαριές περι σημαίας του ελ.ας και αντιστοίχισης με το παπαδαριό…Αλήθεια πες μας τί ένιωσες όταν είδες του στρατόκαυλους εθνοβρυκόλακες να “αποδίδουν” τιμές στον δολοφονημένο σύντροφό σου;κι αν επικαλεστείς πάλι σεβασμό στην οικογένεια και ηλίθιες αντιστοιχήσεις,τότε είσαι πιο θλιβερός απο αυτό που απέδειξες εδώ μέσα…κι ευχαριστούμε,αλλά τη γαμημένη κοινωνία που οραματίζεσαι θα υπάρχουν πολλοί κολασμένοι που την αντιμάχονται,αξιακά…

    • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

      Είχα να δω τον Κίμωνα 5 χρόνια, στη κηδεία του δεν πήγα. Τα αγήματα του στρατού συνήθως είναι από βύσματα φαντάρους με ένα ή δυο χαμηλόβαθμα στελέχη υπαξιωματικούς. Δεν ξέρω αν παραβρέθηκαν ανώτεροι “εθνοβρυκόλακες” όπως λες. Σίγουρα η παρουσία βυσμάτων στη κηδεία του είναι εξοργιστική από μόνη της. Η κοινωνία που οραματίζομαι μάλλον είναι πιο μακριά από αυτή που οραματιζόταν ο Κίμωνας που ήταν σε μαοική οργάνωση και θα τον αντιμαχόσουν κολασμένα αν ζούσε(όπως εύστοχα έλεγε και η Παππαρήγα τους νεκρούς κομμουνιστές όλοι τους αγαπάνε), και πιο κοντά σε αυτή που οραματίζεται ένας αναρχικός καθώς δεν πιστεύω στο κόμμα πρωτοπόρια αλλά στον λαικό παράγοντα και στην άμεση δημοκρατία(όχι όμως στην ατομική τρομοκρατία όσο και να σέβομαι το ένοπλο π.χ της 17Ν). Εντάξει ή θέλεις και άλλη δήλωση;

  • Και εγώ παρακολουθώ την κουβέντα σας χωρίς να έχω επαφή ούτε με το σινιάλο, ούτε με την παρέμβαση, χωρίς καν να ξέρω τον νεκρό.

    Μήπως τελικά αν ήταν στο χέρι του, ή αν μας βλέπει από κάπου, θα ήθελε να γίνει ο θάνατος του αφορμή να έρθουμε πιο κοντά και να προβληματιστούμε μαζί. Ανεξάρτητα από το αν τραγουδάμε την ίδια διεθνή.

    Δεν αισθάνθηκε βέβαια τιμή με τα ταραταζουμ και τους πυροβολισμούς και την ευκαιρία που βρήκαν οι δολοφόνοι του να κάνουν δημόσιες σχέσεις πάνω στο φέρετρό του. Ούτε και η οικογένεια νομίζω ότι το είδε έτσι. Φαντάζομαι όμως ότι -μέσα στη πίκρα τους- ήθελαν να αποφύγουν τα κατ αυτούς χειρότερα: φασαρίες, σπρωξιές, συγκρούσεις κλπ.

    Οπότε την συζήτηση που δεν μπορούσε να γίνει εκεί, ας την κάνουμε εδώ, με όρους πολιτικούς και χωρίς να φωνασκούμε αλα ΚΨΜ στο ποιος την έχει πιο μεγάλη (την επαναστατικότητα).

  • παλιός γνωστός τοπαλιός γνωστός του Κίμωνα says:

    Δήμητρα, ο Κίμωνας ήταν σε πολιτικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σχεδόν πατριωτική Αριστερά(ψάξε να βρεις τις θέσεις για Τουρκία, σχέδιο Ανάν, ονομασία Σκοπίων, επέκταση χωρικών υδάτων κτλ), δεν ήταν στο κοκκινοπράσινο δίκτυο του Συνασπισμού ή αναρχικός. Μπορούμε να πούμε ότι γενικά δεν ήταν κατά της ύπαρξης του αστικού στρατου, για αυτό και πήγε, άσχετα αν ο στρατός τον λύγισε. Το να μη σέβεστε την ιδεολογία του, και να τον αντιμετωπίζετε ως λίγο πολύ αντιρρησία συνείδησης είναι κάτα την γνώμη μου πάντα μεγάλο λάθος.

    Επειδή μου ζητήθηκε να κάνω δήλωση πολλάκις απο τους τιμητές, θα πω ότι προφανώς θεωρώ ότι το στράτευμα είναι βασικά υπεύθυνο για το θάνατο του Κίμωνα. Ο ταξικός ρόλος του στρατού, όπου οι λαικές τάξεις στέλνονται στη παραμεθόριο μέσα σε άθλια στρατόπεδα με εξοντωτικές βάρδιες ενώ τα βύσματα που έχουν κοννέ με τους μηχανισμούς του αστικού αράζουν σε υπερπλήρη στρατόπεδα στην Αττική ή στα ναυτικά και αεροπορίες, σε συνδυασμό με το κόστος, την κούραση τα αδιέξοδα της σημερινής νεολαίας, ανεργίας δημιουργούν τις προυποθέσεις για αυτοκτονία. Προφανώς το άγημα δεν είχε καμία δουλειά στη κηδεία του. Αλλά η κηδεία ανήκει στην οικογένεια, και όχι στους συντρόφους του, και εφόσον ζήτησε την παρουσία του αγήματος λήγει το οτιδήποτε. Μετά την τελευταία πρόταση, η συζήτηση τελειώνει και ξεκινά η χυδαιότητα όπου μια άχαρη θρησκευτική τελετή μετουσιώνεται σε πιο ιερή στιγμή ακόμα και για αυτούς που είναι Χριστιανοί.

  • Στο σχόλιό μου (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 at 15:11) έκανα μια απλή παράκληση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή (Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 at 22:17). Με τέτοιους όρους δε γίνεται να παρακαμφθεί η κριτική.

    1. Υπάρχει μια παρέμβαση – κείμενο από το Σινιάλο, που ξεκινώντας από τον τίτλο ”το «κίνημα» υπό μάλης” και καταλήγοντας στο ”Έχετε γειά «σύντροφοι»!”, στο σύνολό του καταπιάνεται με τη στάση των συντρόφων του Κίμωνα. Σε καμιά περίπτωση δε κατάφερε το κείμενο να θίξει το απλό “δεν έχει καμιά δουλειά ο ένοχος στρατός να αποτίει κίβδηλους φόρους τιμής στα θύματά του”. Αντίθετα αυτό υποβαθμίζεται και χρησιμοποιήθηκε για να τα χώσει σε όσους το ανέχτηκαν… ιεράρχηση από τους α/α του Σινιάλου είναι σχήμα οξύμωρο ούτως ή άλλως, αλλά προέχει ο εσωτερικός εχθρός.

    2. Οι του Σινιάλο με αυτό το κείμενο, έχουν τη τοποθέτηση πως υπάρχουν πνευματικά και νοητικά ανάπηροι άνθρωποι, που όχι μόνο είναι σε θέση να δέχονται το δολοφόνο των παιδιών τους, αλλά μπορείς και να τους το πετάς με τόση άνεση. Αναφέρομαι στην οικογένεια του Κίμωνα, και στις οικογένειες άλλων νέων ανθρώπων που ο στρατός υπήρξε καταλύτης του τερματισμού της ζωής τους, σε χριστιανούς κτλ. Αλλά αυτοί είναι τόσο αλλοτριωμένοι που περισσεύουν και είναι άξιοι της μοίρας τους. Αυτή η αναρχία, σ’ χωράτε με, είναι οχετός και αντεστραμμένος ολοκληρωτισμός.

    Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρώ πως βρίθει χυδαιότητας το κείμενο και ενώ θα μπορούσε να αναδείξει και να συμβάλει ζητήματα που δε πολυθίγονται, κατάντησε ένα λάθος, υποπροϊόν σύγχυσης.

  • @pls
    εδώ γίνεται μια κουβέντα, με τις αδυναμίες της και ίσως περιττές (εσύ λες χυδαίες) οξύτητες. Μπορώ να την παρακολουθήσω (έστω και εξ αποστάσεως) αλλά και να διαμορφώσω άποψη, άρα χαίρομαι που το σινιάλο την ξεκίνησε. Αν έχεις υπόψη σου και άλλους ιστοχώρους όπου η συζήτηση διεξάγεται με “παραγωγικότερους” όρους, σε παρακαλώ πες το.

  • Tο προηγούμενο σχόλιό σου απαντήθηκε λίαν επαρκώς στη βάση της απλής τυπικής λογικής. Ποιοί είναι οι όροι για τους οποίους επανέρχεσαι και δεν μας λες την άποψή σου από την αρχή; Εδώ όμως έρχεσαι να κάνεις μια βρώμικη δουλειά. Να διαστρεβλώσεις.
    Η ανάρτηση θεωρεί αυτονόητη κοινή μας σύμβαση με τους παρευρισκόμενους ό,τι αφορά τον ρόλο του εθνικού στρατού. Το ζήτημα που θέτει η ανάρτηση είναι ότι η κηδεία του Κίμωνα δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να είναι ίδια με την κηδεία ενός χρυσαυγίτη. Τα χώνει ναι! Για όλους μας το κάνει. Και μας θα έπρεπε να μας πάρει ο διάολος όλους αν ανεχόμασταν μια τέτοια κατάσταση. Και είναι δέσμευση. Scripta manent. Και γράφτηκε παραπάνω ότι θα κόστιζε πολύ στις εσωτερικές μας διαδικασίες μια τέτοια ανοχή. Δεν ζητήθηκε από κανέναν να σκύψει το κεφάλι στην κριτική μας. Να το σηκώσει στην κηδεία ζητήθηκε.
    Και το δεύτερο μέρος του θλιβερού σου σχολίου είναι χειρότερο από το πρώτο. Από πού συνάγεται ρε απαράδεκτε ότι υποτιμάμε σε επίπεδο νοημοσύνης τους παρευρισκόμενους στην κηδεία; Το αντίθετο! Θεωρούμε ότι είχαν κάτι παραπάνω από την κοινή ευφυΐα και την ευαισθησία και δεν την ενεργοποίησαν από λάθος επιλογή. Ο οχετός σού επιστρέφεται και τα σοφιστικά κολπάκια ξέρουμε και οι δυό από ποιόν ολοκληρωτικό εγκέφαλο τα αντλείς.
    Από κει και πέρα τί είναι υποπροϊόν και τί σύγχυση κακόμοιρε; Εμείς λέμε η στάση σας στην κηδεία του Κίμωνα. Εσείς λέτε η ανάρτησή μας. Όλα κρίνονται…

  • είστε εκτός θέματος. οι αυτοκτονίες που αφορούν συναγωνιστές και συντρόφους πρέπει να προβληματίσει γιατί κάτι δεν κάνουμε καλά σαν κίνημα. οι περισσότεροι απο πάνω κοιτάτε μήπως αξιοποιήσετε την αυτοκτονία και να την στρέψετε ενάντια στο κράτος! και αυτή η αυτοκτονία αποτελεί μια σφοδρή κριτική στο κίνημα το οποίο δεν έχει άμεσο στόχο στον παρόντα χρόνο αλλά μονοπολείται από αμπελοφιλοσοφίες και ελιτισμό.
    όσον αφορά τις υπόλοιπες αυτοκτονίες – αποτέλεσμα του ενοχικού συνδρόμου – αποτελεί άλλου είδους θεματολογία που θα πρέπει να είναι πρώτη στην αντζέτα ενός κινήματος που επιζητεί αποτέλεσματα εδώ και τώρα.

  • Και σ’αυτόν τον νεκρό δικαιώθηκε η αλήθεια? Η αλαζονεία πραγματικά είναι αξιοθάυμαστη. Ισως να είναι και ένας από τους λόγους που ο λόγος της εξέγερσης παραμένει απρόσιτος παρά τη θύελλα της επικαιρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *